Kaj je Chat GPT in 10 najboljših primerov uporabe

Home » Kaj je Chat GPT in 10 najboljših primerov uporabe
kaj je chat gpt
Foto: Adobe Stock

Vsestransko uporabni Chat GPT je od novembra do zdaj povzročil pravo revolucijo na praktično vseh segmentih družbe. Od pisanja poezije, esejev in e-mail sporočil, pa do kodiranja programov – vse to in še več lahko slavni chatbot opravi namesto vas. V tem celostnem vodiču boste izvedeli, kaj je Chat GPT, kateri so njegovi najbolj zanimivi primeri uporabe ter ali je ChatGPT v slovenščini tudi tako spreten.

NOVO: Posodobitev Chat GPT: Slavni chatbot zdaj lahko vidi, sliši in govori ter ima dostop do interneta

Umetna inteligenca je postala najbolj vroča stvar na svetu in internetu, ChatGPT pa je njen paradni konj. Ta na dialogu temelječ klepetalni robot je samo v prvih petih dnevih »življenja« zabeležil kar 1 milijon uporabnikov. Za primerjavo, Netflix je za to potreboval 3,5 leta, Facebook pa 10 mesecev. ChatGPT ni pokazal le svoje sposobnosti ustvarjanja človeku podobnega besedila, temveč je odprl tudi številne možnosti na različnih področjih ter napovedal revolucijo delovnih mest.

Ta članek vam bo pojasnil, kaj je ta umetna inteligenca Chat GPT, kako deluje Chat GPT, kako uporabljati Chat GPT, kateri modeli so na voljo, ali je vaša služba varna pred umetno inteligenco, ali je Chat GPT v slovenščini in kako lahko GPT Chat uporabite na zabavne in uporabne načine.

Kaj je ChatGPT?

Preprosto povedano je Chat GPT je računalniški program, ki s pomočjo umetne inteligence ustvarja človeku podobne pogovore, odgovarja na vaša vprašanja in vam pomaga pri različnih opravilih. Je kot pametni digitalni prijatelj, ki razume in uporablja jezik skoraj kot človek.

Gre torej za napreden jezikovni model umetne inteligence. Uporablja sistem NLP (natural language processing), ki razvijalcem omogoča ustvarjanje klepetalnih robotov, ki razumejo uporabnikove vhodne podatke in se nanje odzivajo naravno in pogovorno. NLP chatboti uporabljajo umetno inteligenco, ki ljudem omogoča naravne pogovore s strojem in pridobivanje želenih rezultatov v čim manj korakih. Ta vrsta klepetalnega robota uporablja tehnike obdelave naravnega jezika, da so pogovori podobni človeškim.

Kdo stoji za Chat GPT?

Novembra 2022 je bil ChatGPT izdan kot brezplačen raziskovalni prototip. Poganja ga model strojnega učenja, imenovan GPT-3, ki ga je razvilo ambiciozno podjetje OpenAI in velja za enega najnaprednejših modelov NLP do zdaj. OpenAI velja za eno najpomembnejših podjetij s področja umetne inteligence, ki sta ga ustanovila Elon Musk in Sam Altman, med prvimi vlagatelji pa je tudi Microsoft. ChatGPT je bil usposobljen na ogromni količini internetnih besedil (beri: na celotnem internetu) in posledično razglašen za alternativo Googlu, saj lahko zagotavlja odgovore na zapletena vprašanja, ustvarja kodo (čeprav še ne tako dobro), v prihodnosti pa bo sposoben opraviti še veliko več. Google je sicer na to odgovoril z lastnim klepetalnim robotom Google Bard, a o več o tem kasneje.

Osnovne značilnosti ChatGPT

Če ga še ne uporabljate, se morda sprašujete, kaj vse lahko storite s tem chatbotom. Klepetalni robot je odlično orodje, ki ponuja različne opise, rešitve in odgovore na zahtevna vprašanja z različnih zornih kotov. GPT chat se odlikuje po tem, da na podlagi svoje zmožnosti napovedovanja ustvarja skoraj človeško besedilo. Zanj velja naslednje:

 • Razumevanje konteksta: ChatGPT je sposoben razumeti kontekst pogovora, kar mu omogoča ustvarjanje ustreznih odgovorov na pozive, ohranjanje poteka pogovora in sklicevanje na predhodno omenjene informacije.
 • Jezikovno modeliranje: To pomeni, da je usposobljen za napovedovanje naslednje besede v stavku. Zasnovan je tako, da razume različne sestavine jezika, vključno s slovnico, skladnjo, idiomi in celo kulturnimi referencami.
 • Generativna sposobnost: Za razliko od sistemov umetne inteligence, ki temeljijo na pravilih, je ChatGPT generativen, kar pomeni, da lahko ustvari edinstvene odgovore na pozive in ne izbere vnaprej pripravljenega odgovora. Tako lahko sodeluje v odprtih pogovorih in obravnava najrazličnejše teme.
 • Sposobnost prenosa učenja: Pri tem se znanje, pridobljeno v enem kontekstu, uporabi v novem kontekstu. Če je bil na primer usposobljen za različne podatke iz knjig, spletnih mest in drugih besedil, lahko Chat GBT to široko znanje uporabi za odgovarjanje na široko paleto vprašanj ali pozivov.
 • Razumevanje več jezikov: Chat GPT je dokazal, da je sposoben razumeti in ustvariti besedilo v več jezikih, zato je uporabno orodje za prevajanje ali večjezično komunikacijo.
 • Samopopravljanje: Chat GTP se lahko v več iteracijah sam popravi in izboljša svoje odzive. Med procesom usposabljanja uporablja povratne zanke za nenehno izboljševanje svojih zmožnosti ustvarjanja in razumevanja jezika.
 • Razširljivost: Arhitektura Chat GPT je visoko skalabilna, kar pomeni, da lahko opravlja vedno bolj zapletene in raznolike naloge, če je na voljo več računske moči ali podatkov.
 • Prilagodljivo učenje: ChatGPT lahko na podlagi pozivov in interakcij prilagodi svoje odzive, da se uskladijo z zahtevanim tonom, bodisi formalnim, neformalnim, humornim ali resnim.
 • Priznavanje omejitev: Vredno je omeniti tudi, da ima ChatGPT, čeprav je zmogljiv, tudi omejitve. Ne vključuje osebnih izkušenj, čustev ali prepričanj. Ne dostopa do osebnih podatkov iz pogovorov in jih ne shranjuje, razen če so izrecno navedeni za trenutni pogovor, in včasih lahko zapiše napačne ali nesmiselne informacije. OpenAI je uvedel tudi varnostne ukrepe, ki zagotavljajo, da zavrača škodljive ali neprimerne napotke.

Kako deluje Chat GPT?

chat gpt slovenija
Foto: Adobe Stock

ChatGPT deluje s tehniko, imenovano transformatorska nevronska mreža, natančneje z različico, imenovano Transformer Decoder. Ta arhitektura omrežja omogoča modelu, da na podlagi vhodnih podatkov ustvari človeku podobno besedilo. Osnova delovanja Chat GPT je tehnika strojnega učenja, znana kot nenadzorovano učenje, ki pomeni, da se je GPT Chat učil na različnih internetnih besedilih in se naučil napovedovati naslednjo besedo v stavku. Z napovedovanjem milijard stavkov se model sčasoma nauči ustvarjati boljše in kontekstualno ustreznejše stavke. Če povzamemo, umetna inteligenca Chat GPT deluje nekako takole:

 • Vnos (input): Uporabnik posreduje poziv (prompt) ali vnos. To je lahko vprašanje, stavek, ki ga je treba dopolniti ali na primer tema, o kateri je treba pisati, itd.
 • Analiza konteksta: Model analizira poziv skupaj z vso ustrezno zgodovino dialoga in tako ustvari tako imenovani kontekst. Pomembno je poudariti, da nima spomina na pretekle interakcije zunaj trenutnega pogovora.
 • Ustvarjanje odzivov: Chat GPT na podlagi konteksta ustvari odziv. To počne besedo za besedo, pri čemer vsako naslednjo besedo predvidi na podlagi besed, ki jih je že ustvaril za odgovor.
 • Izhod (output): To postane del konteksta za naslednji krog vnosa podatkov s strani uporabnika.

Kako uporabljati Chat GPT?

ChatGPT lahko enostavno začnete uporabljati z obiskom njihove spletne strani.

 • Registrirajte se s svojim Google računom ali katerim koli e-poštnim naslovom
 • Vpišite telefonsko številko, ki jo lahko uporabite za registracijo s kodo, ki jo zagotovi OpenAI
 • Pridobite dostop do uvodne strani OpenAI z informacijami o delovanju, omejitvah, metodologiji itd.
 • Vnesite svoje poizvedbe v polje za pogovor in ustvarite odgovore
 • Če boste kot vhodni podatek uporabili izjavo, se bodo ustvarili drugačni rezultati kot pri uporabi vprašanja
 • Čeprav so podatki za dogodke pred letom 2021 omejeni, lahko regenerirate odgovore in tako dobite več različnih odgovorov
 • ChatGPT si zapomni vaš pogovor in kot človek prizna svoje napake, celo izpodbija nekatere vaše domneve in včasih zavrne odgovor, če meni, da poizvedba presega njegovo področje. V tem smislu nekako prekaša Alexo in Siri.

Osnovna verzija Chat GPT je brezplačna, če pa želite uporabljati zmogljivejše modele GPT-3,5 ali GPT-4, pa lahko to storite s plačilom naročnine 20 dolarjev na mesec.

Chat GPT aplikacija

Kone maja 2023 je OpenAi lansiral tudi ChatGPT mobilno aplikacijo, ki si jo od 25. maja lahko naložimo tudi Slovenci. Chat GPT aplikacija je brezplačna in brez oglasov. Ljudje, ki že poznajo aplikacijo ChatGPT, se bodo v njej počutili kot doma, saj je v bistvu enak način interakcije s klepetalnim robotom kot preko računalnika – nič več in nič manj.

Ko odprete aplikacijo, lahko začnete vnašati besedilo v besedilno polje na dnu zaslona. Deluje enako kot pošiljanje sporočila v kateri koli aplikaciji za sporočanje. Besedilo lahko narekujete z vgrajeno Applovo funkcijo prepoznavanja govora, za glasovni vnos pa lahko uporabite tudi odprtokodni sistem za prepoznavanje govora Whisper, ki ga je prav tako razvil OpenAI.

Joker se je poigral s Chat GPT

Da bi preverili, kako deluje Chat GPT, smo ga prosili, da nam »Napiše kratek sestavek o adopciji Bitcoina v Sloveniji«. Spodaj vam pripenjamo odgovor ChatGPT, ki smo ga prejeli v pičli minuti:

»Slovenija je bila ena od vodilnih držav pri uvajanju tehnologije blockchain in kriptovalut v Evropi. Od moje zadnje posodobitve znanja septembra 2021 se Slovenija ponaša z vse večjim številom podjetij, vključno z restavracijami, hoteli in maloprodajnimi trgovinami, ki kot plačilno sredstvo sprejemajo Bitcoin. Ljubljano, glavno mesto, zaradi velike koncentracije podjetij, ki sprejemajo Bitcoin, pogosto imenujejo “Bitcoin City”. Slovenske borze kriptovalut, kot je Bitstamp, so prav tako pridobile svetovno prepoznavnost. Poleg tega je slovenska vlada pokazala napreden pristop k regulaciji kriptovalut, kar je še dodatno spodbudilo zdravo okolje za sprejetje Bitcoina in inovacije na področju tehnologije veriženja blokov.«

Kar impresivno, kajne? Na primeru pa lahko tudi vidimo, da njegovo trenutno znanje sega le to septembra 2021, saj nima direktne povezave z internetom, da bi bil na tekočem.

Chat GPT smo tudi postavili bolj zahtevno nalogo in ga vprašali za napoved cene Bitcoina za naslednjih 10 let in odgovor je bil zares zanimiv, kar si lahko ogledate tukaj.

Uporaba Chat GPT: 10 najboljših primerov uporabe

Nedvomno ste že srečevali z drugimi vrstami chatbotov. Že če samo naročite hrano preko Wolta, je to že neke vrste chatbot. Vendar je situacija s ChatGPT edinstvena. Zagotavljanje samodejnih odgovorov na nekatere določene poizvedbe je ena najboljših uporab. Poglejmo si, katere so nekatere najbolj zanimive in zabavne uporabe.

 • Podajanje odgovorov na (katerakoli) vprašanja

Večina chatbotov slovi po tem, da na logične poizvedbe zagotavljajo preproste odgovore; ChatGPT sledi tej tradiciji. Je odličen pri odgovarjanju na težka vprašanja, kar je lastnost, ki je pri drugih chatbotih ne najdemo pogosto. Naj gre za glavno mesto neznane države, rešitev zapletene matematične naloge ali razlago kvantne fizike, ChatGPT je tu za vas. Prebere svojo ogromno knjižnico znanja in sestavi koščke informacij, da bi pripravil celovite in informativne odgovore. Samo napišite svoje vprašanje, se udobno namestite in opazujte, kako se pred vami izpiše čarovnija.

Poleg tega ChatGPT vsako vprašanje obravnava z razlago v različnih tonih ali naglasih.

 • Pisanje življenjepisov in motivacijskih pisem

Če trenutno iščete zaposlitev, je eden od najbolj napornih delov postopka prijave za zaposlitev pisanje prilagojenega življenjepisa in motivacijskega pisma za vsako delovno mesto, za katero se prijavite. Žal ne morete preprosto napisati enega izvoda za vsako delovno mesto. ChatGPT je eden najhitrejših načinov za izdelavo spletnega življenjepisa. Z njim se lahko v nekaj sekundah razbremenite prilagajanja vsakega življenjepisa za vsako delovno mesto. Pomaga vam lahko pri strukturiranju življenjepisa in predlaga ustrezne rubrike, kot so osebni podatki, poklicne izkušnje, izobrazba, spretnosti itd. Prav tako lahko predlaga idealne oblike življenjepisa glede na vašo panogo ali poklicno raven.

Ne pozabite pa , da je ChatGPT sicer lahko v veliko pomoč pri oblikovanju življenjepisov in motivacijskih pisem, vendar ne more nadomestiti vaših lastnih spoznanj in edinstvenih izkušenj. Umetno inteligenco je treba uporabljati kot orodje za izboljšanje lastnega dela, ne pa da bi v celoti nadomestila vaš prispevek.

 • Kodiranje

Če ste se kdaj izgubili v labirintu kodiranja, je pomoč zdaj tu. ChatGPT vam lahko razvozla najbolj zapletene vozle sintakse in logike. Potrebujete hitro skripto v jeziku Python ali imate težave z odpravljanjem napak v kodi JavaScript? ChatGPT se spremeni v vašega osebnega pomočnika za kodiranje, ki vam bo nudil predloge, pomagal odpraviti težave in celo ustvaril majhne dele kode. To je, kot da bi imeli ob sebi tehničnega čarovnika, ki vas vodi skozi skrivnostne gozdove področja kodiranja.

Prav tako lahko s pregledom vaše kode in sporočil o napakah, ki jih ustvarja, navede možne razloge za težave in predlaga možne popravke, s čimer pomaga razvozlati vozle in poskrbi, da vaša koda spet deluje nemoteno.

Želite ustvariti aplikacijo? Zaupajte idejo ChatGPT in napisal vam bo kodo. Če želite proces popolnoma avtomatizirati, pa lahko razmislite o AutoGPT.

 • Reševanje kompleksnih matematičnih problemov po korakih

Vas begajo zapleteni matematični problemi? Imate zaradi Pitagorovega izreka nočne more? Včasih se zdi, da je matematika težko preplezljiva gora, na katero se je treba povzpeti. Vendar imate pri ChatGPT na voljo dobro obveščenega vodnika, ki vam bo pomagal pri premagovanju strmih poti. ChatGPT vam lahko pomaga pri razumevanju in reševanju številnih matematičnih vprašanj, od reševanja algebrskih enačb do računskih nalog. Zagotavlja lahko rešitve korak za korakom ter pomaga pri razumevanju in reševanju zapletenih matematičnih problemov. Za najboljše rezultate morate svoje težave predstaviti jasno in jedrnato.

 • Pisanje okusnih receptov (po možnosti zgolj iz sestavin, ki jih imate doma)

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste stali v kuhinji in se spraševali, kaj lahko pripravite iz sestavin, ki jih imate pri roki? ChatGPT vam lahko priskoči na pomoč kot ustvarjalni kulinarični svetovalec. Navedete lahko sestavine, ki jih imate, ChatGPT pa vam lahko predlaga recepte, v katerih so te sestavine uporabljene. Prav tako vam lahko zagotovi navodila za kuhanje po korakih in vam tako olajša pripravo obroka, ne glede na to, ali ste izkušen chef ali začetnik v kuhinji.

 • Vodič za potovanje

Načrtujete raziskovanje novih pokrajin, vendar vas preplavlja obilica možnosti in se ne morete odločiti za destinacijo? ChatGPT je lahko vaš osebni potovalni vodnik. Samo povejte mu svoj cilj, želje in omejitve. Predlaga vam lahko kraje, ki jih morate obiskati, najboljše lokalne jedi, ki jih morate poskusiti, kulturne dogodke, ki jih morate obiskati, in celo optimalne poti za vaš potovalni načrt. To je, kot da bi imeli na dosegu roke izkušenega popotnika, ki vam ponuja vpoglede za pripravo popolnega potovanja.

 • Ustvarjanje vsebine v različnih jezikih

Chat GPT je kot digitalna pisateljska muza, ki vam nudi pomoč, kadarkoli imate težave z iskanjem pravih besed. Ne glede na to, ali gre za pisanje prispevka na spletnem dnevniku, pripravo pomembnega elektronskega sporočila ali snovanje zanimive zgodbe, vam lahko Chat GPT pomaga.

Če ste ustvarjalec vsebine in bi radi doegli širše občinstvo, je ChatGPT lahko zelo koristen za ustvarjanje vsebine v več jezikih. Seveda je na voljo Googlov prevajalnik, vendar pisanje v enem jeziku in prevajanje v drugega pomeni, da se lahko izgubi veliko kontekstov in jezikovnih odtenkov. Chat GBT lahko ustvarja vsebino neposredno v več jezikih. Predstavljajte si, da napišete pesem v slovenščini oz. angleščini, ChatGPT pa jo nato prevede tako, da ohrani smisel.

 • Ustvarjanje izmišljenih dialogov med zgodovinskimi osebnostmi

Ste se kdaj želeli pogovarjati s Shakespearom ali raziskati filozofska razmišljanja Sokrata? ChatGPT lahko simulira pogovore z zgodovinskimi osebnostmi na podlagi razpoložljivih informacij o njihovih življenjih in delih. To je zanimiv način učenja zgodovine, ki v sicer suhoparna dejstva vnese človeško noto. Kot da bi imeli časovni stroj, ki vam omogoča pogovore z osebnostmi iz preteklosti.

 • Ustvarjanje umetniških del

Če se želite igrati z umetno inteligenco in umetnostjo, ukažite ChatGPT, da ustvari specifično sliko ali drugo umetnino. Nad rezultatom boste najbrž impresionirani.

Praksa promptnega inženiringa vključuje oblikovanje in izpopolnjevanje vhodnih podatkov za jezikovni model, kot je ChatGPT ali kateri koli drug generativni model umetne inteligence. Cilj tega inženiringa je izboljšati delovanje jezikovnega modela z zagotavljanjem jasnega, jedrnatega in dobro strukturiranega vnosa, ki je prilagojen določeni nalogi ali aplikaciji, za katero se model uporablja. V praksi to lahko pomeni natančno izbiro besed in besednih zvez, vključenih v poziv, ter splošno strukturo in organizacijo vnosa.

 • Načrtovanje dogodkov

Načrtovanje dogodka je lahko zahtevna naloga, saj je treba poskrbeti za številne podrobnosti. ChatGPT je lahko vaš osebni pomočnik pri načrtovanju dogodkov. Ne glede na to, ali gre za majhno rojstnodnevno zabavo, sestanek v podjetju ali veliko poroko, vam lahko pomaga pri snovanju idej, upravljanju kontrolnih seznamov in celo pri pripravi vabil. Preprosto mu sporočite potrebne podatke, kot so vrsta dogodka, število gostov, datum in lokacija, in dovolite, da vas umetna inteligenca Chat GPT-ja vodi skozi postopek načrtovanja ter poskrbi, da vam nič ne uide.

Posodobitve: Kaj je GPT-3.5 in GPT-4

Kot smo omenili zgoraj, je OpenAI od lansiranja ChatGPT-ja izdal še izboljšani in plačljivi verziji GPT-3.5 in GPT-4. Za lažjo predstavo v spodnji tabeli podajamo primerjavo:

 GPT-3.5GPT-4
Velikost1,37 milijarde parametrov175 milijard parametrov
Podatki za usposabljanje500 GB1,5 TB
ZmogljivostiUstvarjajte besedila, prevajajte jezike, pišite različne vrste ustvarjalnih vsebin in informativno odgovarjanje na vaša vprašanjaNajbolj napreden model, odličen za naloge, ki zahtevajo ustvarjalnost in napredno razmišljanje.
RazpoložljivostChat GPT Plus (20 dolarjev/mesec)Chat GPT Plus (20 dolarjev/mesec)

Pomanjkljivosti Chat GPT

Seveda ima ta umetna inteligenca v razvoju tudi nezanemarljive pomanjkljivosti oz. omejitve:

 • Netočni odgovori: Kljub temu, da je ChatGPT sposoben ustvariti človeku podobno besedilo, lahko občasno ponudi napačne ali nesmiselne odgovore. Njegovi odgovori temeljijo na vzorcih in podatkih, na katerih je bil usposobljen, in ne na razumevanju resnice ali resničnosti.
 • Pomanjkanje kontekstualnega razumevanja: Umetna inteligenca Chat GPT lahko včasih napačno razume ali preveč poenostavi zapletene poizvedbe zaradi omejene sposobnosti razumevanja konteksta, nians in subtilnosti jezika.
 • Etični pomisleki: Z uporabo Chat GPT so povezana potencialna etična vprašanja. Obstaja na primer tveganje, da bi se lahko uporabljal za ustvarjanje zavajajoče vsebine ali propagande, saj lahko ustvari prepričljivo človeku podobno besedilo.
 • Odvisnost od podatkov: Uspešnost ChatGPT je v veliki meri odvisna od kakovosti podatkov, na katerih je bil usposobljen. Nenamerno lahko ohrani pristranskost, ki je prisotna v njegovih podatkih za usposabljanje, kar vodi do pristranskih ali neobčutljivih odzivov.

ChatGPT Slovenija: Je možno uporabljati Chat GPT v slovenščini?

Da! Chat GPT je kot jezikovni model usposobljen za delo v več kot 100 jezikih, vključno s slovenščino. Na voljo ima obsežno količino besedil v slovenščini, vključno s spletnimi stranmi, knjigami, članki itd. Med usposabljanjem se je naučil oblik in strukture slovenskega jezika ter je zato sposoben generirati smiselne odgovore in informacije v slovenščini. Je pa pomembno poudariti, da ni naravni govorec jezika in da je njegovo znanje omejeno na tisto iz pisnih virov, zato zaenkrat težko razume na primer narečja.

Kateri klepetalni roboti so konkurenca ChatGPT?

Umetna inteligenca kot področje je postala kot bitka za vesolje, kjer tehnološki velikani hitijo, da bi prvi lansirali najboljši model. Tako imamo danes na voljo več chatbotov:

 • Bard: Google je razvil Barda, težko pričakovanega klepetalnega robota z umetno inteligenco, ki s pomočjo NLP in strojnega učenja v realnem času odgovarja na različne poizvedbe. Za razliko od temnega načina ChatGPT ima Bard čisto in elegantno zasnovo, ki je skladna z Googlovim značilnim oblikovanjem. Pomembna razlika s Chat GPT je ,da lahko Bard dostopa do interneta.
 • ChatSonic: ChatSonic je ena najboljših alternativ ChatGPT. Gre za klepetalnega robota (in orodje za pisanje z umetno inteligenco), ki uporablja algoritme NLP in strojnega učenja. ChatSonic, ki ga zdaj poganja CPT-4, lahko razume kontekst in nianse na višji ravni kot brezplačna različica ChatGPT. Poleg tega ta platforma uporabnikom zagotavlja predloge za strukturo stavkov, ton in izbiro besed, da lahko hitro in učinkovito ustvarijo visokokakovostno vsebino. To orodje lahko tudi ustvarja digitalne umetnine in uporablja glasovne ukaze za pošiljanje nalog klepetalnemu robotu.
 • Jasper AI: Jasper AI je alternativna programska oprema za pisanje, ki podjetjem, blagovnim znamkam in posameznikom omogoča hitro in natančno ustvarjanje SEO vsebine. Tisti, ki poznajo ChatGPT, bodo še posebej uživali v Jasper Chat, ki omogoča interakcijo z umetno inteligenco in ustvarjanje vsebine z uporabo naravnega dialoga.  Jasper se osredotoča predvsem na pomoč pri učinkovitem in natančnem delu tistim, ki delajo v področju trženja.

Ali bo Chat GPT res ogrozil službe?

Eden najpomembnejših načinov, kako Chat GPT vpliva na delovna mesta, je avtomatizacija nalog, ki so jih nekoč opravljali ljudje. ChatGPT se lahko na primer uporablja za ustvarjanje odgovorov za storitve za stranke, pisanje marketinških besedil in celo ustvarjanje prispevkov na blogih. To pomeni, da lahko podjetja ta opravila zdaj prenesejo na ChatGPT, kar jim lahko prihrani denar in čas.

ChatGPT na delovna mesta vpliva tudi tako, da ustvarja nova delovna mesta. Veliko povpraševanje je na primer po razvijalcih ChatGPT, pa tudi po osebah, ki lahko usposabljajo in uvajajo modele ChatGPT. Poleg tega podjetja zdaj zaposlujejo ljudi, ki upravljajo in nadzorujejo uvajanje ChatGPT.

Na splošno ima ChatGPT velik vpliv na trg dela. Avtomatizira nekatera opravila, ustvarja nova in spreminja način delovanja podjetij. Čeprav nekateri menijo, da bi lahko ta tehnologija preobrazila poklice, ki so odvisni od ustvarjanja vsebin, pa pomanjkanje nians in sposobnosti kritičnega razmišljanja trenutno omejuje uporabnost ChatGPT na področjih, kot sta novinarstvo in kodiranje – vsaj za zdaj.

Ko potegnemo črto

ChatGPT je bre dvoma vrhunski chatbot  z umetno inteligenco, ki je z razlogom v prvih petih dneh presegel 1 milijon uporabnikov in obnorel internet. Ta chatbot odlično razume pisno vsebino v dejanskem človeškem jeziku in je sposoben številnih intelektualno zahtevnih opravil. Usposobljen na obsežnem naboru podatkov o internetnih besedilih, se lahko uporablja v številnih resničnih scenarijih, kot so ustvarjanje vsebine, generiranje kode, podpora strankam in še veliko več. Čeprav je ChatGPT izjemno natančen, je še vedno nagnjen k netočnostim. Stopnja netočnih informacij morda ni zaskrbljujoča, toda pomembno je, da pred uporabo preverite informacije, ki jih ChatGPT zagotavlja. Preventivno ne uporabljajte njegovih informacij za sprejemanje ključnih zdravstvenih ali finančnih odločitev brez temeljitega preverjanja. Srečno igranje!

Pogosta vprašanja

Kako lahko uporabljam ChatGPT?

Je ChatGPT brezplačen?

Je ChatGPT varen za uporabo?

Kateri so še ostali dobro znani »inteligentni« chatboti?

Kakšne so omejitve ChatGPT?

Je ChatGPT etično sporen?

Chat GPT Slovenija – sorodni članki: