Kaj je NFT in kako deluje?

Izraz »NFT« bo verjetno končal na Googlovem seznamu najbolj iskanih besed letošnjega leta. Torej, kaj je NFT in zakaj je tako priljubljen?

Home » Kaj je NFT in kako deluje?
kaj je NFT

Danes izraz »NFT« pozna skoraj vsakdo, prav vsakdo pa ima mnenje o njem.  Koncept NFT-jev je nastal leta 2014 in začel dvigovati prah leta 2017 s slavnimi CryptoPunks, toda šele lani je po eksponentni rasti v uporabi in priljubljenosti postal mainstream. Da bi se pregledno in učinkovito informirali o NFT-jih, smo vam pripravili vodič: kaj so NFT-ji, za kaj se uporabljajo, kako delujejo, kako se z njimi trguje in katera NFT podjetja in zbirke dvigujejo največ prahu v industriji. Povedali vam bomo vse to in verjetno še kaj pomembnega, ali vsaj zanimivega.

Torej, kaj je NFT?

Preprosto povedano so NFT-ji ali nezamenljivi žetoni (non-fungible tokens) digitalna sredstva, ki vsebujejo identifikacijske podatke, zapisane v pametnih pogodbah. Zaradi tega je vsak NFT edinstven in ga ni mogoče neposredno nadomestiti z drugim žetonom. Torej ni jih mogoče zamenjati z enakimi, saj ni dveh enakih žetonov NFT. Nasprotno pa lahko bankovce preprosto zamenjamo enega za drugega – če imajo enako vrednost, za imetnika ni razlike med enim in drugim bankovcem.

Kriptovalute so zamenljivi žetoni. Nekomu lahko pošljete en bitcoin, on vam lahko pošlje enega nazaj in še vedno imate en bitcoin. Seveda pa se lahko vrednost bitcoina v časumed izmenjavo spremeni. Lahko pošljete ali prejmete tudi manjše količine enega bitcoina, merjene v satoshjih (satoshije si predstavljajte kot cente bitcoina), saj so zamenljivi žetoni tudi deljivi. Običajno nezamenljivi žetoni niso deljivi, tako kot ne morete nekomu poslati dela vstopnice za koncert, saj del vstopnice za koncert sam po sebi ne bi bil vreden ničesar in ga ne bi bilo mogoče zamenjati. Vendar so v zadnjih mesecih nekateri vlagatelji eksperimentirali tudi s konceptom deljivih NFT, čeprav ti ostajajo pravno sivo območje in bi jih lahko obravnavali bolj kot vrednostne papirje.

CryptoKitties veljajo za ene izmed prvih NFT-jev. Vsak digitalni mačkon, ki temelji na verigi blokov, je edinstven. Če nekomu pošljete CryptoKitty in od nekoga drugega prejmete CryptoKitty, bo prejeti mačkon povsem drugačen od tistega, ki ste ga poslali. Zbiranje različnih digitalnih likov mačk je bistvo te igre. Edinstvene informacije o NFT-ju so torej shranjene v pametni pogodbi in nespremenljivo zapisane v verigi blokov tega žetona. CryptoKitties so bili prvotno uvedeni kot žetoni ERC-721 na Ethereumovi verigi blokov, vendar so se od takrat preselili v lastno verigo blokov Flow, da bi do njih lažje dostopali kripto novinci.

NFT: Kaj jih dela posebne?

Zdaj torej poznamo osnovno idejo NFT. Zakaj so torej tako priljubljeni? Poglejmo si 3 glavne lastnosti, zaradi katerih vse več zbirateljev odšteva astronomske zneske:

Edinstvenost

NFT-ji omogočajo edinstveno opredelitev sredstva z zagotavljanjem metapodatkov, ki opisujejo unikatno sredstvo in ga razlikujejo od drugih sredstev. Na primer: projekt, kot je Decentraland, prodaja virtualne dele zemljišč. Za edinstveno opredelitev vsakega kosa zemljišča so metapodatki sestavljeni iz virtualnih koordinat in lastnosti zemljišča, kot je odstotek zemljišča, ki ga pokriva trava, ali katere stavbe so na njem.

Redkost

Redkost oz. pomanjkanje je tudi element, zaradi katerega so NFT priljubljeni. Pri tradicionalnem žetonu ERC20 lahko razvijalci žetonov prosto določajo omejitve za žeton. Recimo, da želite imeti na voljo 100.000 žetonov? Da, to je mogoče. Želite več žetonov? Preprosto povečajte skupno ponudbo v svoji pametni pogodbi, če je to mogoče.

Pri NFT pa ni mogoče v neskončnost ustvarjati novih sredstev. Redkost poskrbi, da lahko vsako sredstvo v verigi blokov definirate le enkrat, zaradi česar so NFT tako zaželeni med zbiratelji.

Nekdo drug ne more drugič registrirati istega sredstva, zaradi česar so sredstva redka. Z drugimi besedami, redkost daje vrednost NFT sredstvom, dokler jih ljudje želijo kupiti. Če se vrnemo k primeru Decentraland, si lahko v igri resnično lastite kos zemljišča in z njim trgujete tako kot s pravim kosom zemljišča.

Nedeljivost

In še nazadnje: NFT-ja ne morete razdeliti na manjše dele. Kot smo že omenili, v lasti imate lahko na primer en cel bitcoin. Če pa nimate dovolj denarja za nakup celotnega bitcoina, ga lahko razdelite na manjše vrednosti in kupite recimo 1/10 bitcoina. Po drugi strani pa je NFT nedeljiv – organizator koncerta uporabnikom ne bi dovolili, da bi kupili le 10 % vstopnice za koncert.

Kako se NFT uporablja?

Poleg digitalnih zbirk, kot so CryptoKitties, NBA Top Shot in Sorare, se lahko nezamenljivi žetoni uporabljajo za digitalna sredstva, ki jih je treba razlikovati med seboj, da bi dokazali njihovo vrednost ali redkost. Predstavljajo lahko vse od virtualnih zemljiških parcel do umetniških del in lastniških licenc.

Kupujejo in prodajajo se na NFT tržnicah. Medtem ko so na tem področju doslej prevladovale namenske tržnice, kot sta OpenSea in Rarible, so se v zadnjem času začele uveljavljati tudi nekatere vodilne kripto borze. Junija 2021 je borza Binance zagnala svojo NFT tržnico, medtem ko je konkurenčna Coinbase oktobra 2021 prav tako objavila svoje načrte za tržnico NFT, na katero se je v do februarja na čakalni seznam vpisalo več kot 3,7 milijona uporabnikov.

Torej, kako deluje NFT?

Žetoni, kot so Bitcoin in ERC-20, ki temeljijo na Ethereumu, so zamenljivi. Standard žetonov Ethereum za nezamenljive žetone in ki ga uporabljajo platforme, kot sta CryptoKitties in Decentraland, je ERC-721. Nezamenljive žetone je mogoče ustvariti tudi na drugih verigah blokov, ki podpirajo pametne pogodbe, z orodji in podporo za nezamenljive žetone. Čeprav je bil Ethereum prvi, ki se je začel množično uporabljati, se ekosistem hitro širi. Danes NFT-je podpirajo številni blockchaini, kot so Solana, NEO, Tezos, EOS, Flow, Secret Network in TRON.

NFT-ji in njihove pametne pogodbe omogočajo dodajanje podrobnih atributov, kot so identiteta lastnika, izčrpni metapodatki ali varne povezave do datotek. Potencial NFT-jev za nespremenljivo dokazovanje digitalnega lastništva je pomemben napredek v vse bolj digitalnem svetu. Obljubo veriženja blokov o varnosti brez zaupanja bi lahko uporabili za lastništvo ali izmenjavo skoraj vseh sredstev.

Tako kot dosedanji izziv veriženja blokov se tudi nezamenljivi žetoni, njihovi protokoli in tehnologija pametnih pogodb še vedno razvijajo. Ustvarjanje decentraliziranih aplikacij in platform za upravljanje in ustvarjanje NFT je še vedno razmeroma zapleteno. Izziv predstavlja tudi oblikovanje standarda. Razvoj veriženja blokov je razdrobljen, veliko razvijalcev dela na svojih projektih. Za uspeh bodo verjetno potrebni enotni protokoli in interoperabilnost.

Kako lahko kupim NFT?

NFT žetone lahko kupite na številnih NFT tržnicah, vključno z OpenSea, Rarible in SuperRare. Preden se lahko lotite tega, morate imeti kripto denarnico (kot sta recimo Metamask ali Coinbase wallet) in nekaj ETH na tej denarnici. Nakup NFT-jev boste namreč opravili s plačilom v ethereumu.

Spodaj vam predstavljamo korake, s katerimi lahko opravite NFT nakup na tržnici OpenSea z uporabo denarnice Metamask.

 1. korak: Odprite brskalnik (Google Chrome za Metamask) in pojdite na tržnico OpenSea.
 2. korak: Raziščite platformo in poiščite želeni NFT.
 3. korak: Pritisnite »Buy now« gumb.
 4. korak: Strinjajte se s pogoji tržnice in izberite možnost “Checkout”. Razširitev MetaMask se bo zdaj spustila in omogočila ogled cene nakupa. Videti morate tudi pristojbino za plin, ki je odvisna od dejavnosti omrežja in lahko včasih doseže tudi več kot 100 dolarjev.

Ne pozabite, da so nekateri NFT na dražbi, kar pomeni, da se morate zanje potegovati. Čeprav lahko uporabite možnost “Buy now”, lahko ponudite tudi nižjo ceno. Tukaj je opisano, kako to storite:

 1. korak: Pojdite v OpenSea in poiščite NFT.
 2. korak: Pritisnite gumb “Offers”, da preverite, ali so za vaš NFT na voljo ponudbe.
 3. korak: S klikom na “Make Offer” oddajte ponudbo v wrapped ETH (WETH). S to obliko ETH je mogoče trgovati, vendar bodite previdni pri izbiri zneska, ki ga želite ponuditi. Znesek mora biti v desnem razdelku prikazan v ameriških dolarjih.
 4. korak: Izberite “Convert ETH” (Pretvori ETH) in potrdite svoj znesek. Za vsako pretvorbo se zaračunajo pristojbine za transakcijo. Zato boste morda želeli pretvoriti večje zneske, če želite licitirati na več NFT.
 5. korak: Pritisnite gumb “Wrap”.
 6. korak: Vaša denarnica MetaMask bi se morala spustiti navzdol in vas pozvati, da preverite znesek. Predstaviti bi morala tudi provizijo za plin, ki je nižja kot pri nakupu NFT (5-10 USD).
 7. korak: Posodobljeno stanje WETH in ETH bi moralo biti predstavljeno v razširitvi MetaMask. Pritisnite potrditev in znova pritisnite gumb “Make Offer”.
 8. korak: Določite svoj znesek in izberite možnost “Make Offer”.
 9. korak: Izberite “Confirm”, da dokončate svojo ponudbo.
 10. korak: Ko se denarnica spusti navzdol, kliknite gumb “Sign”. S tem zaključite svojo umestitev, vaša ponudba pa se mora zdaj prikazati v razdelku “Ponudbe”.

Dobro znane NFT zbirke

CryptoPunks

CryptoPunks je eden prvih obstoječih NFT projektov. CryptoPunks, ki ga je ustvaril razvojni studio Larva Labs, je serija 10.000 24×24 slikovnih pik, ki prikazujejo “punkerje” z naključno izbranimi atributi, vključno s spolom, pokrivalom in očali.  Sprva so bili izdani brezplačno, a so zdaj vredni pravo bogastvo; v času pisanja članka so najcenejši punkerji na voljo za šestmestne zneske, medtem ko se najredkejši punkerji, vključno z vesoljci, opicami in zombiji, prodajajo za milijone dolarjev. V akcijo se je vključil celo plačilni velikan Visa, ki je v svojo zbirko “zgodovinskih trgovinskih artefaktov” uvrstila CryptoPunk #7610.

In kakšna je funkcija CryptoPunks? Večinoma se uporabljajo za razkazovanje – dokazovanje članstva v ekskluzivni bratovščini, lastniki pa jih uporabljajo kot avatarje na spletnih straneh družabnih medijev. Zaradi te navdušenosti je Twitter začel načrtovati preverjanje avatarjev NFT, da bi preprečil, da bi ljudje shranjene slike CryptoPunk izdajali za prave. Podjetje Larva Labs je podpisalo pogodbo z agencijo United Talent Agency, da bi preučilo možnost prenosa svojih lastnosti na film, televizijo, videoigre in drugo.

Bored Ape Yacht Club

Podobno kot CryptoPunks je tudi Bored Ape Yacht Club serija NFT avatarjev – v tem primeru v obliki nezainteresiranih opic. Podobno kot pri CryptoPunks jih je 10.000, vsak ima naključno generiran nabor lastnosti, okoli njih pa je nastala uspešna skupnost. Morda je najpomembneje, da ste z lastništvom NFT Bored Ape upravičeni do dodatnih NFT-jev, kot sta Bored Ape Kennel Club (serija pasjih NFT) in Mutant Ape Yacht Club (serija mutiranih opic). Predstavljajte si jo kot vstopnico za ekskluzivni klub, ki ponuja ugodnosti za člane.

Ta ekskluzivni klub je v zadnjem letu postal še bolj ekskluziven, saj je vse več zvezdnikov, vključno z Eminemom, Snoop Doggom in Stephenom Curryjem, kupilo Bored Apes. Podobno kot Larva Labs iz podjetja CryptoPunks si je tudi ustvarjalec Bored Ape Yacht Club Yuga Labs zagotovil hollywoodsko zastopstvo, da bi blagovno znamko razširil na film, televizijo in druge zabavne formate.

NBA Top Shot

NBA Top Shot je nastal kot skupni projekt lige NBA in podjetja Dapper Labs. Top Shot je platforma, ki temelji na verigi blokov in športnim navdušencem omogoča nakup, prodajo in trgovanje z NFT-ji z videoposnetki iz NBA. Digitalna tržnica projekta je zasnovana tako, da je intuitivna in dostopna športnim navdušencem in zbirateljem, ki niso nujno seznanjeni s kriptovalutami in tehnologijo veriženja blokov. Temeljna tehnologija veriženja blokov platforme zagotavlja več edinstvenih prednosti za udeležence v projektu NBA Top Shot in omogoča široko paleto zanimivih funkcij.

Axie Infinity

NFT zbirke, kot sta CryptoPunks in Bored Apes, so ena stvar, vendar imajo NFT-ji veliko različnih možnosti uporabe – ena od njih je predstavitev digitalnih predmetov v videoigrah. In največja videoigra trenutno je Axie Infinity, ki je v tretjem četrtletju 2021 postala največja NFT zbirka po obsegu trgovanja s kar več kot 2,5 milijarde dolarjev. Igra je podobna igri Pokemon, v kateri igralci zbirajo prikupne pošasti, imenovane Axies, se z njimi spopadajo v bitkah in jih razmnožujejo. Mehanizem igre “play-to-earn” je omogočil, da igralci v državah, kot so Filipini, živijo od razmnoževanja in trgovanja z Axieji. Vendar je sama igra zelo zahtevna za učenje in ker se posamezni liki prodajajo za več sto dolarjev, sestavljanje ekipe za začetek ni poceni.

Zanimivosti

 • Marca 2021 je digitalni umetnik Beeple za 69 milijonov dolarjev prodal kolaž svojih del, s čimer je postal tretji najdražji živeči umetnik na dražbi, takoj za Davidom Hockneyjem in Jeffom Koonsom.
 • V tretjem četrtletju 2021 je obseg trgovanja z nezamenljivimi žetoni dosegel 10,67 milijarde dolarjev, kar je za 700 % več kot v prejšnjem četrtletju.
 • Decembra 2021 je spodnja cena (floor price) Bored Ape NFT prvič prehitela ceno CryptoPunks, kar kaže na vse večjo priljubljenost zbirke PFP.
 • Za Nigerijo se pričakuje največja rast (21,7 %) adopcije NFT.

NFT: Pogosta vprašanja

Od kje izvira vrednost NFT-ja?

Vrednost NFT izhaja iz lastnine, ki jo predstavlja. To pa je običajno nekaj, kar obstaja v digitalnem svetu – recimo izvirna umetnina ali digitalni spominek. Sam NFT ne vsebuje nujno digitalne lastnine, temveč kaže na njeno lokacijo v verigi blokov. Podobno kot vstopnica za koncert ali listina za fizično lastnino tudi NFT odraža vrednost stvari, ki jo predstavlja.

Kakšna je povezava med NFT in kriptovalutami?

Kako lahko ustvarim lastni NFT?

Ali so NFT-ji prihodnost umetnosti in zbirateljstva?

Ali je NFT investicija?

Dodaj odgovor