Bitcoin Cash (BCH): Najbolj uspešna trda vilica Bitcoina?

Home » Bitcoin Cash (BCH): Najbolj uspešna trda vilica Bitcoina?
Bitcoin Cash

Bitcoin se je leta 2017 zaradi različnih idej o razvoju najstarejše kriptovalute razdelil in nastala je t.i. trda vilica Bitcoin Cash. Ta projekt dolgo ni dobival pretirane medijske pozornosti, a je vseeno danes 14. največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji. Poglejmo, kaj je Bitcoin Cash, kako se razlikuje od Bitcoina in zakaj v zadnjem času postaja vse bolj pribljubljena.

Morda boste presenečeni nad dejstvom, da ima prva kriptovaluta Bitcoin (BTC) od svojega nastanka do danes več kot 100 trdih vilic. To pa zato, ker se morda res vsi ustvarjalci strinjajo glede decentralizirane narave kriptovalut, toda razlike se pojavijo pri vprašanju nadaljnjega razvoja. No, vse te vilice sevedaniso pripeljale do novih blockchain omrežij, toda nekatere so. In Bitcoin Cash (BCH) je najbolj znana med njimi.

Kaj je Bitcoin Cash (BCH)?

Bitcoin Cash (BCH) si je kot trda vilica (hard fork) prvotnega Bitcoina (BTC) ustvaril edinstven lastni blockchain v svetu kriptovalut in se razlikuje s svojim glavnim ciljem: služiti kot hitra, poceni in zanesljiva oblika elektronskega peer-to-peer.

Od svojega starejšega brata se razlikuje kar v nekaterih pomembnih značilnostih:

 • Velikost bloka: To je najbrž najpomemnejša razlika. V Bitcoin omrežju je vsak blok velik 1 MB. Takoj po vilici Bitcoin Cash je bila velikost bloka Bitcoin Cash 8 MB, kar je osemkrat več kot v omrežju Bitcoin. Maja 2018 je Bitcoin Cash znova povečal velikost bloka, tokrat na 32 MB. To pomeni, da lahko Bitcoin Cash zdaj na blok obdela 32-krat več informacij kot Bitcoin. Zato so transakcije Bitcoin Cash hitrejše in imajo nižje pristojbine.
 • Filozofija adopcije: BTC in BCH se razlikujeta tudi v viziji sprejetja. BTC se je razvil kot »digitalno zlato«, hramba vrednosti, ki se ne uporablja predvsem za vsakodnevne transakcije. Pogosto se uporablja za velike prenose in kot dolgoročna naložba. Po drugi strani se BCH s svojimi rešitvami za skalabilnost pozicionira kot »elektronski peer-to-peer denar«. Želi postati kriptovaluta za redne transakcije in si prizadeva za široko sprejetje kot transakcijska valuta.
 • Varnost in decentralizacija: Večje velikosti blokov BCH imajo potencialne pomanjkljivosti. Za rudarjenje in potrjevanje zahtevajo več računalniške moči, kar lahko privede do centralizacije, saj bi omrežje nadziralo le nekaj močnih subjektov. Nasprotno pa je zaradi manjše velikosti bloka BTC rudarjenje in potrjevanje dostopnejše, kar povečuje njegovo decentralizacijo in varnost.
 • Tržna kapitalizacija in sprejemljivost: No, tale je pa kar očitna. Bitcoin je prvotna kriptovaluta in ima prednost prvega ponudnika, zato ima najvišjo tržno kapitalizacijo in je široko sprejet na številnih platformah po vsem svetu. Bitcoin Cash, čeprav je naredil velik napredek pri sprejemanju, na teh področjih še vedno zaostaja za Bitcoinom (po tržni kapitalizaciji je v času pisanja tega članka na 14. mestu).

Bitcoin Cash: Zgodovina

Idejo za Bitcoin Cash je predlagala skupina razvijalcev Bitcoina. Vendar je danes z valuto najbolj neposredno povezan Roger Ver, zgodnji kripto privrženec in vlagatelj v Bitcoin.

Za razumevanje zgoraj omenjenih razlik med kriptovalutama Bitcoin in Bitcoin Cash je treba razumeti njune skupne korenine. Bitcoin je bila prva kriptovaluta, ki jo je leta 2009 ustvaril skrivnostni Satoshi Nakamoto. Bila je revolucionarna, saj je obljubljala decentraliziran denarni sistem brez vladnega nadzora in nudila večjo zasebnost. Nato se je 2017 skupnost Bitcoin zapletla v razpravo o skalabilnosti. Prvotni Bitcoin je imel omejeno velikost bloka na 1 MB, kar je bilo uvedeno zaradi preprečevanja neželenih transakcij, vendar je vse bolj postajalo ozko grlo, kar je vodilo v počasnejše transakcije in višje pristojbine. Zaradi vse večje priljubljenosti in naraščajoče baze uporabnikov se je ta omejitev izkazala za neustrezno.

Avgusta 2017 je ena od frakcij skupnosti Bitcoin v želji po rešitvi teh težav izvedla trdo vilico – razcep protokola verige blokov – in tako je nastal Bitcoin Cash. Ključna razlika je bila, da je Bitcoin Cash povečal omejitev velikosti bloka z 1 MB na 8 MB (in pozneje leta 2018 na 32 MB), s čimer je želel omogočiti več transakcij na blok ter tako povečati hitrost in zmanjšati stroške transakcij.

Tukaj je nekaj pomembnih zgodovinskih mejnikov za Bitcoin Cash:

 • Junij 2017: Skupina Bitcoin razvijalcev in rudarjev predstavi predlog, imenovan Bitcoin ABC, s katerim želijo povečati velikost BTC bloka.
 • Avgust 2017: Bitcoin Cash (BCH) je bil ustvarjen s trdo vilico iz Bitcoina (BTC) za povečanje omejitve velikosti bloka z 1 MB na 8 MB, da bi rešili težave s skalabilnostjo in zmanjšali pristojbine.
 • Marec 2018: Bitcoin Cash plačila so sprejeta na storitvi BitPay.
 • Maj 2018: Z nadgradnjo omrežja se največja velikost bloka poveča na 32 MB in dodajo nove funkcije, vključno s ponovno omogočenim naborom operativnih kod za pametne pogodbe.
 • November 2018: Omrežje Bitcoin Cash se razdeli na dve konkurenčni verigi: Bitcoin Cash ABC (BCH) in Bitcoin SV (BSV) zaradi nesoglasij glede nadaljnjega razvoja.
 • Februar 2019: Bitcoin Cash uvaja Schnorrove podpise pred Bitcoinom, kar izboljšuje zasebnost in učinkovitost.
 • Januar 2020: Bitcoin.com, eden glavnih zagovornikov Bitcoin Cash, lansira aplikacijo Bitcoin Cash Register za spodbujanje sprejemanja BCH pri trgovcih.
 • Junij 2021: Uvedena je bila SmartBCH, stranska veriga Bitcoin Cash.
 • Maj 2023: Integracija Cashtokens, omogočanje manjših transakcij, P2SH32, omejevanje različic transakcij.
 • Junij 2023: EDX, borza digitalnega premoženja, ki jo podpirajo velikani Wall Streeta Fidelity, Citadel in Charles Schwab, napove, da bo uvrstila BCH na svojo borzo.

Kako deluje Bitcoin Cash (BCH)?

Na tehnični ravni Bitcoin Cash deluje popolnoma enako kot Bitcoin. Tako Bitcoin Cash kot Bitcoin imata trdno zgornjo mejo ponudbe 21 milijonov kovancev, za potrjevanje transakcij uporabljata vozlišča in uporabljata algoritem konsenza proof-of-work (PoW). PoW pomeni, da rudarji potrjujejo transakcije z uporabo računalniške moči, za svoje prispevke pa so v BCH nagrajeni.

Vendar BCH zaradi večje velikosti bloka deluje hitreje in ima nižje pristojbine za transakcije kot njegova predhodnika. Veliko bolj primeren je za manjše transakcije, kot je nakup skodelice kave s kriptovaluto. Bitcoin Cash sicer podpira pametne pogodbe in aplikacije, kot sta CashShuffle in CashFusion.

Bitcoin Cash ekosistem in uporaba

Bitcoin Cash je sčasoma ustvaril raznolik in cvetoč ekosistem. Kriptovaluta je uvrščena na številne borze kriptovalut in kripto denarnice, vse več podjetij pa jo sprejema kot plačilo, kar spodbuja njeno uporabo kot dejanskega menjalnega sredstva. Poleg tega je Bitcoin Cash s protokoli, kot sta Simple Ledger Protocol (SLP) in CashScript, uvedel različne funkcije, kot sta tokenizacija in zmožnost pametnih pogodb. Te funkcionalnosti so povečale možne primere uporabe BCH in mu omogočile, da konkurira drugim blockchain platformam, ki podpirajo decentralizirane aplikacije (dApps) in pametne pogodbe.

Kje lahko kupim BCH?

Tako kot nakup večine kriptovalut, lahko tudi BCH zamenjate za fiat valute, kot je evro, in shranite v kripto denarnicah. Ker je BCH med top 20 kriptovalutami po tržni kapitalizaciji (v času pisanja tega članka zaseda 14. mesto), lahko s kriptovaluto trgujete na vseh večjih kripto borzah, kot so Binance, Coinbase, Kraken, Bitstamp, in KuCoin.

Primer: Nakup BCH na kripto borzi Binance poteka tako:

 1. Ustvarite račun na Binance
 2. Kliknite »Buy crypto« in izberite, kako želite opraviti nakup Bitcoin Cash (BCH). Na voljo so kreditna ali debetna kartica, bančno nakazilo SEPA, kripto nakazila ali tretjeosebna nakazila.
 3. Potrdite transakcijo
 4. Čestitke, zdaj že imate BCH v vaši kripto denarnici

Kje lahko shranim žetone BCH?

Na voljo so številne kripto denarnice, poleg tega pa vsam vsaka kripto borza avtomatsko ustvari denarnico ob registraciji.

Zakaj je Bitcoin Cash v trendu?

Bitcoin Cash je na sceni že 6 let, toda ni še doživel takšne priljubljenosti kot te dni, ko je v samo 1 tednu zbeležil približno 100% rast cene in se znašel na radarju vseh kripto navdušencev. Za primerjavo, cena Bitcoina se je v istem času dvignila »le« za 4%. Razlog za neverjetni cenovni pohod je v tem, da je nova kripto borza EDX Markets, ki jo podpirajo glavni igralci na Wallstreetu – Fidelity Digital Assets, Charles Schwab in Citadel Securities, uvrstili Bitcoin Cash (BCH) na svojo borzo. Tako se je kovanec uvsrtil ob bok Bitcoinu, Litecoinu in Ethereumu in poastal ena najboljših kriptovalut za nakup, saj so se razprave na socialnih mrežah o BCH povečale na najvišjo raven v zadnjih treh letih, obseg trgovanja pa je prav tako dosegel rekord.

Uvrstitev na borzo EDX Markets se zdi kot uspeh, ker je borza povezana z Wallstreetom in se lahko pričakuje, da bo igrala v skladu z regulatorji, kar odpravlja določen nivo regulativnega tveganja, ki ga je prinesla kruta kripto zima nekaterim velikim igralcem na sceni, kot so FTX, Three Arrows Capital, Coinbase in Binance.

Ko potegnemo črto

Bitcoin Cash je v veliki shemi kriptovalut dokaz, da je tehnologija veriženja blokov usmerjena v skupnost. BCH, ki se je rodil iz želje, da bi ostal zvest prvotni viziji Bitcoina, se je sam po sebi razvil v močan projekt, konkurenčen največjim na kripto sceni. Njegov nastanek iz trde vilice je pokazal sposobnost samoodločanja kripto skupnosti in zmožnost iskanja alternativnih rešitev, ko se sooča z vprašanji glede skalabilnosti. Prehod na večje velikosti blokov poudarja zavezanost BCH k zagotavljanju hitrejših časov transakcij in nižjih pristojbin, zaradi česar je izvedljiva izbira za vsakodnevne transakcije, od nakupa kave do pošiljanja denarnih nakazil čez mejo.

Pogosta vprašanja

Kaj je Bitcoin Cash (BCH)?

Kakšna je glavna razlika med Bitcoinom (BTC) in Bitcoin Cash (BCH)?

Kako deluje Bitcoin Cash?

Ali lahko Bitcoin Cash uporabljate za vsakodnevne transakcije?

Kje lahko kupim Bitcoin Cash?

Kje lahko uporabljam Bitcoin Cash?