Kaj je kripto OTC oz. »trgovanje preko pulta«?

Home » Kaj je kripto OTC oz. »trgovanje preko pulta«?

OTC trgovanje omogoča trgovanje na trgih zunaj redne borze in je zaslužno za številne velike nakupe in prodaje kriptovalut. Poglejmo, kako deluje in kakšne so prednosti »trgovanja preko pulta«.

Če bi slučajno poskusili opraviti nakup 2000 Bitcoinov na običajni kripto borzi, boste naleteli na več težav. Ključni izziv je, da so možnosti, da bi na posamezni borzi našli nekoga, ki bi v danem trenutku prodal ta znesek, zelo majhne.

Tako se boste morali odločiti za porazdelitev nakupov med več prodajalcev. Težava, ki se tu pojavi, je, da boste nekatere nakupe opravili po bistveno višji ceni. Seveda se lahko temu povsem izognete in nakup razporedite na več borz (kot so recimo Binance, KuCoin, Kraken, Bitstamp), vendar bo to zamudno in drago. Poleg tega boste celotnemu trgu pokazali, da ste velik kupec ali prodajalec, kar bo najverjetneje privedlo do slabše cene izvedbe.

Kripto OTC trgovanje pa odpravlja negotovost in tveganje za vlagatelje, ki želijo kupiti ali prodati velike količine kriptovalut.

Kaj je OTC trgovanje?

OTC trgovanje (Over-The-Counter) je namenjeno predvsem premožnim posameznikom, hedge skladom in upravljavcem zasebnega premoženja, ki iščejo višje omejitve trgovanja in prilagojene storitve, ki običajno niso na voljo na običajnih borzah kriptovalut. Ta oblika trgovanja poteka neposredno med dvema strankama, pri čemer se zaobidejo tradicionalni mehanizmi borze in se posledično zagotovijo večja zasebnost, prožnost in takojšnja poravnava velikih transakcij.

Ena od značilnosti trgovanja OTC na področju kriptovalut je uporaba OTC okenc ali borznih posrednikov. Ti subjekti delujejo kot posredniki, ki povezujejo kupce in prodajalce ter olajšujejo trgovanje z zagotavljanjem likvidnosti in cenovnih kotacij na podlagi trenutnih tržnih razmer. Postopek običajno vključuje, da kupec izrazi interes za nakup določene količine kriptovalute, na podlagi česar posrednik pridobi najboljšo razpoložljivo ceno. Ko je dogovorjeno, se transakcija izvede, pri čemer posrednik pogosto prevzame tveganje iskanja in hranjenja kriptovalute, dokler kupec ne zagotovi plačila.

OTC trgovanje (ki ga imenujemo tudi trgovanje na prostem trgu) je zelo cenjeno zaradi svoje zmožnosti opravljanja velikih transakcij, ne da bi bistveno vplivalo na tržno ceno zadevne kriptovalute. To je še posebej pomembno na trgu, ki je znan po svoji nestanovitnosti, saj lahko veliki posli, sklenjeni na javnih borzah, privedejo do precejšnjega zdrsa cen. Si predstavljate, da bi se Elon Musk kar naenkrat spomnil prodati recimo tretjino od približno 600 milijonov dolarjev vrednih Bitcoinov? No, ta rdeča sveča bi dodobra pretresla bull run.

Poleg tega trgovanje na prostem trgu ponuja možnost za diskretno pridobitev ali odsvojitev velikih količin kriptovalut, s čimer se zagotovi, da podrobnosti transakcij ostanejo zaupne, s čimer se ohrani stabilnost trga.

Kaj so OTC okenca?

Tako imenovana “OTC okenca” omogočajo trgovanje med dvema strankama, ne da bi se informacije o trgovanju razkrile javnosti prek borzne knjige naročil ali kako drugače.

Od tradicionalnih borz se razlikujejo po preglednosti transakcij. Kripto borze, kot sta KuCoin ali Binance, deluje kot posrednik med kupci in prodajalci. Transakcije se izvajajo prek knjige naročil, ki jo lahko vidijo vsi. Nasprotno pa je trgovanje s kriptovalutami OTC razmeroma nepregledno, saj nihče razen strank, ki sklepajo transakcije, ne ve za ceno in obseg sredstev, s katerimi se trguje. Poleg tega so posli OTC običajno izolirani od širših tržnih nihanj, ki se pojavljajo na borzah.

V grobem poznamo 2 vrsti OTC okenc:

 • Principalna prevzamejo tveganje za kupca tako, da s svojimi sredstvi kupijo premoženje, ki ga kupec zahteva. Na primer, bitcoin kit, ki želi opraviti velik nakup bitcoinov, bo zahteval ponudbo od OTC okenca, ta pa mu bo odgovoril s ceno, ki bo temeljila na prevladujočih tržnih pogojih.
 • Agencijska okenca pa ne prevzemajo tržnega tveganja, saj za transakcije ne namenjajo lastnega denarja. Namesto tega delujejo kot posrednik, ki posreduje pri sklenitvi posla v imenu kupca. Za to storitev zaračunajo plačilo za posredovanje.

Kako se izvrši OTC posel?

OTC pose lse izvrši, ko se obe stranki dogovorita o trgovalni ceni ali menjavi, za katero se dogovorita. Trgovanje je lahko kriptovaluta s kriptovaluto (na primer zamenjava Bitcoina s Tetherjem) ali fiat s kriptovaluto (na primer zamenjava USDC za bitcoin in obratno). Ne glede na vrsto transakcije, je za izvedbo transakcije nujno potrebno “OTC okence”.

Kako trgovati preko OTC?

Spodaj vam predstavljamo primer, kako trgovati z Bitcoinom preko OTC z uporabo borze Kraken:

 1. Prijavite se za trgovanje OTC: Začnite tako, da se obrnete na Kraken in dokončate njihov postopek vkrcanja. Ta običajno vključuje izpolnjevanje zahtev AML/KYC za zagotovitev upravičenosti do trgovanja OTC.
 2. Na voljo sta dva glavna načina za začetek trgovanja:

Trgovanje z bitcoini prek klepeta: Po prijavi se lahko varno pogovarjate s Krakenovo službo za trgovanje in potrdite velikost posla in ceno trgovanja z bitcoini. Svoj račun boste morali financirati v skladu z navodili za nakazilo, ki jih zagotovi Kraken.

Trgovanje z zahtevo za ponudbo (RFQ) prek portala OTC: Za avtomatizirano trgovanje OTC lahko uporabite tudi samopostrežno ponudbo RFQ podjetja Kraken. Ta funkcija ponuja izvršljive ponudbe v nekaj sekundah, posle pa lahko poravnate takoj z uporabo obstoječih sredstev na računu.

 • Dokončajte posel: Ko Kraken prejme vaša sredstva, bo njihov trgovec poslal sredstvo na vaš želeni naslov denarnice in transakcijo potrdil po e-pošti.
 • Prilagodljivost poravnave: Kraken ponuja prilagodljive možnosti poravnave, ki vam omogočajo, da posle poravnate v 24 urah z uporabo računa Kraken, banke ali izbrane zunanje denarnice.

Še nekaj nasvetov za OTC trgovanje preko kripto borze Kraken:

 • Upravičenost: Za dostop do zunajborznega trgovanja morate biti preverjeni na ravni Pro (osebni ali poslovni račun) pri Krakenu. Najmanjša velikost naročila je 100.000 USD, vendar se lahko o izjemah pogovorimo za vsak primer posebej. Kraken OTC ne hrani sredstev v imenu nasprotnih strank v trgovanju.
 • Podprte kriptovalute: Krakenova služba OTC podpira trgovanje z vsemi sredstvi, uvrščenimi na seznam Krakena, ob upoštevanju geografskih omejitev. Strankam v nekaterih jurisdikcijah ponujajo tudi izvedene finančne instrumente OTC, vključno s trgovanjem z opcijami za BTC in ETH.
 • Provizije: Za uporabo Krakenovih storitev OTC ni dodatnih provizij za trgovanje. Navedena cena je vključena v vse.

Top platforme za OTC trgovanje s kriptovalutami

 • Kraken OTC Desk: Kraken je prepoznaven po svojih visokozavarovanih ukrepih, znatnih likvidnostnih bazenih in naboru več kot 200 kriptovalut (vključno s Solana, Cardano, Injective) ter več kot 7 fiat valut. Platforma se ponaša z najmanjšo velikostjo naročila 100.000 USD, zaradi česar je dostopna za večje posle. Hvalijo jo tudi zaradi odlične 24/7 podpore uporabnikom.
 • KuCoin OTC: KuCoin, znan po svoji storitvi trgovanja P2P OTC, podpira širok spekter kriptovalut in fiat valut. Platforma poudarja varnost, saj zamrzne prodajalčevo kriptovaluto, dokler kupčevo plačilo ni preverjeno. Za posle OTC ne zaračunava nobenih provizij, zagotavlja pa hitro poravnavo, varne transakcije in različne lokalne plačilne metode.
 • Crypto.com OTC: Crypto.com se odlikuje po svojem sistemu povpraševanja po ponudbi (RFQ), ki samodejno povezuje kupce in prodajalce, kar omogoča takojšnje transakcije. Platforma omogoča trgovanje z glavnimi pari, kot sta BTC/USDT in ETH/USDT, z zanesljivimi funkcijami kotacij in zgodovine trgovanja. Prilagojena je za transakcije do 5.000.000 USD, zato je primerna za velike, vendar ne pretirano velike posle.
 • Bitfinex OTC: Bitfinex ponuja široko paleto vrst naročil, več kot 170 kriptovalut za trgovanje, podpira fiat depozite in zagotavlja napredna orodja za trgovanje. Namenjena je trgovcem, ki iščejo prilagodljivost in sofisticirane možnosti trgovanja.
 • itBit (Paxos): itBit, ki se je leta 2016 preimenoval v Paxos, je znan po svojem varnem trgovalnem okolju za vlagatelje v kriptovalute visoke vrednosti in velikega obsega. V primerjavi z borzami ponuja vrhunsko zasebnost in anonimnost, prilagojene VIP-odnose s posredniki in hitrejše poravnave. Platforma zahteva minimalno naložbo, ki je pogosto med 175.000 in 250.000 USD, zato je idealna za večje naložbe.

Prednosti kripto OTC

 • Likvidnost: Pri OTC trgovanju je glavni dejavnik likvidnost. Javna skrivnost je, da imajo prav borze kriptovalut zelo nizko likvidnost. Borze imajo pogosto težave z učinkovito izvedbo velikega naročila, zato to naročilo razbijejo na manjše dele. Po drugi strani pa nakup kriptovalut prek trga za trgovanje zunaj organiziranega trga zmanjšuje tveganje skokovitega naraščanja cen, saj lahko večina trgov za trgovanje zunaj organiziranega trga proda velike količine kriptovalut.
 • Zaupnost: Tako imajo tretje osebe le malo možnosti, da bi se znašle med transakcijami ali da bi jih poznale. Zato so borze na tem področju v bistvu zasebne, stranke pa lahko na ta načinsvoje transakcije izvajajo brez strahu ali groženj.
 • Neposredne transakcije: Na trgih trgovanja OTC lahko kupci in prodajalci sklepajo neposredne posle brez tretjih oseb in brez omejitev. To neposredno rešuje problem prevarantskih shem, ki najpogosteje delujejo pod okriljem tretjih oseb, običajno imenovanih “plugs“. Pri neposrednih transakcijah lahko kupci izsledijo svoje prodajalce.
 • Prilagojene storitve: OTC okenca ponujajo prilagojene storitve s posebnim posrednikom, ki skrbi za posebne potrebe stranke. To je v popolnem nasprotju z neosebno naravo trgovanja na borzah.

Pomanjkljivosti kripto OTC

 • Dvoumnost predpisov: Relativno zasebna narava trgovanja na prostem trgu lahko predstavlja izziv v smislu skladnosti z zakonodajo in nadzora, kar lahko trgovce izpostavi pravnim tveganjem.
 • Tveganja nasprotne stranke: Ker so posli OTC v veliki meri odvisni od posrednikove mreže in zanesljivosti nasprotnih strank, obstaja povečano tveganje neplačila ali goljufije, zlasti na nereguliranih ali slabo reguliranih trgih.
 • Omejena preglednost cen: Pri trgovanju na prostem trgu ni javne knjige naročil, kar pomeni manjšo preglednost cen, kar lahko privede do manj ugodnih cen, če mreža borznega posrednika ni obsežna ali konkurenčna.

Zaključek

Veliki kripto vlagatelji (t.i. kiti), ki želijo kupiti in prodati velike količine kriptovalut, imajo raje trg kriptovalut OTC kot trgovanje na borzah kriptovalut. Večina kitov svojih transakcij ne izvaja v knjigah naročil borz, da se trg ne bi gibal proti njim, ko želijo skleniti posel. Na ta način jim je omogočena bolj osebna narava transakcije, ki ne vpliva na širši trg kriptovalut.

Pogosta vprašanja

Kaj je OTC trgovanje s kriptovalutami?

Kako deluje trgovanje s kriptovalutami OTC?

Ali lahko kdorkoli trguje OTC?

Kakšne so prednosti kripto OTC trgovanja?

S katerimi kriptovalutami je mogoče trgovati zunaj organiziranega trga?

KuCoin

Welcome Gift Pack do 700 USDT!

KuCoin
4.8/5