Kaj je DEX oz. decentralizirana borza kriptovalut?

Home » Kaj je DEX oz. decentralizirana borza kriptovalut?
dex

Decentralizirana borza kriptovalut ali DEX je mesto, kjer lahko uporabniki za razliko od centraliziranih borz trgujejo s kriptovalutami brez posrednika. Poglejmo si, kaj so DEX-i, kako delujejo in katere so njihove prednosti.

Decentralizirane borze kriptovalut (DEX) so blockchain aplikacije, ki usklajujejo obsežno trgovanje s kriptovalutami med številnimi uporabniki. To v celoti počnejo z avtomatiziranimi algoritmi, namesto običajnega pristopa, ko borze delujejo kot finančni posredniki med kupci in prodajalci. Pri tem se uporabnikom ni treba odpovedati skrbništvu nad svojimi kovanci, toda to prinaša tudi pomanjkljivost za nekatere: sami ste odgovorni za varnost svojih kriptovalut.

Kako delujejo centralizirane borze kriptovalut?

Centralizirana borza kriptovalut, kot sta Binance ali Bitstamp, je spletno mesto ali aplikacija, kjer lahko ljudje kupujejo, prodajajo ali trgujejo s kriptovalutami, ki so podprti na tej borzi. Recimo, da želimo kupiti Ether (ETH):

Obiščete lahko borzo, se prijavite z navedbo nekaterih bančnih in identifikacijskih podatkov ter položite nekaj gotovine. Včasih ta postopek traja več dni, kar je ena od pomanjkljivosti centraliziranih borz v primerjavi z DEX-i. Borza vam bo nato sporočila ceno na podlagi knjige naročil ljudi, ki kupujejo in prodajajo po različnih zneskih, vi pa lahko opravite transakcijo. Nato bo borza te etherje prikazala na vašem računu, vi pa jih lahko zamenjate za druge žetone na borzi. Vendar svojih ETH žetonov v resnici nimate v lasti, saj borzi zaupate, da deluje kot skrbnik v vašem imenu. Vsako trgovanje, ki ga opravite, na primer zamenjava BTC za ETH, se ne odvija v verigi blokov, temveč v podatkovni bazi borze.

Centralizirane borze zbirajo kriptovalute uporabnikov v kripto denarnicah (pogosto “vročih” denarnicah, povezanih z internetom), ki jih nadzoruje borza. Ta nadzoruje vaše zasebne ključe. Sicer obstajajo načini, kako to zaobiti, saj vam borze omogočajo prenos žetonov v zasebno denarnico, vendar to kasneje pomeni dodaten korak, če želite s to kriptovaluto trgovati.

In tukaj pridejo v igro decentralizirane borze kriptovalut. Privlačnost DEX-ov je varnost. Centralizirana borza lahko omeji vaš dostop do kriptovalut, omeji ali ustavi vašo možnost trgovanja z njimi ali celo postane ranljiva za hekerje.

Dvorezni meč

Po drugi strani pa so centralizirane borze na splošno veliko lažje za uporabo za novince in lahko pogosto ponujajo hitro trgovanje, saj niso odvisne od infrastrukture veriženja blokov. Tako je na primer Binance postalo domače ime za ljudi, ki so radovedni za kriptovalute in se želijo spustiti v nakup kriptovalut, vendar jih strapi zakompliciran postopek. Za te ljudi je povsem v redu, če centralizirana kripto borza deluje kot skrbnik njihovih sredstev.

Torej, kako delujejo decentralizirane borze kriptovalut (DEX)?

Decentralizirana kripto borza uporablja pametne pogodbe (samodejno izvajane protokole) za lažje trgovanje med posamezniki, vendar ne prevzema nadzora nad njihovimi kovanci. DEXi to rešujejo na tri načine: knjiga naročil v verigi, knjiga naročil zunaj verige ali avtomatiziran pristop vzdrževalca trga.

 • V knjigi naročil na verigi se vsaka transakcija zapiše v verigo blokov. To ni le dejanski nakup, temveč tudi zahteva za nakup ali preklic naročila. To je najvišja stopnja decentralizacije, vendar je zaradi potrebe, da se vse zapiše v verigo blokov, lahko dražja in počasnejša.
 • Pri knjigah naročil zunaj verige se vse to zgodi drugje, v verigi blokov pa se poravna le končna transakcija. Ker naročila niso shranjena na verigi, lahko ta metoda naleti na nekatera varnostna vprašanja centraliziranih borz, vendar ni tako počasna ali draga kot knjige naročil na verigi.
 • Avtomatizirani vzdrževalci trga (Automated market makers – AMM) se odpovedujejo knjigam naročil. Če imate žetone ETH in želite kupiti DOT, morate imeti nekoga z DOT, ki želi eth in je pripravljen trgovati po dogovorjeni ceni. Pri mehanizmih AMM so odpravljene nasprotne stranke in uvedeni algoritmi za določanje cene, kar vam omogoča trgovanje z žetoni ETH za žetone DOT ne glede na to, ali je nekdo na drugi strani trgovanja. Za olajšanje tega običajno uporabljajo t.i. likvidnostne sklade, pri čemer v bistvu plačujejo uporabnikom, da del svojih sredstev hranijo v pametni pogodbi, ki jo je nato mogoče uporabiti za trgovanje. Posamezni uporabniki imajo torej ključno vlogo pri omogočanju trgovanja.

Kateri DEX-i so najbolj uveljavljeni?

uniswap

Največji DEX je Uniswap, ki ga je na Ethereumovem blockchainu leta 2018 ustanovil nekdanji strojni inženir, ki se je programiranja naučil šele po tem, ko ga je leto prej odpustil Siemens. Do konca leta 2021 je ta DEX vsak dan obdelal transakcije v vrednosti več kot 1 milijarde dolarjev. V začetku 2022 je Uniswap v 3. različici po podatkih Coin Market Cap v nekaterih dneh obdelal za skoraj 2 milijardi dolarjev prometa.

Običajno upravlja približno trikrat večji obseg kot njegovi najbližji konkurenti DEX, kot je PancakeSwap, ki običajno dnevno obdelajo od 300 do 600 milijonov dolarjev. Je pa vredno poudariti, da Pancakeswap deluje na verigi Binance Smart Chain, kjer so pristojbine bistveno nižje. Poleg tega so na trgu še ShibaSwap, Sushiswap, itd.

Kako lahko dostopam do DEX?

Z DEX, kot je Uniswap, se lahko povežete s kripto denarnico (Metamask) v spletnem brskalniku ali pametnem telefonu.  Za začetek trgovanja na večini DEX-ov boste potrebovali tudi zalogo ethereuma (ETH), ki jo lahko dobite na borzi, kot je Binance. Nekaj ETH potrebujete zato, da lahko plačate pristojbine (gas fees), ki so potrebne za vsako transakcijo, ki poteka v verigi blokov Ethereum. Te pristojbine so ločene od pristojbin, ki jih zaračuna sama DEX. ETH torej enostavno pošljete z borze na svojo denarnico, nato pa denarnico povežete z DEXom.

DEX: Prednosti

 • Skrbništvo: To pomeni, da se trgovcem ni treba odpovedati nadzoru nad zasebnimi ključi, da bi lahko sklepali transakcije. Namesto tega zunanje denarnice komunicirajo z DEX-i, posli pa se izvajajo sami s pomočjo pametnih pogodb. Centralizirane borze, nasprotno, igrajo vlogo skrbnika vaših sredstev, saj nadzorujejo vaše zasebne ključe. Zaradi tega se morate odpovedati nadzoru nad zasebnimi ključi, vendar centralizirane borze zagotavljajo zaupanje in varnost.
 • Raznolikost: Leta 2022 je na trgu več kot 20.000 kriptovalut. Borze izvajajo nadzor nad kriptovalutami, ki jih bodo uvrstile na seznam, in bodo na splošno uvrstile le tiste z ustrezno trgovalno dejavnostjo, razširjenostjo in učinkovitimi varnostnimi standardi, ki zagotavljajo dobičkonosnost in skladnost s predpisi. Številni altcoini so dostopni le prek DEX-ov, kjer lahko potekajo transakcije P2P brez velikega obsega trgovanja. To zagotavlja širše možnosti za vključevanje v digitalno premoženje in povečuje finančno vključenost.
 • Transakcije brez centralnega organa: Na centraliziranih borzah kriptovalut vsako transakcijo nadzira in beleži osrednji organ, to je sama borza. DEX-i pa s pomočjo pametnih pogodb izvajajo posle in jih beležijo v verigi blokov, kar omogoča transakcije brez tretje osebe. Ker DEX-i ne hranijo vaših sredstev, je manj verjetno, da bodo tarča hekerjev.
 • Nižje pristojbine: Decentralizirane borze kriptovalut delujejo z uporabo pametnih pogodb, ki se izvajajo same. Ker ni posrednika, borze DEX uporabljajo enako “plinsko (gas)” strukturo pristojbin kot Ethereumov blockchain, na katerem so zgrajene. DEX zaračunavajo nizke pristojbine, približno 0,3 %. Čeprav te pristojbine nihajo glede na izkoriščenost omrežja, ostajajo precej nižje od stroškov, ki nastanejo pri centraliziranih alternativah.
 • Zasebnost: Trgovcem, ki uporabljajo decentralizirane borze, ni treba razkriti svojih zasebnih ključev, saj se denarnice hranijo zunaj, DEX pa ni odgovoren za sredstva. Iz istega razloga uporabnikom pri uporabi DEX-ov običajno ni treba izpolnjevati postopkov KYC in AML. Čeprav je to lahko koristno z vidika udobja, je potencialno problematično s pravnega vidika.

DEX: Pomanjkljivosti

 • Skalabilnost: Skalabilnost verige blokov je odvisna od števila transakcij, ki jih lahko omrežje obdela, preden doseže svojo zmogljivost. Omrežje Bitcoin na primer obdela povprečno 4,6 transakcije na sekundo (TPS), omrežje Ethereum pa 25 TPS. Decentralizirane borze delujejo z uporabo pametnih pogodb, ki živijo v omrežjih veriženja blokov. Kot take so borze DEX omejene z omejitvami svoje osnovne omrežne infrastrukture.
 • Uporabniška izkušnja: DEX-i so v zgodnjih fazah razvoja in so lahko zahtevni za uporabo za tiste, ki so manj seznanjeni z decentralizirano tehnologijo blockchain. Najprej se morajo uporabniki seznaniti z zunanjimi platformami oz. kripto denarnicami, da lahko komunicirajo z DEX-om. Nato morajo svojo denarnico napolniti s prenosom fiat ali kriptovalute. Na koncu morajo to denarnico povezati z vmesnikom DEX, da lahko izvedejo trgovanje. Postopek nalaganja sredstev za trgovanje je na centralizirani kripto borzi bistveno bolj enostaven.
 • Likvidnost: Ker so DEX-i še vedno relativno novi in podpirajo različne trgovalne pare, ločitev trga negativno vpliva na likvidnost trga. Kljub temu se je likvidnost sredstev z rastjo DEX kar konkretno povečala.
 • Brez fiat valut: Trenutna tehnologija DEX ne omogoča nakupa digitalnega premoženja s fiat valuto, kot je EUR, prav tako ne morete trgovati s fiat valuto ali opravljati dvigov na svoj bančni račun. Medtem ko obstaja tehnologija stablecoin, ki v DeFi ekosistemu opravlja nekako senčno vlogo fiat valute, je pomanjkanje vstopnih in izstopnih poti za fiat valuto ovira za vstop za začetne uporabnike.
 • Brez podpore uporabnikom: Centralizirane borze kriptovalut delujejo podobno kot banke. Imajo stranke, ki jih želijo večinoma ohraniti zadovoljne. Pri resnično decentralizirani izmenjavi pa na drugi strani ni nobenega akterja. Razvijalci, ki so ustvarili protokol, nimajo enakega odnosa z uporabniki. Čeprav obstajajo cele skupnosti uporabnikov DEX, ste za svoje premoženje odgovorni sami.

Ko potegnemo črto

Decentralizirane borze kriptovalut si na splošno prizadevajo sprejeti etos veriženja blokov, ki temelji na decentraliziranosti in zasebnosti. Vaši žetoni ostanejo v vaši lasti, dokler jih ne zamenjate. Nekaterim se to zdi pomirjujoče z vidika varnosti. Za druge je takšna raven odgovornosti zastrašujoča, tveganja pa so zaskrbljujoča. Zagovorniki DEX se večinoma strinjajo: to so kompromisi za pravo decentralizacijo. Poleg tega so DEX-i dobra priložnost za tiste, ki želijo tvegati več in najti tisti 1000x kripto kovanec. Medtem ko centralizirane borze potrjujejo le preverjene kriptovalute, lahko na DEX-ih uporabniki najdejo razne memecoine in shitcoine z minimalno tržno kapitalizacijo, ki večinoma padejo na nič, včasih pa poletijo v nebo, kot se je to zgodilo s Shiba Inu. Vsekakor – po pameti.

Dodaj odgovor