Je zdaj pravi čas za nakup BTC? 2023 se je za Bitcoin začelo obetavno!

Home » Je zdaj pravi čas za nakup BTC? 2023 se je za Bitcoin začelo obetavno!
bitcoin nakup

Bitcoin je leto začel vzpodbudno in je samo v zadnjem tednu zabeležil 30% rast vrednosti. Ob preboju 25k dolarjev številni strokovnjaki na področju kriptovalut napovedujejo nadaljnje bikovsko gibanje cen, bivši Coinbase CTO pa je stavil, da bo BTC do sredine junija dosegel 1 milijon dolarjev.

2023 se je za trg kriptovalut začelo zelo vzpodbudno, sploh glede na lansko leto. Potem ko je BTC v nedeljo presegel mejo 28.000 USD, je v ponedeljek zjutraj dosegel letošnjo najvišjo vrednost 28.503 USD, nato pa je sledila manjša korekcija in v času pisanja tega članka znaša 27.875 dolarja (CoinMarketCap) .

Tržna kapitalizacija Bitcoina se je leta 2023 povečala za 194 milijard dolarjev. 66% rast cene Bitcoina od začetka leta do danes (YTD) občutno prekaša najpomembnejše bančne delnice na Wall Streetu, zlasti ob vse večjem strahu pred svetovno bančno krizo. Poleg tega se je Bitcoin prvič v enem letu ločil od ameriških delnic, saj se je njegova cena povečala za približno 65% v primerjavi z 2,5% rastjo S&P 500 in 15% padcem Nasdaqa v letošnjem letu.

Vse te pozitivne tendence v kripto svetu so marsikaterega vlagatelja spodbudile za nakup Bitcoina, bivšega tehničnega direktorja borze Coinbase pa k temu, da je sklenil zelo visokoletečo stavo.

Bitcoin stava za milijon dolarjev

Bivši tehnološki direktor borze kriptovalut Coinbase Balaji Srinivasan je sklenil milijonsko stavo na rast cene bitcoina v naslednjih 90 dneh in napovedal, da bo kriptovaluta do 17. junija dosegla 1 milijon dolarjev. Stava se je tako sklenila 17. marca, ko je psevdonimni Twitteraš James Medlock ponudil, da vsakomur stavi milijon dolarjev, da v ZDA ne bo prišlo do hiperinflacije. Nekaj ur pozneje je nekdanji izvršni direktor družbe Coinbase sprejel stavo.

Kakšni so pogoji stave?

Če cena bitcoina do 17. junija ne bo dosegla 1 milijona dolarjev, bo Medlock v skladu s predlaganimi pogoji dobil 1 milijon dolarjev v stablecoinu USD Coin, ki je vezan na dolar in 1 BTC. Na enak način, če bo Bitcoin do tega datuma vreden vsaj 1 milijon USD, lahko Balaji obdrži 1 BTC in 1 milijon v USDC.  Ostali Twitteraši so pomagali vzpostaviti pametno pogodbo s stavnimi pogoji. Srinivasan je razkril tudi, da bo za drugo stavo na isto temo v USDC prenesel še milijon dolarjev.

Kako je prišlo do tega, da se je sklenila stava?

Medlock in Srinivasan sta stavila na podlagi različnih pogledov na prihodnost ameriškega gospodarstva ob trenutni negotovosti glede bančnega sistema. Srinivasan je prepričan v bližujočo krizo, ki bo privedla do deflacije ameriškega dolarja in s tem do scenarija hiperinflacije, ki bi ceno BTC dvignila na 1 milijon dolarjev. Na drugi strani pa je Medlock medvedje razpoložen glede prihajajoče hiperinflacije v državi.

Svetovne banke so se znašle v globokih težavah

Impresivna rast cene Bitcoina je v popolnem nasprotju z delnicami velikih bank, ki so po propadu bank Silicon Valley Bank, Signature Bank in zdaj še Credit Suisse strmo padle. Več največjih centralnih bank, med njimi Federal Reserve, Bank of England in Evropska centralna banka, je v nedeljo prav tako napovedalo usklajeno ukrepanje za povečanje likvidnosti v svojih stalnih dogovorih o zamenjavi valut v ameriških dolarjih. Cilj je olajšati dostop do dolarske likvidnosti v času krize. Kljub temu so delnice banke Credit Suisse v ponedeljek zjutraj padle za skoraj 60%, delnice banke UBS pa za 7%.

Marsikdo ob tem doživlja deja vu. Rast cene BTC ob vse večji bančni krizi v ZDA je namreč podoben odzivu ob bančnih zlomih na Cipru in v Grčiji. Cena BTC se je med ciprsko finančno krizo leta 2013, ki jo je sprožila izpostavljenost ciprskih bank do regionalnih nepremičninskih podjetij s prevelikim finančnim vzvodom, povečala za do 5.000 %.

Marca 2013 so bile razmere tako hude, da so ciprske oblasti zaprle vse banke, da bi preprečile množično izčrpavanje denarja. Ko se je Grčija leta 2015 soočila s podobno krizo in je uvedla nadzor kapitala za državljane, da bi se izognila množičnemu odtekanju denarja iz bank, je cena Bitcoina narasla za 150%.

Bitcoin 2023 – kako naprej?

Kot smo omenili zgoraj, se je kljub bančnem kaosu cena Bitcoina občutno povečala, kar je navdušence spodbudilo, da vodilno kriptovaluto ponovno promovirajo kot varno zatočišče. Priljubljena kripto poznavalka in Twitter osebnost Cathie Wood iz podjetja Ark Invest je te dni komentirala propad SVB in Signature Bank in dejala, da ta polom ne bi bil mogoč v decentraliziranem, preglednem, revizijskem in nadvse kolateraliziranem kripto ekosistemu. Kar je postalo res – kriptovalute so se ob tresenju finančnih tal izkazale odlično.

To je kripto strokovnjake spodbudilo, da so posodobili napoved Bitcoin cene za 2023. Vodja raziskav pri Matrixportu Markus Thielen je medtem dejal, so prilagodili kratkoročno ciljno ceno, saj je bila dosežena naša prejšnja ciljna vrednost 28.000. Nova ciljna cena bitcoina je 36.000 dolarjev do poletja 2023, medtem ko zimska ocena trenutno kaže 45.000 dolrajev.

Raziskovalec je tudi opozoril, da Bitcoin in Ethereum trgujeta nad 50-dnevnim drsečim povprečjem, kar je bikovski znak, Ethereum pa beleži slabše rezultate kot Bitcoin, saj se razmerje med ETH in BTC zmanjšuje. Tudi kripto analitik Benjamin Cowen pričakuje večjo Bitcoin dominanco in v primeru nakupa svetuje BTC namesto altcoinov.