Kaj je atomska zamenjava oz. atomic swap?

Home » Kaj je atomska zamenjava oz. atomic swap?

Atomske zamenjave veljajo za eno redkih pravih peer-to-peer metod trgovanja s kriptovalutami. V tem vodiču vam bomo mpovedali vse, kar morate vedeti o tem kripto konceptu.

Kaj je atomic swap?

Atomska zamenjava ali atomic swap predstavlja samodejne pogodbe o izmenjavi, ki dvema strankama omogočajo trgovanje z žetoni iz dveh različnih blockchainov. Ta vrsta mehanizma, ki se včasih imenuje atomsko trgovanje med verigami (cross-chain trading), popolnoma odpravlja potrebo po centraliziranih tretjih osebah pri izvajanju poslov. Ta sistem na nek način ohranja avtonomijo uporabnikov kriptovalut in omogoča transakcije brez potrebe po zaupanju, pri katerih uporabnikom ni treba poznati drug drugega in so brez tveganj nasprotne stranke. Zaradi teh lastnosti je ta mehanizem spoznan kot eden redkih zares decentraliziranih tehnik menjave.

Večina kripto denarnic in blockchainov, ki omogočajo atomsko zamenjavo, uporablja pametne pogodbe. Pametne pogodbe so programi v verigah blokov, ki se izvedejo, ko so izpolnjeni določeni pogoji. V tem primeru je pogoj, da se vsaka stran strinja s transakcijo, preden se izteče časovna omejitev. Uporaba pametne pogodbe pri trgovanju preprečuje, da bi katera koli stran ukradla kriptovaluto drugi strani.

Atomske zamenjave omogočajo enostavne pretvorbe kriptovalut

Vsako kriptovaluto podpira blockchain ali veriga blokov, ki je namenjena samo sprejemanju transakcij v določenih žetonih. Bitcoin (BTC) ima na primer svoj blockchain, ETH (ether) pa drugega. BTC in ETH ne morete preprosto zamenjati, ne da bi najprej pretvorili v fiat valuto in nato kupili drugo; druga tehnika je večkratna pretvorba med kriptovalutami in borzami, da dobite želeno. Atomske zamenjave vam omogočajo, da v eni transakciji zamenjate žetone iz različnih verig blokov.

Decentralizirane kripto borze lahko za vas izvajajo atomske zamenjave. Decentralizirana borza (DEX) nima osrednjega organa, ki bi jo urejal.  Je platforma, na kateri lahko trgujete brez tretjih oseb. Izbirate lahko tudi med ponudniki zamenjav med verigami, pri katerih svoje digitalno premoženje prenesete v drugo denarnico, izvedete zamenjavo in ga prenesete nazaj.

Kako delujejo atomske zamenjave?

“Atomski” je terminologija, ki se uporablja za označevanje procesov, ki se bodisi zaključijo bodisi se sploh ne začnejo. Z drugimi besedami:

Atomska zamenjava je opremljena s funkcijami, ki zagotavljajo, da obe strani trgovanja izpolnita vse vnaprej določene pogoje, preden se trgovanje lahko zaključi. To je mogoče z vključitvijo pametnih pogodb, ki so samoiniciativni programi, ki uveljavljajo pogoje, ki določajo uspešnost transakcije.

Natančneje, atomska zamenjava uporablja pogodbo s časovnim zaklepom (Hashed Timelock Contract – HTLC), ki deluje kot dvosmerni virtualni sef. Kot pove že ime, ta pogodba uporablja zapleten mehanizem šifriranja, ki temelji na matematiki in se imenuje hash funkcija. Poleg tega uvaja časovno omejitev, tako da se transakcije razveljavijo, če katera koli od vpletenih strank ne izpolni svoje strani dogovora v vnaprej določenem časovnem okviru.

Vpleteni stranki se lahko na primer dogovorita, da bosta za atomsko zamenjavo določili dve uri. V tem primeru bo pogodba vrnila deponirane kovance njihovim prvotnim lastnikom, ko bosta minili dve uri in ne bodo izpolnjeni vsi pogoji trgovanja. Še ena pomembna podrobnost, ki jo morate vedeti o HTLC, je, da zahteva dva kriptografska ali šifrirna ključa. To sta:

 • Hashlock key: Ta ključ zagotavlja, da so posli zaključeni šele, ko obe stranki predložita kriptografska dokazila, da sta izpolnili svojo stran transakcije.
 • Timelock key: Ta je zasnovan kot varnostni mehanizem, ki trgovcem pomaga določiti rok za atomske zamenjave. Mehanizem zagotavlja, da se deponirani kovanci vrnejo trgovcem, kadar zamenjava iz takšnega ali drugačnega razloga ni zaključena pred iztekom roka.

Kako se izvedejo transakcije?

Za najbolj enostavno razlago postopka za začetek atomske zamenjave predpostavimo, da sta se Gašper in Ana dogovorila za izvedbo transakcije, ki vključuje bitcoin in ethereum.

 1. V tem primeru se je Gašper odločil, da bo zamenjal 1 BTC za Aninih 15 ETH.
 • Najprej mora Gašper ustvariti pogodbeni naslov, na katerega bo poslal svoj 1 BTC.
 • Ko je nakazal svoja sredstva, pogodba samodejno ustvari poseben ključ, do katerega lahko dostopa samo Gašper. Ta ključ si predstavljajte kot geslo, ki odklene sredstva, ki jih je Gašper pravkar poslal pametni pogodbi. Pogodba uporabi ta ključ za ustvarjanje šifrirane oblike ključa.
 • Nato Gašper pošlje hash Ani. S tem ima Ana dostop le do hashirane oblike gesla, ki je bilo uporabljeno za zaklepanje Gašperjevega 1 BTC. V bistvu lahko potrdi, da je zaklenil sredstva v pogodbi, vendar do sredstev ne more dostopati ali jih dvigniti – vsaj za zdaj še ne.
 • Ko Ana prejme hashirani ključ, ga uporabi za generiranje lastnega pogodbenega naslova, kamor lahko položi svojih 15 ETH.
 • Ker sta obe stranki zaklenili svoja sredstva v pametni pogodbi, Gašperju preostane le še to, da zahteva 15 ETH. To lahko stori, ker ima dostop do gesla, ki odklepa ključ, s katerim je Ana zaklenila svoje kovance na pametni pogodbi.
 • Zanimivo je, da bo Gašper v postopku odklepanja Aninega pogodbenega naslova Ani razkril tudi geslo. Tako lahko Ana uporabi to geslo, da zahteva 1 BTC in zaključi trgovanje.

Na koncu boste opazili, da je ta postopek odvisen od zmožnosti obeh strani, da predložita kriptografske dokaze. Kriptografija pomeni postopek šifriranja in dešifriranja ključev. Upoštevajte, da je moral Gašper najprej šifrirati ključ, nato pa šifrirani ključ poslati Ani. Ker je imel prvotni ključ, lahko zahteva kovance, ki jih je Ana s šifriranim ključem zaklenila. Vendar mora Gašper kot enega od pogojev za odklepanje teh kovancev Ani predložiti izvirni ključ. S tem lahko Ana dostopa do ključa in ga uporabi za zahtevek 1 BTC.

Zakaj so atomske zamenjave potrebne?

Atomska zamenjava velja za enega ključnih blockchain mehanizmov, saj odpravlja potrebo po posrednikih, kot so kripto borze. S tem lahko trgovci izvajajo transakcije med verigami, ne da bi se zanašali na infrastrukturo centraliziranih trgovalnih platform. Ker so posredniki pri uporabi atomskih zamenjav postavljeni na stranski tir, so transakcije hitre, cenovno ugodnejše in brez varnostnih incidentov, povezanih z borzami, ki temeljijo na skrbništvu. Vse te prednosti kažejo na avtonomijo, ki jo zagotavlja atomska zamenjava. Z drugimi besedami, uporabniki imajo večji nadzor nad svojim premoženjem, saj se vsi posli izvajajo neposredno iz njihovih osebnih denarnic.

Poleg tega medverižni mehanizmi trgovanja atomskih zamenjav spodbujajo bolj interoperabilen kripto ekosistem. Zahvaljujoč atomskim zamenjavam je vse lažje izvajati transakcije v več verigah blokov. Nazadnje, atomske zamenjave odpravljajo tveganje nasprotne stranke, saj so posli bodisi dokončani bodisi se nikoli ne zgodijo.

Zgodovina

Tovrstne tehnike je leta 2012 prvič opisal Sergio Demian Lerner. Čeprav je bila zamisel takrat privlačna, nekateri procesi niso bili podrobno razdelani. Leto pozneje je Tier Nolan razvil zanesljivejši postopek za sprožitev atomskih zamenjav. Vendar je bila prvič uspešno izvedena šele štiri leta pozneje, ko je ekipa Decred zaključila atomsko zamenjavo med Decredom in Litecoinom. Nekaj dni pozneje je Charlie Lee, ustanovitelj Litecoina, tvitnil, da je bil postopek uspešno repliciran za izmenjavo med litecoini in bitcoini.

Upoštevati je treba, da je prvotna zasnova atomske zamenjave zahtevala, da obe strani, ki sta sodelovali v transakciji, preneseta celotne verige blokov kovancev, ki sta jih nameravali zamenjati. Temu pravimo atomska zamenjava na verigi. Mesec dni po tem, ko sta Decred in Charlie Lee izvedla prve sklope atomskih zamenjav, je podjetje Komodo predstavilo različico “lahkega načina”, ki zahteva le posebne plačilne kanale. S tem trgovcem ni treba prenesti celotnih verig blokov svojih želenih kovancev ali čakati na potrjevalce verig blokov, da bi dokončali transakcije.

Vse od pojava koncepta so zagonska podjetja in decentralizirane borze uvedle zamenjave in uporabnikom omogočile enako možnost. Lightning Labs, zagonsko podjetje, ki za transakcije uporablja Bitcoinovo omrežje Lightning, je na primer izvajalo zamenjave zunaj verige z uporabo tehnologije atomic swap.

Prednosti atomske zamenjave

 • Decentraliziranost: Kripto trgovci se običajno zavzemajo za decentraliziran finančni svet, vendar morajo še vedno trgovati prek centraliziranih borz, kot sta npr. Binance ali Coinbase. Ker so atomic swapi neodvisni od borznih platform in omogočajo neposredne transakcije med denarnicami, trgovcem ponujajo popoln nadzor nad njihovimi računi in transakcijami.
 • Višja stopnja varnosti: Tehnologiji HashLock in TimeLock v pogodbah HTCL, ki se uporabljata pri atomskih zamenjavah, trgovcem nudita večjo varnost in zagotovilo, da bodo v primeru zamud ali konfliktov dobili svojo valuto nazaj, in imajo tako popoln nadzor nad transakcijo.
 • Peer-to-peer transakcije in nižji stroški: Poleg tega, da ljudem omogočajo neodvisno medsebojno trgovanje, atomske zamenjave zmanjšujejo operativne stroške in pristojbine za trgovanje, ki so povezane z uporabo centraliziranih borznih platform.
 • Večja prilagodljivost trgovanja z altcoini: Borzne platforme, kot je Binance, trgovcem ne omogočajo izmenjave vseh vrst altcoinov, npr. Ripple (XRP) ni mogoče neposredno zamenjati za Litecoin. Treba ga je pretvoriti v bitcoin, nato pa ga je mogoče zamenjati za litecoine. Atomske zamenjave rešujejo takšno težavo, saj omogočajo trgovanje s skoraj vsemi vrstami altcoinov.

Pomanjkljivosti atomske menjave

 • Kompleksnost in pogoji: Ker atomske zamenjave zagotavljajo večjo varnost, so pogoji trgovanja strožji od tistih, ki jih določajo borzne platforme, od strank pa zahtevajo interakcijo brez neposredne komunikacije. Platforme lahko na primer izvajajo posle s klikom na gumb, medtem ko atomske zamenjave zahtevajo izmenjavo podatkov in informacij ter šifrirne šifre.
 • Zasebnost: Atomske zamenjave lahko trajajo kar nekaj časa (odvisno od časovnega okvira časovne ključavnice TimeLock). Posledično je transakcija v blockchain omrežju aktivna dlje časa, kar hekerjem daje več časa za prekinitev postopka in zbiranje zasebnih informacij o trgovcih. Ker je ena najpomembnejših značilnosti trgovanja s kriptovalutami pravna anonimnost transakcij, je to vprašanje zagotovo treba obravnavati.
 • Odsotnost centralizirane platforme: Kljub vsem pomanjkljivostim, povezanim z uporabo centraliziranih platform, atomske zamenjave ne nudijo enakega udobja kot trgovalne platforme – zlasti ko gre za zamenjavo fiat valute za kriptovaluto -, ki jo z atomskimi zamenjavami ni mogoče izvesti.

Pogosta vprašanja

So atomske zamenjave drage?

Kako se opravi atomska zamenjava?

Kaj so cross-chain atomske zamenjave?

Dodaj odgovor