Kaj je exit scam in kako se jim izogniti?

Home » Kaj je exit scam in kako se jim izogniti?

Z razvojem industrije kriptovalut se razvijajo tudi metode raznih prevar. Exit scam je ena izmed najtežje prepoznavnih. Kaj torej pomeni ta izraz in kako se lahko izognemo temu, da bi postali njegova žrtev? Odgovore na to bomo iskali v tem članku.

Kriptovalute niso regulirane in so seveda decentralizirane, zato so prevare zelo pogoste. Izgube zaradi prevar so leta 2021 dosegle 14 milijard dolarjev, več kot tretjino vseh izgub pa so predstavljale prevare tipa exit scam(izstopna prevara). Če vlagate v kriptovalute in še posebej če radi oko in denar vržete v manjše projekte, je razumevanje te vrste prevar nujno.

Kaj je exit scam?

Exit scam kriptovalute je, ko razvijalci kriptovalute umaknejo svoja sredstva in opustijo projekt, da bi se okoristili na račun vlagateljev.

Recept za exit scam je preprost: Razvijalci oz. promotorji na podlagi obetavnega koncepta uvedejo novo kripto platformo; ICO nato zbere denar od različnih vlagateljev; podjetje lahko nekaj časa deluje ali pa tudi ne; nato pa promotorji, ki so zbrali denar za ICO, izginejo in vlagatelje pustijo na cedilu. Tržna kapitalizacija dotične kriptovalute se takoj po exit scamu drastično zmanjša in ostalim investitorjem pusti drobtine oz. praktično nič.

Exit scam izkoristi navdušenje malih investitorjev nad kriptovalutam. Vsi so že slišali za neverjetne procente v relativno kratkem času, ki jih kriptovalte zabeležijo. Trg kriptovalut enostavno privablja veliko ljudi, ki želijo hitro obogateti, zato je treba le izkoristiti njihov strah, da bi »zamudili naslednjo veliko stvar«. Zaradi decentraliziranega, anonimnega in nereguliranega delovanja ekosistema kriptovavalut je goljufe za exit scamom težko izslediti.

Tovrstne prevare so z leti postale vse bolj priljubljene, predvsem zato, ker je danes kriptožetone veliko lažje uvesti na trg. Vsakdo, ki želi imeti svojo kriptovaluto, jo lahko z nekaj tehničnega znanja ustvari sam ali pa za to najame zunanjega izvajalca za manj kot 100 evrov.

Kje najdemo exit scame?

  • Prvi exit scami na področju kriptovalut so običajno uporabljale začetne ponudbe kovancev (ICO), torej prodajo nove kriptovalute za namene zbiranja sredstev. Prevare so postale priljubljene med razmahom ICO v letu 2017.
  • DeFi: Decentralizirani finančni projekti, ki kotirajo na decentraliziranih borzah, so zelo tvegani, saj je ta prostor poln rug pullov, o katerih smo se razpisali tukaj. To se je že večkrat zgodilo, tudi pri kovancih, ki kotirajo na priljubljenih centraliziranih borzah. Primer je nedavni projekt TITAN podjetja Iron Finance, ki je dosegel veliko priljubljenost predvsem zaradi naložbe Marka Cubana. Slednji je po rug pullu zahteval boljšo regulacijo tega prostora, kar pa je zaradi narave decentralizacije že po naravi stvari dokaj nemogoče.
  • NFT: NFT-je zdaj dobesedno ustvarja vsakdo, ki ima spodobno število sledilcev na socialnih mrežah. Zvezdniki, YouTuberji, športnik, itd. Kljub pomanjkanju kreativnosti in zgodb se te umetnine pogosto prodajajo za več deset ETH, le da ostanejo nelikvidne, ne da bi se za njih kdo zanimal na sekundarnih trgih. Primer tega je nedavna prodaja NFT Logana Paula, ki bi trem kupcem skupaj z drugimi nagradami podelil paket prve izdaje kart Pokémon v vrednosti 40.000 dolarjev. NFT-ji so bili sprva ocenjeni z napihnjeno vrednostjo več kot 20.000 dolarjev, zdaj pa so nekateri ostali neprodani po cenah, nižjih od 1.000 dolarjev, na NFT tržnici OpenSea.
  • Še ena dobro znana vrsta exit scama je izginotje prodajalcev v darknetu, ki ne dostavijo nezakonitega blaga, plačanega s kriptovalutami.
  • Nedavno se je pojavil še en zabaven koncept, in sicer prodaja tvitov. Z drugimi besedami, ljudje lahko kupijo lastništvo tvita znane osebnosti, tako da ga spremenijo v NFT. Nekaj dni po objavi je eden od uporabnikov plačal 639 dolarjev za nakup tvita, ki je bil kmalu zatem izbrisan. No, tudi to je oblika exit scama.

Na kaj je treba biti pozoren pri kripto projektih?

Kot smo omenili zgoraj – princip exit scama je enostaven. Na njegovi poti se običajno pojavijo številne »rdeče zastave«, na katere morajo biti vlagatelji pozorni. Tukaj vam predstavljamo nekaj ključnih dejavnikov, na katere morate biti pozorni:

1. Kredibilnost ekipe

Največji izziv v svetu kriptovalut sta odgovornost in lastništvo. Preden vlagatelj svoj težko prisluženi denar vloži v ICO, ki so morda videti zelo obetavni, mora preveriti poverilnice ekipe za kriptovalute. Ne pozabite, da lahko vsak kupi všečke, tvite in sledilce na različnih platformah družabnih medijev ter tako ustvari lažno spletno verodostojnost. Zato morate opraviti osnovno preverjanje promotorjev ICO in podpornikov projektov kriptovalut ter vrste povezav/sledilcev, ki jih imajo.

2. Pomanjkljiva bela knjiga projekta

Veliko exit scamov običajno vsebuje bele knjige, ki so premalo razdelane ali pa so zelo slabe kakovosti. Lahko na primer vsebujejo celotne dele, ki so bili neposredno prekopirani iz drugih uveljavljenih projektov, ali pa vsebujejo številne pravopisne in osnovne slovnične napake. Nerazumljive, nejasne in dvoumno napisane bele knjige so za vlagatelje velika rdeča zastava glede potencialnega exit scama.

3. Obljube neverjetnih donosov

Ali se sliši predobro, da bi bilo res? Potem verjetno je. BitConnect je na primer obljubljal stalen 1% dnevni donos, kar bi začetno naložbo v višini 1.000 USD v treh letih spremenilo v donos v višini več kot 50 milijonov USD. Ustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin jo je upravičeno označil za Ponzijevo shemo. BitConnect je januarja 2018 nenadoma zaprl svoje storitve posojanja in menjave, potem ko je od svojega ICO decembra 2016 dožive bliskovit vzpon in razmahnil bazo strank. Tržna vrednost BitConnecta, ki je na vrhuncu leta 2017 presegla 2,9 milijarde dolarjev, je marca 2018 nenadoma upadla na 17 milijonov dolarjev.

4. Projekt je brez delujočega modela oz. produkta

Če je projekt kriptovalut podprt le s konceptom, ne pa tudi z delujočim modelom, je zelo verjetno, da predvideni končni izdelek ne bo nikoli ugledal luči sveta. In čeprav je res, da obstajajo nekatere tehnologije, ki so bile razvite iz nič, bi bilo v primeru kriptovalut v idealnem primeru treba vsako prelomno zamisel ob zbiranju sredstev podpreti vsaj z nekakšno delujočo platformo. Vlagatelji se morajo zaradi varnosti izogibati dvomljivim ponudbam neznanih posameznikov.

5. Projekt je pretirano promoviran

Intenzivne promocije so lahko še en znak exit scama. V tiskanih medijih v gosto naseljenih državah, kot je Indija, je pogosto videti celostranske oglase za nove ICO manj ali ne-znanih ustanoviteljev. Confido na primer naj bi tudi plačal blogerjem, da so širili informacije na različnih spletnih forumih. Čeprav prav vse ponudbe ICO z velikimi promocijami morda niso dvomljive, mora biti vlagatelj previden in preveriti ozadje trditev.

Kako se izogniti exit scamom?

Kot pri vseh naložbah morate tudi pri naložbi v kripto projekt opraviti skrbni pregled. Ali projekt razumete? Ali lahko iz neodvisnih virov potrdite številke, ki jih prikazujejo promotorji? Ali obstajajo dokazi o povpraševanju po projektu? Ali je ekipa, ki stoji za produktom, resnična? Večina prevarantskih podjetij uporablja lažne LinkedIn račune, da bi se izognila odgovornosti, zato je vedno dobro preveriti njihov obstoj. Dobro je upoštevati tudi naslednje aspekte:

  • Prepričajte se, da se vam ponuja delujoč in potrjen izdelek, ki je že nekoliko uveljavljen
  • Izogibajte se naložbam v izdelek, ki je le ideja in ima večletni časovni načrt
  • Upoštevajte, da čeprav se razpoloženje svetovnih vlagateljev po razkritju exit scama običajno zmanjša, se zdi, da ljudje še vedno želijo vlagati v Bitcoin
  • Poiščite ustanovitelje projekta na Twitterju, LinkedInu, tudi Facebooku; in preverite, ali so na področju kriptovalut dejavni že vsaj nekaj let

Najbolj odmevni exit scami v zgodovini

One Coin

One Coin je sponzoriral pomembne konference po vsem svetu, da se predstavili kot odlična kriptovaluto za naložbe – pri čemer velja, da več kot vložite, več boste sčasoma zaslužili. Ljudje so nato kupili en kovanec. In nato še enega. In to se je nadaljevalo zelo dolgo časa. Ljudje so investirali, v zameno pa niso prejeli ničesar. Ni sredstev za izmenjavo, ni blockchaina in ni načina, kako prodati svoje kovance. Edina možnost je, da jih kupite. In v petih letih je skoraj 3 milijone ljudi kupilo en kovanec. Leta 2017 pa je ustanoviteljica Ruja Ignatova pobegnila kmalu po tem, ko je bil izdan nalog za njeno aretacijo. Spletna stran je nato leta 2019 prenehala delovati. Še vedno ni znano, kje se nahaja Ruja in kakšen je bil zaslužek kovanca One coin v času celotnega tega dogodka. Vendar pa so po konservativnih ocenah odnesli vsaj 4 milijarde dolarjev. Vpletene so bile nekatere osebe, ki so bile pridržane, v tej zgodbi pa je še kopica drugih nians.

Bit Connect

Podjetje, ki je konec decembra 2016 z začetno ponudbo kriptovalut (ICO) vstopilo na prizorišče kriptovalut, si je na portalu CoinMarketCap hitro utrdilo položaj ene od najbolj uspešnih valut v letu 2017. BitConnect se je namreč v času svojega največjega razcveta ponašal s tržno kapitalizacijo v višini več kot 2,6 milijarde dolarjev in vrednostjo, ki je presegala 400 dolarjev. No, kripto projekt se je izkazal za eno najglasnejših prevar. Je pa pustil sladek priokus: Youtube video z ene izmed konferenc je postal zimzelen mejnik v svetu kriptovalut.

Squid Game Token

Sam projekt je bil tematiziran po priljubljeni Netflixovi oddaji Squid Game, vendar brez očitne uradne odobritve ali povezave – kljub trditvi na spletni strani, da je sodeloval z Netflixom. Cena žetona Squid Game je danes padla skoraj na ničlo, saj so razvijalci projekta svoje žetone na trgu prodali za 22.328 BNB (11,9 milijona dolarjev). O tem exit scamu smo se razpisali tukaj.

Theodex

Turška borza kriptovalut Thodex je aprila 2021 objavila, da ima težave pri kompleksni obdelavi transakcij. Kmalu po prekinitvi trgovanja je ustanovitelj podjetja Faruk Fatih Ozer domnevno zapustil državo z do 2 milijardama dolarjev, ki ju je odvzel približno 400.000 vlagateljem v Thodex. Organi so preverili, da je Ozer z borze umaknil vsaj 30 milijonov dolarjev. O obtožbah se še vedno razpravlja, je pa bil dotični ustanovitelj nedavno aretiran v Albaniji.

Ko potegnemo črto

Prevare in goljufije so pogoste tudi na dobro uveljavljenih, stoletja starih borznih trgih, ki so dobro regulirani. Anonimni svet kriptovalut je zaradi svoje neregulirane narave še bolj tvegan. Če ima projekt kriptovalute enega ali več od naštetih opozorilnih znakov, to še ne pomeni, da je zlonameren.  Tudi projekti brez teh rdečih zastavic so lahko zlonamerni in vodijo v exit scam.  Vendar pa lahko prisotnost teh opozorilnih znakov kaže na povečano tveganje za prevaro. Vlaganje v kripto projekt je vedno tveganje, z ukrepi za obvladovanje tega tveganja pa zmanjšate verjetnost, da se boste ujeli v prevaro.  Dobro je opraviti lastno raziskavo in bodite pozorni na morebitne znake, da projekt ni to, kar se zdi.

Pogosta vprašanja

Kaj je exit scam?

Ali lahko po exit scamu dobim svoje kriptovalute nazaj?

Ali je exit scam zločin?

Kaj je rug pull?

Dodaj odgovor