Kaj je ApeCoin in zakaj dviguje toliko prahu?

Home » Kaj je ApeCoin in zakaj dviguje toliko prahu?
apecoin

Marca 2022 je izšel težko pričakovani ApeCoin, kriptovaluta pod okriljem znamenitega Bored Ape Yacht Cluba. Za kovanec je ustvarjalec Yuga Labs zbral 450 milijonov dolarjev kapitala in tako postavil mejnik v NFT svetu. Poglejmo si, kaj je ApeCoin in kako se uporablja.

V prvem četrtletju leta 2022 se je govorilo o ApeCoinu (APE), kriptovaluti, ki je bila sprejeta kot domači kovanec Bored Ape Yacht Cluba (BAYC), plod ambicioznega kripto podjetja Yuga Labs. Odkar je aprila 2021 nastala organizacija ApeCoin DAO, je bil BAYC med najboljšimi NFT zbirkami z zelo živahno skupnostjo. Ob izdaji žetona so APE predstavili kot »žeton za kulturo, igre in trgovanje, ki se uporablja za krepitev decentralizirane gradnje skupnosti na čelu web3«.

Dan po izdaji je lastnika dobilo že 93 milijonov žetonov v takratni vrednosti 810 milijonov dolarjev. Zbirka BAYC prikazuje tiste opice, ki so navidezno videti zdolgočasene. Odvisno od razpoloženja in izbire lahko te opice izberete do najmanjših podrobnosti. Vlagatelji po vsem svetu so v te umetnine vložili svoj denar, med kupci pa sta tudi Justin Bieber, Eminem in Snoop Dogg.

Kaj je ApeCoin (APE)?

ApeCoin kot ERC-20 žeton upravljanja in uporabnosti ekosistema APE upravlja decentralizirana avtonomna organizacija ali DAO. Vsakdo, ki ima kovanec, lahko glasuje o ustreznih upravljavskih odločitvah. ApeCoin DAO je v svoj začetni upravni odbor pridobil nekaj uglednih ljudi iz kripto skupnosti, vključno s soustanoviteljem Reddita Alexisom Ohanianom in Amy Wu iz družbe FTX, ki bodo skupno delovali šest mesecev, nato pa bodo imetniki APE vsako leto glasovali za naslednje člane.

Ekosistem APE

Dejstvo, da APE izdaja Yuga Labs, mu daje donbro legitimnost, saj isto podjetje stoji za uspešnima NFT zbirkama CryptoPunks in Meebits. ApeCoin so postopoma uvedli kot glavni žeton v projektih, ki jih izvajajo:

 • Bored Ape Yacht Club (BAYC)

Vsem znana NFT zbirka Bored Ape Yacht Club (BAYC) je začela delovati aprila 2021 in vključuje 10.000 edinstvenih opic, ki prebivajo na Ethereumovem blockchainu. Vsak od teh edinstvenih digitalnih zbirateljskih predmetov ima drugačen videz, slog in redkost. Zbirka prikazuje algoritmično generirane profilne slike virtualnih opic. Na primer, samo 49 »zdolgočasenih opic« ima v ustih rezilo, 108 kiborgove oči in 115 uhan s križem.

Bored Ape Yacht Club je kmalu postal eksluzivni klub. V tem trenutku se lahko temu klubu pridružite le tako, da kupite Bored Ape prek sekundarne prodaje. Čeprav se je vpis začel z nizkim številom vpisov, je zdaj spodnja meja za opice običajno več kot 60 ETH, kar je nekaj manj kot 110.000 USD, glede na vrednosti v času pisanja tega članka. Kljub temu vam člani kluba sami brez oklevanja svetujejo, da je nakup NFT Bored Ape vedno vreden denarja, saj prednosti včlanitve odtehtajo izgubo ETH. S “prednostmi” seveda mislimo špekulacije in potencialne finančne koristi v prihodnosti.

 • Mutant Ape Yacht Club (MAYC)

MAYC kot NFT košarica, ki jo sestavlja do 20.000 mutiranih različic opic BAYC, pomaga vključevati nove člane v opičjo skupnost. Prvotnim imetnikom NFT BAYC je bilo z airdropom izročenih 10.000 mutiranih serumov v treh stopnjah, da bi se povečala redkost lastnosti.

 • Bored Ape Kennel Club (BAKC)

Bored Ape Kennel Club (BAKC) se je začel 25. junija 2021 in je izbor pasjih NFT, ki so na voljo vsakemu članu BAYC. Imetniki vsake NFT Bored Ape lahko posvojijo naključnega NFT klubskega psa, pri čemer plačajo le pristojbine za plin. Gre torej za NFT zbirko 9.602 nenavadnih virtualnih psov, ki imajo svoje redkosti.

Psi BAKC spremljajo svoje opičje lastnike in imajo različne lastnosti, od igrivo vsakdanjih do povsem nezaslišanih. Na vseh slikah so upodobljeni shiba inusi (pasma psov, ki jo je populariziral najprej internet in nato memecoin Dogecoin), hišni ljubljenčki BAKC pa lahko držijo teniško žogico, nosijo kavbojski klobuk, imajo tretje oko ali bruhajo ogenj. Eklektična skupina pasjih avatarjev je bila tako kot njihovi kolegi iz Bored Ape dobro sprejeta. Najdražji NFT iz zbirke BAKC je bil prodan za več kot 200.000 dolarjev.

 • Otherside Metaverse

Otherside Metaverse je polnopravni virtualni svet, povezan z ekosistemom BAYC v obliki odprte igre MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game). V nasprotju z razširjenim mnenjem Otherside ni niti navaden metaverse niti razširitev NFT BAYC. S popolno mešanico mehanike MMORPG in virtualnih svetov, podprtih z Web3, je Yuga Labs ustvaril kralja med metaverzumi. Ideja je, da igralci upravljajo svet, NFT lahko postanejo osebnosti, številni igralci pa lahko igrajo skupaj v realnem času.

V tem svetu so NFT aktivni in se prilagajajo, ko uporabniki komunicirajo s predmeti in viri na svoji zemlji. Otherside naj bi vseboval tudi druge projekte NFT, kot so Cool Cats, CryptoPunks, Cryptoadz in World of Women.

Kako deluje APE?

Imetniki žetonov APE kolektivno sprejemajo odločitve o upravljanju, glasujejo in odločajo o vprašanjih, kot so dodeljevanje sredstev, oblikovanje pravil, partnerstva, izbira projektov in drugo. Fundacija ApeCoin izvaja odločitve o upravljanju, ki jih sprejme skupnost. Fundacija kot pravni zastopnik DAO omogoča rast ekosistema. Ima tudi poseben organ, imenovan upravni odbor, ki izvaja vizije skupnosti. The APE Board sestavlja pet članov iz tehnološke in kripto skupnosti. Imetniki ApeCoinov vsako leto glasujejo za nove člane upravnega odbora.

ApeCoin je zasnovan enako kot številni ostali Web3 žetoni in se lahko uporablja za plačila. ApeCoin je tehnično sprejemljiv za večino trgovcev, saj je razširjen žeton ERC-20. Kovanec se že uporablja tudi kot nagrada za NFT, imetniki z BAYC pa prejmejo brezplačne APE, ki jih lahko takoj unovčijo.

Razvijalci uporabljajo ApeCoin za vlogo v ekosistemu in vključujejo žeton v svoje storitve, igre in različne projekte. Na primer, v mobilni igri Benji Bananas (P2E) podjetja Animoca Brands je kovanec uporabljen kot spodbuda za igralce. Ti lahko med igranjem zaslužiijo posebne žetone in jih zamenjajo za ApeCoine. Z vsemi omenjenimi uporabnostmi in partnerstvi bi lahko ApeCoin postal glavni transakcijski žeton na metaverse tržnicah.

Tokenomika

ApeCoin ima skupno ponudbo 1 milijardo žetonov. Pogodbeni vmesnik prepoveduje kovanje dodatnih žetonov in tako določa zgornjo mejo. Prav tako ni mehanizma za sežiganje (burn mechanism), zato se ponudba ne bo zmanjšala. Razporeditev razpoložljivih žetonov je naslednja:

 • 62 % žetonov je namenjenih skupnosti ApeCoin DAO. Od tega 15 % dobijo imetniki BAYC in MAYC, pri čemer lahko imetniki BAYC zahtevajo 10.094 $APE za vsak NFT, ki ga imajo, imetniki MAYC pa 2.042 $APE. Preostanek bo sproščen kot del “ekosistemskega sklada” DAO.
 • 16 % žetonov je neposredno namenjenih podjetju Yuga Labs. Podjetje Yuga Labs je del dodeljenih sredstev namenilo tudi dobrodelni fundaciji primatologinje Jane Goodall, ki bo pomagala pri podpori pravim primatom.
 • 14 % žetonov je namenjenih zagonskim vlagateljem, ki so opredeljeni kot podjetja in ljudje, ki so pomagali uresničiti ta projekt, vendar so bile podrobnosti o tem, kdo točno so ti vlagatelji, dokaj pomanjkljive.
 • 8 % žetonov je bilo namenjenih neposredno štirim ustanoviteljem podjetij Yuga Labs in BAYC.

Pomembno je omeniti, da vsi ApeCoini še vedno niso v obtoku, saj so nekateri deleži »zaklenjeni«. Za podjetje Yuga Labs, sodelujoče pri zagonu in ustanovitelje BAYC bodo njihovi žetoni ApeCoin odklenjeni šele najmanj 12 mesecev po izdaji žetonov, kar pomeni, da jih v tem obdobju ne bodo mogli prodati. Po preteku 12 mesecev (torej marca 2023) jim bo mesečno na voljo določena količina žetonov, kar je mehanizem, ki je vzpostavljen, da bi preprečil, da bi zgodnji imetniki žetonov naenkrat prodali svoje velike deleže in drastično znižali ceno žetona. 

Kako kupiti ApeCoin?

ApeCoin je bil prvotno razdeljen lastnikom Bored Ape Yacht Cluba in Mutant Ape Yacht Cluba z airdropom, ki ga je bilo mogoče zahtevati. Kovanec pa lahko kupi tudi vsakdo, ki ima račun na kripto borzi, ki podpira ApeCoin: Binance, Coinbase, Crypto.com, Revolut

To lahko storite v 3 preprostih korakih:

 1. Registrirajte se: Na strani za prijavo vnesite svoj e-poštni naslov, kontaktno številko in uporabniško ime. Sistem bo preveril vaše e-poštno ime in vas pozval k vnosu močnega gesla.
 • Izpolnite KYC: Večina regulativnih področij od uporabnikov zahteva, da dokončajo postopek poznavanja svoje stranke (KYC). Naložiti boste morali svoj osebni dokument in druge zahtevane dokumente, vaš račun pa bo začel delovati v nekaj minutah.
 • Kupite ApeCoin: Zdaj lahko položite svoj fiat denar in kupite poljubno število ApeCoinov.

>> odprite račun na Binance.com in prejmite vaučer v znesku 100 USDT <<

Je ApeCoin dobra investicija?

Dejstvo, da je ApeCoin izdala dinamična spletna skupnost, kot je Bored Ape Yacht Club, mu je že od samega začetka zagotovilo veliko zanimanja. Ljubitelji umetnosti, kulture, iger na srečo in zabave bodo kriptovaluto najverjetneje pospešeno uporabljali. Kovanec bo spodbudila tudi prodaja zemljišč v metaverse. Obstaja več razlogov za nakup ApeCoin; kot so uporaba APE kot plačilne možnosti, NFT nagrade in dostop do ekskluzivnih funkcij v ekosistemu APE, ki kupcem zagotavljajo več razlogov za nakup.

Ne glede na vse te dejavnike pa je ApeCoin seveda neločljivo povezan z nestanovitnostjo, značilno za kripto svet. Od svoje rekordne cene 39,4 dolarja kovanec zdaj trguje po 5,46 dolarja (kar je približno 86% padec).

Pogosta vprašanja

Za kaj se uporablja ApeCoin?

Koliko je bila začetna cena ApeCoina?

Je ApeCoin dobra investicija?

Koliko ApeCoin kovancev je na voljo?

Dodaj odgovor