Kaj je Decentraland: Celostni vodič 2022

Home » Kaj je Decentraland: Celostni vodič 2022
decentraland

Decentraland je paradni konj metaversa. Gre za virtualni svet, v katerem lahko ljudje kupujejo, prodajajo in gradijo na Ethereumovem blockchainu, transakcije pa se vršijo z žetonom MANA, ki spada med top 50 svetovnih kriptovalut po tržni kapitalizaciji. Potopimo se v svet decentralizirane realnosti.

Zamisel o virtualni gradnji ni nova, o čemer priča priljubljenost iger, kot so Minecraft, Civilization ali Second Life. Razvijalci iger že leta ustvarjajo igre, ki omogočajo gradnjo stavb, mest ali kolonizacijo celotnih svetov. Toda kaj lahko poleg premaganih digitalnih sovražnikov pokažete za vse ure, ki ste jih porabili za izdelavo teh fantastičnih stvaritev? Ne ravno kaj dosti. Kaj pa bi se zgodilo, če bi lahko ustvarjenemu pripisali pravo denarno vrednost in ga prodali tistemu, ki ponudi največ? To je obljuba blockchain igre Decentraland, v kateri uporabniki gradijo virtualni svet.

Za predstavo – najdražja parcela znotraj Decentralanda doslej je bila prodana za 2,43 milijona dolarjev (618.000 MANA).

Kaj je Decentraland?

Decentralland je decentralizirana virtualna platforma, ki deluje na blockchainu. Poganja ga Ethereum, ustvarjen pa je bil za podporo ustvarjanju, razvoju, gostovanju in prodaji virtualnih nepremičnin. Uporabniki lahko kupijo zemljišča, znana kot “parcele”, ki so zabeležena v glavni knjigi. Sama zemljišča in virtualne nepremičnine na njih so vrsta NFT-jev ali žetona uporabnosti, imenovanega LAND, ki je shranjen v pametni pogodbi Ethereum.

Lastniki zemljišč LAND nadzorujejo vsebino, objavljeno na njihovih zemljiščih, ki je kodirana v pametni pogodbi. Ta vsebina je lahko vse od prizorov in slik do iger in aplikacij. Uporabniki lahko raziskujejo, potujejo in obiskujejo prizorišča na podoben način kot v resničnem svetu. Platforma je tudi medvrstniško omrežje, ki uporabnikom omogoča medsebojno komuniciranje.

Projekt sta zasnovala in razvila dva blockchain strokovnjaka. Ari Meilich in Esteban Ordano sta več let razvijala blockchain in pametne pogodbe, ki vodijo projekt Decentraland. Leta 2020 jima je uspelo zagnati mainnet, nato pa sta se oba umaknila v svetovalno vlogo, tako da sta Fundaciji Decentraland in decentralizirani avtonomni organizaciji (DAO) zagotovila nadaljnjo pot za Decentraland.

Kako deluje Decentraland?

Decentraland je virtualno okolje kot vsak drug metaverse projekt. Raziskujete lahko zemljevid Decentralanda in se udeležite katerega od številnih dogodkov skupnosti. V celotnem sektorju kriptovalut skupnosti prirejajo vse od koncertov do večerov iger na srečo in filmskih projekcij, kjer se ljudje zberejo na enem mestu in se zabavajo. Oktobra 2021 je Decentraland na primer gostil otvoritveno konferenco Metaverse Music, Yahoo pa je preko Decentralanda gostil metaverse koncerte za prebivalce Hong Konga, ki so bili zaprti doma zaradi restrikcij v povezavi s Covid-19.

V gospodarstvu v igri lahko sodelujete tudi z nakupom digitalnih umetnin in/ali njihovo izmenjavo z drugimi igralci na platformi. Igralci lahko sodelujejo s platformo in spremljajo parcele LAND. Te parcele, ki jih je skupaj 90.000, je mogoče kupiti in prodati. Poleg tega, da je število enot LAND omejeno na 90.000, je za vsako od njih določena tudi velikost 33 x 33 čevljev (približno 10 x 10m). Zanimivo je, da medtem ko sta dolžina in širina vsakega zemljišča omejeni, višina zemljišča ni omejena, tako da bi teoretično lahko lastnik gradil vertikalno v neskončnost.

Zbirka zemljišč tvori okrožje, ki je pravzaprav skupnost s podobno temo (igre na srečo, zmaji, zabaviščni park, pirati itd.). Imetniki MANA lahko v okviru upravljanja projekta DAO glasujejo o vprašanjih, ki vplivajo na ta okrožja. Znesek žetonov MANA določa težo glasu. MANA je kot domača kriptovaluta ekosistema gonilna sila platforme. Gre za žeton ERC-20 in poleg uporabe za upravljanje ga je mogoče uporabiti tudi za nakup pracele LAND ali za nakup katerega koli števila virtualnih sredstev in storitev v okviru sistema Decentraland.

Zgodovina

 • 2015: Decentraland je ustvarjen
 • December 2017: Na prvi dražbi “LAND” razvijalci izberejo najboljše lokacije virtualnih nepremičnin.
 • Marec 2018: Po tem, ko je zaradi povpraševanja postala prednostna naloga, se odpre Decentraland tržnica zemljišč
 • Junij 2018: Razvijalci začnejo graditi svoje stvaritve in mesečna prodaja zemljišč LAND prehiti obseg prodaje CryptoKitties za 2x
 • April 2019: Predstavljeni so prilagodljivi avatarji s potnimi listi
 • Februar 2020: Decentraland je bil uradno vzpostavljen in odprt za javnost 20. februarja 2020. Kmalu zatem je bil uveden sistem DAO in od takrat se je razvoj sveta nadaljeval brez potrebe po kakršnem koli centraliziranem nadzoru. Ob zagonu je vključeval tri različne izvorne žetone: MANA, LAND in ESTATE.

Kaj so MANA, LAND in Estate Token?

Poglejmo si razlike med žetoni ERC-20, kot je MANA, in žetoni ERC-721, kot sta LAND in Estate.

 • ERC-20 žetoni veljajo za zamenljive žetone. To pomeni, da so med seboj popolnoma zamenljivi. Vsak posamezen žeton MANA je popolnoma enak kateremu koli drugemu posameznemu žetonu MANA. Žetoni nimajo individualnih značilnosti. Zaradi tega je MANA idealna valuta za uporabo v virtualnem gospodarstvu Decentraland, popularna pa je tudi za trgovanje na trgu kriptovalut.
 • ERC-721: Ti žetoni (LAND in Estate) se štejejo za neponovljive in nezamenljive, saj imajo individualne značilnosti, zaradi katerih je vsak žeton edinstven. Zaradi tega ti žetoni niso zamenljivi in niso primerni za uporabo kot valuta. So pa zelo uporabni za ustvarjanje predmetov v svetu, kot so avatarji, nosljivi predmeti in edinstvene parcele v deželi Decentraland.

Kako lahko kupim MANA?

MANA je že nekaj časa priljubljena kriptovaluta, ki se nahaja med največjih 50 na svetu. Žeton je postal še posebej priljubljen, ko se je Facebook preimenoval v Meta; kar je povzročilo astronomski poskok cene večine kriptovalut v povezavi z metaversom. MANA je tako na voljo na številnih platformah in kripto borzah, kot so Binance, Coinbase in Kraken. Spodaj prikazujemo proces nakupa na borzi Binance:

 1. Ustvarite si Binance račun in potrdite svojo identiteto
 2. Kliknite »Buy Crypto« v zgornjem levem kotu navigacije spletnega mesta
 3. Izberite način plačila: Kreditna ali debetna kartica, bančno nakazilo, P2P ali pa izberite plačilo preko tretje osebe
 4. Potrdite naročilo (na voljo imate 1 minuto, preden se cena osveži)
 5. Varno shranite MANA svoje žetone na Binance

Kako lahko kupim posest v Decentralandu

Ko pridobite zemljišče LAND, lahko z njim počnete, kar želite. Lahko gostite igre, aplikacije, igre na srečo in celo dinamične 3D prizore.  Toda zakaj bi se to moralo končati? Čeprav to ni primarni cilj, je mogoče z LAND graditi na področju izobraževanja, poklicnega razvoja, turizma itd. LAND lahko kupite po naslednjih korakih:

 • Registracija: Najprej obiščite Decentralandovo tržnico in se prijavite ali ustvarite račun, če tega še niste storili. Ko se vpišete, pojdite na “Parcels and Estates” in nato na ” View All“.
 • Izberite svojo LAND parcelo: Izberite svojo parcelo izmed široke ponudbe. Z nakupom zemljišča v Decentralandu neposredno na tržnici si lahko ogledate bližnje kraje in bližino slavnih območij. Ko izberete svoj virtualni kos nepremičnine, kliknite nanj, da o njem izveste več informacij. Tu lahko najdete ceno zemljišča v MANA, njegovo razpoložljivost in ime lastnika. Če želite opraviti nakup, tapnite “Buy”.
 • Povežite svojo kripto denarnico z Decentraland tržnico (Marketplace): Če želite opraviti nakup, se prepričajte, da je vaša denarnica povezana z vašim računom, saj bo zemljišče po uspešno opravljeni transakciji preneseno v vašo denarnico kot NFT. Če denarnice še nimate, lahko prenesete denarnice z našega vodiča. Priporočamo MetaMask. Ne pozabite, da boste v izbrani denarnici potrebovali dovolj MANA ali ETH za dokončanje transakcije. Poleg tega boste potrebovali nekaj dodatnih žetonov za kritje stroškov goriva.
 • Potrdite svojo posest LAND: Ko je transakcija končana, lahko v denarnici potrdite svoje LAND. Če uporabljate skrbniško denarnico, lahko to potrdite v zavihkih “Collectibles” in “NFT” v denarnici MetaMask. Kot smo omenili, količina zemljišč na Decentralandu je regulirana na 90.000, kar prispeva k občutku pomanjkanja.

Kaj vse lahko počnem v Decentralandu?

Ne smemo pozabiti, da Decentraland ni igra, ki bi jo mnogi verjetno bili vajeni – v njej se ne spopadate z drugimi igralci ali se borite proti okolju. Namesto tega je zasnovana kot pikselska virtualna alternativa našemu svetu. Jasno je, da so možnosti praktično neskončne. Zgradite lahko na primer impresivno umetniško galerijo, in če jo igralci pridejo obiskat, lahko naročite razstavljene umetnine. Na primer, če želi lastnik NFT Bored Ape to prodati, lahko razmisli o tem, da bi vam plačal, da jo razstavite, če bo dovolj izpostavljena – tako kot to počne Sotheby’s za svoje umetnike.

Obstaja še veliko drugih možnosti, ki jih je mogoče raziskati. Lahko greste tudi v različne tematske parke, se peljete z avtobusom ali preprosto tečete naokoli in raziskujete Decentraland, ki postaja že precej velik in v katerem je mogoče odkriti veliko stvari.

Najbolj priljubljene atrakcije, ki jih uporabniki radi obiščejo

Predstavili smo vam splošni pregled stvari in dogodkov v Decentralandu. V naslednjem izboru so predstavljeni deli tega metaverse, ki so med uporabniki še posebej priljubljeni.

 • Igre na srečo v Vegas Cityju

Igre na srečo so v Decentralandu dobro zastopane. V zgornjem levem kotu sistema se nahaja Vegas City. To je neuradno okrožje Decentralanda za igre na srečo. Vegas City kaže, zakaj je metavese tako vznemirljiv, saj združuje tipično igralniško zabavo z bolj eksperimentalnimi koncepti, kot so konjske dirke ZED.run, ki temeljijo na Polygonu.

Najdete lahko tudi tradicionalne igralnice, kot je Tominoya Casino. Tudi če se v nekaterih igralnicah zadržujete in uživate v njihovem vzdušju, boste prejeli brezplačne žetone. Na voljo je tudi izbor brezplačnih iger, kjer lahko uživate v pokru ali drugih tekmovanjih, ne da bi položili kakšno stavo.

 • NFT umetnine v galeriji Narra

Poleg razburljivih iger na srečo lahko v umetniških galerijah Decentralanda najdete tudi bolj umetniška doživetja. V tem virtualnem svetu metaverse je veliko različnih ustanov, povezanih z umetnostjo. Vendar je galerija Narra zlahka najbolj znana. To je odprta galerija, ki umetnikom in zbirateljem omogoča, da razstavijo svoje umetnineVključuje NFT, kripto zbirateljske predmete, umetnine v tudi metaverse projekte.

 • Minigolf na GolfCraft Islandu

Mini golf je priljubljena različica tradicionalnega športa golfa, kot ste je vajeni, če obiskujete hrvaško Istro za počitnice. Decentraland vam ponuja priložnost, da se preizkusite v resnično edinstveni izvedbi mini golfa in obiščete otok GolfCraft. Ob prihodu lahko z igranjem brezplačne igre kot treninga osvežite znanje igre.

Decentraland partnerstva

 • Samsung: Samsung Electronics je stopil v partnerstvo z Decentraland in tako zakorakal v svet metaversa. Podjetje je v virtualnem svetu odprlo virtualno različico svoje vodilne fizične trgovine 837, ki se v fizični obliki nahaja n New Yorku.
 • Steph Curry: Decentraland je stopil v sodelovanje z NBA zvezdnikom Stephenom Curryjem in blagovno znamko športnih oblačil Under Armour.
 • Netflix: Velikan pretočne vsebine Netflix je za svoj novi film “The Gray Man” vstopil v metaverse z Decentralandom. Decentraland je virtualno poustvaril pokrajino iz filma. Uporabniki morajo najti pot med labirintom s pomočjo poznavanja filmskega zapleta. Uporabniki ob vstopu v labirint slišijo izvirno glasbo iz filma in videoposnetek z navodili glavnega junaka filma Ryana Goslinga.

Decentraland vs. Sandbox

Decentraland in Sandbox oba veljata za kralja metaversa. Oba metaversa imata podobne teme, ki omogočajo, da si zastavite pravico do virtualnega zemljišča – ali ga kupite od nekoga drugega – in ga razvijate, kar zagotavlja način vlaganja denarja v digitalno ali kripto premoženje. Obstajajo pa pomembne razlike med njima:

 • Poslanstvo: Sandbox navaja, da je “njegovo poslanstvo zgraditi igralni sistem, v katerem lahko ustvarjalci ustvarjajo, igrajo, delijo in trgujejo brez centralnega nadzora” ter uživajo varno lastništvo avtorskih pravic.

Poslanstvo Decentralanda pa je “vzpostaviti omrežje, ki ustvarjalcem vsebin omogoča, da si lastijo in pridobijo celotno vrednost svojih prispevkov”. Sanbox ima tako bolj specifično poslanstvo od Decentralanda.

 • Število zemljišč: Sandbox ima 166.464 zemljišč. Če imate v lasti več zemljišč, jih lahko združite v posestva. V sodelovanju z drugimi lastniki zemljišč lahko ustvarite tudi okrožja. Najcenejše zemljišče na tržnici Sandbox stane 1,33 ETH, kar v času pisanja tega članka 5. novembra 2022 ustreza približno 1982 evrom.

Decentraland ima skupaj 90.601 zemljišč. Če imate v lasti več zemljišč, jih lahko združite v posestva. Za nakup zemljišča v deželi Decentraland potrebujete vsaj 3.329 MANA, danes ustreza približno 2230 evrov.

 • Igralska izkušnja: Sandbox ponuja več možnosti za igranje iger. Metaverse Sandbox je bil prvotno zasnovan za igre, zato je boljša platforma za igranje in zaslužek. Morda vam bo bolj všeč tudi razvijanje iger v metaverse Sandbox, saj je bolj namenjen igralcem.

Čeprav lahko v Decentralandu razvijate igre, razvoj iger ni glavni poudarek tega metaversa. Namesto tega se Decentraland osredotoča na ustvarjanje umetnosti in nosljivih izdelkov, ki so sestavni del njihovega gospodarstva.

 • Dogodki: Sandbox v svojem časovnem načrtu navaja virtualne koncerte, toda trenutno ne ponuja dostopa do številnih koncertov ali dogodkov.

Decentraland pa je leta 2022 postregel s številnimi posebnimi dogodkov in doživetij. Marca 2022 je na primer gostil teden mode, na katerem je sodelovalo več znanih blagovnih znamk in umetnikov. Poleg tega redno gosti koncerte, umetniške razstave in druge dogodke.

Je MANA dobra investicija?

Glavni namen Decentralanda je, da se uporablja kot virtualni prostor. Drugi primer uporabe je razvoj virtualnega poslovanja. Ker se MANA uporablja predvsem kot valuta v igri, uporabnikom omogoča, da v igri kupujejo in prodajajo blago. Priljubljenost iger alternativnega življenja je spodbudna, vendar je težko napovedati, ali se bo ta trend razširil. Če pa bo Decentraland dosegel takšno adopcijo, kot upajo njegovi zagovorniki, bomo morda pred našimi očmi priča rojstvu povsem novega ekosistema podjetij in izkušenj. Najbrž se vsakdo od nas spominja neverjetnega poskoka vseh metaverse kriptovalut, ko se je Facebook premimenoval v Meta. No, prihodnost morda skriva v rokavu kaj podobnega. Toda, kot vedno – po pameti in ne investirajte več, kot ste pripravljeni pogrešiti.

Pogosta vprašanja

Kako lahko vstopim v Decentraland?

Povežite svojo kripto denarnico in na Decentraland spletni strani kliknite »Start Exploring« in začnite raziskovati.

Koliko stane vstop v Decentraland?

Koliko stane zemljišče LAND v Decentralandu?

Si lahko v Decentralandu zgradim hišo?

Dodaj odgovor