Kaj je MiCa, prihajajoči EU zakon o kriptovalutah?

Home » Kaj je MiCa, prihajajoči EU zakon o kriptovalutah?

Februarja bo Evropska Unija glasovala o prelomnem kripto zakonu MiCa (Markets in Crypto Assets regulation oz. Uredba Evropskega parlamenta in Sveta o trgih kriptoimetij). Zakonodajalci trdijo, da bo ta zakon preprečil prihodnje škandale na ravni FTX. Poglejmo, za kaj gre.

Zdi se, da bo EU z regulacijo kmalu ukrotila »divji zahod« na področju kriptovalut. Predstavniki Evropskega parlamenta so z 28 glasovi za in 1 proti podprli zakonodajo, ki bo, če bo sprejeta na naslednjem glasovanju, zahtevala strožja pravila na področju kriptovalut. Gre za leta 2020 predlagani prelomni licenčni zakon, ki se osredotoča na ohranjanje finančne stabilnosti in zaščito vlagateljev ter hkrati spodbuja obsežnejše preoblikovanje sektorja v državah Evropske unije.

Če bo uredba postala zakon, bo to prva tovrstna uredba na svetu, ki obravnava pomisleke glede naložb v kriptovalute. Kot svoje glavne točke ima:

  • Zaščita vlagateljev v kriptovalute
  • Ohranjanje finančne stabilnosti
  • Spodbujanje razširjenih inovacij v kripto panogi

Kaj točno bi zakon spremenil?

  • Stabilni kovanci: Predlog zakona med drugim določa, da morajo izdajatelji stablecoinov, kot sta Tether in Circle, imeti dovolj rezerv v evrih ali drugih valutah, ki jih uporabljajo države članice EU, da bi se izognili zlomu v slogu propadle Terre.
  • Poraba energije: Predlog zakona bo od rudarjev kriptovalut zahteval tudi, da razkrijejo svojo porabo energije, saj stara celina še naprej razmišlja o ureditvi, usmerjeni v trajnostni razvoj. Ta poteza bi se lahko izkazala za koristno za okolju prijaznejše blockchaine, ki uporabljajo proof-of-stake, kot sta Ethereum ali Solana. EU namerava v tej luči razviti »nalepko za energetsko učinkovitost za blockchaine«. To spada v okvir širših načrtov za nadzor porabe energije v sektorju IKT, vključno s sistemom okoljskega označevanja podatkovnih centrov, energijsko nalepko za računalnike in ukrepi za jasnejše določanje porabe energije pri telekomunikacijskih storitvah.
  • Rudarjenje kriptovalut: MiCA želi urediti tudi področje rudarjenja. V predlogu zakona se od velikih ponudnikov storitev kriptovalut zahteva, da razkrijejo svojo porabo energije. Rudarjenje kriptovalut je energetsko intenzivna dejavnost, kriptovalute, kot je Bitcoin, pa imajo večji ogljični odtis kot celotne države
  • NFT: Po besedah profesorja prava na univerzi Kentucky Briana Fyreja, ki je specializiran za NFT in pravo vrednostnih papirjev, bi lahko Evropska unija v skladu z novim zakonom kot vrednostne papirje opredelila tudi NFT-je. Kaj to pomeni v praksi? V bistvu to, da po mnenju EU vsak imetnik Bored Ape NFT-ja ni lastnik edinstvenega umetniškega dela, temveč ima delež v skupni vrednosti blagovne znamke Bored Ape in lastnika zbirke, podjetja Yuga Labs. Čeprav se zdi, da je razlika le na semantični ravni, pa bi lahko imelo velike posledice na NFT prostor. Priljubljene zbirke NFT, kot so BAYC, CryptoPunks in Doodles, bi učinkovito obravnavali in urejali kot vrednostne papirje.

To pa ni edini zakon, ki zadeva kriptovalute

Oktobra 2022 je Evropski parlament sprejel predlog zakona o preprečevanju pranja denarja, ki zahteva, da kripto prenosi vključujejo podatke o plačniku in prejemniku plačila. Predlog zakona, ki je usklajen z MiCa, od ponudnikov storitev kripto premoženja zahteva, da v primeru preiskave pranja denarja in financiranja terorizma organom posredujejo informacije.