Kaj je Kaspa (KAS) in zakaj se predstavlja kot »naslednji Bitcoin«?

Home » Kaj je Kaspa (KAS) in zakaj se predstavlja kot »naslednji Bitcoin«?
kaspa

Kaspa (KAS) je pionirski blockchain projekt, ki združuje zanesljivost mehanizmov proof-of-work s pospešeno obdelavo blokov in skrajšanim trajanjem potrjevanja. Zakaj projektu nekateri pravijo »naslednji Bitcoin« in ali je KAS dobra investicija?

Ključni poudarki:

 • Kaspa (KAS) lahko doseže visoke hitrosti obdelave blokov, hkrati pa ohranja varnostne standarde, povezane z mehanizmi konsenza proof-of-work (PoW), ki ga uporablja tudi Bitcoin (BTC)
 • Cilj tehnologije Kaspa je zmanjšati variabilnost rudarskih prihodkov, zmanjšati odvisnost od velikih rudarskih bazenov in spodbujati bolj decentralizirano rudarsko pokrajino
 • Za razliko od kripto projektov, kot sta Ethereum (ETH) ali Solana (SOL), Kaspa ne podpira decentraliziranih aplikacij (dapps), temveč se osredotoča na to, da je varna in skalabilna kriptovaluta

Predstavljajte si blockchain, ki je decentraliziran in odprtokoden ter deluje na osnovni ravni Layer 1. Ta platforma združuje vrhunske lastnosti Bitcoina in Ethereuma, vendar ju presega z zmogljivostmi hitre obdelave transakcij. No, to je Kaspa (KAS). Kot novinka na področju kriptovalut je bila zasnovana leta 2021, na trgu pa je bila predstavljena leta 2022. Njena platforma in nativna kriptovaluta KAS sta hitro začeli pritegovati pozornost investicijske skupnosti. Leto 2023 je bilo vzpodbudno leto, ki ga je zaznamovala vse večja priljubljenost projekta in rast žetona KAS. Napoved, da lahko njena veriga blokov obdela 10 transakcij na sekundo, in uvedba njene brskalniške denarnice sta septembra prispevali k novim rekordom cene KAS.

Kaspa se zgleduje po zgodovinski vlogi srebra, ki naj bi bilo bolj krožno in široko sprejeto za plačevanje. Ima največjo zalogo 28,7 milijarde kovancev in urnik emisij, ki je zasnovan tako, da spodbuja decentralizacijo rudarjenja.

Zgodovina

Kaspa je izum Yonatana Sompolinskega in Aviva Zoharja, ki sta leta 2013 zasnovala protokol GhostDAG. Sompolinskyjevo akademsko udejstvovanje na področju tehnologije blockchain na Harvardu je imelo pomembno vlogo pri razvoju sistema Kaspa. Projekt danes razvija podjetje DAGlabs, ki se drži skupnostnega pristopa brez osrednjega upravljanja ali poslovnega modela, podobno kot drugi decentralizirani projekti, kot so Bitcoin, Litecoin in Monero. V skladu s tem je Kaspa sprejela model upravljanja z odprtim glasovanjem in množičnim financiranjem. Ta pristop je imetnikom KAS omogočil, da prispevajo k razvoju omrežja in aplikacij, izobraževanju, trženjskim pobudam in drugim dejavnostim ter tako spodbujajo ekosistem, ki ga vodi skupnost.

Pomemben premik v razvoju podjetja Kaspa je bila tudi odločitev o prehodu kodiranja z Golanga na Rust. Cilj te poteze je bil povečati zmogljivost in povečanje transakcij in blokov na sekundo – bolj specifično, njihov cilj je kar 32 blokov na sekundo.

Kako deluje?

Za razliko od tradicionalnih blockchainov Kaspa uporablja edinstveno strukturo in mehanizem soglasja za povečanje skalabilnosti, hitrosti in decentralizacije.

Protocol GHOSTDAG kot osrčje ekosistema Kaspa

Osrednji del delovanja Kaspe je protokol GHOSTDAG. To je pomemben napredek v primerjavi s prvotno tehnologijo blockchain, ki jo je prvi uvedel Satoshi Nakamoto z Bitcoinom. Linearna struktura verige blokov Bitcoina je zagotavljala izjemno varnost, vendar je bila omejena z vidika razširljivosti. Kaspov protokol GHOSTDAG se te omejitve loteva neposredno in prinaša naslednje prednosti:

 • Vzporedno ustvarjanje blokov: Ključna lastnost GHOSTDAG je možnost vzporednega ustvarjanja blokov. Tradicionalne verige blokov, kot je Bitcoin, temeljijo na linearni verigi blokov, kar omejuje hitrost in skalabilnost obdelave transakcij. GHOSTDAG pa torej omogoča vzporedno oblikovanje blokov, kar znatno poveča prepustnost transakcij.
 • Učinkovita organizacija podatkov: GHOSTDAG z uporabo tehnik, kot sta grozdenje K-means in pohlepni algoritem, učinkovito organizira podatke v verigi. Ta postopek vključuje združevanje transakcij v skupine na podlagi podobnosti in njihovo razvrščanje v grozde, kar zagotavlja, da so podatki optimalno razvrščeni za obdelavo.
 • Potrjevanje in varnost transakcij: GHOSTDAG zagotavlja hitro potrditev transakcij, pogosto v nekaj sekundah. Ohranja tudi visoke varnostne standarde, saj je protokol zasnovan tako, da rešuje konflikte med transakcijami in ščiti pred napadi z dvojno porabo.

GHOSTDAG se tako učinkovito loteva t.i. blockchain trileme – večnega izziva, kako doseči skalabilnost, varnost in decentralizacijo hkrati. To rešuje tako, da:

 • Vključevanje Orphan blokov: Za razliko od tradicionalnih verig blokov, ki osirotele bloke zavržejo, jih GHOSTDAG vključi v strukturo blockDAG. S tem ne le učinkoviteje izkorišča računske napore, temveč tudi povečuje varnost omrežja.
 • Optimizacija zmogljivosti omrežja: Protokol se prilagaja razmeram v omrežju v realnem času, kar omogoča izboljšanje zmogljivosti z izboljšanjem zakasnitve omrežja. Ta prilagodljivost je v primerjavi s prejšnjimi algoritmi PoW velik korak naprej.

Razvoj GHOSTDAG je rezultat dolgoletnih raziskav in inovacij na področju. Od protokola GHOST leta 2013 je pot vključevala pomembne mejnike, kot sta protokola SPECTRE in PHANTOM, ki sta vsak zase dodajala plasti izboljšav in funkcionalnosti ter dosegla vrhunec v naprednem protokolu GHOSTDAG. Ta neprekinjen razvoj poudarja Kaspovo zavezanost k izpopolnjevanju in izboljševanju tehnologije. Uvedba protokola DAG KNIGHT leta 2022 je pomenila še en pomemben korak v razvoju protokola GHOSTDAG. Cilj te nadgradnje je bil še dodatno izboljšati protokol, tako da se bo prilagodil zakasnitvi omrežja, s čimer se bodo premaknile meje mogočega pri mehanizmih konsenza, ki temeljijo na PoW.

Rudarjenje

Rudarjenje je temeljni vidik delovanja Kaspe, saj kot PoW blockchain uporablja rudarjenje za potrjevanje transakcij in zaščito omrežja. Kaspa se od ostalih razlikuje po svoji edinstveni strukturi blockDAG.

Uporablja kHeavyHash algoritem, ki je energetsko učinkovita in v jedru prevladujoča modifikacija algoritma HeavyHash. Ta algoritem je združljiv s široko paleto rudarske strojne opreme, vključno z grafičnimi procesorji, FPGA in morebitno prihodnjo specializirano rudarsko opremo. Na voljo so različne možnosti programske opreme za rudarjenje, kot so LOLMINER, BZMINER, SRBMINER, TEAM RED MINER in GMINER. Rudarji lahko rudarijo samostojno ali se pridružijo enemu od številnih rudarskih bazenov, kot so ANTPOOL, ACC-POOL, HEROMINERS in WOOLYPOOLY.

Uravnotežena porazdelitev hashrata med različne rudarske bazene je ključnega pomena za varnost in decentralizacijo omrežja. To zagotavlja, da noben posamezen subjekt ali skupina nima dovolj računske moči za nadzor ali manipulacijo z omrežjem. Kaspa s spodbujanjem raznolikega okolja rudarskih bazenov preprečuje, da bi en sam rudarski bazen prevladoval nad hashrate v omrežju. To je ključnega pomena za preprečevanje t.i. 51% napadov, pri katerih bi subjekt z večinskim nadzorom lahko manipuliral s potrditvami transakcij.

Decentralizacija

Kaspina tehnologija blockDAG ne prispeva le k učinkovitosti rudarjenja, temveč ima tudi ključno vlogo pri zagotavljanju, da omrežje ostane decentralizirano. Z obvladovanjem večje prepustnosti transakcij in ohranjanjem hitrih časov blokov lahko Kaspa podpira večje in bolj porazdeljeno omrežje rudarjev. S stalnim razvojem, kot je prehod na programski jezik Rust, želi Kaspa povečati število blokov, obdelanih na sekundo. To bo odprlo možnosti za pametne pogodbe in DeFi aplikacije ter potencialno pritegnilo širšo skupnost razvijalcev in rudarjev.

Zakaj se je Kaspe prijel naziv »naslednji Bitcoin«?

No, ta izjava je morda preveč ambiciozna oz. kar nepotrebna, ker vemo da je zgolj en kralj – Bitcoin. Pa vendar je Kaspa res zanimiv projekt in spominja na Bitcoin v naslednjem:

 • Mehanizem proof-of-Work (PoW) v sistemu Kaspa je sicer podoben sistemu Bitcoin, vendar vsebuje nove elemente, ki povečujejo hitrost obdelave transakcij in učinkovitost omrežja. Njegova struktura blockDAG, ki je prva v svetu kriptovalut, omogoča soobstoj vzporednih blokov, kar vodi do skoraj takojšnjih potrditev transakcij.
 • Tokenomika Kaspe, zlasti omejena zaloga 28 milijard KAS in razpolovitev rudarskih nagrad približno vsaka štiri leta, odraža vrednostni predlog Bitcoina, ki temelji na pomanjkanju. Ta pristop skupaj z edinstvenim urnikom emisij razlikuje ekonomski model Kaspa od drugih in ga usklajuje s strategijami dolgoročnega povečevanja vrednosti, ki so podobne strategijam za Bitcoin.
 • Primerjava Kaspe z Bitcoinom je še bolj vidna z osredotočenostjo na decentralizacijo in varnost, ki sta temeljni načeli širšega etosa kriptovalut. S krepitvijo teh vidikov si Kaspa prizadeva zagotoviti robustno in uporabniku prijazno platformo za digitalne transakcije.

Prepričljiv vidik Kaspine pripovedi je njena ambicija, da postane to, kar je bil prvotno zamišljen Bitcoin – digitalni denarni sistem za prihodnost. Medtem ko se je Bitcoin razvil bolj v digitalno zlato, želi Kaspa prevzeti vlogo transakcijske valute, podobne digitalnemu srebru, ki omogoča pogostejše trgovanje in vsakodnevne transakcije. Naraščajoče maloprodajno zanimanje za Kaspo, ki ga dokazuje vse večje število naslovov kripto denarnic, ki imajo Kaspo, pomeni zdrav in razvijajoč se ekosistem. Takšni trendi pogosto kažejo na potencial kriptovalute za široko sprejetje in uspeh.

Kaspa denarnica

Denarnica Kaspium je bistvena sestavina ekosistema, zasnovana za podporo edinstvenim lastnostim in funkcijam omrežja. Kot glavno orodje za shranjevanje, upravljanje in transakcije z lastnim žetonom Kaspa (KAS) je ta kripto denarnica prilagojena za izkoriščanje celotnega potenciala Kaspa blockchaina. Denarnico poganja omrežje Bitcore ter vključuje več varnostnih funkcij, vključno s funkcijo za transakcije z več podpisi (multisig).

Postopek ustvarjanja lastne denarnice Kaspa je preprost in uporabniku prijazen. Vključuje ustvarjanje denarnice, določanje gesla in zagotavljanje 12-slovne varnostne fraze za namene obnovitve. Ko je denarnica vzpostavljena, lahko uporabniki zlahka krmarijo po njenem intuitivnem vmesniku in izvajajo prenose sredstev ter prejemke.Spletna denarnica Kaspa, ki jo kripto navdušenci cenijo zaradi njene dostopne zasnove, je primerna tako za začetnike kot za izkušene trgovce. Vključuje funkcijo samodejnega polnjenja, ki olajša samodejne transakcije, in rezervni semenski stavek (seed phrase), ki dodaja dodaten varnostni ukrep. Denarnica je na voljo tako kot mobilna aplikacija kot tudi namizna verzija.

Kaj je KAS?

KAS je bil lansiran novembra 2021 in je imel pošten začetek brez predhodnega rudarjenja. Deluje s hitrim časom blokiranja (1 sekunda), in uporablja algoritem kHeavyHash. V obtoku je približno 22,01 milijarde KAS od največje možne ponudbe 28,7 milijarde kovancev. Kar se tiče cene KAS, je po podatkih Coingecko vrednost žetona od začetka prodaje julija 2022 do konca 2023 povečala za neverjetnih 75.000 %.

Kje lahko kupim KAS?

KAS je na voljo na vseh večjih kripto borzah, kot so Binance, Kucoin in Kraken, pa tudi na dexih, kot so Uniswap, Pancakeswap ali Sushiswap. Za slednje boste potrebovali kripto denarnico, kot je Metamask.

Registriraj se in prejmi do:

700 USDT

omejen čas!

Je KAS dobra investicija?

KAS je kot izvorni žeton verige blokov Kaspa sestavni del omrežja, znanega po svoji arhitekturi blockDAG, ki omogoča vzporedno obdelavo blokov. Ta tehnologija potencialno postavlja Kaspo v ospredje pri reševanju težav s skalabilnostjo, s katerimi se soočajo številni blockchaini. Sprejetje te tehnologije in njena praktična uporaba lahko občutno vplivata na vrednost KASpa.

Ali je KAS dobra naložba, je odvisno od različnih dejavnikov, vključno z njegovimi tehnološkimi prednostmi, tržnimi trendi, sodelovanjem skupnosti in širšimi gospodarskimi pogoji. Vlagatelji morajo pred naložbo v KAS ali katero koli drugo kriptovaluto opraviti temeljito raziskavo in upoštevati svojo toleranco do tveganja, in, saj veste – nikoli ne vložite več kot ste pripravljeni izgubiti.

Pomembna partnerstva

Eno od ključnih partnerstev Kaspa v letu 2023 je bilo s platformo za finančne storitve Uphold. To sodelovanje je omogočilo integracijo Kaspinega protokola GHOSTDAG z denarnico Uphold, kar je poenostavilo transakcije s žetoni $KAS. Ta integracija omogoča enostaven prenos žetonov $KAS med denarnico Uphold in zunanjimi denarnicami, kar povečuje dostopnost in uporabnost. Poleg tega je Uphold predstavil Topper, ki omogoča neposredne nakupe žetonov $KAS prek spletnega mesta Kaspa.

Prav tako je kripto borza Binance je napovedala, da bo s terminskimi pogodbami Kaspa kmalu mogoče trgovati na Binance Futures. Ta platforma omogoča trgovanje s pogodbami za kriptovalute, vključno z večnimi terminskimi pogodbami. Napoved vključitve Kaspe v Binance Futures je sprožila precejšnje zanimanje in povečano trgovalno aktivnost in možnost nadaljnje rasti cene.

Kaspa: Prednosti

 • Inovativna arhitektura BlockDAG: Za razliko od tradicionalnih verig blokov Kaspa uporablja strukturo blockDAG (Directed Acyclic Graph). Ta zasnova omogoča hkratno obdelavo več blokov, kar drastično poveča prepustnost in skalabilnost transakcij.
 • Hitre transakcije: Kaspa se ponaša z eno najhitrejših hitrosti transakcij v svetu kriptovalut. S časom bloka, ki je le ena sekunda, zagotavlja skoraj takojšnje potrditve transakcij. Ta hitrost je ključnega pomena za aplikacije v realnem času in visokofrekvenčno trgovanje.
 • Visoka varnost in decentralizacija: Kaspa uporablja mehanizem konsenza PoW (proof-of-work), ki zagotavlja zanesljivo varnost in celovitost omrežja. Ta mehanizem skupaj s strukturo blockDAG prispeva k varnemu in decentraliziranemu omrežju.
 • Energetska učinkovitost:Kljub temu, da je Kaspa blockchain PoW, je zasnovana tako, da je energetsko učinkovitejša od običajnih omrežij PoW, kot je Bitcoin. Ta vidik je vse pomembnejši v kontekstu globalne zaskrbljenosti glede porabe energije pri delovanju.
 • Potencial za različne uporabe: Zaradi tehničnih lastnosti, kot sta skalabilnost in hitrost, je Kaspa privlačna platforma za različne aplikacije, vključno z decentraliziranimi financami (DeFi), pametnimi pogodbami in drugimi.

Kaspa: Pomanjkljivosti

 • Novost in prodor na trg:Kaspa je na področju blockchain razmeroma nov projekt, kar je lahko tako prednost kot slabost. Njen nedavni vstop pomeni, da morda še ni dosegla stopnje prodora na trg in sprejetosti, ki jo imajo starejše, bolj uveljavljene kriptovalute. Trg kriptovalut je zelo konkurenčen, zato je lahko uveljavitev za novejše projekte izziv.
 • Tehnološki izzivi: Čeprav Kaspina arhitektura blockDAG ponuja številne prednosti, je relativno nova tehnologija na področju veriženja blokov. Lahko se pojavijo nepredvideni tehnični izzivi ali omejitve, ki se lahko pojavijo, ko tehnologija dozori in se razširi. Vsaka nova tehnologija potrebuje čas, da se preizkusi in dokaže v velikem obsegu, Kaspa pa bo morala dokazati njeno dolgoročno izvedljivost in zanesljivost.

Konkurenca z uveljavljenimi kriptovalutami: Kaspa se sooča z močno konkurenco uveljavljenih kriptovalut, kot so Bitcoin, Ethereum, Solana, Cardano, Avax… Ti uveljavljeni igralci so imeli več časa za razvoj svoje tehnologije, skupnosti in partnerstev.

Ko potegnemo črto

Kaspa (KAS) se pojavlja kot pionir na področju veriženja blokov in ponuja edinstveno kombinacijo inovacij, hitrosti in skalabilnosti. Njegova pionirska arhitektura blockDAG se razlikuje od tradicionalnih blockchain modelov, saj obljublja večjo prepustnost transakcij in izboljšano skalabilnost. Primerjava z Bitcoinom izhaja iz ambicij Kaspe, da bi presegla omejitve linearne strukture verige blokov Bitcoina in hkrati ohranil trdno varnost mehanizma konsenza za dokazovanje dela (proof-of-work). Zaradi te edinstvene mešanice hitrosti, razširljivosti in varnosti se Kaspa pogosto šteje za »naslednji Bitcoin«. Kot relativno nov udeleženec na področju kriptovalut se Kaspa sooča z izzivom, kako se uveljaviti na trgu med uveljavljenimi velikani, kot sta Bitcoin in Ethereum.

Pogosta vprašanja

Kaj je Kaspa (KAS)?

Kaspa je blockchain projekt, ki uporablja edinstveno arhitekturo blockDAG (Directed Acyclic Graph). V primerjavi s tradicionalnimi modeli ponuja večjo hitrost transakcij in skalabilnost.

Kako se Kaspa razlikuje od Bitcoina?

Zakaj se Kaspa imenuje »naslednji Bitcoin«?

Je Kaspa dobra naložba?

Kako deluje kripto denarnica Kaspa?

Katere so glavne značilnosti projekta Kaspa?

Kje lahko kupim Kaspa (KAS)?

KuCoin

Welcome Gift Pack do 700 USDT!

KuCoin
4.8/5