Kaj je Binance Smart Chain (BSC)?

Home » Kaj je Binance Smart Chain (BSC)?
binance smart chain

Največja centralizirana borza kriptovalut Binance je razširila svoj prodor v DeFi z Binance Smart Chainom – platformo, katere cilj je znižati stroške transakcij in zagotoviti prostor za ustvarjanje dAppov in drugih DeFi produktov. V tem članku boste izvedeli vse, kar bi morali vedeti o BSC.

Binance Smart Chain (BSC) je blockchain omrežje, zgrajeno za izvajanje aplikacij, ki temeljijo na pametnih pogodbah. BSC deluje vzporedno z domačo verigo Binance Chain (BC), kar uporabnikom omogoča, da dobijo najboljše iz obeh svetov: visoko zmogljivost transakcij BC in funkcionalnost pametnih pogodb BSC.

Kaj je Binance Chain?

Binance Chain je blockchain platforma, ki jo je priljubljena kripto borza razvila leta 2019 za podporo decentralizirani borzi Binance DEX, ki uporabnikom omogoča neposredno medsebojno trgovanje. Podpira tudi kovanec Binance Coin (BNB), ki se je začel na Ethereumu, vendar je bil pretvorjen z zamenjavo žetonov (token swap). Binance Chain je bil vzpostavljen razmeroma hitro in optimiziran za hitro trgovanje, vendar ni imel obsežne funkcionalnosti, potrebne za podporo širši paleti decentraliziranih aplikacij (dapps).

Tukaj vstopi v igro nova pametna veriga Binance Smart Chain. Kot pove že ime, gre za naprednejšo verigo blokov od prvotne, vendar gre za vzporedno platformo – ne za alternativo.

Toda najprej – kaj je Binance Coin (BNB)?

Binance Coin (BNB) je lastni žeton BC in je bil uveden julija 2017, sprva kot žeton ERC-20. Pri transakcijah na BC se v skladu z urnikom provizij približno vsake tri mesece sežgejo žetoni BNB. Od začetne največje ponudbe 200 milijonov se sežigi nadaljujejo, dokler ponudba ne doseže 100 milijonov. BNB je žeton BEP-2, ki je izvorni žeton BC.

BNB kot domači žeton služi kot pristojbina za transakcije na BC za stroške izdaje novih sredstev, stroške kovanja in sežiganja ter drugo. BNB prav tako poganja BSC in se uporablja za delegirane stave na validatorju avtoritet. Za uporabnike borze Binance se BNB lahko uporablja tudi za plačilo pristojbin za trgovanje na borzi.

Kaj je Binance Smart Chain (BSC)?

Binance Smart Chain je začel delovati septembra 2020 in je blockchain storitev, ki razvijalcem omogoča izdelavo lastnih decentraliziranih aplikacij z uporabo pametnih pogodb. Binance Smart Chain je bila torej zasnovana tako, da zagotavlja enako hitre transakcije kot Binance Chain, hkrati pa močno širi razpoložljive funkcije in zmogljivosti. Združljiva je tudi z virtualnim strojem Ethereum Virtual Machine (EVM), kar pomeni, da lahko izvaja dappe, prenesene iz Ethereuma. Spodaj predstavljamo nekaj osnovnih lastnosti BSC:

 • Neodvisen blockchain: Čeprav deluje vzporedno z BC, je Binance Smart Chain samostojna veriga blokov. To pomeni, da bo tudi v primeru, da BC preneha delovati, BSC še naprej izvajal svoje tehnične in poslovne funkcije. Verigi delujeta vzporedno.
 • Kompatibilnost z Ethereumom: BSC podpira pametne pogodbe, ki so združljive z Ethereumom. S to funkcijo lahko razvijalci brez večjih težav gradijo ali prenašajo aplikacije DApps, orodja in druge komponente ekosistema v omrežje BSC.
 • Podpira staking in upravljanje na ravni skupnosti: Platforma deluje na podlagi modela proof-of-stake (PoS), natančneje na proof-of-staked-authority.
 • Interoperabilnost: BC in BSC lahko prosto komunicirata med seboj brez trenja, čeprav BSC ni rešitev na drugem nivoju. Zaradi tega lahko uporabniki brez težav prenašajo svoje kriptovalute med BC in BSC.

Kako deluje Binance Smart Chain?

Binance Smart Chain torej uporablja tako imenovani algoritem soglasja PoSA (Proof-of-Staked Authority), ki je mešanica modelov proof-of-stake in proof-of-authority. Validatorji v omrežju so tisti, ki so zastavilidoločen znesek BNB, nato pa prejmejo provizije za transakcije, ko validirajo odobrene bloke v omrežju.

Kot smo že omenili, sta verigi Binance Chain in Binance Smart Chain zasnovani tako, da delujeta usklajeno. Sredstva je mogoče hitro prenesti med blockchaini, s čimer se združijo hitre zmožnosti trgovanja prve verige s funkcionalnostjo pametnih pogodb druge verige. Žetone BEP-2 in BEP-8 verige Binance lahko prav tako zamenjate za BEP-20 žetone.

Poleg tega združljivost z Ethereum Virtual Machine pomeni, da lahko ustvarjalci dappov na drugih verigah blokov razmeroma preprosto prenesejo te na Binance Smart Chain. To bi lahko bilo za upravljavce dapov še posebej zanimivo, saj se Ethereum še naprej širi, pristojbine za plin pa naraščajo, čeprav bo načrtovani prehod Ethereuma na model proof-os-stake v Ethereumu 2.0 omilil nekatere njegove trenutne težave s skaliranjem.

Kaj lahko počnemo z Binance Smart Chain?

BSC je v resnici namenjen razvijalcem decentraliziranih aplikacij, ne glede na to, ali iščejo platformo za gradnjo nove aplikacije ali želijo prenesti projekt iz Ethereuma. Podjetje cilja, da bo s sistemom dvojne verige, podporo EVM in lastno podporo Binance pritegnilo razvijalce v svoj ekosistem in tako ustvarilo vrednost za vse zainteresirane strani.

Kot je ustanovitelj Binanca Changpeng “CZ” Zhao pojasnil ob začetku verige 2020, vidi Binance Smart Chain kot način za premostitev vrzeli med centraliziranimi in decentraliziranimi financami. Borza Binance je ustanovila sklad v višini 100 milijonov dolarjev za podporo decentraliziranih finančnih projektov (DeFi), ki se začnejo izvajati na verigi blokov, vključno z do 100.000 dolarji za nekatere posamezne projekte.

2021: Hitri vzpon BSC

Da bi pojasnili razmeroma nenaden uspeh BSC, si moramo podrobneje ogledati Ethereum. Od leta 2015 ta odprtokodni sistem omogoča, da se decentralizirane aplikacije programirajo neposredno v verigi blokov. Od leta 2020 pa se je sistem večkrat znašel na naslovnicah časopisov, saj so transakcijski stroški poskočili do vrtoglavih vrednosti. Ker omrežje omogoča le omejeno število hkratnih transakcij na sekundo, se je povpraševanje povečalo, s tem pa tudi stroški. Medtem ko Ethereum dela na boljši rešitvi, številni uporabniki iščejo enakovredne ali vsaj približno primerljive alternative – kot je BSC.

V začetku leta 2021 je Binance Smart Chain izkoristil težave Ethereuma in se uveljavil kot bistveno cenejša, a zanesljiva rezervna možnost. To deluje tudi zato, ker se decentralizirani finančni trgi pogosto zanašajo na odprtokodno idejo, prehod z Ethereuma na Binance Smart Chain pa deluje gladko in hitro.

Binance Smart Chain: Prednosti

 • Neodvisnost: Binance Smart Chain je neodvisna veriga blokov, ki prav tako deluje ločeno od verige Binance Chain.
 • Visoka hitrost: za BSC so značilni izjemno hitri procesi in v tem pogledu uporablja prednosti verige Binance Chain.
 • Nizki stroški transakcij: V primerjavi z eterijem je BSC mnogokrat cenejši. Zaradi tega je Binance Smart Chain trdna izbira za razvijalce in uporabnike.
 • Združljivost: BSC je združljiv z virtualnim strojem Ethereum ter podpira ustrezne pametne pogodbe. To programerjem tudi olajša prehod.

Binance Smart Chain: Pomanjkljivosti

 • Centralizacija: BSC je odvisen od matičnega podjetja Binance. Za razliko od številnih drugih decentraliziranih finančnih trgov pot do BSC obvezno vodi prek osrednje borze kriptovalut ali enako osrednjega mostu Binance. Družba Binance zato nadzoruje vse transakcije s kriptovalutami.
 • PoSA: Medtem ko nekateri uporabniki v celoti podpirajo mehanizem PoSA, drugi opozarjajo na njegove ranljivosti. Skrb vzbuja dejstvo, da blockchainov ne nadzorujejo najprimernejši posamezniki, temveč tisti, ki imajo največ denarja.
 • Goljufije: Druga možna ranljivost je posledica njegove prednosti. Zaradi nizkih pristojbin za transakcije je namreč BSC tudi bolj donosen za prevarante kot Ethereum. Čeprav ima Binance vzpostavljen strog nadzor, to vodi tudi v večjo centralizacijo.

Ko potegnemo črto

BSC je lahko alternativa za številne razvijalce. Kljub svojim pomanjkljivostim velja za blockchain platformo sedanjosti in prihodnosti, saj povezuje več blockchainov  z večfunkcijskim in zelo dinamičnim interoperatibilnim ekosistemom. Hiter in konstanten vzpon BSC je izjemen in verjetno še ni končan. Čeprav Ethereum dela pod velikim pritiskom na svojih perečih problemih in lahko pridobiva točke s svojim uveljavljenim in velikim omrežjem, bodo nekateri uporabniki še vedno ostali zvesti BSC, zlasti zaradi bistveno nižjih stroškov transakcij. Ko in če bo Ethereum odpravil svoje težave s skalabilnostjo, se njegov status vodilnega na trgu ne bo spremenil. Vendar pa lahko trdimo, da je BSC že dosegel status resne alternative. Hiter in stalen vzpon pametne verige Binance je izjemen in verjetno še ni končan.

Pogosta vprašanja

Kako deluje Binance Smart Chain (BSC)?

Binance Smart Chain je visoko zmogljiv blockchain s poudarkom na programiranju pametnih pogodb.

Ali BSC podpira Ethereum?

Pametne pogodbe Binance Smart Chain podpirajo in so združljive z Ethereumovim dApp. Zato omrežje BSC razvijalcem omogoča, da brez težav ustvarjajo in prenašajo dappe, orodja in druge komponente ekosistema.

V čem je razlika med BSC in BNB?

BSC je pametna veriga Binance Smart Chain, BNB pa je izvirni žeton oz. kriptovaluta. BSC se je nedavmo preimenovala v BNB Chain.

V čem je glavna prednost BSC v primerjavi z Etehreumom?

Hitrost in stroški transakcij.

Dodaj odgovor