Kaj je Arbitrum (ARB) in zakaj dviguje toliko kripto prahu?

Home » Kaj je Arbitrum (ARB) in zakaj dviguje toliko kripto prahu?
arbitrum

Če ste v zadnjem času kaj brali kripto novice, ste najbrž zasledili Arbitrum (ARB). Gre za trenutno najbolj vroč blockchain projekt 2. plasti, katerega cilj je pospešiti transakcije in zmanjšati pristojbine v omrežju Ethereum. V tem vodiču boste izvedeli vse, kar morate vedeti o projektu Arbitrum.

Ethereum (ETH) je kralj med blockchaini – je decentraliziran, zanesljiv, podpira pametne pogodbe in je dom cvetoče industrije decentraliziranih financ (DeFi). Toda v zadnjih letih je omrežje zabeležilo rekordno povečanje števila uporabnikov, ta preobremenitev pa je vodila v počasnejše transakcije ter višje provizije. Zato pogosto slišimo, da ima Ethereum težave s skalabilnostjo.

Zaradi problema skalabilnosti uporabnikom dolgo ni preostalo drugega, kot da preidejo na drug blockchain (kot so Solana ali Avalanche) ali pa čakajo na novo nadgradnjo Ethereuma v naslednjih nekaj letih, ki bo pospešila stvari.

Na srečo se je na kripto sceni pojavila tretja rešitev: rešitve 2.plasti ali rešitve za skaliranje. To so deli programske opreme, ki se nahajajo na osnovni plasti blockchaina (v tem primeru Ethereum), da pospešijo delo. Arbitrum (ARB) je ena novejših in najbolj priljubljenih takšnih rešitev, kjer uporabniki Ethereuma opravljajo svoje transakcije.

Arbitrum je ustvarilo podjetje Offchain Labs, ki je septembra 2021 v krogu financiranja serije B zbralo 120 milijonov dolarjev.

Zanimivost: Medtem ko Ethereum opravi le 14 transakcij na sekundo, jih Arbitrum zmore kar 40.000.

Kaj je Arbitrum (ARB)?

Strategija shranjevanja podatkov zunaj verige, ki jo uporablja omrežje Arbitrum, se torej imenuje rešitev za skaliranje na 2.plasti (L2) – zgrajena je na vrhu vodilnega omrežja Ethereum. Arbitrum (ARB) je poceni in hiter za uporabo, vse informacije o transakcijah pa posreduje nazaj v glavno verigo blokov Ethereum.

Medtem ko Ethereum opravi le 14 transakcij na sekundo, Arbitrum zmore 40.000 TPS. Izvedba transakcij v sistemu Ethereum stane več dolarjev, v sistemu Arbitrum pa približno dva centa. In medtem ko procesiranje transakcij v Ethereumu stane več dolarjev, vas bo v Arbitrumu stalo le približno 2 centa. Arbitrum podpira tudi virtualni stroj Ethereum (Ethereum Virtual Machine – EVM), kar pomeni, da lahko razvijalci Ethereum DeFi svoje decentralizirane aplikacije (dapps) integrirajo v Arbitrum, ne da bi jim bilo treba kar koli spreminjati.

Arbitrum uporablja tehniko, imenovano transakcijski rollupi, s katero v glavni verigi Ethereum beleži serije predloženih transakcij in jih izvaja v poceni, skalabilni stranski verigi 2. plasti , pri čemer uporablja Ethereum za zagotavljanje pravilnih rezultatov. Ta postopek pomaga razbremeniti večino računskega in shranjevalnega bremena, ki ga trenutno nosi Ethereum, hkrati pa omogoča nove razrede zmogljivih dappov, ki temeljijo na 2.

Kako deluje Arbitrum (ARB)?

Ustvarjalci Arbitruma pravijo, da je njihov projekt najlažje razumeti z enostavno skico. Preprosto povedano, uporabniki in pametne pogodbe prosijo verigo blokov Arbitrum, naj nekaj stori, tako da transakcije prenesejo v inbox verige. Nato jih Arbitrum obdela in izpiše potrdilo o transakciji. O tem, kako Arbitrum obdela to transakcijo – kar določa njegovo stanje verige chain state – odločajo transakcije v njegovem inboxu.

Trenutno Arbitrum obdeluje transakcije Ethereum z metodo, imenovano optimistični rollup (optimistic rollup), in jih poravnava v stranski verigi, preden o njih poroča Ethereumu.

Kaj je optimistic rollup?

Rollup je vrsta tehnike stiskanja podatkov za blockchain transakcije. V bistvu gre za zavijanje paketov transakcij v eno samo transakcijo.

Prednost te tehnike je, da mora posledično blockchain obdelati le eno transakcijo – združeno transakcijo – namesto da bi potrjevala vsako posamezno transakcijo, ki jo združena transakcija vsebuje. To prihrani čas – več transakcij se potrdi naenkrat, tako da vam ni treba čakati, dokler blockchain ne opravi vaše transakcije – in denar, saj mora blockchain potrditi le eno transakcijo.

Po drugi strani pa je optimistični rollup posebna nadgradnja tehnike. Za pospešitev dela predpostavlja, da so transakcije, ki jih navijanje vsebuje, veljavne. Transakcije je mogoče izpodbijati prek mehanizma za reševanje sporov, če validator sumi na goljufivo ravnanje. Arbitrumovi optimistični rollupi se poravnavajo na lastni stranski verigi. Stranska veriga je veriga blokov, ki je povezana z glavno verigo (Ethereum). Arbitrum zbira serije transakcij, jih poravna v svoji stranski verigi in nato podatke o transakcijah posreduje nazaj v glavno knjigo verige blokov Ethereum.

Pri Arbitrumu pravijo, da so vse transakcije, potrjene s tem postopkom, označene z AnyTrust Guarantee – ko se vsi potrjevalci strinjajo z veljavnostjo transakcij v bloku. Preden lahko potrjujejo transakcije, validatorji zastakajo ETH. S tem, ko zastavijo denar, so spodbujeni k poštenemu ravnanju.

Kako lahko uporabljam Arbitrum?

Arbitrum lahko uporabljate prek decentralizirane aplikacije, kot so Aave, 1inch ali Gnosis Safe, ali neposredno na Arbitrumovem mostu za žetone. Pri mostu za žetone lahko sredstva v omrežje Arbitrum vplačate po tem, ko ste povezali svojo Web3 denarnico. Obračun depozitov traja približno 10 minut. Plačati boste morali pristojbino za plin – po tarifi Ethereuma.

Gradnja na Arbitrumu je prav tako preprosta kot na Ethereumu, saj lahko razvijalci za gradnjo in namestitev na platformi uporabljajo vsa svoja standardna orodja za razvijalce, kot so Truffle, Hardhat, Remix itd. To je privedlo do meteorske rasti Arbitrum baze uporabnikov in hitro širjenje ekosistema. Dejansko je danes več kot 5 milijonov edinstvenih naslovov Arbitrum – število, ki se od začetka delovanja parabolično povečuje. Obenem je zdaj več kot 400 Arbitrumovih aplikacij DApps, od katerih jih veliko spada pod okrilje DeFi. Nekatere najbolj priljubljene DApps platforme imajo zdaj več kot 100 milijonov dolarjev v TVL – med njimi GMX, Uniswap, Treasure in Camelot.

Kaj je Arbitrum most?

Uporabniki lahko z mostom Arbitrum Token Bridge prenesejo žetone ETH in ERC-20 Ethereum v rešitev za skaliranje na drugem nivoju, imenovano Arbitrum One. Če želite poslati transakcijo z uporabo Arbitruma, jo preprosto pošljite v eno od pogodb EthBridge Inbox. Nasprotno pa pogodba Outbox sprejme podatke iz sistema Arbitrum in jih doda v verigo blokov Ethereum za povratno interakcijo. Ker so vsi vhodi in izhodi EthBridgea javno preverljivi, lahko Ethereum prepozna in preveri vse dejavnosti zunaj verige.

Kako dodati omrežje Arbitrum One v Metamask?

  1. Pojdite v ChainList in povežite svojo denarnico MetaMask
  2. V iskalni vrstici na vrhu strani poiščite Arbitrum One
  3. Tapnite “Add to MetaMask” in preverjene informacije RPC bodo samodejno dodane v razširitev

Kaj je ARB?

Po govoricah o obsežnem krogu financiranja z oceno 1,4 milijarde dolarjev so bili žetoni ARB v obtok bili poslani preko airdropa 23. marca 2023. Po navedbah fundacije Arbitrum Foundation uvedba $ARB pomeni razvoj Arbitruma v decentralizirano avtonomno organizacijo (DAO). Tako lahko imetniki $ARB odločajo (glasujejo) o ključnih odločitvah, ki bodo urejale Arbitrum One in Arbitrum.

Kako se je ARB porazdeljen?

Skupni obtok ARB bo znašal 10 milijard kovancev. Skupno 56% teh žetonov bo pod nadzorom skupnosti Arbitrum – 11,5 % bo razdeljenih skupnosti Arbitrum, 1,1 % pa organizacijam DAO, ki delujejo v ekosistemu Arbitrum. Arbitrum DAO bo nadzoroval razdeljevanje preostalih žetonov skupnosti prek zakladnice.

Preostalih 44 % obtoka Arbitruma bo šlo Offchain Labs, matičnemu podjetju Arbitrum. Za vse žetone vlagateljev in ekipe velja 4-letna blokada, pri čemer se bodo prvič odblokirali v enem letu, v naslednjih treh letih pa se bodo odblokirali periodično.

Kako poteka upravljanje z ARB?

Žeton ARB se bo v nasprotju z ETH, ki se uporablja za plačevanje pristojbin za Ethereum (in Arbitrum), uporabljal le za upravljanje protokola.  Upravljanje je samoizvršilno, kar pomeni, da bodo njegovi glasovi neposredno vplivali na odločitve na verigi in jih izvrševali brez sodelovanja posrednika. V postopku glasovanja mora preteči najmanj 21-37 dni, preden se lahko predlog izvrši, kar zagotavlja, da imajo uporabniki čas, da se odzovejo na morebitne spremembe.

Poleg tega je fundacija Arbitrum ustanovila varnostni svet Arbitrum, 12-člansko veččlansko skupino “visoko cenjenih članov skupnosti”, ki bo spremljala varnost verig in lahko hitro ukrepala ob odkritju ranljivosti. Na neki točki lahko organizacija DAO varnostni svet tudi upokoji, če se odloči, da veriga ne potrebuje več njegove zaščite.

Kje lahko kupim ARB?

ARB je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, KuCoin ali Coinbase, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Gate.io. V času pisanja tega članka je tržna kapitalizacija ARB en mesec po nastanku 2 milijardi dolarjev, cena pa se giblje okoli 1,6 dolarja (CoinMarketCap). Glede na pričakovanja okoli tega projekta lahko pričakujemo, da bo ARB eden glavnih kriptovalut na sceni, ko nastopi bull run.

Kako Arbitrum izboljšuje Ethereum: Blockchain trilema

Blockchain trilema zadeva tri koncepte – skaliranje, decentralizacijo in varnost. Izkazalo se je, da blockchain projekti težko dosežejo ravnovesje vseh treh. Iskanje rešitve za to trilemo lahko pomaga spremeniti način razmišljanja o kriptovalutah in tehnologiji blockchain. Trenutno se blockchaini zanašajo na rollup sisteme, kot je Arbitrum, da bi dopolnili trilemo in ustvarili varno, skalabilno in decentralizirano verigo blokov:

  • Obdelovalna zmogljivost: Ethereum lahko opravi le približno 10 TPS, Arbitrum pa do 40.000 transakcij na sekundo. To je 4000x hitreje kot sam Ethereum, ki je najbolj razširjena platforma L1 na svetu.
  • Nižje pristojbine: Pogosta težava priljubljenih omrežij 1. plasti, kot sta Ethereum in Bitcoin, so visoke pristojbine za plin. Pristojbine za transakcije s spletnimi borzami lahko stanejo od 1,5 % do 2,3 %. Arbitrum omogoča izvedbo velikih količin transakcij z veliko manj plina – in delajo na tem, da bi pristojbine še dodatno zmanjšali.
  • Kompatibilnost z Ethereum Virtual Machine: Arbitrum je med vsemi rešitvami 2. plasti najbolj združljiv z EVM. Je enostaven za uporabo, preprost za razumevanje za razvijalce in dovolj zmogljiv, da ga je mogoče skalirati na Ethereumovem blockchainu. Arbitrum je še posebej koristen za razvijalce, saj uporablja kodo Solidity brez omejitev glede prevajalnika ali različice.
  • Zanesljivost projekta: Arbitrum je od oktobra 2022 deloval v več testnih omrežjih, preden se je zagnal na mainnetu.

Arbitrum proti ostalim rešitvam 2. plasti

Področje 2. plasti je trenutno prepredeno s projekti, ki tekmujejo za uporabnike, razvijalce in skupno zaklenjeno vrednost (TVL). Tukaj so recimo Polygon (MATIC), Loopring (LRC), Immutable X (IMX) in Optimism (OP).

Čeprav je Arbitrum trenutno najbolj priljubljen glede na TVL, je Optimism tesno na drugem mestu – v verigi je aktivnih več kot 117 protokolov, TVL pa znaša približno 1 milijardo USD. Druga primera sta še Metis in Boba Network, ki imata trenutno omejene kazalnike razvoja ekosistema in uporabe.

Glavna razlika med Arbitrum in Optimism je v tem, da naj bi bili zk-rollupi (tehnologija, ki jo uporablja projekt Optimism) učinkovitejši, saj bodo morali v sistem L1 poslati le majhno količino informacij. Prav tako optimistični rollupi običajno vključujejo okno za izpodbijanje, ki omogoča izpodbijanje transakcij. Zk-rollupi ne zahtevajo dobre vere in namesto tega uporabljajo računske metode za dokazovanje veljavnosti transakcij. Kljub temu nekateri menijo, da rešitve zk-rollup zaradi računskega dela, povezanega z generiranjem kripto dokazov veljavnosti, ne bodo nikoli dosegle skalabilnosti optimističnih možnosti rollup.

Na tej točki je težko reči, ali je boljši Arbitrum ali Optimism. Glede na hitrost razvoja blockchain projektov lahko najbrž kmalu pričakujemo še hitrejše in varnejše rešitve plasti 2.

Ko potegnemo črto

Če ste naveličani počasnih in dragih transakcij v glavnem omrežju Ethereum, je Arbitrum lahko prava rešitev. S svojo zasnovo optimistic rollup in tehnologijo za zaščito pred goljufijami ponuja hitrejše in cenejše transakcije, hkrati pa ohranja enako raven varnosti in decentralizacije kot glavno omrežje Ethereum. Poleg tega zaradi vse večjega števila dappov in projektov, ki se nameščajo na Arbitrum, ne manjka zanimivih priložnosti za raziskovanje. Poleg tega obstaja tudi privlačnost v investiranju v ARB, saj so layer-2 rešitve vroča tema v kripto skupnosti. In, saj veste – nikoli ne vložite več, kot ste pripravljeni izgubiti. Srečno HODLanje!

Pogosta vprašanja

Kaj je Arbitrum (ARB)?

Kakšne so prednosti projekta Arbitrum (ARB)?

Ali je Arbitrum ločena veriga blokov?

Kateri dappi so trenutno na voljo v Arbitrumu?

Kje lahko kupim žetone ARB?