Kaj je dapp oz. decentralizirana aplikacija?

Home » Kaj je dapp oz. decentralizirana aplikacija?
dapps

Decentralizirane aplikacije ustvarjajo novo digitalno gospodarstvo peer-to-peer storitev, ki predstavlja protiutež monopolom v industriji. V tem članku boste izvedeli vse, kar bi morali vedeti o »dappsih«: Kaj so, kako delujejo, kateri so primeri uporabi ter katere prednosti ponujajo.

Kaj je dapp?

Decentralizirana aplikacija (dapp) je podobna digitalni aplikaciji, ki jo najdete na vsakem pametnem telefonu ali prenosnem računalniku – z dodatno značilnostjo uporabe tehnologije blockchain, da podatki uporabnikov ostanejo zunaj rok organizacij c ozadju. Tako kot so kriptovalute decentraliziran denar, so dappi decentralizirane aplikacije. Predstavljajo nov način interakcije z osebnimi financami. Ko pomislimo na tradicionalne finance, pogosto pomislimo na posojanje denarja, izposojanje, varčevanje in podobne subjekte. Vsako od teh dejavnosti poganja osrednji organ, kot so banke ali druge finančne institucije. No, tukaj vstopijo v igro decentralizirane finance.

Ključne značilnosti dappov:

 • So odprtokodne in delujejo samostojno, ne da bi jih kdo nadziral
 • Njihovi podatki in zapisi so javni
 • Uporabljajo kriptografski žeton, ki pomaga ohranjati varnost njihovega omrežja

Kako delujejo decentralizirane aplikacije?

Standardna spletna aplikacija (kot sta Instagram ali Uber) deluje v računalniškem sistemu, ki je v lasti in upravljanju neke organizacije, ki ima tako popolno oblast nad aplikacijo in njenim delovanjem. Na eni strani je lahko več uporabnikov, vendar zaledje nadzoruje ena sama organizacija. Dapp lahko delujejo v omrežju P2P ali blockchain omrežju. BitTorrent in Tor sta na primer aplikacije, ki delujejo na računalnikih, ki so del omrežja P2P, pri čemer več udeležencev konzumira vsebino, hrani ali seeda vsebino ali hkrati opravlja obe funkciji.

V kontekstu kriptovalut dappi delujejo v blockchain omrežju v javnem, odprtokodnem in decentraliziranem okolju ter so brez nadzora in vmešavanja posameznega organa. Razvijalec lahko na primer ustvari dApp, podobno Twitterju, in jo postavi v verigo blokov, kjer lahko vsak uporabnik objavi sporočila. Ko so sporočila enkrat objavljena, jih nihče – vključno z ustvarjalci aplikacije – ne more izbrisati.

Zgodovina

Bitcoin (BTC) je prvo blockchain omrežje, vendar se je tehnologija razvila precej dlje od preproste finančne transakcije. Ko so Vitalik Buterin in njegovi sodelavci leta 2013 predlagali Ethereum (ETH), so si zastavili veliko širši cilj – decentraliziran način življenja. Buterin si je zamislil internet, ki bi temeljil na verigi blokov in v katerem bi imeli nadzor uporabniki in ne korporacije. V ta namen bi Ethereum uporabljal avtomatizirane izjave če in potem, imenovane pametne pogodbe. Te pogodbe so nespremenljive, saj so v njihovo kodo vgrajena pravila in omejitve.

Zanimivo je, da je bilo leta 2014 objavljeno poročilo o opredelitvi DApp, imenovano “The General Theory of Decentralized Applications, Dapps”. Napisali so ga različni avtorji z izkušnjami na tem področju, kot sta David Johnston in Shawn Wilkinson.

Uporaba decentraliziranih aplikacij

Decentralizacija ima v primerjavi s centraliziranimi aplikacijami različne prednosti. Glavna je odsotnost tretje osebe, ki jo omogoča inovativna pametna pogodba. Aplikacija, kot je Revolut, omogoča pošiljanje denarja komur koli, vendar prenos teh sredstev na bančni račun stane pristojbino. Poleg tega prenos fiatnih sredstev pogosto traja več dni.

Pošiljanje denarja prek decentralizirane aplikacije pa pomeni, da ni nobenih stroškov ali pa jih je treba plačati zelo malo. To uporabnikom prihrani denar za pristojbine, glede na to, da so decentralizirane transakcije skoraj takojšnje, pa jim prihrani tudi čas. Seveda tudi dappi ne delujejo na centraliziranih strežnikih. Prednost decentraliziranih platform je, da so nedotakljive za vse vrste napadov, saj ni fizične naprave, ki bi jo lahko napadli. To ne pomeni le, da je omrežje bolj varno, temveč tudi, da ni izpadov. Dostop do teh aplikacij je vedno mogoč.

Aplikacije DApps se lahko uporabljajo v skoraj vseh panogah, kot so igralništvo, zdravstvo, upravljanje in celo shranjevanje datotek. Zato se njihova uporaba skoraj ne razlikuje od tradicionalnih aplikacij. Čeprav imajo uporabniki koristi od vseh sprememb na ozadju, mora biti dejanska izkušnja enaka. Ta način interakcije z aplikacijami velja za Web 3.0, kar se nanaša tudi na decentralizacijo informacij.

Ko se je internet začel uporabljati, je bil prostor, poln informacij, do katerih je lahko dostopal vsakdo. Sčasoma so ga velika podjetja izkoristila ali centralizirala. Te organizacije ga sicer zagotavljajo “brezplačno”, vendar za ceno zagotavljanja naših podatkov, ki jih nato prodajajo z namenom ustvarjanja dobička. Podjetja imajo nato nadzor nad temi podatki, vedo, kaj njihovi uporabniki radi kupujejo, koliko denarja imajo in koga poznajo. Ta nadzor pomeni tudi, da jih lahko odvzamejo. Vstopite v Web 3.0, kjer uporaba aplikacij DApp ni povezana z zasebnostjo.

Dapp: Prednosti

 • Odpornost na cenzuro: Ker ni ene same točke odpovedi, vlade ali vplivni posamezniki zelo težko nadzorujejo omrežje.
 • Brez izpadov – Zanašanje na peer-to-peer sistem zagotavlja, da dappi delujejo tudi v primeru izpada posameznih računalnikov ali delov omrežja.
 • Temeljijo na blockchainu – Ker so izdelani z uporabo pametnih pogodb, lahko kriptovalute zlahka vključijo v osnovne funkcionalnosti dappov.
 • Odprtokodnost – Odprtokodni dappi spodbujajo širok razvoj ekosistema dapov in omogočajo razvijalcem, da gradijo boljše dape z bolj uporabnimi ali zanimivimi funkcijami.

Dapp: Pomanjkljivosti

Vdori – Žal so lahko dappi ranljivi za vdore. Samo v prvem četrtletju leta 2022 je bilo po podatkih DappRadar z vdori in izkoriščanji ukradenih 1,2 milijarde dolarjev. Pri tem gre za ogromne številke. Avgusta 2021 je bilo omrežje Poly Network izkoriščeno za 611 milijonov dolarjev, marca 2022 je bil za 552 milijonov dolarjev oškodovan Ronin most priljubljene igre Axie Infinity, Harmonyjev Horizon most pa je bil junija 2022 oškodovan za 100 milijonov dolarjev.

Zgodnja faza razvoja – Uporaba dApps je še vedno v začetni fazi, zato je eksperimentalna in izpostavljena določenim težavam in neznankam. Obstajajo vprašanja, ali bo aplikacije mogoče učinkovito skalirati, zlasti v primeru, da aplikacija zahteva veliko izračunov in preobremeni omrežje ter povzroči njegovo preobremenitev.

Uporabnost – Veliko dappov ima slabe uporabniške vmesnike, kar je odvrnilo že veliko uporabnikov. Vendar se to sčasoma izboljšuje.

Uporabniki – Tako kot pri številnih aplikacijah Web 2.0 velja, da več kot ima dapp uporabnikov, bolj učinkovito je omrežje pri zagotavljanju teh storitev. To se pogosto imenuje učinek omrežja. Dappsi imajo težave zaradi majhnega števila uporabnikov, zaradi česar so lahko manj interaktivni. Zaradi tega so lahko tudi manj varni, saj je varnost dappov pogosto odvisna od števila uporabnikov.

Decentralizirane aplikacije v različnih industrijah

Finance

Posojilodajalci in posojilojemalci lahko za svoje poslovanje uporabljajo dappe. Pri bankah posojilodajalci zaslužijo določene obrestne mere na podlagi privarčevanega denarja. Več kot oseba privarčuje, več lahko banka posodi in več zaslužita obe strani v smislu obresti. Vendar pa banka, ki deluje kot centralizirana enota, vzame večji delež, kot bi si posojilodajalci želeli, zgolj zato, ker zagotavlja prostor za shranjevanje sredstev.

V decentralizirani aplikaciji posojilodajalci zaslužijo 100 % svojih obresti, saj ni posrednika, ki bi mu bilo treba plačati. Poleg tega imajo večji nadzor nad posojili, pri čemer zaslužijo žetone platforme, na kateri se odločijo posojati. Kar zadeva posojilojemalce, imajo več besede glede plačanih obresti časovnega roka. Nekatere platforme namreč posojilojemalcem omogočajo, da si za odplačilo obresti vzamejo več mesecev ali celo let, pod pogojem, da dosežejo minimalni prag plačila. Posojilojemalec lahko s posojilodajalcem razpravlja tudi o obrestnih merah, kar zagotavlja pravično odločitev za obe vpleteni strani. Na koncu se lahko prihodki zaradi tehnologije pametnih pogodb pojavijo takoj. Ni treba vključevati odvetnikov in drugih tretjih oseb, zaradi česar postopek potrditve traja dlje in je za obe strani dražji.

Socialna omrežja

Dappi za socialna omrežja bodo uporabnikom prinesle veliko koristi. Prvič, nihče ne more cenzurirati objav, kar pomeni svobodo govora. Če nekatere objave postanejo problematične, lahko skupnost glasuje za njihovo odstranitev. Konec koncev lahko zaslužijo tudi vplivneži. Na tradicionalnih platformah, kot je Twitter, podjetje največ zasluži s priljubljenimi tviti. Od vseh obiskov strani ima prihodke od oglaševanja, avtor pa v denarnem smislu ne dobi ničesar.

Dappi za socialna omrežja bi lahko imeli vgrajen »sistem napitnin« z uporabo svojega žetona, uporabniki pa bi lahko zagnali oglase in zaslužili celotna plačila, namesto da bi podjetje dobilo delež.

Računalniške igre

Igre so bile vedno zanimiv primer uporabe decentraliziranih aplikacij. Trenutno igre zahtevajo več deset ur vlaganja v rast lika, v katerega je igralec najverjetneje vložil pravi denar, nato pa le-ta po odhodu igralca na igrišče »zgnije«. Dappi predstavljajo bolj zanimivo rešitev z vidika vrednosti. Vzemimo na primer igro, kot je CryptoKitties. Igralci pridobijo žetonsko sredstvo, v tem primeru mačko. Ta mačka nato sčasoma raste in povečuje svojo vrednost, če je ustrezno vzgojena. Uporabnik lahko nato to mačko proda za karkoli želi, če se najde kupec, ki bo zanjo plačal.

Poleg tega se lahko nekatere mačke razmnožujejo z drugimi mačkami, kar ustvari še redkejšo in potencialno dragocenejšo mačko. Igralci lahko z mačkami trgujejo ali jih zbirajo in s temi žetonskimi hišnimi ljubljenčki počnejo, kar želijo. Njihov časovni vložek postane resnično dragocen. Zdaj jih ni veliko, a predstavljajte si ta koncept v bolj dodelanem naslovu z večurnim igranjem. Igre s polnim delovnim časom so morda v naši prihodnosti. Več o prepletu ktiprovalut in igric si lahko preberete tukaj.

Glasovanje in upravljanje

V večini primerov je glasovanje kar potratna nadloga. Pogosto vključuje različne korake potrjevanja – nekateri so nedostopni državljanom brez ustreznega stanovanja ali tistim, ki imajo druge težave. Da ne omenjamo ponarejanja in podobnih nezakonitih dejavnosti. Dapp za glasovanje lahko s pomočjo pametnih pogodb ta postopek omogoči vsem. Skupnost lahko v bistvu glasuje o seznamu predlogov. Nato lahko določi časovni okvir, na primer 24 ur, v katerem lahko uporabniki “zastavijo” svoj glas s žetoni. S tem se sodelovanje odpre za vse, pri čemer lahko vsakdo glasuje anonimno.

Dapp tehnologija je tudi pripeljala do povsem novih načinov gradnje podjetij: decentralizirane avtonomne organizacije ali DAO.

Zbiranje sredstev in oglaševanje

Številni uporabniki med brskanjem po spletu uporabljajo blokator oglasov. To je seveda neprijetno za spletna mesta, ki skušajo ustvariti prihodek, vendar je na neki način razumljivo, saj so oglasi v mnogih pogledih postali precej nadležni. To lahko na primer odpravi dapp za brskalnik.

Uporabniki med brskanjem po spletu uporabljajo blokator oglasov in sledilnikov, ki je integriran v brskalnik, in pri tem zaslužijo kriptovalute. Ko uporabniki najdejo ustvarjalce in spletna mesta, ki bi jih radi podprli, se lahko odločijo, da jim bodo omogočili prispevke. To pomeni, da dlje ko uporabnik brska po spletu, več plačuje tej spletni strani sčasoma. Uporabniki lahko celo omogočijo oglase za ta določena spletna mesta in jim tako dolgoročno pomagajo še bolj. Zasebnost je tu najpomembnejša. Uporabniki sami izbirajo, kdo jim lahko sledi, s čimer zaščitijo svoje podatke in še vedno prispevajo k platformam, ki potrebujejo denar. To je ugodno za obe strani.

Kateri dappi so v uporabi?

Za začetek priporočamo portal DappRadar, kjer se nahaja na tisoče dappov, zgrajenih v omrežjih, kot so Ethereum, BNB Chain, Solana in Polygon. Med trenutno najbolj priljubljenimi dappi so aplikacije za decentralizirane finance (DeFi), kot so decentralizirane borze (DEX). Te ljudem omogočajo zamenjavo ene kriptovalute za drugo, ne da bi potrebovali centraliziranega vratarja, kot ga najdete na borzah kriptovalut, kot sta Binance in Bitstamp.

Dappi na Ethereum omrežju

Ethereum predstavlja navečje omrežje, na katerem so zgrajene decentralizirane aplikacije:

 • Decentraland – Metaverse platforma, v kateri lahko uporabniki komunicirajo kot avatarji in kupujejo NFT, ki predstavljajo virtualne predmete ali zemljišča
 • Uniswap – decentralizirana borza, ki uporabnikom omogoča peer-to-peer izmenjavo kriptovalut in ne prek centraliziranega posrednika
 • Compound – protokol za posojanje DeFi
 • Audius – decentralizirana platforma za pretočno predvajanje glasbe
 • Gods Unchained – blockchain igra s kartami
 • MakerDAO – Pametna pogodba, ki uporabnikom omogoča interakcijo s sistemom Dai stablecoin

Ko potegnemo črto

Tako kot celotni svet kriptovalut, so tudi decentralizirane aplikacije še vedno v začetni fazi. Pa vendar pa že obstaja na tisoče dappov, ki ponujajo nešteto storitev, bodisi igranje iger, vlaganje v DeFi ali trgovanje z NFT. V prvem četrtletju leta 2022 je bilo skoraj 2,4 milijona dnevno aktivnih uporabnikov dappov. Vendar je pred nami še dolga pot. Preden dappsi dosežejo mainstream, morajo razvijalci in omrežja premagati dolg seznam izzivov, vključno z razširljivostjo, varnostjo in uporabniško izkušnjo. Ko bodo to storili, bomo najbrž priča razcvetu decentraliziranih aplikacij.

Pogosta vprašanja

V čem je smisel decentraliziranih aplikacij?

Kateri so primeri centraliziranih aplikacij?

Kateri so primeri decentraliziranih aplikacij?

Na katerem blockchain omrežju je največ dappov?

Dodaj odgovor