Nova kripto niša: Kaj je LSDFi in katere so top LSD kriptovalute za nakup 2023

Home » Nova kripto niša: Kaj je LSDFi in katere so top LSD kriptovalute za nakup 2023

Na kripto obzorju se je pojavila nova vroča niša Liquid Staking Derivatives (LSDfi), ki omogoča staking kriptovalut, hkrati pa lahko uporabniki te LSD še naprej uporabljajo v drugih decentraliziranih aplikacijah (dapps). Je to niša z največ potenciala za to poletje? Predstavljamo vam najboljših 7 LSD projektov.

Ključni poudarki:

 • Hiter uspeh stakinga ETH žetonov v zadnjih nekaj mesecih je spodbudil astronomsko rast LSDfi, ki je zdaj ena glavnih narativ na področju kriptovalut
 • Skupno število zastavljenih ETH zdaj presega 23 milijonov ETH žetonov, kar znaša približno 45 milijard dolarjev
 • Z LSD protokoli lahko vlagatelji povečajo potencialne donose s sprostitvijo likvidnosti za svoja zastavljena sredstva

LSDFi: Prihodnost stakinga

Staking kriptovalut je način, kako zaslužiti nagrade za sodelovanje pri zagotavljanju varnosti v blockchain omrežju in velja za eno najbolj priljubljenih oblik pasivnega dohodka. Vendar je lahko tradicionalni staking nelikviden – to pa pomeni, da uporabniki ne morejo dostopati do svojih zastavljenih žetonov, dokler se določeno obdobje stakinga ne zaključi. To je lahko težava za uporabnike, ki želijo svoje žetone uporabiti v druge namene, na primer za trgovanje ali posojanje.

Liquid Staking Derivatives (po slovensko so to v bistvu likvidni izvedeni finančni instrumenti za staking) so ena najbolj vročih kripto zgodb letošnjega leta, ki je zagon dobila zaradi Ethereum nadgradnje Shapella. LSD imajo v času pisanja tega članka 18,2 milijarde dolarjev tržne vrednosti, LSDfi pa manj kot 2% tega trga, zato se potencial te niše zdi ogromen.

Gre za novo DeFi nišo, ki je zgrajena na podlagi sistema Liquid Staking Derivates, ki predstavljajo prejemke zastavljenega žetona v okviru protokola DeFi. Preprosto povedano, LSDFi uporabnikom omogoča, da zastavijo svoje kriptovalute in zaslužijo nagrade za staking, hkrati pa lahko te žetone še vedno uporabljajo v decentraliziranih aplikacijah (DApps).

Ethereumova nadgradnja Shapella

V kontekstu Ethereuma je bilo to pomembno, saj je bil zastavljeni ETH do nadgradnje Shapella zaklenjen v verigi beacon. LSD so tako stakerjem zagotovili prepotrebno likvidnost, medtem ko so njihovi žetoni ETH zavarovali blockchain.

Ko je bila Shapella uspešno zaključena, so bili omogočeni težko pričakovani dvigi žetonov ETH. S tem je staking postal veliko privlačnejša priložnost za ETH bike, kar je posledično močno povečalo tudi priljubljenost protokolov LSD. Pravzaprav so LSD protokoli kot kategorija presegli decentralizirane borze (DEX) po skupni zaklenjeni vrednosti (TVL) in zasedli prvo mesto s približno 19 milijarde dolarjev (CoinMarketCap).

Kakšna je torej razlika med LSDFi in LSD?

LSDfi se nanaša na niz protokolov, ki temeljijo na Liquid Staking Derivatives  (LSD) in zajemajo različne vidike ekosistema DeFi. Na voljo je več protokolov LSDFi, med njimi Lido Finance, Pendle, Frax Finance, Raft, Instadap… Vsi ti protokoli delujejo na podoben način: uporabniki pri protokolu zastavijo svoje žetone, v zameno pa prejmejo LSD žetone, ki predstavljajo uporabnikove vložene žetone in jih je mogoče uporabiti v drugih DeFi protokolih.

LSDFi: Katere prednosti prinašajo v svet kriptovalut?

 • Prilagodljivost in dostopnost: Tradicionalni načini stakinga so sicer dobičkonosni, vendar pa je zastavljeno premoženje v času trajanja stakinga nepremično. Protokoli LSDFi to omejitev odpravljajo z uvedbo sintetičnih žetonov, ki se izdajo namesto zastavljenih sredstev. Ti žetoni, ki predstavljajo zastavljeni znesek, ohranjajo popolno likvidnost, kar uporabnikom omogoča, da sodelujejo z različnimi aplikacijami DeFi, tudi ko je njihovo premoženje zastavljeno.
 • Večja likvidnost: LSDFi lahko s tem, ko omogoča, da zastavljena sredstva ostanejo likvidna, močno poveča učinkovitost kapitala v ekosistemu DeFi. Ta povečana likvidnost odpravlja oportunitetne stroške, povezane z zaklepanjem žetonov v protokolih za staking, imetnikom žetonov pa ponuja vrsto možnosti za njihova sredstva.
 • Večje možnosti donosa (yield farming): LSDFi poleg nagrad za staking ponuja tudi priložnost, da z različnimi storitvami DeFi zaslužite dodaten donos. To je mogoče doseči z uporabo sintetičnih žetonov, ki jih izdaja protokol, pri yield farmingu, posojanju ali drugih DeFi strategijah.
 • Zmanjševanje vstopnih ovir za »manjše kripto igralce«: Morda je ena od najpomembnejših prednosti LSDFi v tem, da zmanjšuje vstopne ovire za DeFi storitve. S ciljem demokratizacije dostopa do finančnih storitev protokol LSDFi poenostavlja postopek stakinga in interakcije z DeFi aplikacijami. Ta enostavnost uporabe spodbuja širšo udeležbo v sektorju DeFi in s tem večjo finančno vključenost.
 • Razpršitev tveganja: No, to ima rad vsak vlagatelj v kriptovalute. Vsak pameten vlagatelj ve, da je razpršitev premoženja ključnega pomena za zmanjšanje tveganja. Protokol LSDFi imetnikom žetonov ponuja enostaven način za razpršitev portfelja in porazdelitev tveganja med različne strategije in platforme DeFi. Uporaba sintetičnih žetonov, ki predstavljajo uporabnikova zastavljena sredstva, omogoča naložbe na več platformah. S tem se zmanjša vpliv negativnih nihanj v posameznem premoženju ali platformi.

Kateri so najbolj obetavni LSD protokoli?

Tukaj boste našli vse potrebne informacije: predstavitev LSDFi projektov, kako jih uporabljati ter kje kupiti njihove izvirne žetone.

1. Pendle (PENDLE)

Pendle (PENDLE) je nov LSD protokol, zgrajen na Ethereumu in blockchainu plasti 2 Arbitrum, ki omogoča tokenizacijo in trgovanje z donosi, kar DeFi uporabnikom omogoča kar maksimalni nadzor nad njihovimi donosi in odpira vrata naprednim strategijam donosov, kot so long yielding, če se pričakuje dvig donosa, podaljševanje sredstev s popustom, prejemanje fiksnega donosa na svoje žetone z donosi in še nekaj ostalih »cak«. Ta pristop uporabnikom omogoča, da špekulirajo s prihodnjimi stopnjami donosa (yield farming) in zaklenejo fiksni dohodek, kar predstavlja novo dimenzijo priložnosti na področju DeFi.

Pendlovi uporabniki lahko torej uporabijo različne strategije. Ko uporabnik položi sredstva v Pendle, je osnovno sredstvo predstavljeno z glavnim žetonom Principal Token (PT). Pričakovani donos je predstavljen z žetonom donosa Yield Token (YT). Ker se glavnica in donos lahko razdelita prek teh žetonov, imajo uporabniki večjo prožnost pri upravljanju svojih sredstev.

Tako lahko na primer prodate donosno komponento sredstva in ustvarite takojšen denarni tok, medtem ko obdržite glavnico, da bi v prihodnosti še naprej prejemali donos. Lahko pa kupite komponento donosa sredstva in tako špekulirate na prihodnjo ceno donosa.

Pendlov AMM (avtomatizirani vzdrževalec trga) je zasnovan posebej za yield trading. Zagotavlja koncentrirano likvidnost, dvojno strukturo provizij in zanemarljive pomisleke glede IL (impermanent loss). To omogoča enostavno trgovanje z donosi na način, ki je učinkovit in stroškovno ugoden. Pendle je še vedno razmeroma nov protokol, vendar je že pritegnil veliko zanimanja skupnosti DeFi. Lahko revolucionarno spremeni naše razmišljanje o donosu in postane ključni gradnik za prihodnost sistema DeFi.

V času pisanja tega članka se je Pendle tudi že lansiral na BNB Chain.

Kako lahko uporabljam Pendle? (CMC)

 • Pojdite na Pendle platformo, kjer sta na voljo preprosta in pro različica.
 • Povežite svojo kripto denarnico z glavnim omrežjem Ethereum ali Arbitrum One.
 • Kupite podprte kriptovalute, kot so ETH, USDT ali APE, s popustom na Ethereumu.
 • Kupite sredstva, kot so GRAIL-ARB, PENDLE-ETH, ARB-ETH, GLP, DAI in USDT, s popustom na Arbitrumu.
 • Zagotovite likvidnost v poolih in zaslužite povečan APY do 88 %.
 • Za povečanje APY morajo uporabniki zakleniti PENDLE za vePENDLE

Kje lahko kupim žeton PENDLE?

PENDLE je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot sta Binance ter KuCoin, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Sushiswap.

2. Curve Finance (CRV)

Curve Finance (CRV) je leta 2020 ustanovljena decentralizirana borza (DEX), zgrajen na Ethereumu in zasnovan posebej za zamenjavo med stablecoini z majhnim zdrsom in nizkimi provizijami. Za razliko od drugih DEXov Curve uporablja protokol samodejnega vzdrževalca trga (AMM) z edinstveno “krivuljo”, ki je optimizirana za sredstva z relativno enako vrednostjo, kot so stablecoini, zaradi česar je to bistveno orodje za številne uporabnike DeFi.

Curve Finance ponuja široko paleto parov stablecoinov, zato je odličen kraj za izmenjavo med različnimi stablecoini ali za pridobivanje donosa na njih. To bodo cenili predvsem tisti, ki stavijo na varne in stabilne donose. Poleg tega ta protokol uporablja različne tehnike za zmanjšanje provizij za plin, zaradi česar je odlična možnost za trgovce, ki želijo prihraniti denar.

Curve omogoča tudi yield farming. Uporabniki lahko zagotovijo likvidnost v bazene Curve in v zameno zaslužijo CRV, lastni žeton projekta Curve. To pomeni, da ponudniki likvidnosti (LP) ne zaslužijo le provizij za transakcije, temveč tudi žetone CRV, kar vodi do potencialno večjih donosov.

Kako lahko uporabljam Curve?

 • Pojdite na uradno stran Curve
 • Povežite svojo kripto denarnico z glavnim omrežjem Ethereum
 • Nakažite sfrxETH, da si izposodite crvUSD
 • Trenutna obrestna mera, ki jo plačate za izposojo crvUSD, je 4,78 %.

Kje lahko kupim žeton CRV?

PENDLE je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Coinbase ter KuCoin, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Sushiswap.

3. Lido Finance (LDO)

Lido Finance (LDO) je likvidni staking protokol, ki uporabnikom omogoča, da zastavijo svoj ether (ETH), ne da bi ga zaklenili. To pomeni, da lahko uporabniki še vedno uporabljajo svoj ETH, medtem ko je ta zastavljen. Lido Finance deluje tako, da uporabnikom, ki zastavijo svoj ETH, izda žetone stETH. Ti žetoni stETH so v razmerju 1:1 podprti z ETH in jih je mogoče uporabiti za yield farming na drugih DeFi protokolih. Lahko jih na primer vložite v likvidnostne sklade na zgoraj omenjenem Curve Finance in tako zaslužite provizije in žetone CRV.

Protokol podpira staking po konsenzualni plasti Ethereum Merge (prej Ethereum 2.0) ter druge verige blokov proof-of-stake plasti 1, kot so Polygon, Kusama, Solana in Polkadot. Da bi olajšali decentralizirano upravljanje protokola, je omrežje vzpostavilo decentralizirano avtonomno organizacijo (DAO), ki sprejema vse ključne odločitve o delovanju protokola. Takšen okvir protokolu omogoča, da ostane usklajen z najboljšimi interesi svojih deležnikov ter ohrani decentralizacijo in preglednost.

Kako lahko uporabljam Lido?

 • Pojdite na uradno stran Lido
 • Povežite svojo kripto denarnico z Lido Finance in sledite navodilom na spletnem mestu Lido Finance.
 • Zastavite svoj ETH prek sistemov Lido in Metamask
 • V zavihku “Assets” na Metamask lahko najdete “staked ETH”.

Kje lahko kupim žeton LDO?

LDO je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Coinbase, Kraken, Gemini ter KuCoin, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Sushiswap.

4. Rocket Pool (RPL)

Rocket Pool (RPL) je odprtokodno decentralizirano omrežje vozlišč, ki je zasnovano tako, da je staking na Ethereum 2.0 dostopnejše in učinkovitejše za vse vrste uporabnikov.

Kot vemo, so ETH vlagatelji za sodelovanje v sistemu morali imeti vsaj 32 ETH, vendar se je to z uvedbo Rocket Poola spremenilo. Na tej platformi je dovolj že 0,01 ETH. To je zato, ker je pri stakingu Rocket Pool treba ustvariti minipool žetonov od dveh usklajenih vlagateljev. Ti vlagatelji skupaj zastavijo žetone ETH, da izpolnijo minimalno zahtevo in zaslužijo nagrade za stakanje.

Poleg tega omrežje Rocket Pool tudi odpravlja potrebo po upravljanju vozlišča Ethereum, zato je ta platforma zares dobrodošla stvar v svetu stakinga. Rocket Pool ima predvsem več izstopajočih lastnosti, ki ga razlikujejo od drugih navidezno podobnih omrežij. Uporabniki lahko v nekaj preprostih korakih povežejo svoje blockchain denarnice za decentralizirano borzo (DEX) in tako takoj začnejo uživati v donosih svojih zastavljenih ETH.

Kako lahko uporabljam Rocket Pool?

 • Pojdite na uradno stran Rocket Pool
 • Povežite svojo kripto denarnico (Metamask, Ledger..) s platformo
 • Deponiranje ETH: Ko je vaša denarnica povezana, lahko ETH položite v pametno pogodbo Rocket Pool, minimalni znesek je le 0,01 ETH
 • Prejemajte rETH: Ko bo vaše nakazilo potrjeno, boste v denarnico prejeli enakovreden znesek žetonov rETH. Ti žetoni predstavljajo vaše zastevljene ETH in vaš delež nagrad za staking.
 • Pridobite nagrade: Ko omrežje zasluži nagrade za staking, se vrednost rETH sorazmerno poveča. Te žetone lahko hranite, z njimi trgujete ali jih uporabljate v drugih protokolih DeFi.

Kje lahko kupim žeton RPL?

RPL je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Coinbase, Kraken, ter KuCoin, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Sushiswap.

5. Frax Finance (FXS)

Frax Finance je prvi hibridni stablecoin protokol, ki ga podpirajo tako zavarovanje kot algoritmi in velja za prvi frakcijsko-algoritemski stablecoin na svetu. Predstavljajte si ga kot prvo centralno banko na verigi, ki nadzira denarno politiko frakcijsko-algoritmičnega stablecoina, imenovanega FRAX.

Kako torej deluje frakcijsko-algoritemski stablecoin?

Za razumevanje vloge FXS je treba razumeti edinstveno zasnovo stabilnega kovanca Frax. Za razliko od tradicionalnih stablecoinov, ki so bodisi v celoti zavarovani (kot Tether ali USDC) bodisi algoritmični (kot Ampleforth), je FRAX frakcijsko-algoritmičen. To pomeni, da se njegova stabilnost vzdržuje z mešanico zavarovanja (v obliki USDC) in algoritmičnih mehanizmov (prek FXS).

Ko se povpraševanje po FRAX-u poveča, se izdela nov FRAX, ki se proda za USDC, s čimer se poveča sklad zavarovanja. Ko se povpraševanje zmanjša, protokol odkupi FRAX z uporabo rezerv zavarovanja, s čimer ohranja stabilno ceno. Ko je razmerje zavarovanja manjše od 100 %, začne delovati sistem FXS, ki absorbira morebitno nestanovitnost in pomaga prilagajati ponudbo FRAX.

To je dober mehanizem, da bi preprečil scenarij smrtne spirale Terre, ki se je najverjetneje še vsi zelo živo spomnimo.

Kako lahko uporabljam Frax Share?

 • Povežite kripto denarnico s platformo Frax Finance
 • Kupite žeton FXS na eni izmed centraliziranih ali decentraliziranih borz za kriptovalute.
 • Zastavite žetone FXS. Ko kupite žetone FXS, jih lahko zastavite in tako zaslužite delež prihodkov protokola iz naslova seigniorage. Svoje žetone FXS lahko zastavite na spletnem mestu Frax Share.
 • Glasovanje o spremembah protokola: Kot imetnik licence FXS boste lahko glasovali o spremembah protokola. Glasujete lahko na spletni strani Frax Share.

Kje lahko kupim žeton FXS?

FXS je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Coinbase, Kraken, ter KuCoin, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Sushiswap.

6. Lybra Finance (LBR)

Lybra Finance je od svoje aprilske predstavitve hitro postala pomemben igralec na področju LSDfi glede na skupno zaklenjeno vrednost (Total Value Locked – TVL). Ta projekt deluje kot stablecoin protokol z »mehanizmom obrestovanja«. Uporabnikom ponuja možnost, da kot jamstvo položijo ETH ali Lido Staked ETH (stETH), kar jim omogoča, da si izposodijo Lybrin stablecoin, eUSD, z do 170% deleža zavarovanja. Omembe vreden vidik je, da Lybra ne zaračunava nobenih stroškov za kovanje eUSD ali obračunavanje obresti na izposojene zneske.

Če želite ustvariti $eUSD, postopek vključuje polog ETH ali stETH. Ker protokol deluje, imetnikom $eUSD razdeli ustvarjen izkupiček iz stETH. Z deponiranjem ETH ali stETH in kovanjem $eUSD lahko v bistvu zaslužite približno 8,4-odstotni letni donos (APY). V sektorju LSDFi se je Lybra izkazala kot ena od najuspešnejših, saj je samo v zadnjih 3 tednih povečala TVL za več kot 10x (DefiLlama).

Izvirni žeton družbe Lybra Finance je $LBR. S stakingom $LBR imetniki prejmejo $esLBR, ki se uporablja za več namenov:

 • Upravljanje: imetniki žetonov lahko sodelujejo pri upravljanju z glasovanjem o predlogih
 • Nagrade: $esLBR je primarna oblika nagrade za delitev prihodkov iz protokola, rudarjenje, razvijalce, udeležence ekosistema in drugo
 • Povečanje donosa: imetniki žetona $esLBR prejmejo različne odstotke povečanja donosa, odvisno od dolžine zaklepa žetona $LBR

Kako lahko uporabljam Lybra Finance?

 • Pojdite na uradno spletno stran Lybra Finance
 • Povežite svojo kripto denarnico z glavnim omrežjem Ethereum
 • Nakažite ETH ali stETH
 • Mintajte eUSD do 170 % razmerja zavarovanja in ga zadržite, da dobite APY ~8,18 %
 • Trgovalni pari eUSD/USDC so na voljo na Curve in Uniswap (V3)
 • Za izstop lahko unovčite eUSD, vrnete eUSD in dvignete ETH

Kje lahko kupim žeton LBR?

LBR je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot sta KuCoin in MEXC, pa tudi na dexih, kot je Uniswap. Pri tem velja omeniti, da žeton LBR uživa visoko priljubljenost, saj se je cena kriptovalute v približno 2 mesecih povečala za kot 2000% in dosegla do zdaj rekordno vrednost 4,3 dolarja.

7. Alchemix (ALCX)

Alchemix (ALCX) je DeFi projekt, ki uporabnikom omogoča zavarovanje posojil. Alchemixov preobrat je v tem, da tokenizira zavarovanje kot drugo sredstvo, ki je uporabno na drugih delih trga. To sintetično zavarovanje se nato izposodi, s čimer se samodejno odplača prvotno posojilo, ne da bi se povzročilo likvidacijsko tveganje. Sliši se kot alkemija na delu, kajne?

Postopek odplačevanja posojila Alchemix poteka na naslednji način: stabilni kovanec DAI uporabnik položi pri platformi Alchemix kot jamstvo, da se izrudari alUSD, ki je sintetični protokolarni žeton, ki simbolizira prihodnji donos uporabnika. Deponirani DAI se nato uporabi za ustvarjanje donosa v trezorjih Yearn.Finance, donos pa se uporabi za poplačilo posojila. Odvisno od vlagateljevih namenov se lahko sintetično premoženje, kot je alUSD, pretvori nazaj v DAI in nato zamenja za fiat, ali pa se uporabi za ustvarjanje še večjega donosa v skladih Alchemix za staking ali likvidnostnih skladih.

Primer: Recimo, da posojilojemalec položi 20.000 dolarjev stablecoinov DAI. Če se držimo Alchemixovega pravila (imetniki žetona ALCX lahko glasujejo za znižanje ali zvišanje) za 150% prekritje DAI, bi teh 20 tisoč dolarjev zadostovalo, da bi pametna pogodba izdala posojilo v višini 13.333 dolarjev. Ta visoka razmerja so potrebna za izdajo nelikvidacijskih posojil.

Kako lahko uporabljam Alchemist?

 • Pojdite na spletno stran Alchemix
 • Povežite svojo kripto denarnico z glavnim omrežjem Ethereum
 • Pojdite v trezorje Alchemix in kliknite zavihek alETH
 • Deponirajte zavarovanja, kot so Lido wstETH, Rocket rETH, Aave aWETH, Vesper vaETH in Frax sfrxETH, da si izposodite alETH.
 • LTV je 50% za vse trezorje, RPSN pa znaša od 0,33 % do 4,31 %.
 • Upoštevajte, da so morda nekateri trezorji dosegli polno izkoriščenost, na primer trezorji Lido, Rocket in Frax.

Kje lahko kupim žeton ALCX?

ALCX je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Coinbase in Kraken, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Shushiswap.

Ko potegnemo črto

Naše kripto potovanje po svetu projektov LSDFi v tem članku je dokaz preobrazbene moči in donosnih priložnosti, ki jih ponuja hitro razvijajoče se okolje decentraliziranih financ. Od pionirskih korakov podjetja Rocket Pool v smeri demokratizacije stakinga Ethereum 2.0, domiselnih mehanizmov izposojanja in posojanja podjetja Lybra Finance, impresivnih likvidnostnih rešitev podjetij Curve in Lido Finance do inovativnega frakcijsko-algoritmičnega modela stablecoinov podjetja Frax Share – vsak projekt v ospredje postavlja edinstven naložbeni potencial. Ti projekti s svojo decentralizirano naravo ne prinašajo le revolucije v tradicionalne finančne storitve, temveč tudi zanimive možnosti za ustvarjanje pasivnega dohodka, rast kapitala in ustvarjanje bogastva na področju kriptovalut. S stakingom, yield farmingom, zagotavljanjem likvidnosti ali preprosto s posedovanjem in trgovanjem s kriptovalutami imajo uporabniki na voljo številne priložnosti za izkoriščanje teh inovacij.

Če si želite pogledati skupno zaklenjeno vrednost (TVL) teh projektov – kar je pomemben indikator uspešnosti protokola, vam predlagamo platformo DefiLlama.

Pogosta vprašanja

Kaj je LSDFi na področju kriptovalut?

Kateri so najboljši projekti LSDFi na področju kriptovalut?

Kakšne so potencialne koristi sodelovanja v projektih LSDFi?

Kako lahko sodelujem pri LSDFi projektih?

Ali za sodelovanje v projektih LSDFi potrebujem posebno tehnično znanje?