Je slavni memecoin PEPE prevara?

Home » Je slavni memecoin PEPE prevara?
$PEPE

Cena enega najbolj slavnih memecoinov PEPE je padla za 26%, potem ko so razvijalci na borze brez opozorila poslali skoraj 4% celotne ponudbe memecoina. Poteza je povzročila strah med vlagatelji, ki se zdaj sprašujejo, ali je PEPE rug pull?

Najbolj vroč memecoin na medvedjem trgu leta 2023 – PEPE, je nenadoma doživel grd padec. Cena PEPE je padla za skoraj 26%, potem ko so nedavne spremembe multisig denarnice (to je varna kripto denarnica, ki za odobritev transakcije zahteva več zasebnih ključev) in novi prenosi kriptovalut sprožili strahove, da bodo njegovi razvijalci izvedli dobri stari rug pull.  Do obtožb – in tudi do negativnega gibanja cene – je prišlo, ko je bilo 24. avgusta iz multisig denarnice razvijalcev na različne kripto borze poslanih za 16 milijonov dolarjev žetonov PEPE.

Prenos 16 milijonov dolarjev je vzbudil zaskrbljenost, da bo prišlo do rug pulla, saj so sredstva predstavljala več kot polovico 6,9% deleža žetonov, ki naj bi jih ekipa uporabila za ohranjanje likvidnosti v ekosistemu. Poleg tega ekipa ni predhodno napovedala, da bo takšna odločitev sprejeta, v multisig denarnici pa je po tej potezi ostalo 10,7 bilijona PEPE (10,5 milijona USD). Pomisleki glede prevare so se še povečali, ko je drugTwitter  uporabnik v odzivu na prenos opozoril, da je bil prag za odobritev multisig denarnice Pepe spremenjen na 2 podpisa od 8.  Multisig denarnica običajno velja za varnejšo možnost shranjevanja kriptovalut, zlasti za organizacije, saj en slab akter ne more sprožiti transakcije, ker je za njeno potrditev potrebnih več podpisov.

Zato so se morali pojaviti pomisleki glede spremembe praga odobritve denarnice, saj bi to lahko pomenilo, da nekdo v ekipi, ki je imel dostop do računa, poskuša narediti rug pull. Člani skupnosti so se tudi spraševali, ali je obstajala ekipa ali pa je projekt vodila ena oseba, in tako je bilo mogoče prag odobritve zlahka spremeniti.

Po navedbah ZachXBT so žetone najprej poslali na račun v zunanji lasti (EOA), nato pa na naslednje borze:

  • 6,5 milijona dolarjev v PEPE na Binance
  • 8,2 milijona dolarjev v PEPE na OKX
  • 434 tisoč dolarjev v PEPE na Bybit
  • 389 tisoč dolarjev v PEPE na drug naslov

Tržna kapitalizacija PEPE je padla za 26% na najnižjo vrednost 315,72 milijona dolarjev, nato pa se je v času pisanja tega članka povzpela na 341 milijonov dolarjev, kar je še vedno bistveno nižje od rekorda pri 1,4 milijarde dolarjev.

Binance

Nizke provizije, široka ponudba ...

Odgovornost nosijo nekdanji člani ekipe

Po dveh dneh molka se je na Twitterju oglasil – po svojih besedah – zadnji preostali ustanovitelj projekta, opravičil v daljši objavi na Twitterju in pojasnil, da je šlo za »nepričakovana dejanja treh nekdanjih članov ekipe, ki so delovali za mojim hrbtom«. Pojasnil je, da so po prodaji 16 bilijonov PEPE anonimni goljufivi člani ekipe nato odstranili iz multi-sig, da bi se znebili vsake povezave s PEPE, izbrisali vse svoje družbene račune in mu pustili le sporočilo z napisom ‘multi-sig je bil posodobljen, zdaj imate popoln nadzor’. Ustanovitelj je dejal, da žetoni iz denarnice centralizirane borze niso bili nikoli namenjeni prodaji na trgu ali dobičku ekipe. Dodal je tudi, da če bi bil sam ves čas na čelu, bi že zdavnaj prispeval nekaj donacij in zažgal večino denarnice CEX.

Nepošteni člani ekipe so prenesli približno 60% vseh žetonov PEPE. Edini preostali ustanovitelj trdi, da je preostalih 10 bilijonov žetonov PEPE, vrednih približno 8,76 milijona dolarjev, v varnih rokah.

V zadnjih nekaj tednih kar nekaj rug pullov

V zadnjem času se rug pulli kar pogosto dogajajo. Zlasti pri novem projektu plasti 2, Coinbase Base. V petek je Magnate Finance, decentralizirani finančni (DeFi) protokol na bazi Base, izvedel rug pull v višini 6,5 milijona dolarjev. Pred tem se je 16. avgusta skupna vrednost zaklenjenega posojila SwirlLend (Total Value Locked – TVL) zmanjšala na praktično nič, potem ko je ekipa prevarala uporabnike. V omrežju Base pa se je zgodil še rug pull memecocina BALD v vrednosti 23 milijonov dolarjev.

Eden največjih rug pullov v zgodovini pa se je zgodil leta 2022, ko so napadalci priljubljene spletne igre Axie Infinity iz omrežja Ronin izčrpali za 622 milijonov dolarjev vredne žetone, pri čemer so za odobritev transakcij podobno uporabili sistem multisig.