Kaj je AutoGPT? Vse, kar morate vedeti o najnovejšem GPT-ju

Home » Kaj je AutoGPT? Vse, kar morate vedeti o najnovejšem GPT-ju
AutoGPT

Danes se tehnologija razvija eksponentno, kar še posebej velja za umetno inteligenco. Tako je ChatGPT zdaj že praktično lanski sneg, v ospredje pa skoraj vsak teden prihajajo novi chatboti. Zadnji med njimi je AutoGPT, odprtokodni Python program, ki z uporabo GPT-4 avtomatizira izvajanja večstopenjskih projektov. Poglejmo, za kaj gre.

V zadnjih nekaj tednih so ChatGPT in orodja umetne inteligence na postala nova viralna stvar na internetu, saj jih je v vsakdanje življenje vključilo na milijone ljudi po vsem svetu. ChatGPT je bil med uporabniki še posebej priljubljen zaradi svojih obsežnih pogovornih zmožnosti. Vendar pa ta orodja umetne inteligence od uporabnika zahtevajo, da vnese poziv (prompt), da dobi želeni rezultat.

Ker pa živimo v obdobju, ko želimo optimizirati vsak aspekt našega življenja, ni trajalo dolgo, da smo optimizirali tudi zelo optimiziran chatbot z umetno inteligenco. V storitvi GitHub je tako objavljen nov program, ki temelji na GPT in se imenuje Auto-GPT ter je sposoben samostojno oblikovati avtomatske pozive. Auto-GPT s svojimi zmožnostmi avto-pozivov je mnoge spodbudil, da se sprašujejo, kako daleč je tehnologija umetne inteligence v zelo kratkem času zares prišla.

Kaj je AutoGPT?

Auto-GPT je odprtokodna aplikacija, ki uporablja velik jezikovni model GPT-4 (OpenAI), za avtomatizacijo izvajanja večstopenjskih projektov, ki bi pri neposrednem delu z GPT-4 zahtevali povratne napotke. Z drugimi besedami, povezuje misli LLM, da samostojno doseže cilj, ki si ga zastavite. Sliši se kar strašljivo, kajne?

Ko programu Auto-GPT določite splošni cilj, bo za dosego tega cilja izvedel ukrepe po korakih. Ta pristop temelji na zamisli o agentih umetne inteligence (AI agents), ki lahko dostopajo do interneta in samostojno izvajajo naloge v računalniku, ne da bi potrebovali stalno vodenje. V GitHubu je objavljena tudi preprosta demonstracija, v kateri je bila naloga programa Auto-GPT brskanje po internetu in ustvarjanje popolnoma izvirnih receptov za prihajajoče dogodke ali praznike. Chef-GPT, kot so poimenovali ta program, je začel brskati po internetu in prišel do edinstvenih izvirnih receptov, nato pa jih po navodilih shranil v uporabnikov računalnik.

Auto-GPT je bil objavljen šele prejšnji teden, vendar se Twitter uporabniki že navdušujejo nad primeri uporabe, vključno z analizo delnic, samodejnim pregledovanjem izdelkov in ustvarjanjem podcasta.

Osnovne funkcije AutoGPT:

  • dostop do interneta za iskanje in zbiranje informacij
  • upravljanje dolgoročnega in kratkoročnega pomnilnika
  • primerki GPT-4 za generiranje besedila
  • dostop do priljubljenih spletnih strani in platform
  • shranjevanje datotek, povzemanje z GPT-3.5

Kako uporabljati Auto-GPT?

AutoGPT

Program Auto-GPT je javno na voljo na GitHubu. Za uporabo pa potrebujete nekaj programerskih izkušenj, saj deluje v Pythonu in zahteva ključe API OpenAI in Pinecone. Vendar obstaja že vsaj ena podobna aplikacija, AgentGPT, ki ne zahteva znanja programiranja. Za zdaj uporabniki vnašajo pozive neposredno v terminal. Prosijo vas, da opišete ime, vlogo in cilje svoje umetne inteligence ter določite do pet ciljev za dosego tega cilja.

Če želite začeti uporabljati program Auto-GPT, morate odpreti program ukazne vrstice, kot je PowerShell. Nato mora klonirati skladišče tako, da v ukazno vrstico vnese “git clone https://github.com/Torantulino/Auto-GPT.git”. Ko je skladišče klonirano, se mora uporabnik premakniti v imenik projekta tako, da v ukazno vrstico vpiše “cd ‘Auto-GPT’.

Ko je skladišče klonirano, se mora uporabnik premakniti v imenik projekta tako, da v ukazno vrstico vnese “cd ‘Auto-GPT'”. Ko je v pravem imeniku, mora namestiti zahtevane odvisnosti tako, da v ukazno vrstico vpiše “pip install -r requirements.txt”. Na koncu mora uporabnik preimenovati datoteko “.env.template” v “.env” in vnesti svoj ključ API OpenAI.

Po teh korakih bo uporabnik pripravljen na uporabo funkcije Auto-GPT. Ko je program Auto-GPT uspešno nameščen, mora uporabnik bot poimenovati in mu določiti cilj ali niz ciljev, ki jih mora doseči.

Najboljši primeri uporabe AutoGPT

  • Podpora strankam: AutoGPT lahko razume poizvedbe strank, zagotavlja podporo in celo predlaga nadgradnjo prodaje.
  • Vodja socialnih mrež: AutoGPT lahko uporabite tudi za upravljanje računov družabnih medijev za podjetja na podlagi ciljev glede števila všečkov/retweetov in celo prodaje.
  • Finančni svetovalec: Vlaganje denarja je lahko zastrašujoča naloga, vendar vam jo lahko Auto GPT to bistveno olajša.
  • Ustvarjanje aplikacij: Tukaj delimo zanimivo anekdoto Twitter uporabnika, ki je naročil naj AutoGPT ustvari aplikacijo iz »nule«, on pa je samo opazoval proces: »Autogpt je poskušal ustvariti aplikacijo zame, ugotovil, da nimam Node, googlal, kako namestiti Node, našel članek stackoverflow s povezavo, ga prenesel, ga izvlekel in nato za mene ustvaril strežnik.«

Kdo je ustvaril AutoGPT?

Program Auto-GPT je 30. marca 2023 na GitHubu objavil razvijalec Significant Gravitas. Vendar aplikacijo poganja GPT-4, ki je najnovejši in najnaprednejši model umetne inteligence OpenAI.

Ko potegnemo črto

Cilj projekta Auto-GPT je popolnoma avtonomno GPT-4 vozilo. Za ljudi, ki želijo optimizirati svojo produktivnost, so to uresničene sanje. Po zagonu so družbene medije preplavili ChatGPT navdušenci, ki so se hvalili z načini uporabe LLM za avtomatizacijo opravil, kot so pisanje besedil, priprava vsebin za affiliate marketing in celo priprava učbenikov. Vendar je bil za takšne primere uporabe še vedno potreben človeški prispevek, ki je ChatGPT spodbudil k naslednjemu koraku. Pri Auto-GPT lahko preprosto opišete, kaj želite, da umetna inteligenca naredi, predstavite do pet ciljev, nato pa se lahko potrepljate po hrbtu, ker ste prelisičili sistem. Srečno igranje!

Pogosta vprašanja

Kaj je Auto GPT?

Kdo je ustvaril Auto-GPT?

Kako lahko uporabljam AutoGPT?

V čem je razlika med ChatGPT in AutoGPT?