Kaj je Polkadot (DOT)?

Home » Kaj je Polkadot (DOT)?
polkadot

V blockchain svetu velikokrat naletimo na počasne transakcije in visoke pristojbine tradicionalnih blockchain omrežij, kar marsikomu najeda živce. S tem v mislih so nekdanji ustvarjalci Ethereuma ustanovili Polkadot (DOT), platformo naslednje blockchain generacije, ki obljublja hitrejše in učinkovitejše transakcije. Poglejmo, za kaj gre.

Kripto projekt Polkadot je blockchain naslednje generacije, ki poskuša spodbujati medsebojno povezanost več blockchainov za razliko od omrežij, kot je Bitcoin, ki delujejo samostojno. Pritegnil je izjemno pozornost celotne skupnosti vlagateljev, razvijalcev in uporabnikov ter velja za enega najbolj inovativnih projektov na področju kriptovalut.

Glavni cilj Polkadot je torej delovati kot okvir za vse verige blokov, ki se vanjo vključijo, podobno kot HTML omogoča medsebojno interakcijo spletnih mest, brskalnikov in strežnikov. Ideja je, da bi poskrbeli za neurejene in drage postopke rudarjenja kriptovalut (vključno s potrjevanjem transakcij in varnostnimi protokoli) ter razvijalcem omogočili, da se osredotočijo na ustvarjanje funkcionalnosti dapp in pametnih pogodb.

Od tu izhaja izraz parachain, ki so heterogene verige blokov, o povezane s Polkadot. Interoperabilni so z omrežjem Polkadot in drugimi parachaini.

Zanimivost: Polkadot (DOT) je ustanovil Gavin Wood, soustanovitelj Ethereuma (ETH). Podobno pa je še drugi soustvarjalec Ethereuma – Charles Hoskinson ustanovil Cardano (ADA).

Kaj je Polkadot (DOT)?

Polkadot je v osnovi torej omrežje medsebojno povezanih blockchainov, ki omogoča interoperabilnost in skalabilnost, česar večina uveljavljenih blockchainov ne more zagotoviti. To pomeni, da lahko razvijalci na Polkadotu gradijo svoje verige blokov, te verige blokov pa lahko med seboj nemoteno komunicirajo in si izmenjujejo podatke.

Predstavljajte si ta projekt kot avtocestni sistem, kjer je vsaka veriga blokov avtomobil, Polkadot pa cesta. Tako kot lahko avtomobili zamenjajo vozni pas in se priključijo na različne ceste, lahko verige blokov komunicirajo in izmenjujejo podatke z drugimi verigami blokov v omrežju Polkadot. To ustvarja učinkovitejši in bolj povezan sistem kot tradicionalna blockchain omrežja, kjer vsako veriženje blokov deluje ločeno.

Zakaj je to tako pomembno?

 • Prvič, omogoča hitrejše transakcije in nižje provizije. Ker se lahko transakcije obdelujejo v več verigah blokov hkrati, je manj zastojev in manj čakanja za uporabnike. Poleg tega so lahko zaradi tega, ker lahko Polkadot obdela več transakcij hkrati, pristojbine nižje kot v drugih omrežjih, ki lahko obdelajo le eno transakcijo naenkrat.
 • Druga prednost omrežja Polkadot je osredotočenost na varnost. Polkadot uporablja edinstven mehanizem soglasja, imenovan “nominirani proof-of-stake” (NPoS), ki deležnikom omogoča, da imenujejo potrjevalce, ki so odgovorni za potrjevanje transakcij in vzdrževanje omrežja. Ta sistem je zasnovan tako, da preprečuje centralizacijo in ščiti pred napadi, zato je Polkadot varnejše in zanesljivejše omrežje kot številni njegovi konkurenti.

Zgodovina

 • 2016: Polkadot (DOT) je zamisel Dr. Gavina Wooda, ki je eden od soustanoviteljev Ethereuma in izumitelj jezika pametnih pogodb Solidity. Dr. Wood je sredi leta 2016 začel delati na svoji zamisli o “oblikovanju sharded različice Ethereuma” in oktobra 2016 objavil prvi osnutek bele knjige Polkadot.
 • 2017: Wood in Peter Czaban iz podjetja Parity sta leta 2017 ustanovila Web3 Foundation, neprofitno organizacijo s sedežem v Švici, ki je oktobra 2017 gostila prvo prodajo žetonov Polkadot. Prodaja je v manj kot dveh tednih zbrala 145 milijonov dolarjev in prodala 50% začetne zaloge 10 milijonov (starih) žetonov DOT, Web3 Foundation pa je za razvoj Polkadota izbrala podjetje Parity Technologies.
 • 2019: Leta 2017 je omrežje Polkadot doživelo hekerski napad, v katerem je bilo izgubljenih za 90 milijonov dolarjev DOT. Fundacija Web3 naj bi z zasebno prodajo žetonov v letu 2019 zbrala več kapitala, da bi dopolnila izgubljena sredstva. V prodaji je Polkadot poskušal prodati 500.000 žetonov DOT (starih) po vrednosti 1,2 milijarde dolarjev, cena žetonov pa je bila 120 dolarjev za kos.
 • 2020: Polkadot je za zagon glavne mreže sprejel strategijo postopnega uvajanja. Polkadotova prva kandidatka za glavno verigo omrežja, faza 1, je začela delovati 27. maja 2020. Predstavljala je začetni korak v večstopenjskem procesu uvajanja. Druga faza Polkadota se je začela 18. junija 2020 in je delovala kot omrežje z nominiranim proof-of-stake.
 • 2021: Polkadot je predstavil svoj prvi Parachain, Kusama, kar je bil pomemben mejnik za platformo. Zagon je pokazal izvedljivost in potencial Polkadotove inovativne tehnologije shardinga ter zmožnost gostovanja več interoperabilnih verig blokov.
 • 2022, 2023: Projekt Polkadot je v sredi medvedjega leta 2022 dosegel izjemen uspeh in v nekaj več kot letu dni od uvedbe parachainov konec leta 2021 postal največji in najrazličnejši ekosistem namenskih blockchainov in aplikacij za 1. plast. Omrežje se zdaj ponaša s 74 parachaini, ki podpirajo več kot 300 aplikacij, ki jih ni mogoče ustaviti, in s približno 550 projekti.

Kako deluje Polkadot (DOT)

Polkadot zagotavlja osrednje omrežje, verigo relejev (relay chain) in vzporedne verige blokov, imenovane parachaini. Poglejmo si Polkadot arhitekturo podrobneje.

 • Parachaini in relay chain: Parachaini so v bistvu PoS blockchaini, ki lahko delujejo neodvisno in jih lastnik lahko popolnoma prilagodi. Osredotočeni so na aplikacije s funkcijami in programsko logiko, ki so omejene samo nanje. Te verige služijo kot upravljavska plast omrežja in so mehanizem za upravljanje.

Vendar pa te parachaine povezuje relejna veriga, ki je odgovorna za skupno varnost omrežja, soglasje in interoperabilnost. Relejna veriga potrjuje podatke in zagotavlja, da so razumljivi; tj. odgovorna je za doseganje soglasja in zagotavljanje, da se transakcije izvajajo

 • Mostovi in stranske niti: Polkadot vsebuje tudi mostove, ki povezujejo verige blokov in omogočajo prenos podatkov med njimi. Mostovi vzpostavljajo interoperabilnost in se lahko uporabljajo za povezovanje z zunanjimi omrežji, kot sta Bitcoin (BTC) in Ethereum (ETH).
 • Substrate: Prednosti niso omejene le na odpravljanje prej omenjenih tehničnih težav. Polkadotov Substrate, ogrodje za razvoj veriženja blokov, je pomemben del ponudbe projekta in ima močan vpliv na razvoj razvoja v industriji. Njegova zasnova je takšna, da se lahko ekipe, podjetja in posamezniki osredotočijo na gradnjo dejanskega izdelka – za večino začetnega dela pri načrtovanju veriženja blokov namreč poskrbi ogrodje.
 • Mehanizem konsenza: V imenovanem modelu proof-of-stake konsenza na Polkadotu obstajajo trije deležniki:
 • Nominatorji: ščitijo relay chain in izberajo zaupanja vredne validatorje
 • Valdatorji (potrjevalci): so odgovorni za staking DOT, potrjevanje dokazov, ki jih predložijo izvajalci, in sodelovanje pri doseganju soglasja.
 • Zbirniki: zahtevajo manj sodelovanja kot validatorji – odgovorni so za vodenje evidence veljavnih transakcij parachain in njihovo pošiljanje validatorjem v relejni verigi.

Kaj je DOT?

Ključ do združitve vseh teh dejavnikov – potrditve proof-of-stake, interakcij med verigami in osnovnega programiranja – je DOT, Polkadotov izvirni žeton. DOT je kriptovaluta, ki jo validatorji zastavijo (staking) ali dajo kot jamstvo za odobritev naslednjega bloka v Polkadotovi verigi blokov. Na ta način DOT deluje kot Polkadotov mehanizem za proof-of-stake.

Pri sporočanju ali izmenjavi podatkov med dvema verigama blokov v omrežju se za plačilo pristojbin za transakcije uporabljajo DOT. S plačili DOT poteka tudi glasovanje o posodobitvah ali popravkih protokola.

Kje lahko kupim DOT?

Tako kot ostale priljubljene kriptovalute, lahko tudi DOT zamenjate za fiat valute, kot je evro, in shranite v kripto denarnicah. Ker je DOT med top 20 kriptovalutami po tržni kapitalizaciji (v času pisanja tega članka zaseda 8. mesto), lahko z njo trgujete na vseh večjih kripto borzah, kot so Binance, Bitstamp, KuCoin in Coinbase.

Primer: Nakup DOT na kripto borzi Binance poteka tako:

 1. Ustvarite račun na Binance
 2. Kliknite »Buy crypto« in izberite, kako želite opraviti nakup Polkadot (DOT). Na voljo so kreditna ali debetna kartica, bančno nakazilo SEPA, kripto nakazila ali tretjeosebna nakazila.
 3. Potrdite transakcijo
 4. Čestitke, zdaj že imate DOT v vaši kripto denarnici

Kje lahko shranim žetone DOT?

Na voljo so številne kripto denarnice, poleg tega pa vsam vsaka kripto borza avtomatsko ustvari denarnico ob registraciji.

Kaj vse lahko počnem z DOT?

Investitorji lahko uporabljajo DOT za sodelovanje pri upravljanju omrežja in pridobivanje staking nagrad.

Polkadot: Prednosti

 • Interoperabilnost: Polkadot omogoča, da več neodvisnih blockchainov komunicira med seboj. Protokol omogoča prenos katere koli vrste sredstev ali podatkov (ne le žetonov) med verigami. To je pomembno zato, ker omogoča interoperabilnost različnih verig blokov ne glede na omrežje, v katerem je veriga ustvarjena.
 • Ugled ekipe: Ekipo, ki stoji za Polkadotom, sestavljajo visoko usposobljeni in kvalificirani razvijalci ter inženirji za raziskave in razvoj. V ekipi je tako več svetovalcev z velikimi imeni na področju kriptovalut, vključno z Gavinom Woodom (soustanoviteljem Ethereuma). Razvijalci tudi aktivno komunicirajo s skupnostjo, ki z veseljem odgovarja na vprašanja in zagotavlja podrobnosti o napredku.
 • Skalabilnost: Protokol Polkadot omogoča tako ekonomsko razširljivost (z omogočanjem istih validatorjev za zaščito več verig blokov) kot transakcijsko razširljivost (transakcije so porazdeljene po več vzporednih verigah blokov).
 • Transparentno in decentralizirano upravljanje: “Dostopnost podatkov” in “shema veljavnosti”, ki ju uporablja Polkadot, verigam, ki delujejo v omrežju Polkadot, omogočata, da ohranijo svoje neodvisno upravljanje z možnostjo skupne varnosti. Vsi deležniki omrežja Polkadot lahko sodelujejo pri upravljanju omrežja. Zaradi Polkadotove tehnologije na področju proof-of-stake (PoS) se lahko imetniki kovancev DOT odločijo za obresti (donos) na kovance, ki jih imajo v lasti.
 • Varnost: Polkadot je zasnovan tako, da je zelo varen, saj ima funkcije, kot sta staking in robusten mehanizem soglasja, ki preprečujeta napade in zagotavljata celovitost omrežja.

Polkadot: Pomanjkljivosti

 • Kompleksnost: Polkadotova arhitektura je zelo zapletena, kar lahko razvijalcem oteži delo. To lahko omeji število razvijalcev in aplikacij, ki lahko uporabljajo omrežje.
 • Centralizacija: Čeprav je omrežje Polkadot zasnovano kot decentralizirano, obstajajo pomisleki, da lahko sčasoma postane preveč centralizirano. To bi lahko ogrozilo njegovo varnost in upravljanje.
 • Ekonomika žetonov: Ekonomika žetonov Polkadot je zapletena, saj obstajajo različne vrste žetonov in različne vloge vsakega od njih. To lahko vlagatelje zmede in lahko omeji sprejetje omrežja.

Polkadot vs. Ethereum

Ob vsakem novem blockchainu se vam najbrž poraja vprašanje – V čem se razlikuje od Ethereuma? Spodaj vam zato predstavljamo nekaj ključnih podobnosti in razlik med Polkadot in Ethereumom.

 • Prilagodljivost v primerjavi s specializacijo: Ena glavnih razlik med Ethereumom in Polkadotom je njun pristop k prilagodljivosti. Ethereum je zasnovan kot blockchain za splošne namene, ki se lahko uporablja za številne aplikacije. Zaradi te prilagodljivosti je Ethereum postal priljubljena izbira za vse, od decentraliziranih financ (DeFi) do nezamenljivih žetonov (NFT).

Polkadot pa ima bolj specializiran pristop. Zasnovan je kot omrežje specializiranih omrežij veriženja blokov, ki so optimizirana za posebne primere uporabe. To razvijalcem omogoča, da ustvarijo prilagojena omrežja veriženja blokov, ki ustrezajo njihovim posebnim potrebam in lahko sodelujejo z drugimi omrežji v omrežju Polkadot.

 • Mehanizem konsenza: Tako Ethereum kot Polkadot za varnost svojih omrežij uporabljata mehanizme soglasja PoS (proof-of-stake). Vendar se razlikujeta v pristopu k soglasju. Ethereum trenutno uporablja mehanizem konsenza PoS, znan kot Ethereum 2.0, ki je zasnovan tako, da je zelo razširljiv in energetsko učinkovit. To omrežju omogoča obdelavo velikega števila transakcij, ne da bi pri tem žrtvovali zmogljivost ali varnost.

Polkadot po drugi strani uporablja edinstven hibridni mehanizem soglasja, znan kot GRANDPA, ki je zasnovan tako, da je zelo varen in odporen proti napakam, hkrati pa omogoča hitro zaključevanje in potrjevanje blokov z majhnim zamikom.

 • Interoperabilnost: Tako Ethereum kot Polkadot sta zasnovana tako, da omogočata interoperabilnost med različnimi blockchaini. Vendar se razlikujeta v pristopu k interoperabilnosti. Ethereum uporablja premostitveni mehanizem, znan kot pegged sidechain, ki omogoča komunikacijo med različnimi blockchaini. To od razvijalcev zahteva, da za vsako omrežje, ki ga želijo povezati, ustvarijo mostove po meri, kar je lahko zamudno in zapleteno.

Polkadot po drugi strani uporablja vgrajen mehanizem interoperabilnosti, znan kot Polkadot Relay Chain. Ta omogoča nemoteno komunikacijo med različnimi blockchaini v omrežju Polkadot brez potrebe po prilagojenih mostovih.

Ko potegnemo črto

Polkadot je blockchain naslednje generacije, ki obljublja hitrejše transakcije, nižje pristojbine in večjo varnost kot tradicionalna blockchain omrežja. Njegova edinstvena arhitektura omogoča interoperabilnost in skalabilnost ter tako odpira svet možnosti za razvijalce, podjetja in vlagatelje. K ugledu zagotovo prispeva dejstvo, da jo je ustanovil soustanovitelj Ethereuma – Gavin Wood, twitter profil pa se danes bohoti z 1,4 milijona sledilci. Polkadot lahko pomembno vpliva na širši tehnološki prostor, saj je edinstveni pristop platforme k skalabilnosti, varnosti in interoperabilnosti model za razvoj bolj vključujočih projektov veriženja blokov, ki jih vodi skupnost. Poleg tega platforma ponuja edinstven sistem upravljanja, ki zainteresiranim stranem omogoča, da vplivajo na usmeritev projekta. Skupnost je ta demokratični pristop k odločanju pozdravila in je prispeval k hitri rasti in sprejetju platforme.

Pogosta vprašanja

Kdo je ustvaril Polkadot (DOT)?

Za kaj se uporablja kriptovaluta DOT?

Kako lahko kupim DOT?

Kako lahko shranim žetone DOT?

Kako deluje staking na Polkadot?