Izraz »NFT« bo verjetno končal na Googlovem seznamu najbolj iskanih besed letošnjega leta. Torej, kaj je NFT in zakaj je tako priljubljen?

Blockchain je z letošnjim bikovskim trendom doživel pravo revolucijo in ustvaril nove sektorje. Eden izmed njih je zagotovo NFT. Dobro znana meme mačka Nyan Cat prodana kot NFT za 600.000 dolarjev? Digitalni umetniki so čez noč postali milijonarji, med katerimi prednjači Beeple z 69 (ha-ha) milijoni za en sam kos umetnosti?

Kaj je NFT?

»Non-fungible token« so unikatni digitalni kovanci, ki predstavljajo lastništvo. “Non-fungible” oz »nezamenljivi« bolj ali manj pomeni, da je edinstven in da ga ni mogoče nadomestiti z ničimer drugim. Na primer, bitcoin je zamenljiv – zamenjajte enega za drugega bitcoina in dobili boste popolnoma enako stvar. NFT pa ni zamenljiv in je kot nekakšna unikatna trgovalna kartica. Če bi jo zamenjali za drugo kartico, bi dobili nekaj povsem drugega.

Kako delujejo NFT-ji?

Večina NFT je del Ethereum blockchaina. Ethereum je kriptovaluta, kot sta bitcoin ali dogecoin, vendar njegov blockchain podpira tudi NFT-je, v katerih so shranjene dodatne informacije, zaradi katerih delujejo drugače kot na primer sam kovanec ETH. Omeniti velja, da lahko druge verige blokov izvajajo svoje različice NFT (Solana, Avalanche).

Kaj torej lahko kupim/prodam na NFT trgu?

NFT so v resnici lahko kar koli digitalnega (risbe, animacije, glasba, videji), vendar je trenutno največ zanimanja za uporabo tehnologije za prodajo digitalne umetnosti.

Je lahko tudi tvit ali instagram objava NFT?

Hja, tudi to. Ustanovitelj Twitterja Jack Dorsey je svoj prvi tvit prodal kot NFT za malo manj kot 3 milijone dolarjev.

Ali ljudje po svetu res vidijo NFT kot nov način umetniškega zbirateljstva?

Nekateri res upajo, da je tako – kot tisti, ki je za 50-sekundni videoposnetek pevke Grimes plačal skoraj 390.000 dolarjev.

Toda ta video lahko tudi sam/-a prenesem v nekaj sekundah in ga gledam na isti način kot tisti, ki je zanj odštel več desetletno plačo.

Ja, to je sicer res. Digitalno datoteko lahko kopiraš, kolikorkrat želiš, vključno z umetninami, ki so vključene v NFT. Vendar so NFT zasnovani tako, da vam dajo nekaj, česar ni mogoče kopirati: lastništvo dela (čeprav lahko umetnik še vedno obdrži avtorske pravice in pravice do razmnoževanja tega dela, tako kot pri fizičnih umetniških delih). Povedano v smislu zbiranja fizične umetnosti: Monetovo kopijo slike lahko kupi vsakdo. Vendar je lahko lastnik izvirnika samo ena oseba.

Od nekaterih analitikov slišim, da so NFT-ji samo še en balon v kripto sektorju in da so najboljši dnevi mimo.

Skupnosti, ki so se oblikovale okoli NFT, so kar močne. Najbrž si že slišal za CryptoPunks ali pa Bored Ape Yacht Club. Če ne, pa si zagotovo opazil nešteto profilk digitalnih opic. Te skupnosti postajajo vedno bolj povezane in razširjene ter vsakodnevno trgujejo z neštetimi NFT-ji.

Poleg tega je sama NFT ideja privlačna tudi za marsikatere svetovno znane umetnike in športnike, tako da ni tehtno oklicati NFT za muho enodnevnico.

Zakaj so NFT-ji smiselni za umetnike?

Če si umetnik, te morda zanimajo NFT-ji, ker vam omogočajo prodajo dela, za katerega sicer ni veliko trga. Kaj lahko storiš, če se ti bo porodi zelo dobra zamisel o recimo digitalni nalepki? Jo boš prodal na Facebook tržnici? Verjetno ne. Poleg tega imajo NFT-ji funkcijo, ki avtorjem plača odstotek vsakič, ko je NFT prodan ali zamenja lastnika (royalties). To pa zagotavlja, da boste v primeru, da bo tvoje delo postalo zelo priljubljeno in bo njegova vrednost narasla, prejeli del te koristi.

Zakaj so NFT-ji smiselni za kupce?

Ena od očitnih prednosti kupovanja umetnin je, da lahko finančno podprete umetnike, ki so vam všeč, kar velja tudi za NFT. Z nakupom NFT-ja običajno pridobite tudi osnovne pravice uporabe, na primer, da lahko sliko objavite na spletu ali jo nastavite kot sliko svojega profila. Poleg tega se seveda lahko pohvalite, da ste lastnik umetnine, in to z zapisom v verigi blokov.

Kaj pa, če se ukvarjam z zbirateljstvom?

NFT lahko delujejo kot katero koli drugo špekulativno sredstvo, ki ga kupite in upate, da se bo njegova vrednost nekega dne povečala, tako da ga boste lahko prodali z dobičkom. (Čeprav morda ta ideja pomalem uniči umetniško noto celotni zadevi).

Vsak NFT je torej unikaten?

Čisto tehnično gledano je vsak NFT edinstven žeton v verigi blokov. Lahko je to kot Da Vinci, kjer obstaja samo ena originalna različica, lahko pa tudi kot trgovalna kartica, kjer obstaja 50 ali več sto oštevilčenih kopij iste umetnine.

Zakaj bi torej kdorkoli plačal na sto tisoče ali milijone evrov za nekaj, kar je ekvivalent digitalni »kartici«?

No, to je »umazana« stran NFT-jev. Nekateri ljudje jih obravnavajo, kot da so prihodnost zbirateljstva. Torej, kot igrišče za bogataše. Nekateri pa jih obravnavajo kot Pokémon karte (kjer so dostopne običajnim ljudem, vendar so tudi igrišče za bogataše). Bizarnost tega koncepta se lepo kaže v primeru, da je ameriški vplivnež Logan Paul (ja, vemo) prodajal svoje videje, ki se jih sicer enostavno lahko gleda na Youtubu, za 20.000 dolarjev. Poleg tega je izdal svojo lastno Pokemon karto. Ali nekaj v tem smislu.

Želim se bolj spoznati s tehnologijo blockchain in se spoznati z NFT. Lahko kupim NFT-je s kriptovaluto?

Da. Verjetno. Veliko kripto tržnic sprejema ethereum. Toda tehnično lahko NFT proda kdor koli in lahko zahteva katero koli valuto.

Ali lahko kupim ta članek kot NFT?

Hm. Pošlji nam email.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.