Kaj je Injective Protocol (INJ) in ali se splača kupiti v 2024?

Home » Kaj je Injective Protocol (INJ) in ali se splača kupiti v 2024?
Injective kriptovaluta

Injective Protocol (INJ) je specializiran interoperabilni Layer-1 protokol, ki dviguje vedno več kripto prahu in ga podpirajo veliki igralci, kot so Binance, Mark Cuban in Pantera. Je INJ dobra investicija v 2024?

Ključni poudarki:

 • Injective je blockchain protokol na omrežju Cosmos, ki omogoča DeFi, trgovanje med verigami, odpornost na MEV
 • Njegova izvirna kriptovaluta je INJ, katerega cena je zaradi priljubljenosti omrežja od začetka do konca leta 2023 zrastla za 3000%
 • Projekt Injective podpirajo ugledni vlagatelji, vključno z Markom Cubanom, in je za svojo rast prejelo precejšnje naložbe

Kaj je Injective Protocol (INJ)?

Injective Protocol (INJ) je eden novih sijočih zvezd v svetu decentraliziranih financ (DeFi). Kot pionir s svojim interoperabilnim okvirom povezuje različne blockchaine – kot so Ethereum (ETH), Solana (SOL) in Cosmos (ATOM), ter omogoča nemotene prenose sredstev in izmenjavo podatkov. Njegov izvorni žeton INJ ne le ureja, ampak tudi poganja operacije stakinga in transakcij ter s svojo omejeno zalogo 100 milijonov kovancev uteleša edinstveno mešanico uporabnosti in deflacijske ekonomije.

Injective odlikujeta predvsem decentralizirana knjiga naročil in ničelne pristojbine za plin, kar je v prijetnem kontrastu z nekaterimi ostalimi omrežji plasti 1, ki se soočajo s težavami prometa. Istočasno pa njegova podpora pametnim pogodbam CosmWasm utira pot inovativnim decentraliziranim aplikacijam, kar dodatno krepi njegov položaj Injectiva kot vsestranske platforme.

Injective Protocol se od večjih decentraliziranih borz, kot sta Uniswap in Pancakeswap, razlikuje po drugačnem pristopu k upravljanju likvidnosti. Namesto modela avtomatiziranega vzdrževalca trga (AMM), ki ga običajno uporabljajo te borze, uporablja tradicionalni model knjige naročil. Ta model, ki je dolgoletna metoda na centraliziranih borzah z vrednostnimi papirji in kriptovalutami, je znan po svoji učinkovitosti. Z vključitvijo pristopa knjige naročil skuša protokol Injective Protocol prinesti najboljše iz obeh svetov: njegov cilj je odražati učinkovitost, ki jo najdemo na tradicionalnih finančnih trgih, hkrati pa ohraniti preglednost in decentraliziranost, ki sta značilni za decentralizirane borze.

Vse to je vodilo v sijajno leto 2023, ko je INJ doživel velik vzpon z izjemnim 3000% povečanjem, kar kaže na vse večje zanimanje in zaupanje v potencial INJ kot naložbenega sredstva. Je to morda Solana bull runa 2024?

Zgodovina

Začetki Injective Protocola segajo v leto 2018. Projekt, ki sta ga soustanovila Eric Chen in Albert Chon v New Yorku, se je rodil iz vizije demokratizacije finančnih trgov s pomočjo tehnologije blockchain. Oba ustanovitelja sta prinesla bogate izkušnje iz sveta računalništva, inženirstva in financ ter oblikovala platformo, katere cilj je odpraviti ovire v finančnem ekosistemu. Danes ekipo sestavlja raznolika in usposobljena skupina, ki vključuje full-stack razvijalce, strokovnjake za Solidity in Golang, finančne strokovnjake in raziskovalce na področju trženja. To mogočno ekipo podpirajo ugledni svetovalci, kot sta Sandeep Nailwal, ustanovitelj projekta Polygon (MATIC), in Andreas Weigend, nekdanji glavni znanstvenik podjetja Amazon.

Zgodovinski mejniki

 • 2018: Protocol sta v New Yorku ustanovila Eric Chen in Albert Chon. Sprva je bil razvit kot decentralizirana borza izvedenih finančnih instrumentov v omrežju Ethereum, pri čemer se je osredotočil na rešitev na drugi plasti za večjo hitrost in varnost.
 • 2019: Projekt je dosegel pomemben napredek, saj je pridobil 2,5 milijona dolarjev zagonskih sredstev. Ta kapitalski vložek je bil ključnega pomena za zgodnji razvoj in rast podjetja.
 • 2020: Leto 2020 je bilo za Injective kar prelomno, saj je platforma zbrala 10 milijonov dolarjev sredstev serije A in uspešno zagnala mainnet.
 • 2021: Injective je začel tržiti izvedene finančne instrumente in sklenil strateška partnerstva, zlasti s protokolom Band. Z uvedbo cross-chain mostu je še dodatno utrdil svoj položaj na področju DeFi.
 • 2022: Protokol je uvedel terminske pogodbe in tržišča za perpetualne zamenjave ter sodeloval s Chainlink (LINK) pri decentraliziranih orakljih. Med pomembnejšimi dosežki so bili integracija kripto denarnice Torus Wallet za dostopnost glavnim uporabnikom, integracija sredstev Polkadot (DOT) in velika nadgradnja, ki je omogočila pametne pogodbe in negativne provizije za ustvarjalce. Ekipa Injective Labs je sodelovala na ključnih dogodkih v panogi, protokol pa je doživel pomembno financiranje s strani finančnih institucij, kot sta Jump Crypto in BH Digital.
 • 2023: Protokol je nadaljeval svojo hitro rast in predstavil multichain plast pametnih pogodb CosmWasm za gradnjo decentraliziranih interoperabilnih dApps. V ekosistemu je bilo opravljenih več kot 140 milijonov transakcij in ustvarjenih več kot 22 milijonov blokov v glavnem omrežju z ničelnim izpadom. Ključni poudarki vključujejo doseganje enega najhitrejših časov blokov v zgodovini kriptovalut, ponudbo nizkih pristojbin za transakcije in zbiranje dodatnih 40 milijonov dolarjev sredstev. Poleg tega je kovanec INJ zabeležil več kot 3000% rast.

Kako deluje Injective Protocol?

Injective Protocol deluje kot zelo inovativna platforma v decentraliziranem finančnem sektorju (DeFi), zasnovana za reševanje več ključnih izzivov in optimizacijo uporabniške izkušnje na tem področju. Delovanje platforme temelji ns več komponentah:

Injective Chain

Injective je zgrajen kot veriga blokov 1. plasti z uporabo standarda Cosmos Tendermint. Ta osnova protokolu zagotavlja visoko raven decentralizacije, varnosti in zmogljivosti. Veriga Injective je še posebej spretna pri omogočanju decentraliziranega trgovanja z izvedenimi finančnimi instrumenti med verigami. To dosega z dvosmerno vezavo za Ethereum (ETH) in žetone, združljive z ERC-20, kar omogoča prenos sredstev med Ethereumom in ekosistemom Injective. Veriga Injective podpira tudi izvršilni okvir, združljiv z virtualnim strojem Ethereum (EVM), kar omogoča, da se iz Ethereuma na verigo namestijo številne decentralizirane aplikacije (DApps).

Injective Exchange

Injective exchange deluje v verigi Injective, decentralizirani borzi (DEX), ki omogoča nemoteno trgovanje s kriptovalutami. To vključuje različne oblike trgovanja, kot so promptno trgovanje, perpetualno trgovanje, terminske pogodbe in opcije, ki se vse izvajajo v verigi.

Kripto trgovci lahko dostopajo do več modulov v Injective Chain DEX:

 • Auction: Udeležencem, ki so lastniki žetonov, omogoča, da oddajo ponudbe za zbirke žetonov, zbranih iz pristojbin za transakcije na borzi. Žetoni INJ udeleženca z najvišjo ponudbo se s protokolom odstranijo iz skupne ponudbe.
 • Exchange: Uporabnikom pomaga pri ustvarjanju in trgovanju na promptnih trgih in trgih izvedenih finančnih instrumentov. Opravlja naloge, kot so upravljanje knjige naročil, izvajanje poslov, usklajevanje naročil in obdelava poravnav v verigi blokov.
 • Insurance: Zagotavlja podporo zavarovalnicam, ki podpirajo trge izvedenih finančnih instrumentov, ki so na voljo na borzi.
 • Oracle: zbira finančne informacije iz realnega sveta, kot so podatki z borze, ki se uporabljajo za določanje cen sredstev na borzi INJ.
 • Peggy: Deluje kot most med Injective in Ethereum ter imetnikom žetonov ERC-20 omogoča, da svoja sredstva pretvorijo v kovance s Cosmosa.

Injective Bridge

Injective Bridge je ključni element za doseganje interoperabilnosti protokola med verigami. Deluje kot kanal za prenos kriptovalut med posameznimi blockchaini, kot so Ethereum, Solana, Cosmos, Moonbeam in druga. Na ta način ima Injective Bridge ključno vlogo pri povečevanju likvidnosti in dostopnosti različnih digitalnih sredstev.

Injective API

Vozlišča vmesnika Injective API služijo kot podatkovna plast omrežja. Zagotavljajo bistvene storitve, kot so indeksiranje podatkov v realnem času in zmogljivosti posredovanja transakcij. Ta vloga je ključna, saj zagotavlja, da omrežje ostaja učinkovito in posodobljeno z vsemi transakcijskimi dejavnostmi, ki se odvijajo v protokolu. Še ena pomembna značilnost vmesnika Injective API je podpora za transakcije brez plina. To pomeni, da lahko razvijalci in uporabniki uporabljajo API za ustvarjanje uporabniških vmesnikov, programsko trgovanje ter gostovanje dappov in analitičnih vmesnikov, ne da bi morali plačati tipične pristojbine za plin, povezane s transakcijami v verigi blokov.

Injective Hub

Injective Hub je enotna platforma, ki zajema funkcije stakinga, upravljanja in denarnice za skupnost Injective. Injective Hub je zasnovan tako, da abstrahira zapletenost tehničnih izdelkov in finančnih primitivov, ki so vključeni v ekosistem Injective. Uporabnikom INJ omogoča, da aktivno sodelujejo v procesu upravljanja z glasovanjem o predlogih glede prihodnosti Injective. To vključuje uvrstitve na trg, spremembe na ravni protokola in izvajanje novih programov.

Posojilni protokoli in yield farming

Injective se je strateško povezal s platformo Kava, eno največjih platform za DeFi posojila v ekosistemu Cosmos. Ta integracija prinaša hitro rastočo posojilnico Kava na inovativno decentralizirano borzo izvedenih finančnih instrumentov Injective na drugem sloju. To sodelovanje razširja funkcionalnosti Kavinega posojilnega instrumenta in uporabnikom Injective DEX omogoča trgovanje z novimi vrstami sredstev in interakcijo z novimi omrežji DeFi z izkoriščanjem edinstvenih Injectiveovih zmogljivosti med verigami.

Platforma pa tudi ponuja vsem privlačno funkcijo yield farming, ki je lahko odličen vir pasivnega zaslužka s kriptovalutami. Ta strategija imetnikom kriptovalut omogoča, da zaklenejo svoja sredstva v zameno za donos, ki vključuje obresti, zaslužene s posojanjem, in dodatne spodbude za žetone.

Liquid staking: Prek specializirane verige aplikacij Stride je Injective začel izvajati likvidni staking za svoj lastni žeton INJ. Liquid staking na platformi Injective uporabnikom omogoča, da zastavijo svoje žetone INJ in pri tem ohranijo likvidnost. Tokenizirano obliko vloženega INJ, znano kot stINJ, je mogoče uporabiti v različnih protokolih DeFi, kar uporabnikom zagotavlja več uporabnosti in priložnosti za ustvarjanje donosa.

Ponudniki likvidnosti, ki sodelujejo na posojilnem trgu Injective, lahko izkoristijo Open Liquidity Program, katerega cilj je obogatiti trgovalno okolje, poglobiti likvidnost trga in zagotoviti spodbude v verigi. Njihov prispevek je bistvenega pomena za razvoj in zmagoslavje ekosistema Injective. Kljub temu je pomembno, da uporabniki prepoznajo in razumejo tveganja, povezana z uporabo posojilnih protokolov Injective, vključno z

 • Tržna tveganja: Nihanja na trgu lahko vplivajo na naložbe, pri čemer so možni tako dobički kot izgube.
 • Varnostna tveganja: Izzivi, povezani z varnostjo digitalnega premoženja, vključno s tveganji vdorov in drugih zlonamernih dejavnosti.
 • Tveganja v zvezi s pametnimi pogodbami: Možnost ranljivosti ali pomanjkljivosti v pametnih pogodbah, ki so osnova teh protokolov.
 • Tveganja nasprotne stranke: Tveganja, povezana s tem, da druga stranka v transakciji ne izpolni svojih obveznosti.

CosmWasm

CosmWasm je pomembna inovacija v ekosistemu Cosmos, saj služi kot platforma za pametno sklepanje pogodb. Njen glavni namen je omogočiti ustvarjanje in izvajanje pametnih pogodb v omrežju Cosmos. Ime “CosmWasm” spretno združuje besedi “Cosmos” (Cosm) in “WebAssembly” (Wasm). Koncept je zasnovan kot modul, ki ga je mogoče brez težav vključiti v katero koli verigo blokov, zgrajeno z uporabo paketa Cosmos SDK. Zaradi te integracije je prilagodljiva izbira za blockchain razvijalce, ki želijo v svoje projekte vključiti funkcionalnost pametnih pogodb, ne da bi spreminjali obstoječo logiko.

Glavni programski jezik za razvoj pametnih pogodb CosmWasm je Rust, ki je znan po tem, da se osredotoča na zmogljivost in varnost, zlasti v smislu varne sočasnosti. Vendar se lahko platforma v prihodnosti razširi na podporo drugih programskih jezikov, kot je Go.

Kaj je INJ?

INJ je izvorni žeton uporabnosti in upravljanja protokola Injective. Ima ključno vlogo pri delovanju omrežja, vključno z varnostjo omrežja, spodbudami za vzdrževalce trga in posrednike, zavarovanjem izvedenih finančnih instrumentov in še več – je jedro celotnega ekosistema in od tu tudi izvira  zavidljiva rast cene INJ. Žeton se uporablja v več aspektih:

 • Uporabnost in upravljanje: INJ služi kot žeton za uporabnost in upravljanje v ekosistemu Injective. To pomeni, da se uporablja za lažje delovanje omrežja in imetnikom žetonov omogoča sodelovanje pri odločitvah o upravljanju, s čimer vplivajo na prihodnjo usmeritev protokola.
 • Varnost in spodbude: Žeton je sestavni del ohranjanja varnosti omrežja, zlasti z mehanizmom proof-of-stake (PoS). Zagotavlja tudi spodbude za ustvarjalce trga in posrednike, saj ima ključno vlogo pri likvidnosti in učinkovitosti ekosistema.
 • Kolateralizacija izvedenih finančnih instrumentov: INJ se lahko uporablja kot zavarovanje za trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti na decentraliziranih borzah (DEX) znotraj ekosistema Injective. To žetonu poleg funkcij upravljanja doda še eno raven uporabnosti.
 • Deflacijski mehanizem: Edinstvena značilnost INJ je njegova deflacijska mehanizem. Protokol izvaja mehanizem odkupa in sežiga, pri katerem se tedensko sežge 60 % vseh pristojbin, zbranih na platformi (vključno s pristojbinami vseh borznih dAppov, zgrajenih na platformi Injective). Zaradi tega procesa žeton INJ sčasoma postane redkejši, kar lahko poveča njegovo vrednost.
 • Nagrade za staking in spodbude za razvijalce: Imetniki žetonov INJ lahko zastavijo svoje žetone za zavarovanje omrežja in zaslužijo nagrade. Poleg tega so razvijalci spodbujeni k gradnji na platformi Injective, saj 40 % provizij, ki jih ustvarijo uporabniki na aplikacijah dApps, zgrajenih na platformi Injective, prejmejo neposredno razvijalci.
 • Upravljanje skupnosti: Imetniki žetona INJ imajo vpliv na upravljanje protokola Injective, vključno s sprejemanjem odločitev o nadgradnjah verige in drugih pomembnih spremembah prek strukture decentralizirane avtonomne organizacije (DAO).

Tokenomika INJ

Razumevanje porazdelitve in ponudbe žetonov je ključno za oceno potenciala INJ kot naložbe in njegove vloge v ekosistemu Injective. Dobava žetonov INJ je razdeljena na naslednji način:

 • 9% med javno prodajo na Binance leta 2020
 • približno 36% je namenjenih za razvoj ekosistema
 • 10% namenjenih za rast skupnosti
 • preostalih 45% se razdeli za semensko/zasebno prodajo, razvojno ekipo in svetovalce

 Je INJ dobra investicija?

INJ je bil med prvo ponudbo kovancev oktobra 2020 prvotno ponujen po ceni 0,4 USD, nato pa je doživel znatno rast in aprila 2021 dosegel najvišjo vrednost 25,01 USD. Ta vzpon je bil usklajen z bikovskimi trendi na širšem trgu kriptovalut v tem obdobju. Vendar je INJ, tako kot številna digitalna sredstva, doživel upad, ki je sledil širšim tržnim premikom, in se kasneje v letu znižal na nižje cene.

Leto 2023 je bilo za INJ pomembno, saj se je cena INJ povečala za 3000 % in dosegla rekordnih 43 USD. Ta izjemna rast je INJ uvrstila med najuspešnejše kriptovalute, kar kaže na njegov potencial kot sredstva z visoko rastjo.

Kljub priljubljenosti in potencialu pa morajo vlagatelji te pozitivne narative uravnotežiti z zdravo mero previdnosti in upoštevati tveganja, povezana z naložbami v kriptovalute. Kot vedno sta pri krmarjenju po dinamični pokrajini digitalnih valut najpomembnejša razpršitev naložb in temeljita raziskava.

Kje lahko kupim INJ?

INJ je na voljo na vseh večjih kripto borzah, kot sta Kucoin in Kraken, pa tudi na dexih, kot so Uniswap, Pancakeswap ali Sushiswap. Za slednje boste potrebovali kripto denarnico, kot je Metamask.

Registriraj se in prejmi do:

700 USDT

omejen čas!

Prednosti

 • Decentralizirano trgovanje: Injective omogoča decentralizirano trgovanje z različnimi sredstvi, vključno s kriptovalutami, blagom in sintetičnimi sredstvi, ne da bi se pri tem zanašali na posrednike. Ta struktura zagotavlja popoln nadzor nad sredstvi, medsebojno trgovanje in odpravlja omejitve, ki so pogosto povezane s tradicionalnimi centraliziranimi borzami, kot so visoke pristojbine in morebitna varnostna tveganja.
 • Nizke pristojbine: Protokol uporablja tehnologijo drugega sloja, ki omogoča hitre poravnave transakcij z nizkimi pristojbinami, kar v primerjavi s tradicionalnimi borzami omogoča stroškovno učinkovito trgovanje. Ta učinkovitost je ključnega pomena za aktivne trgovce, ki želijo hitro in cenovno ugodno izvajati posle.
 • Interoperabilnost in trgovanje med verigami: Injective Protocol rešuje vprašanje interoperabilnosti v ekosistemu veriženja blokov z omogočanjem nemotenega trgovanja med verigami. Uporabniki lahko trgujejo s sredstvi v različnih omrežjih veriženja blokov, kar odpira širši nabor priložnosti za trgovanje in potencialno povečuje likvidnost v teh omrežjih.
 • Priložnosti za pasivni dohodek s kriptovalutami: Injective ponuja priložnosti za pasivni dohodek s stakingom. Uporabniki lahko zastavijo svoje žetone in si tako zagotovijo donose z nizkim tveganjem.
 • Trgovanje z ničelnimi pristojbinami za plin: Injective Protocol s pomočjo naprednega mehanizma konsenza PoS (Proof-of-Stake) ponuja storitve trgovanja z ničelno provizijo za plin, s čimer rešuje pogost problem visokih provizij za transakcije v priljubljenih omrežjih, kot je Ethereum.

Pomanjkljivosti

 • Konkurenčno okolje: Injective deluje na zelo konkurenčnem področju DEX z uveljavljenimi igralci, kot sta Uniswap in PancakeSwap. Izstopanje na tako natrpanem trgu je lahko izziv.
 • Nizka stopnja sprejemanja in rasti števila uporabnikov: Kljub inovativnim funkcijam se je podjetje Injective soočalo z izzivi pri širjenju baze uporabnikov. Rast števila dnevno aktivnih uporabnikov in tržne vrednosti na uporabnika sta ključnega pomena za dolgoročni uspeh.
 • Prevlada kitov: Precejšen del žetonov INJ je v lasti majhnega števila velikih vlagateljev (»kitov«), kar bi lahko povzročilo nestanovitna nihanja cen in pomisleke glede centralizacije.

Ko potegnemo črto

Protokol Injective je pionirski blockchain prvega sloja, ki je posebej prilagojen decentraliziranemu finančnemu sektorju (DeFi). Predstavlja vrsto pomembnih funkcij, kot so možnosti trgovanja med verigami, odpornost na vrednost, ki jo je mogoče pridobiti s pomočjo rudarjev (MEV), in sistem upravljanja, ki ga usmerja skupnost. S svojimi edinstvenimi zmogljivostmi med verigami povezuje uporabnike v različnih omrežjih veriženja blokov ter tako spodbuja bolj vključujoč in povezan ekosistem DeFi. Protokol Injective s poudarkom na uporabniški izkušnji, okoljski trajnosti in demokratičnem modelu upravljanja še povečuje svojo privlačnost.Vendar pa se giblje v konkurenčnem okolju in se sooča z izzivi, kot so likvidnostna vprašanja in potreba po širšem sprejetju. Inovativne funkcije protokola, kot sta decentralizirana knjiga naročil in podpora pametnim pogodbam CosmWasm, ga uvrščajo med potencialne vodilne akterje v 2024.

Pogosta vprašanja

Kaj je INJ?

Kaj je Injective Protocol?

Kateri so primeri uporabe INJ?

Kje lahko kupim INJ?

Kako lahko zastavim svoj INJ?

Top kripto borze 2024:

Registriraj se in prejmi do:

700 USDT

omejen čas!

4.8

Registriraj se in prejmi do:

100 USDT popusta

za trgovanje

4.8