Kaj je memecoin in 10 najboljših memecoinov za kupiti v 2023

Home » Kaj je memecoin in 10 najboljših memecoinov za kupiti v 2023
meme coin

Meme coini ali meme kovanci so pred 2 letoma iz marsikaterega najstnika naredili milijonarje in od takrat dalje se številni trudijo, da bi zgodaj našli naslednji Dogecoin ali Shiba Inu. Spustimo se v svet meme coinov in poglejmo, kako trgovati z njimi ter kateri imajo največ potenciala v 2023.

Influencerji so z naraščanjem adopcije postali (hočeš-nočeš) pomemben del kulture kriptovalut, vendar še nikoli tako kot v zadnjem bikovem trgu. Ko je Elon Musk podprl prvotno kriptovaluto Dogecoin, je to sprožilo val posnemovalcev, ki so jih promovirali vplivneži na platformah socialnih omrežij, predvsem na Tik-Toku, kjer se je naenkrat pojavilo veliko blockchain strokovnjakov. Nekateri so vlaganje v memecoine označili za norost in sramoto za kripto skupnost, drugi pa za poceni stavo s potencialom za 1000x dobiček.

No, naš Joker se ne obremenjuje toliko s smiselnostjo ali moralnostjo memecoinov, ampak ga zanima potencialni zaslužek. Še posebej bode v oči mali vlagatelj, ki je 8.000 dolarjev s Shiba Inu spremenil v 5,7 milijarde dolarjev! Shiba Inu je od januarja do novembra 2021 pridelala kar 60,000,000%.

In čeprav se je celotni trg kriptovalut od neverjetnih višav leta 2021 ohladil, so memecoini postali preveliki, da bi zamrli. Morda nas prav za vogalom čaka naslednji Shiba Inu.

Kaj je memecoin ali meme kovanec?

Memecoin je kriptovaluta, ki nima nobene vrednosti in pogosto tudi nobene uporabnosti. Kot pove že ime, so te kriptovalute večinoma povezane z internetnimi »memi«: šalami in slikami, ki se delijo v družabnih medijih in ki povzročajo buren asociativen odziv za maso ljudi. Njihovo glavno gonilo je bujna spletno skupnostjo, ki podpira rast določenega meme coina in na ta način pri ostalih trgovalcih povzroča občutek FOMO, zato številni investirajo vanj, »preden bo prepozno«.

Za pionirja memecoinov velja Dogecoin (DOGE), ki se jepojavil januarja 2014.  Temelji na dolgoletnem memu Doge, ki je nastal na podlagi slike psa pasme Shibu Inu. Deluje na lastnem blockchainu in se kot tak razlikuje od memecoinov, ki delujejo na že obstoječi verigi blokov. Njegov veliki podpornik je tudi Elon Musk.

Za razliko od Bitcoina, Ethereuma in ostalih uporabnih kriptovalut valut, ki so vezane na določene funkcije, je večina meme kovancev zgolj trgovalni instrument. Glavne kriptovalute, kot so Bitcoin, Ethereum, USD Coin, XRP, Cardano, Solana, Polygon in Polkadot, na splošno ne veljajo za meme kovance.

Kako so torej memecoini postali tako priljubljeni?

Odkar je bil leta 2014 predstavljen Dogecoin, je to odprlo pot za nove memecoine, katerih kodo je v bistvu dokaj enostavno napisati. V zadnjih letih se lahko novi memecoini na podlagi dogodkov promocij s strani vplivnežev pojavijo kot gobe po dežju. Če danes pogledamo vse memecoine na portalu CoinMarketCap, lahko vidimo, da jih je nekaj 100, s skupno tržno kapitalizacijo več kot 17 milijard dolarjev. Danes so med najbolj priljubljenimi meme coini DOGE, SHIBA INU, FLOKI, KISHU INU, BABY DOGE.

Vpliv influencerjev je glavno gorivo rasti cen memecoinov:

  • Maja 2021 je na primer oče Facebooka Mark Zuckerberg objavil fotografijo svojih hišnih koz s pripisom »Moje koze: Max in Bitcoin«. Kmalu zatem se je vrednost memecoina, imenovanega Aqua Goat, v nekaj urah po objavi na družbenem omrežju povečala za približno 300 %.
  • Ko je Elon Musk tvitnil, da bi moral biti škandal o njem poimenovan “Elongate”, se je v eni uri pojavil meme token ELONGATE. Razvijalci žetona sozatrdili, da so takrat 3 milijone dolarjev dobička od vzpona žetona podarili v dobrodelne namene.

Še en razlog, zakaj se malim vlagateljem zdijo meme kovanci privlačni, je, da običajno stanejo le nekaj centov ali celo del centa. Tehnično gledano nizka cena ne pomeni veliko, saj so zaloge teh kovancev ogromne. Kljub temu se občutek, da imate v lasti milijone ali milijarde določenih meme kovancev, razlikuje od občutka, da imate v lasti delček kovancev ETH ali BTC. Trgovci lahko z nekaj dolarji pridobijo na tisoče ali celo milijone žetonov DOGEali SHIB, kar se psihološko vtisne drugače kot imeti vlasti 0,1 BTC.

Kje lahko kupim memecoine?

Številni memecoini (kot sta DOGE in SHIBA INU) uživajo status pomembnih kriptovalut in jih lahko kupite na vseh večjih kripto borzah, kot so Binance, Coinbase in Kraken. Toda na uveljavljenih borzah se žetoni pojavijo, ko so že doneke mere uveljavljeni. Če želite najti naslednji Shiba Inu kot iglo v kopici sena, boste to lahko storili preko decentraliziranih borz, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

Jokerjevi nasveti pri trgovanju z memecoini

  • Razumeti je treba namen projekta: Poanta memecoinov res ni v uporabnosti, pa vendar dobri memecoini s trdno bazo vedno ponudijo nekaj novega, pa naj bo to blockchain igra, metaverse ali donacije v dobrodelne namene. Pazite, da se ne znajdete v pump and dump shemi.
  • Preverite ekipo za projektom: Anonimne ekipe v kripto svetu niso novost, toda lahko signalizirajo prevaro.
  • Izogibajte se meme kovancem, katerih večino imajo razvijalci: Zlonamerni razvijalci pogosto zadržijo večino žetonov, preden dvignejo njihovo ceno in jih prodajo na trgu ter tako ustvarijo visok dobiček. Največja prevara v svetu meme coinov velja Squid game, o kateri smo pisali tukaj.
  • Preverite veljavnosti sklada likvidnosti (liquidity pool): To je ključen korak. Razvijalec lahko odstopi od likvidnosti, če varnostni sistem ni vzpostavljen. Zato morajo vlagatelji vedno sodelovati samo s skladi, ki jih imajo v lasti naslovi za »sežiganje« (naslovi, ki se začnejo z 0x0000).

Kateri so najbolj obetavni memecoini v 2023?

Veliki bikovski trg 2021 je za nami in znašli smo se v medvedjem primežu, ki pa je dober čas za investiranje. Poglejmo si, kateri memecoini imajo dovolj močno bazo instrukturo, da bilahko eksplodirali, ko se trg spet zagreje.

1. Tamadoge (TAMA)

Play-to-earn je postal priljubljen koncept v svetu gaminga in Tamadoge (TAMA) je relativno mlad projekt z velikim potencialom, katerega žeton se uporablja v lastnem metaversu Tamaverse. TAMA je v osmih tednih razprodal svojo predprodajo v vrednosti 19 milijonov dolarjev in kmalu dosegel rekordno ceno 0,194 dolarja, kar je skoraj 2000% povečanje glede na predprodajo in 550% povečanje glede na ceno na borzi.

Platforma Tamadoge je podobna kripto različici igračke Tamagotchi, ki je bila v 90. letih prejšnjega stoletja prava senzacija. Uporabniki lahko izdelajo svojega hišnega ljubljenčka Tamadoge, ga vzredijo in se borijo drug proti drugemu v metaverseju. Vlagatelji s svojimi hišnimi ljubljenčki tekmujejo za vrh mesečne lestvice.

Ta play-to-earn projekt se je nedavno znašel na naslovnicah spletnih iger, saj je predstavil svojo najnovejšo arkadno igro “To The Moon“. Ta vznemirljiv dodatek je tretja igra v zbirki arkadnih iger Tamadoge, ki so jo navdušeni igralci igrali že več tisoč ur. Ker je bil Super Doge že izdan, številne igre pa še čakajo, potencial tega kovanca zdi visok.

Razlog, da se Tamadoge morda nekoliko razlikuje od drugih meme kovancev, je, da ima TAMA v ozadju ugledno ekipo. Številne druge kovance za psevdonime so ustvarili anonimni ali psevdonimni ljudje, zato je morda vredno omeniti, da so v ekipi TAMADOGE višji blockchain razvijalec Siphamandla Mjoli, vodja rasti Carl Dawkins, glavni razvijalec iger Thomas Seabrook, razvijalec celotnega sklada Éric Lamontagne in višji oblikovalec Neil Palethorpe.

Kje lahko kupim TAMA?

TAMA je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so OKX, Gate.io ali HotBit, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

2. Dogelon Mars (ELON)

Dogelon Mars (ELON) je meme kovanec, ki je poklon Dogecoinu in enemu največjih podpornikov tega kriptožetona, Elonu Musku. Ime žetona je bilo navdihnjeno z znamenitim motivom Marsa in je v zelo kratkem času pritegnil veliko pozornosti. Žeton predstavlja Elona Muska kot psa, ki potuje po galaksiji in išče dom. O razvijalcih žetona ni veliko znanega. ELON seveda poskuša izkoristiti ugled Elona Muska na trgu kriptovalut za svojo vrednost. Memecoin sam po sebi nima veliko uporabnosti, razen nakupa in posedovanja, vendar ga je mogoče kupiti na več uglednih kripto borzah.

Po ustanovitvi je bilo 50% prvotnih žetonov Dogelon Mars poslanih Vitaliku Buterinu, ki jih je nato podaril različnim fundacijam in decentraliziranim avtonomnim organizacijam (DAO). Ugotovljeno je bilo, da se ELON v veliki meri uporablja za namene donacij.

Kje lahko kupim ELON?

ELON je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so KuCoin, Gemini ali Crypto.com, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

3. Dogecoin (DOGE)

Seveda ne moremo na seznam ne uvrstiti kralja memecoinov. DOGE je po tržni kapitalizaciji kar 8. kriptovaluta na svetu, kar v času pisanja tega članka pomeni 9,8 milijarde dolarjev. Prav zaradi uveljavljenosti je Dogecoin Jokerjev najljubši memecoin za dolgoročno investicijo. Dogecoin, ki je bil uveljavljen leta 2013, je bil mišljen kot šala na nenadno rast alternativnih valut (altcoinov), ki je sledila priljubljenosti Bitcoina. Dogecoin se je od takrat razvil in postal pomembna kriptovaluta za imetnike ter koval pot za shitcoine.

Dogecoin zdaj velja za kralja memecoin ekosistema, ki ga je populariziral ekscentrični podjetnik in milijarder Elon Musk. Glavni izvršni direktor družb Tesla in SpaceX je imel glavno vlogo pri razcvetu niše meme kovancev in vzponu Dogecoina na skoraj 1 dolar vrednosti, medtem ko je DOGE dosegel svojo do zdaj rekordno vrednost 73 centov.

Kje lahko kupim DOGE?

DOGE je na voljo na praktično vseh večjih kripto borzah, kot so Binance, Coinbase ali Crypto.com, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

4. Shiba Inu (SHIB)

Shiba Inu (SHIB) je po tržni kapitalizaciji drugi največji meme kovanec. Ta memecoin je navdihnila pasma psov Shiba Inu in je bil sprva zamišljen kot “ubijalec Dogecoina“. Postal je zelo vsestranski kovanec, ki ima lastno decentralizirano borzo (DEX), znano kot Shibaswap. Shibaswap uporabnikom omogoča dodajanje v likvidnostni sklad, nakup NFT, staking, zamenjavo, DAO…

Shiba Inu je leta 2020 ustvaril anonimni posameznik pod psevdonimom “Ryoshi”. Prvotni cilj Shiba Inu je bil, da bi bil analogen Ethereumu za rudarjenje Dogecoina. Shiba Inu je kot eden izmed najbolj priljubljenih meme žetonov na tem seznamu nekoč presegel Bitcoin in vlagateljem v kriptovalute prinesel 30% donos.

Shiba Inu je kljub temu, da je igral drugo violino za Dogecoinom, na vrhuncu bikovskega trenda 2021 poskočil za več kot 21.000 % in zaradi svoje priljubljenosti in uporabnosti postal eden najboljših memecoinov za nakup v 2023.

Kje lahko kupim SHIB?

SHIB je na voljo na praktično vseh večjih kripto borzah, kot so Binance, Coinbase ali Crypto.com, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

5. Calvaria (RIA)

Calvaria (RIA) je play-to-earn igra, ki se je januarja 2023 začela uspešno prodajati v predprodaji. Ta projekt se je po priljubljenosti  hitro ločil od drugih play-to-earn projektov, vlagatelji pa so to opazili, saj so vse kovance kupili v prvi fazi predprodaje. Po uvrstitvi žetona RIA na znane borze, kot sta LBank BKEX in Uniswap, namerava RIA v prihodnosti kotirati tudi na borzi Changelly Pro. Svoj ekosistem so razvili v Polygonovem omrežju, da bi premagali težave z razširljivostjo, s katerimi se sooča večina iger. In ta strategija se je izkazala za dobrodošlo, saj je igri omogočila visoko pasovno širino in nizke pristojbine za transakcije.

Calvaria se predstavlja kot projekt, ki bi s svojo poglobljeno igro P2E lahko ogrozila prestol Splinterlands in Gods Unchained. projekt je v rekordnem času zbral več kot 2,87 milijona dolarjev.

Kje lahko kupim RIA?

RIA je kot mlad memecoin na voljo na manjših kripto borzah, kot je Lbank in BKEX, pa tudi na dexih, kot je Uniswap.

6. Baby Doge Coin (BabyDoge)

No, izvor tega memecoina je samoumeven. Baby Doge je »sin« kovanca Dogecoin. Ustvarili so ga oboževalci spletne skupnosti Doge meme. Sprva je bil zasnovan za izboljšanje hitrosti transakcij pri transakcijah z Dogecoinom. BabyDoge se doda v uporabnikovo denarnico ob vsaki transakciji z valuto DOGE. Kot zanimiv podatek lahko navedemo, ima v času pisanja tega članka kovanec v lasti več kot 1,2 milijona vlagateljev.

Po uvedbi 1. junija 2021 je cena Baby Doge v nekaj dneh poskočila za 1000 %. V tretjem tednu po uvedbi je imela kriptovaluta tržno vrednost 200 milijonov dolarjev. Ob prehodu v četrti teden je imel kovanec Baby Doge že 160.000 imetnikov. Baby Doge je hiperdeflacijski žeton, ki je bil lansiran z namenom, da bi izboljšal Dogecoin. Projekt mnogi vidijo kot lahkotno šalo s kriptovalutami, vendar je več kot to, saj si ekipa za projektom prizadeva za reševanje psov in dobrodelne prispevke v ta namen.

Kje lahko kupim Baby Doge?

Baby Doge je na voljo na več večjih kripto borzah, kot sta OKX ali Huobi, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

7. SafeMoon (SAFEMOON)

Še en novinec, ki je izkoristil veliki bikovski trend 2021, je bil SafeMoon (SAFEMOON). Gre za BEP-20 žeton, ki obratuje na Binance Smart Chain (BSC). Na spletni strani SafeMoon je navedeno, da ima SafeMoon tri funkcije: Reflection, LP Acquisition in Burn. Protokol SafeMoon je kombinacija RFI tokenomike in protokola za samodejno ustvarjanje likvidnosti. Glede na članek namerava SafeMoon razviti NFT tržnico, pa tudi dobrodelne projekte in izobraževalne aplikacije za kriptovalute. S protokolom SafeMoon bodo imetniki žetonov zaslužili več SAFEMOON glede na to, koliko kovancev imajo. 

Kje lahko kupim SAFEMOON?

SAFEMOON je na voljo na nekaterih večjih kripto borzah, pa tudi na dexih, kot je Pancakeswap.

8. Hoge Finance (HOGE)

Hoge Finance (HOGE) je še en žeton ERC-20, ki je od svoje uvedbe februarja 2021 pritegnil veliko pozornosti v družbenih medijih. Kljub le kratkemu zagonu je HOGE uspel pritegniti veliko število članov skupnosti in vlagateljev, ki verjamejo v vizijo projekta; njihov Twitter profil pa se bogoti z več kot 60.000 člani.

Projekt ima vznemirljivo tokenomiko, ki imetnike spodbuja k »HODL« in ne k prodaji žetona. Da bi to dosegel, Hoge obračuna 2% davek na vsako transakcijo. Imetniki žetonov prejmejo polovico davčnega prihodka, medtem ko druga polovica za vedno zgori. Poleg tega ima HOGE največjo ponudbo 415.202.711.786 žetonov, zaradi česar je sredstvo deflacijsko, njegova prihodnost pa obetavna za vlagatelje. Razvojna ekipa je ob zagonu projekta kupila lastne žetone, namesto da bi dobila dodelitev žetonov. Ta odločitev je eden najbolj privlačnih vidikov kovanca Hoge, saj je pokazala, da razvijalci projekta niso zgradili za hiter zaslužek.

Kje lahko kupim HOGE?

HOGE ni na voljo na centraliziranih borzah, zato ga vlagatelji ne morejo kupiti s fiat valutami. Najprej je treba kupiti Ethereum (ETH) in ga nato zamenjati za HOGE na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

9. Kishu Inu (KISHU)

Kishu Inu (KISHU) je še en meme kovanec na temo psov, ki je aprila 2021 eksplodiral v vrednosti. Po začetku prodaje aprila 2021 je cena Kishu Inu takoj začela naraščati in v nekaj tednih poskočila za več kot 4300 %.

KISHU vključuje nagrade za udeležbo za aktivne uporabnike, NFT-je, in DEX, imenovan Kishu Swap. Njegova priljubljenost je zvtrajno naraščala in ekipa je aktivna tudi danes, v primežu neusmiljenega medvedjega trga. Podpora skupnosti igrala pomembno vlogo pri morebitnem prihodnjem uspehu žetona. Subreddit Kishu Inu (r/KishuInu) ima na primer v času pisanja tega članka več kot 25.000 članov, medtem ko se Twitter račun ponaša z več kot 460.000 sledilci. Takšne številke poudarjajo precejšnjo podporo, ki jo ima žeton. In zaradi te podpore smo KISHU prepoznali kot memecoin s potencialom v 2023.

Kje lahko kupim KISHU?

KISHU je na voljo na več večjih kripto borzah, kot sta OKX ali HotBit, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Gate.io.

10. Floki (FLOKI)

Floki ali Floki Inu je žeton, ki ga je navdihnil skupnostni duh projekta Shiba Inu in je poimenovan po Shiba Inu Elona Muska. Ta memecoin deluje na Ethereumu in Binance Smart Chain, svojim uporabnikom paželi zagotoviti resnično uporabnost. Prav tako pa je ekipa znana po svojih donacijah – sodeluje na primer s kampanjo vrtnarjenja brata Elona Muska, Kimbala Muska, in namerava pomagati pri gradnji šol v manj razvitih državah. Ponuja tudi Velhalla, metaverse igro, ki kot domačo valuto uporablja FLOKI. Tako kot Shiba Inu ima celo decentralizirano borzo, znano kot FlokiFi.

Kje lahko kupim FLOKI?

FLOKI je na voljo na praktično vseh večjih kripto borzah, kot so Kucoin, Huobi ali OKX, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

Ko potegnemo črto

Meme coini so žetoni, ki jih običajno navdihujejo influencerji v kripto prostoru ali imajo kakšno pomembno kulturno asociacijo. Običajno nimajo primera uporabe v resničnem svetu in pridobivajo vrednost s špekulacijami skupnosti. Vendar so kripto navdušenci prepoznali meme kovance, ki ponujajo uporabnost in namen, zaradi česar so se vlagatelji obrnili k nakupu teh eksotičnih altcoinov, kar je posledično povečalo obseg trgovanja in tržno vrednost meme žetonov. Na njih lahko gledamo kot na zabavni podaljšek kripto sveta, v katerega se v zlatih kripto časih steka ogromna količina denarja. Kljub temu pa vas Joker poziva, da pred investiranjem sami dobro raziščete projekt ter da nikoli ne vložite več, kot ste pripravljeni izgubiti. Srečno!

Pogosta vprašanja

Ali je meme coin kriptovaluta?

Kaj poganja ceno memecoinov?

Kateri meme coini so najboljši v 2023?

Kako lahko kupim meme coine?