Kaj je Google Bard in v čem se razlikuje od ChatGPT?

Home » Kaj je Google Bard in v čem se razlikuje od ChatGPT?
google bard vs chatgpt

Po uspehu chatbota ChatGPT s strani OpenAI so v dirko umetne inteligence vstopila številna podjetja, med drugim tudi Google. Tako se je rodil Bard, generativni klepetalni robot z umetno inteligenco, ki ga poganja LaMDA. V tem članku boste izvedeli vse, kar bi morali vedeti o njem.

Umetna inteligenca je trenutno najbolj vroče področje, in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo v bitko stopil Google. Googlov odgovor na vsestranski ChatGPT (in tudi GPT-4) je Bard, eksperimentalna pogovorna storitev umetne inteligence, ki ga poganja LaMDA ga je Google predstavil na februarskem dogodku v Parizu. Predstavitev se je začela obetavno, a končala klavrno, ko je klepetalni robot v promocijskem videoposnetku postregel z netočnimi informacijami. Spodrsljaj je bil zelo drag, saj je Google posledično izgubil 100 milijard tržne vrednosti.

Po dogodku je pri Googlu nekaj časa vladalo zatišje glede Barda, saj je bilo testiranje omejeno na t.i. zaupanja vredne preizkuševalce, javna objava pa je bila napovedana za bližnjo prihodnost. Nato pa je 21. marca 2023 Google odprl vrata in omogočil, da se javnost prijavi za dostop do storitve Google Bard.

Pri tem velja omeniti, da Google Bard ni iskalnik. Namenjen tudi kot funkcija v iskanju, ampak ni pa nekakšna izboljšana alternativa brskalnika Google.

Kaj je Google Bard?

Bard je torej Googlov eksperimentalni klepetalni robot, ki ga poganja veliki jezikovni model LaMDA. Gre za generativno umetno inteligenco, ki sprejema namige in opravlja besedilne naloge, kot so zagotavljanje odgovorov in povzetkov ter ustvarjanje različnih oblik vsebine. V osnovi deluje podobno kot ChatGPT, pri čemer je glavna razlika ta, da Google Bard informacije črpa iz spleta.

Če na primer Barda vprašate “O katerih novih odkritjih vesoljskega teleskopa Jamesa Webba lahko povem svojemu 8-letnemu otroku”, bo poiskal informacije, na katerih je bil usposobljen, in vam odgovoril na vaša vprašanja. V tem primeru bo ta odgovor nekaj odkritij teleskopa JWST, o katerih lahko poveste svojemu otroku. Vendar bodite previdni in dvakrat preverite informacije, ki jih Bard zagotavlja, saj se je že dodobra zmotil.

Razlika med ChatGPT in Google Bard

ChatGPT uporablja generativno umetno inteligenco, kar pomeni, da lahko ustvarja izvirno vsebino. Uporabniki ga lahko na primer prosijo, naj napiše diplomsko nalogo o prednostih umetne inteligence. Google Bard ima drugačno uporabo, saj poskuša narediti iskanje bolj naravno in koristno.

Google Bard temelji izključno na besedilu, za razliko od ChatGPT, ki ga poganja GPT-4, ali Bingovega generatorja slik v novem klepetalnem robotu Bing. Prav tako ne zna kodirati in za zdaj lahko obdeluje le vhodne in izhodne podatke v ameriškem angleškem jeziku. Še eno osnovno razliko smo omenili zgoraj – Google Bard informacije črpa iz interneta, medtem ko se je ChatGPT izučil na »offline« bazi podatkov in zato ne postreže odgovorov, ki zadevajo čas po 2021.

Kako deluje Google Bard?

Google Bard temelji na Googlovi tehnologiji LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), kar se močno razlikuje od večine klepetalnikov z umetno inteligenco (Bing in ChatGPT), ki uporabljajo LLM iz serije GPT. LaMDA je bila zgrajena na osnovi Transformerja, Googlove arhitekture nevronskih mrež, ki je bila izdana leta 2017. Ker je Google Transformer objavil kot odprtokodno orodje, je postal ogrodje za druga generativna orodja umetne inteligence, vključno z jezikovnim modelom GPT-3, ki se uporablja v ChatGPT.

Google je za oceno rezultatov LaMDA uporabil tri metrike:

 • Smiselnost: Merilo, ali je odgovor smiseln ali ne.
 • Specifičnost: Merilo, ali je odgovor nasprotno od splošnega/ nejasnega ali kontekstualno specifičnega.
 • Zanimivost: Ta metrika meri, ali so odgovori LaMDA pronicljivi ali vzbujajo radovednost.

Google Bard je primarno zasnovan za iskanje. Njegov cilj je omogočiti več poizvedb v naravnem jeziku in ne ključnih besed za iskanje. Bardova umetna inteligenca je usposobljena za naravno zveneče pogovorne poizvedbe in odgovore. Namesto seznama odgovorov zagotavlja kontekst odgovorov. Zasnovan je tudi za pomoč pri nadaljnjih vprašanjih, kar je novost pri iskanju.

Kako uporabljati Google Bard?

Glede na to, da je chatbot šele prišel na sceno, še njegovi primeri uporabe niso tako znani, je pa Toda Google ponudil nekaj primerov:

 • Načrtujte praznovanje prijateljevo 50-letnico
 • Primerjava dveh filmov, nominiranih za oskarja
 • Pridobite ideje za kosilo glede na to, kaj imate v hladilniku

Hitro lahko opazimo, da nima nekatere stvari, ki jih ChatGPT zmore – na primer pisanje raziskovalnih člankov, pesmi ali kode za osnovno spletno stran. Toda na tej točki še ne moremo delati zaključkov, saj:

 • Google še ni povedal, kaj vse Bard zna in česa ne zna, čeprav je izrecno navedel, da Bard ne zna programirati.
 • zdi se, da je Bard osredotočen na to, da je orodje za razširitev iskalnika Google, zato ga Google morda trenutno preprosto nima nastavljenega za funkcije, ki neposredno ne zagotavljajo boljših in bolj kontekstualnih rezultatov iskanja. Za zdaj pa je Bardše vedno ločeno orodje od iskalnika Google.

Kako lahko dostopam do Google Bard?

Google trenutno sprejema nove uporabnike za testiranje storitve Bard, ki je trenutno označena kot eksperimentalna. Dostop do storitve je tukaj, čakalna lista pa se je odrpla 21. marca 2023, toda zaenkrat vključuje le prebivalce ZDA in Velike Britanije. Na listo se uvrstite po naslednjih korakih:

 1. Pojdite na spletno stran Google Bard
 2. Kliknite »Join waitlist«
 3. Prijavite se s svojim osebnim (ne službenim) Google računom
 4. Sprejmite pogoje in se pridružite

Razumevanje Barda je koristno za vse, ki objavljajo na spletu ali se ukvarjajo s SEO, saj je koristno poznati meje mogočega in prihodnost tega, kar je mogoče doseči.

Je Google Bard brezplačen?

Trenutno se zdi, da bo Bard za zdaj brezplačen. Presenetljivo bi bilo, če bi Google zaračunaval za potrošniško različico Barda, glede na to, da ne zaračunava za iskanje v Googleu, vendar glede na to, da ChatGPT Plus obstaja kot naročniška storitev podjetja Microsoft, ki podpira OpenAI, je to povsem mogoče.

Google Bard: Kritike

Kot smo omenili zgoraj, je Google Bard imel težak začetek s spodrsljajem glede podajanja netočnih informacij informacije o vesoljskem teleskopu James Webb (JWST). Google je ob predstavitvi storitve z umetno inteligenco na Twitterju objavil predstavitev storitve klepeta z umetno inteligenco, v kateri se je poziv glasil: “O katerih novih odkritjih vesoljskega teleskopa Jamesa Webba lahko povem svojemu devetletnemu otroku?”  Bard je odgovoril: “JWST je posnel prve fotografije planeta zunaj našega osončja.” Opazovalvi so hitro opazili, da je bil izhodni odziv dejansko napačen, saj je je prvo fotografijo eksoplaneta leta 2004 posnel VLT Evropskega južnega observatorija.

Pred nekaj meseci se je na tapeti znašla tudi LaMDA. Nekdanji Googlov inženir Blake Lemoine je namreč kmalu po objavi LaMDA objavil dokument, v katerem je povedal, da je LaMDA morda “zavedna”. Ta polemika se je razblinila, ko je Google to zanikal in inženirja poslal na plačan administrativni dopust, nato pa ga je odpustil iz podjetja.

Google Bard in ostali Googlovi projekti umetne inteligence

Google ima seveda dolgo, če že ne uspešno zgodovino AI projektov. Nedavno je vložil 300 milijonov dolarjev v podjetje Anthropic, zagonsko podjetje za umetno inteligenco, podobno podjetju OpenAI, ki ga podpira Microsoft. Tako OpenAI kot Anthropic si prizadevata za razvoj generativne umetne inteligence, zapletenih računalniških programov, ki lahko v nekaj sekundah napišejo skripte in ustvarijo umetnost.

Startup Anthropic je bilo ustanovljen leta 2021, ko je skupina raziskovalcev pod vodstvom Daria Amodeja po nesoglasjih glede usmeritve podjetja zapustila OpenAI. Bili so zaskrbljeni, da bo Microsoftova prva naložba v OpenAI to usmerila na bolj komercialno pot in odvrnila od prvotne osredotočenosti na varnost napredne umetne inteligence. Zato so pri Anthropic razvili inteligentnega klepetalnega robota, imenovanega Claude, ki konkurira ChatGPT podjetja OpenAI, čeprav še ni bil javno objavljen.

Poleg tega im Google svoje AI lovke tudi drugje. Na pariškem dogodku, kjer je bil predstavljen Bard, je Google napovedal tudi vključitev orodij umetne inteligence v Google Maps. Napovedal je tudi velike nadgradnje generativne umetne inteligence za storitve Dokumenti in Gmail, ki so podobne nekaterim funkcijam, ki jih je nedavno predstavil Microsoft v storitvi 365 Copilot, in predstavil umetno inteligenco za prevajanje v 1.000 jezikov, ki bo dopolnjevala že obstoječo umetno inteligenco za ustvarjanje glasbe, imenovano MusicLM.

Ko potegnemo črto

Bitka za prevlado umetne inteligence se je, kot kaže, že začela s polno paro. Po veliki priljubljenosti ChatGPT-ja so kot gobe po dežju vzklili novi chatboti, na katerih so pridno delali številni startupi, podprti z velikimi Big Tech podjetji. In medtem ko je Google Bard svojo pot začel s spodrsljajem, je šele v svoji eksperimentalni fazi, tako da mu ne moremo soditi prehitro. Glede na to, da je Google tako zelo integriran v naš vsadan (Google brskalnik, Gmail, Google Maps, Google docs, Google oglaševanje …), bo njegova največja dodana vrednost najbrž v integraciji umetne inteligence s temi obstoječimi in zelo razširjenimi orodji.

Pogosta vprašanja

Kje je razlika med ChatGPT in Google Bard?

Kako lahko dostopam do chatbota Google Bard?

Je Google Bard brskalnik?

Za kaj lahko uporabim Google Bard?

Kako bo Google Bard vplival na SEO?