Jeseni prihaja iOS 18, ki bo na voljo tudi v slovenščini

Home » Jeseni prihaja iOS 18, ki bo na voljo tudi v slovenščini

Pa smo ga končno dočakali – iPhone v slovenščini.

Apple je na konferenci WWDC predstavil številne posodobitve programske opreme. Med glavnimi posodobitvami je bila najnovejša prelomna izdaja operacijskega sistema za iPhone iOS 18, ki bo končno na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Apple je bil pogosto kritiziran zaradi omejene jezikovne podpore v primerjavi z drugimi tehnološkimi velikani, kot sta Google in Microsoft, ki v svoje operacijske sisteme že leta vključujeta slovenščino. Glavni razlog za zamudo je bil pripisan strateškim odločitvam in tržnim prednostnim nalogam družbe Apple. Kot razlog za pomanjkanje podpore se pogosto navaja razmeroma majhen obseg slovenskega trga, saj baza slovenskih uporabnikov enostavno ni dovolj velika, da bi upravičila naložbe v lokalizacijo.

Jeziček na tehtnici je bila novela o javni rabi slovenskega jezika

Vključitev slovenščine v uporabniški vmesnik iPhona je že dolgoletna tema, o kateri so razpravljali tudi slovenski poslanci v Evropskem parlamentu. Vendar je nedavna sprememba zakona o javni rabi slovenščine Apple prisilila k ukrepanju, poroča portal Usable Site. Novela, ki jo je v začetku aprila brez nasprotovanja sprejel državni zbor, predpisuje, da mora biti slovenščina na voljo v sodobnih elektronskih napravah in storitvah, podjetjem pa zagotavlja prehodno obdobje za uskladitev.

Pred tem Slovenija ni imela sredstev, s katerimi bi zagotovila, da je slovenščina vključena v novo tehnologijo. Podpora je tako bila odvisna od odločitev proizvajalcev. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob predstavitvi novele novembra lani poudarila, da je bil operacijski sistem Windows lokaliziran že pred več kot 30 leti, Apple pa svojih sistemov kljub široki uporabi še vedno ni tržil v slovenščini.

Naslednji korak: Netflix v slovenščini

Na dogodku je spregovorila novoizvoljena evropska poslanka Irena Joveva, ki je komentirala napredek, dosežen na nacionalni in evropski ravni. Izrazila je ponos na skupna prizadevanja in zakonodajne ukrepe, ki so bili uspešni, obenem pa opozorila, da je treba še veliko storiti. Joveva je izpostavila stalne izzive z Netflixom in drugimi multinacionalkami, zlasti glede vključevanja vsebin v slovenskem jeziku. Pričakuje, da bodo ta vprašanja obravnavana v prihodnji reviziji direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah v novem mandatu Evropskega parlamenta.

Kaj je še novega v iOS 18?

iOS 18 je pomembna posodobitev s številnimi novimi funkcijami in izboljšavami:

  • Izboljšave umetne inteligence in Siri: V iOS 18 bo z uporabo napredne umetne inteligence uvedena inteligentnejša in odzivnejša Siri ter izboljšane zmožnosti strojnega učenja v celotnem sistemu.
  • Sporočanje in komunikacija: Uporabniki lahko pričakujejo načrtovana besedila, obogatene besedilne učinke in boljšo integracijo z napravami Android prek bogatih komunikacijskih storitev (RCS).
  • Zasebnost in varnost: Izboljšan nadzor zasebnosti, vključno z možnostjo zaklepanja in skrivanja aplikacij z uporabo Face ID ali Touch ID, ter bolj selektivna dovoljenja za dostop do stikov in drugih podatkov.
  • Dostopnost: Nove funkcije, kot sta sledenje očem za navigacijo in znaki gibanja vozila za zmanjšanje slabosti pri uporabi naprav v premikajočih se vozilih.