Kaj je Cardano (ADA)?

Home » Kaj je Cardano (ADA)?
cardano

Cardano je dobro znana blockchain platforma, ki jo leta 2015 ustvaril Charles Hoskinson, eden izmed ustanoviteljev Ethereuma. Od ostalih se razlikuje po uporabi matematičnih načel v mehanizmu soglasja in edinstveni večplastni arhitekturi, poleg tega pa tudi velja za zelo ekološki blockchain.

Ni skrivnost, da se kriptovalute kljub pospešeni adopciji soočajo s številnimi izzivi, med drugim z razširljivostjo, porabo energije in zmožnostjo interakcije s ‘pravim’ denarjem. Cardano se samoidentificira kot javni proof-of-stake blockchain 3. generacije. Njegova skupnost si prizadeva rešiti prej omenjene težave kripto industrije in izboljšati svoje predhodnike, kot sta Bitcoin in Ethereum. V času pisanja tega članka je po podatkih portala CoinMarketCap Cardano (ADA) 8. največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji.

Kaj je Cardano?

Medtem ko Bitcoin in Ethereum vsi poznamo kot v 1. oz. 2. generacijo blockchainov, pa Cardano velja za tretjo. Kaj to pomeni? Gre za odprtokodno blockchain platformo, ki jo poganja kriptovaluta ADA. Ekosistem Cardano je leta 2015 ustanovil Charles Hoskinson, eden od ustanovnih Ethereuma. Ta pravi, da je želel ustanoviti platformo, katere namen je »zagotoviti ekonomsko identiteto milijardam ljudi, ki je nimajo, z zagotavljanjem decentraliziranih aplikacij za upravljanje identitete, vrednosti in upravljanja«. Tako kot kot Ethereum želi torej biti platforma, na kateri lahko ljudje ustvarjajo pametne pogodbe.

Ekipa je s Cardanom želela ustvariti bolj uravnotežen in trajnosten ekosistem za kriptovalute. Za razliko od Bitcoina (BTC) Cardano nima avtoritativne bele knjige, ki bi vnaprej določila njegov položaj v kripto svetu. Namesto tega je Hoskinson predvidel gradnjo plasti sistema za reševanje težav, ki obstajajo v drugih kripto ekosistemih. Tako je bi prvotno razvit kot raziskovalni projekt in se je kasneje razvil v samostojno blockchain platformo, ki se bo soočala z izzivi v zvezi z razširljivostjo in interoperabilnostjo.

Od kje izhajata imeni Cardano in ADA?

Girolamo Cardano je bil italijanski zdravnik in matematik; kovanec ADA pa je poimenovan po Adi Lovelace, matematičarki iz 19. stoletja, priznani prvi računalniški programerki, in hčerki pesnika Lorda Byrona.

Zgodovina

 • 2015: Cardano se prične kot raziskovalni projekt izboljšanja obstoječih blockchainov.
 • 2017: 29. septembra se prvič predstavi javnosti v fazi Byron, ki je podpirala le transakcije z ADA.
 • 2020: julija se začne faza Shelley, ki je Izboljšala decentralizacijo omrežja in imetnikom žetona ADA omogočila staking.
 • 2021: Tretja faza Goguen je dodala podporo za pametne pogodbe prek trde vilice Alonzo in izvorno izdajo žetonov.
 • 2022: junija se je zgodila zadnja večja posodobitev (trda vilica – hard fork) Vasili, ki je povečala uporabnost in skalabilnost sistema Cardano, saj povečuje omejitev velikosti bloka, da se v posamezen blok lahko vnese več transakcij.

Kako deluje Cardano?

Ekipa se zgleduje po svetu znanstvenih publikacij in je za Cardano prevzela njihov recenzentski pristop (peer-review). To pomeni, da cse spremembe in nove funkcije (vključno z algoritmom soglasja v omrežju) pred uporabo razvijejo, pregledajo in potrdijo akademiki. Koda za omrežje je napisana v programskem jeziku Haskell, ki ga uporabljajo podjetja, kot so Facebook, Twitter in Microsoft.

Tako kot Ethereum po novem, Cardano že od samega začetka uporablja mehanizem soglasja proof-of-stake, ki je bistveno bolj ekološki od Bitcoinovega mehanizma proof-of-work. Hoskinson je o tem izjavil, da če jim uspe proof-of-stake dobro narediti, bo omrežje 250x bolj decentralizirano kot Bitcoin. Zagovorniki proof-of-stake menijo, da ta mehanizem omogoča večjo varnost omrežij, hkrati pa znatno zmanjša njihovo porabo energije in ogljični odtis. Pri Cardano so že dosegli napredek pri upravljanju identitete in sledljivosti in sklenili številna partnerstva (tudi z Etiopijo), toda o tem malo nižje.

Cardano ima 3 temelje:

 1. Cardano Foundation, ki podpira raziskave in razvoj omrežja.
 2. IOHK je podjetje, ki pri raziskavah in razvoju sodeluje z več univerzami.
 3. Emurgo je ločeno podjetje, ki se ukvarja z blockchainom in ga naredi privlačnega za podjetja.

Cardanov blockchain pa ima 2 plasti:

 • Cardano Settlement Layer (CSL)

Razvijalci so želeli zgraditi sistem, ki ločuje vrednost transakcije od njenih računalniških podatkov.CSL je zasnovan tako, da upravlja gibanje vrednosti (ali valute) med pošiljateljem in prejemnikom. Z drugimi besedami, »poravnalni sloj« je usmerjevalni sloj za vse nadzorne sloje in sisteme.

 • Cardano Computation Layer (CCL)

Ta pomaga Cardanu posnemati platformo pametnih pogodb ekosistema Bitcoin (BTC), Rootstock (RSK blockchain). Razlog za implementacijo CCL je v njeni zmožnosti, da z leti pomaga pri skaliranju specializiranih protokolov. To vključuje dodajanje strojnih varnostnih modulov (HSM) obstoječemu nizu protokolov, ko tehnologija napreduje.

Kaj je ADA?

ADA je izvirni žeton Cardano blockchaina, ki se nahaja na plasti CSL. Največja ponudba kriptovalute ADA je omejena na 45 milijard žetonov, ki se bodo sprostili postopoma. Trdna omejitev skupne ponudbe žetonov zagotavlja deflacijski atribut kriptovalute. Vredno je poudariti, da se ADA ne rudari kot Bitcoin. Namesto rudarjev so tu validatorji, ki jih izbere omrežje glede na to, koliko valute ADA imajo trenutno v lasti. Če so izbrani za potrjevanje transakcij v bloku, sklenejo stavo na to, kako prepričani so, da bodo lahko preverili vse transakcije.

Ouroboros

ADA je zasnovana kot varna izmenjava vrednosti, ki deluje na sistemu Ouroboros. Gre zaskupino protokolov soglasja verige blokov, ki temeljijo na proof-of-stake in se uporablja se za zavarovanje omrežja, potrjevanje transakcij in zaslužek za novo »izrudarjenih« žetonov ADA. Nadzor omrežja razdeli med stake pooli: upravljavci vozlišč z infrastrukturo, ki je potrebna za zagotavljanje dosledne in zanesljive povezave z omrežjem. Za vsako režo je stake pool dodeljen kot vodja reže in je nagrajen za dodajanje bloka v verigo.

Poleg tega lahko Cardano blockchain gosti druge kriptovalute, NFT-je, pametne pogodbe (posodobitev Alonzo) in decentralizirane aplikacije.

Kje lahko kupim ADA?

Tako kot ostale priljubljene kriptovalute, lahko tudi ADA zamenjate za fiat valute, kot je evro, in shranite v kripto denarnicah. Ker je ADA med top 10 kriptovalut po tržni kapitalizaciji (v času pisanja tega članka zaseda 8. mesto), lahko z njo trgujete na vseh večjih kripto borzah, kot so Binance, Bitstamp, FTX in Coinbase.

Kaj vse lahko počnem z ADA?

ADA se kot valuta ne obravnava enako kot Bitcoin, ki se lahko uporablja za nakup blaga in storitev. Na platformi Cardano morajo uporabniki kupiti ADA, da lahko izvajajo transakcije, sodelujejo pri upravljanju, postanejo vodja reže in zaslužijo delež provizij, plačanih za transakcije.  Je pa res, da ADA in ekosistem Cardano podpira močna skupnost vlagateljev in razvijalcev. Ker kriptovaluta še naprej pridobiva na vrednosti, so navdušenci počasi začeli sprejemati ADA tudi kot plačilo.

Staking: Uporabniki lahko žetone ADA zaslužijo tudi s potrjevanjem plačilnih transakcij v verigi podatkovnih blokov Cardano, kar je splošno znano kot staking ali zastavljenje. Pri tem je treba obstoječe imetje ADA dodati v namenski sklad, ki ga nato upravljavci vozlišč ponovno uporabijo za potrjevanje transakcij v realnem času.

Cardano: Prednosti

 • Odprtokodnost: Foundation Cardano meni, da je odprta koda ključni korak pri zagotavljanju, da blockchain ostane uspešna tehnologija in služi svojemu namenu.
 • Ugledna ekipa: s Charlesom Hoskinsonom na čelu, ki je soustanovitelj Ethereuma.
 • Strokovno pregledana tehnologija: Koda, ki jo je iz nič sestavil kolektiv strokovnjakov in je bila zunanje revidirana s strani akademikov.
 • Ekološka naravnanost: Že od samega začetka Cardano uporablja proof-of-stake, ki je bistveno bolj okolju prijazen sistem soglasja.
 • Pomembna partnerstva: Platforma Cardano je razvila več pomembnih partnerstev, nekaj najpomembnejših je bilo sklenjenih z vladami in drugimi agencijami, kot so Etiopija, New Balance in Algorand.

Cardano: Pomanjkljivosti

 • Počasen razvoj: Projekt je zasnovan dolgoročno; zato obstaja možnost pojava in napredovanja konkurence pred zaključkom projekta

Cardano vs Ethereum

Večni boj za prevlado med blockchainih je vedno vroča tematika v kripto krogih. In najbrž je prav tako, saj se na ta način ekipe trudijo izboljšati svoje platforme. Glavna razlika med Cardanom in Ethereumom je, da se je Ethereum uveljavil kot osrednji temelj gospodarstva kriptovalut, o čemer priča tudi njegova tržna kapitalizacija, ki je takoj za Bitcoinom. Po drugi strani pa je Cardano, mlajša tehnologija, ki je k svojemu uvajanju pristopila bolj premišljeno, v zgodnejših fazah izgradnje svojih zmogljivosti in baze uporabnikov. Imata pa blockchaina še eno sibolično in praktično skupno točko – soustanovitelja Ethereuma in ustanovitelja Cardana, Charlesa Hoskinsona.

Tako Cardano kot Ethereum se uporabljata za peer-to-peer transakcije ali plačilo za storitve in procesno moč znotraj svojih osnovnih omrežjih. Toda obstajajo tudi razlike med njima:

 • Ethereum je bolj priljubljen in uveljavljen: Ethereum je bil v zadnjih letih vedno druga najdragocenejša kriptovaluta za bitcoinom. Čeprav je vrednost Cardana od njegove uvedbe znatno narasla, je po podatkih CoinMarketCapa vreden približno 10 % celotne tržne kapitalizacije Ethereuma. Eden od razlogov za to je razmeroma široka uveljavitev Ethereuma v svetu kriptovalut. Ethereum redno beleži več kot 1 milijon transakcij na dan. Cardanovih dnevnih transakcij pa je po drugi strani okoli 100.000.
 • Cardano je delo v nastajanju: Medtem ko se oba projekta še vedno aktivno razvijata, je Ethereum pri svojem uvajanju bistveno bolj napredoval. Razvijalci Cardana še vedno razvijajo ključne funkcije in so šele pred kratkim predstavili storitve, kot so pametne pogodbe, ki se pod določenimi pogoji izvajajo samodejno. Na drugi strani pa je Ethereum bil pionir te funkcije, saj jo je uvedel že pred nekaj leti.
 • Cardano je bistveno cenejši za uporabnike: Pristojbine za transakcije, ki v decentraliziranih gospodarstvih kriptovalut zagotavljajo ekonomske spodbude, so v Ethereumovem omrežju včasih presegle 20 dolarjev. Pri Cardanu so pristojbine običajno nižje in so bile letos pogosto precej nižje od 1 dolarja.

Cardano je sklenil številna pomembna partnerstva

Partnerstvo z vlado Etiopije

Cardanov IOHK je sklenil partnerstvo z Etiopsko vlado in namerava v Etiopiji vzpostaviti nacionalni identifikacijski blockchain sistem. Namenjen je spremljanju uspešnosti učencev v lokalnih šolah in sicer s pomočjo nacionalne digitalne podatkovne zbirke, imenovane Atala Prism. 5 milijonov etiopskih učencev bo prejelo identifikacijsko kartico na podlagi Cardanovega blockchaina, s katero bo ministrstvo lahko spremljalo njihovo učno uspešnost, 750.000 učiteljev pa bo imelo dostop do sistema. Po ministrovih besedah je etiopska vlada sklenila dogovor s kitajskim proizvajalcem tabličnih računalnikov, ki bodo razdeljeni učencem.

Medtem ko projekt še ni končan, Cardano zaradi svetovnega odobravanja in navdušenja načrtuje, da etiopski vladi predlaga blockchain rešitev za nacionalni identifikacijski sistem. Cardano intenzivno lobira tudi pri voditeljih drugih afriških držav za vzpostavitev podobnih rešitev v njihovih državah. Hoskins se je zato tudi večkrat odpravil na afriško turnejo, da bi s takšnimi partnerstvi razširil bazo svojega omrežja na celini. Prizadevajo si, da bi s svojo tehnologijo odpravili goljufije z zemljišči in nepremičninami v Afriki. Načrtuje na primer shranjevanje nepremičninskih listin v verigi blokov, tako da bodo lahko uporabniki do njih dostopali od koder koli. S tem bodo lahko prepričani, da so njihovi dokumenti varni.

Partnerstvo z New Balance

Cardano je leta 2019 sklenil tudi pomembno partnerstvo z ameriškim proizvajalcev obutev New Balance. Znamka uporablja Cardanov blockchain, da bi svojim strankam omogočila preverjanje izvora vrste izdelkov. Nespremenljiva in transparentna narava tehnologije blockchain bo vsakomur omogočila enostaven dostop do podatkov in potrditev pristnosti določenega izdelka. Cardano in New Balance nameravata program eventuelno uvesti po vsem svetu.

Partnerstvo z Dish in Chainlink

Cardano ter ponudnik televizijskih in brezžičnih storitev Dish Network sta sklenila dogovor, ki podjetju Dish pomaga vključiti Cardanov blockchain v svoje telekomunikacijsko poslovanje in pomaga zagotavljati storitve digitalne identitete za Dishove stranke. Istočasno je Input Output, matično podjetje Cardana, prav tako sporočilo, da je sklenilo partnerstvo s Chainlinkom, ki razvijalcem Cardana pomaga graditi pametne pogodbe za varne decentralizirane finančne aplikacije (DeFi).

2022: Zadnja posodobitev Vasil

Dolgo pričakovana nadgradnja (hard fork) Cardana Vasil je bila po več zamudah končno uveljavljena 22. septembra 2022, uporabniki pa so se lahko razveselili hitrejših transakcij z nižjimi pristojbinami. Od zunaj gledano je trda vilica namenjena izboljšanju skalabilnosti ekosistema in splošne prepustnosti transakcij ter razvoju Cardanovih decentraliziranih aplikacij.

Charles Hoskinson je Vasil opisal kot najtežjo posodobitev Cardana, ki so jo razvijalci izvedli od začetka projekta leta 2017. Do trde vilice pride, ko se bistveno spremeni koda omrežja in je treba ustvariti novo in ločeno različico verige blokov. Potencialno so lahko zato sporne, vendar so večinoma splošno sprejete z namenom napredka. Trda vilica Vasil uporabila tehnologijo hard fork combinator, za katero je pri Input Output pravijo, da uvaja nove funkcije brez izgube podatkov iz starejše različice blockchaina.

To je pomemben dogodek za Cardano DeFi projekte, kot je Indigo Protocol, ki že od julija izvaja svoj projekt sintetičnega premoženja v testnem omrežju Vasil. Indigo Protocol uporabnikom omogoča trgovanje s sintetičnimi različicami sredstev, kot so delnice TSLA, ne da bi jih dejansko imeli v lasti. Namesto tega lahko uporabniki prek sistema Indigo kupujejo in trgujejo z iTSLA, ki je podprta z delnicami TSLA.

Ko potegnemo črto

Fundacijo Cardano podpira močna skupnost razvijalcev s Hoskinsonom na čelu, podpirajo pa jo vlagatelji po vsem svetu. Skupnost se osredotoča na izdelavo realnih finančnih orodij, ki lahko pomagajo uresničiti adopcijo, ki temelji na primerih uporabe. Velika prednost Cardana je tudi ekološka orientacija in usmerjenost k pomoči afriških skupnosti s tehnologijo blockchain. Stranske verige Cardano zagotavljajo razvijalcem možnost gradnje aplikacij, ki temeljijo na drugih ogrodjih in konsenzu, ki niso izvorno del ekosistema Cardano.

Razvijalci si tudi prizadevajo, da bo Cardano v svoji zadnji (5.) fazi Voltaire postal popolnoma decentraliziran, saj bodo njegovim zmožnostim dodali glasovanje in upravljanje zakladnice. Tudi izvirni žeton ADA pa se že praktično od samega začetka vrti znotraj največjih kriptovalut po tržni kapitalizaciji, včasih tudi med top 5.

Pogosta vprašanja

Zakaj je Cardano (ADA) tako priljubljen blockchain?

Cardano že od samega začetka obratuje na mehanizmu proof-of-stake, se zavzema za ekološki razvoj in predstavlja konkurenco Ethereumu s poceni in nizkimi transakcijami.

So žetoni ADA omejeni?

Žeton ADA ima fiksno omejeno ponudbo, saj lahko v življenjski dobi kovanca obstaja le 45 milijard kriptožetonov.

Katere probleme v kripto industriji odpravlja Cardano?

Predvsem se osredotoča na to, da je Bitcoin prepočasen in neprilagodljiv ter da Ethereum ni varen ali skalabilen.

Koliko je znašala najvišja vrednost ADA v zgodovini?

Po podatkih CMC je to bilo 3.1 dolarja, in sicer 2. septembra 2021, tržna kapitalizacija pa je takrat znašala 95 milijard dolarjev.

Dodaj odgovor