Kaj je ENS in zakaj so .eth domene vedno bolj priljubjene?

Home » Kaj je ENS in zakaj so .eth domene vedno bolj priljubjene?

Naslovi kripto denarnic so dolgi in si jih težko zapomnimo. Toda obstaja enostavna rešitev. Ethereum Name Service je blockchain protokol blokov za uporabnike, ki želijo imeti svoja edinstvena in zapomnljiva uporabniška imena v Web 3.0.

Na kratko: Ethereum Name Service (ENS) je porazdeljen, odprt in razširljiv sistem poimenovanja, ki temelji na Ethereumovem blockchainu. Naloga ENS je preslikava človeško berljivih imen, kot je ‘joker.eth’, v strojno berljive identifikatorje, kot so Ethereum naslovi, naslovi drugih kriptovalut, vsebine in metapodatki.

Kako je prišlo do ideje?

Na začetku spleta je bilo treba za dostop do spletnega mesta vnesti naslov IP, niz številk, ki si ga je bilo težko zapomniti, skoraj nemogoče pa ga je bilo uganiti. Po vrhunskih raziskavah ameriške znanstvenice Elizabeth Feinler v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je ameriški računalničar Paul Mockapetris leta 1983 razvil sistem domenskih imen (DNS).

Posledično so se pojavila človeku berljiva imena, ki so dejanskim ljudem olajšala brskanje po svetovnem spletu. Ta sprememba je npr. 104.24.3.128 spremenila v Joker.si. No, kriptovalute so še vedno v fazi IP-naslovov: Uporabniki potrebujejo dolge, težko zapomnljive naslove, da lahko dostopajo do želenih strani. Tu nastopi storitev Ethereum Name Service. Prizadeva si, da bi bila uporaba kriptovalut tako preprosta kot brskanje po spletu. Na ta način bi kripto svet odprla še več ljudem, poleg tega jim tudi omogoča, da z dodelitvijo domenskih imen .ETH v celoti izkoristijo prednosti Web 3.0.

Kaj je Ethereum Name Service (ENS)?

Ethereum Name Service (ENS) je preprosto povedano sistem za iskanjeinformacije povezuje z imenom. To ni imenski servis samo za Ethereum; je imenski servis, ki je zgrajen na Ethereumu. Ponuja varen in decentraliziran način naslavljanja virov z uporabo človeku berljivih imen. Je popolnoma porazdeljen ponudnik domenskih imen, ki vsakomur omogoča nakup in upravljanje domen. To pomeni, da lahko žetone ETH ali ERC20 pošljete na naslov “joker.eth” namesto na naslov “8e866f012fc8fb…”, itd.

Kako deluje ENS?

Register

Prvič, vsa domenska imena, ki so zabeležena v sistemu ENS, imajo lastnika. Lastnik je lastnik poimenovane domene in jo lahko po lastni presoji prenese na novega lastnika. Lastnik, ki želi kupiti domeno, se imenuje “registrant”, saj mora to domeno registrirati v sistemu ENS. Evidentiranje, spremljanje in sledenje temu, kdo je opravil registracijo domene – registrar – izvaja funkcionalni sistem ENS, ki se imenuje “register”.

“Registrarji” so pametne pogodbe, ki dodeljujejo imena poddomen in jih upravlja glavni registrar, imenovan stalni registrar. Spremenijo se lahko na kateri koli točki ali na kateri koli ravni znotraj ENS, nanje pa se lahko sklicuje lastnik registra. Registrant registracije lahko svojo registracijo domene prenese tudi na drug račun. Poleg tega lahko posameznik, ki želi povrniti določeno ime domene, to stori tako, da to ime in domeno zahteva nazaj. S tem se lastništvo imena ENS ponovno vzpostavi v korist registrarja, ki je določen račun zahteval nazaj.

Imena

Obstaja razlika med lastništvom imena in lastništvom registracije. “Ime” je način, kako ENS prepozna določeno domeno, kot je “joker.eth”, in je lahko sestavljeno iz različnih oznak, ki so ločene s pikami. Algoritem, ki se uporablja za obdelavo domenskih imen, registriranih v ENS, se imenuje namehash. Namehash se uporablja zato, ker se človeku prijazna imena nadomeščajo v sistemu ENS, ki deluje le s končno dolžino 256-bitnih kriptografskih gesel.

Če želimo hash izpeljati iz imena in pri tem ohraniti hierarhične lastnosti domene, uporabimo namehash. Preden se uporabi namehash, je treba imena najprej normalizirati, kar pomeni, da se imena z velikimi in malimi črkami obravnavajo enako. To je pomembno, ker postopek namehash zagotavlja, da imajo vsi uporabniki enak pogled na imena in domene, ki so na voljo v ENS.

Sistem ENS deluje podobno kot internetni DNS, saj ima hierarhični sistem, ki lastniku domene omogoča popoln nadzor nad vsemi poddomenami. Tako lahko na domeni jokersi.eth ustvarite domeni wallet.jokersi.eth in email.jokersi.eth.

Kdo stoji za ENS?

Člana fundacije Ethereum Nick Johnson in Alex Van de Sande sta vodila začetni razvoj sistema ENS. Novembra 2021 je projekt uporabnikom storitve airdrop razdelil žetone ENS in ustanovil decentralizirano avtonomno organizacijo (DAO) za upravljanje storitve. (Pravna oseba, povezana z DAO, je True Names Limited.) Imetniki žetonov ENS svoja sredstva uporabljajo tako, kot bi jih lahko uporabljali delničarji podjetja; odločajo lahko o cenah, spremembah protokola in načinu upravljanja sredstev v zakladnici.

Dodatna prednost uvedbe žetonov ENS je bila, da se je model financiranja projekta preusmeril od nepovratnih sredstev. Žetone ENS je mogoče zamenjati za ameriške dolarje in druge kriptovalute na kripto borzah, kar razvijalcem projekta zagotavlja finančno rešilno bilko.

Kaj je ENS žeton za upravljanje (ENS governance token)?

Governance token ENS je ERC-20 žeton. Največja količina je 100 milijonov žetonov ENS. Za razdelitev ENS žetonov skupnosti so razvijalci 25% namenili uporabnikom, ki so se prijavili na domeno ENS pred 31. oktobrom 2021.

Distribucija žetonov:

  • 50 % zakladnica skupnosti (ENS DAO)
  • 25 % airdrop imetnikom .eth
  • 25 % tistim, ki so prispevali k ENS

Razvijalci so žetone razdelili v denarnice, ki so imele ENS domene. Dodelitve so temeljile na času, v katerem je bila domena ENS v lasti uporabnika. To pomeni, da so lahko priložnostni uporabniki v airdropu prejeli žetone v vrednosti več deset tisoč dolarjev, medtem ko so lastniki domen, ki so na trgu že dlje časa, prejeli veliko večje alokacije.

Julija 2022 je po podatkih portala CoinMarketCap v obtoku približno 20,24 milijona ENS. Trenutno se s žetonom trguje po ceni približno 12 USD, tržna kapitalizacija pa znaša 246 milijona USD. ENS je na voljo na najbolj priljubljenih centraliziranih kripto borzah, kot so Binance, Coinbase, Kraken in druge. Na voljo je tudi na DEX-ih, kot sta Uniswap in SushiSwap.

Zakaj je ENS tako pomemben?

Ker je bil sistem ENS razvit za pametne pogodbe Ethereum in je del ekosistema Ethereum, je bolj bolj varen, zaseben in na cenzuro odporen sistem kot sistem domenskih imen (DNS).

Oktobra 2020 je na primer Googlova skupina za analizo groženj spremljala rekordnih 180.000 napadov na DNS in druge omrežne cilje, ki so jih izvedli kitajski ponudniki internetnih storitev. Nasprotno pa zapisov ENS ni mogoče uničiti in so zavarovani z verigo blokov Ethereum. Poleg tega so prek sistema ENS imena in naslovi bolj pregledni in z njimi je lažje komunicirati. Vsakdo lahko ustvari ali registrira domeno “.eth” tako, da sodeluje v postopku dražbe. Najvišja ponudba bo prinesla domensko ime, kar bo zmagovalcu omogočilo ustvarjanje poddomen in tudi zakup domen.

Ekipa, ki stoji za projektom ENS, meni, da je infrastruktura za internetno poimenovanje temeljna komponenta, ki mora biti zato odprta, decentralizirana, vodena s strani skupnosti in neprofitna. Na tehnični ravni lahko ENS uporablja obstoječi ekosistem Ethereum, kar pomeni, da je visoko programabilen in lahko sodeluje z drugimi pametnimi pogodbami zunaj poimenovanja.

ENS v nasprotju z nekaterimi konkurenti ne želi nadomestiti sistema DNS. ENS se osredotoča predvsem na zagotavljanje porazdeljene, zaupanja vredne resolucije imen za vire Web3, kot so blockchain naslovi in porazdeljene vsebine. Nasprotno si projekti, kot so Namecoin, Blockstack in Handshake, prizadevajo nadomestiti DNS.

Kako prodobiti lastno .eth domeno?

S katereokoli Ethereumovo denarnico lahko obiščete manager.ens.domains in poiščete razpoložljiva domenska imena. Ko boste našli svojo domeno, vas bo sistem popeljal skozi registracijo, pri kateri boste morali potrditi dve transakciji iz svoje denarnice.

Ko najdete želeno domeno, ki je na voljo, jo lahko zahtevate s potrditvijo dveh transakcij iz denarnice. Kot poroča Forkast, je z vsako domeno povezana tudi letna pristojbina v višini 5 USD. Za to boste morali imeti Ethereumovo denarnico (Metamask) ter brskalnik Web 3.0.

Od tam lahko domeno .ETH povežete s svojo denarnico in spletnimi mesti, ustvarite pa lahko tudi poddomene. To lahko vključuje poddomeno za e-pošto ali spletno stran. Za resnično decentralizirano spletno izkušnjo lahko svojo spletno stran povežete z InterPlanetary File System (IPFS). To je omrežje za peer-to-peer izmenjavo datotek ali v bistvu decentralizirano omrežje za dostavo vsebine (CDN). Za postopek integracije ENS in IPFS je treba plačati pristojbino za plin.

Tisti, ki imajo spletno stran, pripravljeno za namestitev v blockchain, lahko preprosto obiščejo Ethereum Name Service in namestijo svojo spletno stran na ta način. Razvijalci ENS imetnikom domen pri tem pomagajo z vodičem, ki jih vodi korak za korakom.

Kaj lahko počnemo z ENS?

Najbolje je, da svoj dolg in nečitljiv Ethereum naslov nadomestite z ličnim in zapomnljivim naslovom ENS, kot je na primer jokersi.eth. Tako boste lažje prejemali kriptožetone ter svoj naslov ENS vnesli v Ethereumove decentralizirane aplikacije (dApps), ne da bi morali kopirati in prilepiti dolg javni naslov.

Poleg tega decentralizirani splet temelji na partnerstvu med ENS in sistemom za shranjevanje datotek IPFS. Odličen kraj za začetek je almonit.eth, kjer lahko poiščete imenik decentraliziranih spletnih strani. Do tega spletišča lahko dostopate, kot je napisano, z omogočeno denarnico ali – zahvaljujoč njihovim prizadevanjem pri povezovanju Web3 in internetnega DNS – lahko dodate .link na decentralizirana spletišča in do njih dostopate brez kripto denarnice ali posebnih brskalnikov.

Integracija ENS

ENS ni samo .eth. Leta 2021 je sistem ENS omogočil, da so se spletna mesta s katerim koli od več kot 1.300 domenskih imen najvišje ravni, kot so tista, ki se končajo na .com, .org ali .edu, lahko neposredno vključila v sistem ENS. Če imate torej spletno stran janeznovak.org, jo lahko neposredno povežete s spletno stranjo janeznovak.eth, tako da si lahko obiskovalci ogledajo vsebino in pošljejo denar na isto mesto.

Zanimivosti

  • Domene .eth so pravzaprav NFT-ji. Če želite registrirano ime .eth prenesti na drugo osebo, ga pošljete tako kot kateri koli drug NFT.
  • V imenu domene lahko registrirate tako imenovani unicode, kar pomeni, da lahko zahtevate emoji naslov ENS. Tako lahko uporabite recimo 👍 👍 👍 👍.eth za kripto donacije. Za to opcijo obiščite ethmojis.com

Ko potegnemo črto

Sistem ENS je bil ustvarjen za pametne pogodbe Ethereum in je del ekosistema Ethereum. To pomeni, da podeduje njegovo varnost in preglednost, v nasprotju z zapisi DNS, ki se hranijo na osrednjih strežnikih, ki ostajajo ranljivi za hekerje. Kriptografija je zapletena in lahko začetnike odvrne od sodelovanja. ENS to oviro odpravlja, saj kriptografijo naredi enostavnejšo in dostopnejšo.

ENS pretvori strojno berljive javne naslove v kratke, zapomljive povezave, ki omogočajo transakcije in interakcije s katero koli kriptovaluto ali NFT. Njegov cilj je povezati vse denarnice, spletna mesta in poddomene pod eno povezavo, s čimer postane kriptovaluta bolj dostopna in manj tehnična. Ko bodo blockchain naslovi postali dostopnejši novim uporabnikom kriptovalut, se bo morda dolgoročno povečala splošna razširjenost. Za uspešno globalno sprejetje kriptovalut so ključnega pomena ENS in druge podobne spodbude.

Pogosta vprašanja

Kako delujejo .eth domene?

Domene ETH lahko kupite pri storitvi Ethereum Name Service (ENS) in služijo kot človeku berljivo ime domene za javni ključ kriptovalute oziroma naslov denarnice (»joker.eth« namesto npr. »08djhf072037fbij28«).

Koliko stane ENS domena?

Obstajajo tri stopnje, ki so odvisne od dolžine imena ENS. 3-znakovna imena stanejo 640 USD na leto, 4-znakovna imena 160 USD na leto, 5-znakovna ali daljša pa 5 USD na leto.

Ali lahko, ko imam svojo domeno, ustvarim svoje poddomene?

Da. ustvarite lahko poljubne poddomene in jih po želji dodelite drugim osebam.

Kakšna je razlika med ETH in ENS?

Ethereum (ETH) je izvirni žeton blockchaina Ethereum. ENS je protokol poimenovanja, zgrajen na Ethereumovem blockchainu, ki kriptografske naslove Ethereum preslikava v človeku berljive domene, kot je “ime.eth”.

Kdaj se je ENS začel?

Alex Van de Sande in Nick Johnson iz Fundacije Ethereum sta 4. maja 2017 prvič predstavila storitev.

Dodaj odgovor