Kaj je Binance Coin (BNB)?

Home » Kaj je Binance Coin (BNB)?
binance smart chain

Binance cela kripto skupnost pozna največja kripto borza po obsegu trgovanja s kriptovalutami , ki je bila ustanovljena leta 2017 s strani tehnološkega podjetnika Changpen Zhao (na Twitterju poznan kot »CZ«). Binance coin (BNB) je izvorni žeton te borze in se je v samo 4 letih prebil med top 4 največje kriptovalute po tržni kapitalizaciji. Poglejmo si, kako deluje.

Kaj je Binance Coin (BNB)?

Leta 2017 sta nastala Binance in BNB. Glavni namen Binance Coina je bil , da se uporablja kot sredstvo za izmenjavo na Binance. Kadar torej trgujete na Binance, se zaračuna 0,5% provizija za trgovanje. Pristojbina se lahko plača iz kriptovalute, s katero se trguje, ali pa jo uporabniki plačajo z BNB. Pri plačilu z BNB se aplicira popust, zato se nekaj BNB-ja vsakemu trgovcu splača imeti. Toda BNB je z rastjo ekosistema tekom 5 let razširil svojo uporabnost.

Tu se marsikomu poraja vprašanja: Je to žeton za uporabnost? Ali je žeton za popust? Je žeton upravljanja? Ne, to je BNB – žeton za vse. Žeton poganja rastoč ekosistem decentraliziranih aplikacij (DApps), decentraliziranih financ (DeFi) in uporabnikov borze Binance. Februarja 2022 so BNB preimenovali iz Binance Coin v “Build and Build” in s tem dali vedeti, da to ni navaden kripto žeton.

Zgodovina

 • 2017: Binance julija izda Binance Coin (BNB) kot ERC-20 žeton preko ICO. 40% žetonov je bilo izdanih ustanoviteljem, 10% začetnim investitorjem in 50% prodanih javnosti.
 • 2018: Binance skupaj z ostalimi zbral več kot 30 milijonov dolarjev za stabilni kovanec (stablecoin).
 • 2019: BNB se oddalji od ERC-20 standarda ter se premakne na BEP-2 standard. To pomeni premik BNB-ja na BNB Chain. Istega leta v veljavo stopi tudi stabilni kovanec BUSD.
 • 2020: BNB se uveljavi kot top 10 kriptovaluta na svetu.
 • 2021: BNB beleži eksponentno rast na račun splošne priljubljenosti kriptovalut in pa predvsem borze Binance v kombinaciji z Binance Smart Chain. Junija 2021 se odpre tudi NFT tržnica.
 • 2022: Za BNB so predstavili več načrtov, med drugim povečanje nabora validatorjev z 21 na 41, kar bi lahko pomenilo večjo decentralizacijo omrežja in uvedba stranske verige naslednje generacije, ki lahko poveča hitrost transakcij na 10.000 TPS.

Binance in BNB ekosistem

CZ je poleg borze uvedel tudi celoten ekosistem funkcionalnosti, povezanih s kriptovalutami in BNB je sestavni del tega ekosistema. V tednih pred začetkom delovanja borze je kripto borza zgodnjim vlagateljem ponudilo te žetone prek začetne ponudbe kovancev (ICO). V tej fazi je bila cena kovanca približno 0,11 dolarja na žeton, v času pisanja tega članka pa je po podatkih CoinMarketCapa njegova vrednost 279,11 USD. Ob temu naj omenimo, da je najvišja vrednost maja 2021 znašala 690 dolarjev. Kriptovaluta je od svojega spočetja zrastla za neverjetnih 290310.30%.

Binance ima torej poleg borze tudi lasten blockchain ekosistem, imenovan BNB Chain. Ta veriga je sestavljena iz dveh vzporednih verig blokov:

 • BNB Beacon Chain: skrbi za upravljanje v omrežju, ki vključuje staking in glasovanje o predlaganih spremembah v omrežju (prej znan kot Binance Chain)
 • BNB Smart Chain: skrbi za ustvarjanje in izvajanje pametnih pogodb (prej znano kot Binance Smart Chain)

Cilj verige BNB je povečati interoperabilnost in razviti osnovno infrastrukturo vzporednega virtualnega okolja na svetu, kar je korak naprej v nedavnih prizadevanjih Binance za MetaFi. BNB veriga uporabnikom sporoča, da bo:

 • Brez potrebe po dovoljenju
 • Decentralizirana
 • Odprta
 • Multichain
 • Za ustvarjalce in izumitelje
 • Večja od Binance

Token burn

Da bi preprečili padec vrednosti, Binance že od samega »spočetja« odkupuje žetone in jih uničuje, da bi zmanjšala ponudbo, kar v kripto žargonu  imenujemo sežiganje kovancev ali token burn.

Zato Binance zažge zajetno število BNB vsako četrtletje. Sprva so se zavezali, da bodo iz obtoka odstranili 100 milijonov BNB ali polovico celotne ponudbe s postopkom. Januarja 2022 so uvedli in izvedli prvo samodejno sežiganje kovancev BNB in iz obtoka izločili 1.684.387 BNB-jev v vrednosti 906,76 milijona USD. To je bil skupno 18. četrtletni sežig, toda prvi, ki je bil izveden samodejno. Samodejni sežig BNB učinkovito nadomešča prejšnji mehanizem v korist bolj nepristranskega postopka, neodvisnega od centraliziranega ekosistema Binance.

Kje lahko kupim BNB?

BNB lahko kupite na vseh največjih borzah, toda seveda je najbolj smiselno, da to storite na kripto borzi Binance, kjer lahko žeton uporabljate. Nakup opravite kot za vse ostale kriptovalute. Ko imate enkrat BNB v svoji denarnici, si ga lahko nastavite za plačevanje pristojbin in si na ta način omogočte 25% popust:

 1. Pojdite na svoj Binance profil
 2. Pojdite na ‘Dashboard
 3. Pojdite na stran s pristojbinami ‘Your trading fee level
 4. Vklopite gumb, ki pravi ‘Using BNB to pay for fees (25% discount)

In voila, že imate 25% popust. Po zadnjih podatkih je približno 2 milijona uporabnikov uporabilo BNB za plačilo pristojbin za trgovanje v višini več kot 40 milijonov BNB za več kot 127 milijard poslov samo na trgovalni platformi Binance.

Kako lahko uporabljam BNB?

Primarno razvit kot žeton za popuste pri trgovalnih provizijah leta 2017 pa ima danes BNB številne možnosti uporabe:

 • Trgovanje: BNB lahko zamenjate za druge kriptovalute na različnih borzah. Glede na to, da je ta kriptovaluta v prvih 6 mesecih obstoja zrasla za 22.000%, je priljubljenost BNB med trgovci razumljiva.
 • Staking na BNB Smart Chain: Če iščete način, kako z žetoni BNB v svoji denarnici enostavno in varno zaslužiti, je to lahko dobra možnost. Naj vaši BNB-ji delajo za vas in hkrati boste pomagali pri potrjevanju transakcij v verigi Binance. To je lahko varen način zaslužka – še posebej, če imate v denarnici nekaj dodatnih BNB.
 • Investiranje v ICO: BNB lahko uporabite za naložbe v nekatere ICO, ki so na seznamu v programu Binance Launchpad.
 • Način plačila: BNB se lahko uporablja kot plačilo v podjetjih, kar strankam ponuja več alternativnih načinov plačila. BNB se uporablja tudi za različne namene v zabavnem sektorju, vključno z nakupom loterijskih srečk in plačevanjem virtualnega blaga. Uporablja se lahko tudi za plačevanje spletnih storitev na spletnih mestih, kot sta BitTorrent ali Canva.
 • Rezervacija letov in nastanitev: Na nekaterih spletiščih se BNB lahko uporablja za rezervacije prenočišč in potovanj. Spletna mesta Travala, Travelbybit in Alternative Airlines so le nekateri primeri.
 • Vlaganje in posojanje: BNB lahko na več spletnih mestih uporabite za naložbe v delnice, sklade, s katerimi se trguje na borzi (ETF), in druga sredstva. BNB se lahko na različnih spletnih mestih uporablja tudi kot zavarovanje za posojila (na primer Moeda).
 • Donacije: Čezmejne kripto donacije so postale velika stvar, sploh letos za podporo v Ukrajini.

BNB: Prednosti

 • Varnost in zanesljivost: Binance že uporablja več milijonov uporabnikov in trgovcev s kriptovalutami, ki so odvisni od borze in spoštujejo njene varnostne in zaščitne ukrepe. Vaš denar borza varuje z uporabo večskupinske, večnivojske in varne strukture sistema SAFU (Secure Assets Fund for Users). Vse to bistveno pripomore k priljubljenosti kriptovalute BNB.
 • Svetovna priljubljenost BNB: BNB že nekaj let vztraja med 10 največjimi kriptovalutami po tržni kapitalizaciji in se je že večkrat prebil med top 5.
 • Hitre transakcije: Če za trgovanje na borzi uporabljate BNB, boste imeli dostop do internega mehanizma platforme, ki lahko sprejme do 1,4 milijona naročil na sekundo. Z BNB so transakcije veliko lažje in zanesljivejše, in to ne gelde na Binance, ampak tudi raznih DEXih, kot je Pancakeswap.
 • Trgovanje s stotinami kriptovalutam: Na Binance lahko trgujete z več kot 200 kriptovalutami z uporabo BNB, odvisno od hitrega, varnega in cenovno ugodnega mehanizma za usklajevanje transakcij. Poleg tega ima BNB svoje trgovalne pare, ki ustrezajo edinstvenim trgovalnim potrebam.

BNB: Pomanjkljivosti

 • Binance je zelo centralizirana kripto borza: BNB je centralizirana kriptovaluta zaradi velikega nadzora, ki ga ima Binance nad kovancem. Po podatkih, ki jih je zbral Etherscan, je do 80% žetonov BNB v lasti Binance v več denarnicah.

Ko potegnemo črto

Ni mogoče zanikati, da je usoda kovanca Binance tesno povezana z uspešnostjo Binance kot borze. Medtem ko borza Binance počasi ukinja popust pri trgovanju, ki ga zagotavlja kovanec Binance, pa išče druge načine, da bi kovanec postal »dragocen«. Med njimi sta sežiganje kovancev in vzpostavitev decentralizirane borze, ki bo kot domačo valuto uporabljala BNB. To ne bi samo povečalo vrednosti kovanca Binance, temveč bi mu zagotovilo tudi uporabnost daleč v prihodnost. Prav tako dodajajo nove načine uporabe kovanca BNB, zaradi česar je ta vedno bolj uporaben in povečuje povpraševanje po njem. Seveda pa je uspešnost in vsestranskost kovanca dvorezni meč, saj pomeni visoko stopnjo centraliziranosti s strani Binance. Zdi se, da BNB ohranja svojo vrednost bolje kot drugi altcoini, vendar še vedno sledi splošnemu trendu na trgih, ki je trenutno bodisi v horizontali ali padajoč. Tako kot vednose pred investiranjem podučite o kriptovaluti in ne investirajte več, kot ste pripravljeni pogrešiti.

Pogosta vprašanja

Na katerem blockchainu obratuje Binance Coin (BNB)?

BNB izdaja kriptoborza Binance in je sprva temeljila na omrežju Ethereum, zdaj pa na lastnem blockchainu, verigi BNB Chain.

Je BNB dobra investicija?

BNB se je vsekakor izkazala za eno najboljših kriptovalut in že leta kotira med top 10 ali 5 kriptovalut po tržni kapitalizaciji.

Koliko znaša maksimalno število BNB v obtoku?

200,000,000 BNB.

Kaj je BNB token burn?

Sežig BNB je četrtletni dogodek, pri katerem Binance odkupi BNB in nato te BNB zažge ali uniči. To se bo nadaljevalo, dokler družba Binance ne sežge 100.000.000 BNB. Letos so uvedli avtomatski sežig kovancev.

Koliko znaša trenutna cena BNB in koliko je znašala najvišja cena?

Po podatkih CoinMarketCap znaša cena BNB v času pisanja tega članka 273 dolarja, najvišjo vrednost pa je kriptovaluta dosegla 10, maja 2021, in sicer 690,93 dolarja.

Dodaj odgovor