Kaj je Polygon (MATIC), se splača kupiti?

Home » Kaj je Polygon (MATIC), se splača kupiti?

Včasih poznan kot Matic Network, Polygon (MATIC) danes velja za eno najbolj priljubljenih rešitev plasti 2 v blockchain svetu. Znan tudi kot “Ethereum’s Internet of blockchains” si prizadeva s hitrim procesiranjem transakcij reševati težave s skaliranjem v verigi podatkovnih blokov Ethereum, letos pa je lansiral težko pričakovani Polygon 2.0. Poglejmo, kaj se skriva pod pokrovom in koliko bi lahko znašala cena MATIC.

Ključni poudarki:

 • Polygon (do 2020 znan kot Matic Network) je rešitev za skaliranje plasti 2 za Ethereum. Cilj projekta je zagotoviti hitrejše in cenejše transakcije v Ethereumovi verigi blokov.
 • Polygon so zaradi njegove skalabilnosti in poceni transakcij sprejeli številni odmevni projekti na področju kriptovalut, med drugim so to Decentraland, Aave in Curve Finance.
 • Julija 2023 je projekt zagnal nov protokol Polygon 2.0, ki izboljšuje razširljivost, varnost in interoperabilnost ter v ekosistem vnaša nov žeton POL.

Da bi razumeli pomen Polygona, moramo najprej razumeti problem, ki ga želi rešiti: razširljivost verige blokov. Ko je Ethereum postal priljubljen za decentralizirane aplikacije (dApps) in pametne pogodbe, se je kmalu začel soočati s težavami z razširljivostjo. Te omejitve so postale očitne, ko je preobremenjenost omrežja povzročila počasnejše transakcije in višje pristojbine, kar je predstavljalo velik izziv tako za razvijalce kot uporabnike.

 

Za pomoč pri reševanju teh izzivov so se pojavile rešitve za skaliranje plasti 2 (layer-2 solutions). In ena takšnih platform je Polygon, zasnovana za interoperabilnost med več verigami blokov, združljivimi z EVM, vključno z Ethereumom.

Kaj je Polygon?

Polygon (MATIC) je protokol in ogrodje za gradnjo in povezovanje blockchain omrežij, združljivih z Ethereumom. Gre za inovativno rešitev, ki Ethereum učinkovito preoblikuje v polnopravni sistem z več verigami, znan tudi kot »Ethereumov internet blockchainov«. Ta nov pristop omogoča razvijalcem, da uživajo prednosti zanesljive varnosti in živahnega ekosistema Ethereuma, hkrati pa izkoriščajo prednosti razširljivosti in prilagodljivosti, ki jih ponujajo Polygonove verige plasti 2.

Omrežje Polygon uporablja modificiran mehanizem soglasja PoS (proof-of-stake), ki validatorjem omogoča, da dosežejo soglasje z vsakim blokom, v nasprotju s tradicionalnimi mehanizmi PoS, ki od validatorjev zahtevajo obdelavo številnih blokov, da dosežejo soglasje. Ethereum je leta 2022 prešel z mehanizma proof-of-work (PoW) na mehanizem PoS. Če vas razlika med tema mehanizmoma zanima bolj podrobno, si lahko preberete naš članek.

Uporabniki lahko svojo kriptovaluto iz drugih verig blokov premostijo v omrežje Poligon in nato sodelujejo z aplikacijami, ki so bile prej dostopne samo v verigi blokov Ethereum.

Zgodovina

Polygon so kot Matic Network oktobra 2017 soustanovili Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal in Anurag Arjun. Trojica je prepoznala težave z razširljivostjo, ki pestijo Ethereum, zato se je lotila ustvarjanja zanesljivega okvira, ki bi izboljšal funkcionalnost Ethereuma. Sprva so jim pomagali prijatelji in družina iz Mumbaja. Čeprav ima platforma Polygon korenine v Indiji, še vedno privablja vlagatelje z vsega sveta. Leta 2019 so v dveh krogih zagonskega financiranja zbrali več kot 450.000 dolarjev. Projekt je tako skupno prejel približno 450 milijonov dolarjev sredstev različnih vlagateljev. Balaji Srinivasa (angelski vlagatelj), in Mark Cuban (ameriški milijarder in lastnik NBA kluba Dallas Mavericks, kjer igra naš as Luka Dončić), sta med vedno večjim seznamom podpornikov podjetja Polygon.

Februarja 2021 se je Matic Network preimenoval v Polygon in tako začel novo poglavje. Ustanovitelji podjetja Polygon so si zamislili sistem več verig, podoben sistemom Polkadot, Cosmos in Avalanche, vendar s pomembno razliko. Polygon je želel izkoristiti varnost, živahen ekosistem in odprtost sistema Ethereum, hkrati pa razvijalcem zagotoviti prilagodljivost in svobodo platforme z več verigami.

Ključni mejniki:

 • 2017: Okrobra 2017 se zažene omrežje Matic Network, ki oblublja reševanje težav s skalabilnostjo Ethereumovega blockchaina.
 • 2019: Uspešna začetna ponudba kovancev (ICO) za izvirno kriptovaluto projekta – MATIC. Ponudba ICO je bila uspešna, saj je zbrala 5,6 milijona dolarjev in pomenila prvi pomemben finančni mejnik projekta.
 • 2020: Matic Network je junija 2020 zagnal svoj mainnet in razvijalcem Ethereuma ponudil skalabilno in uporabniku prijazno platformo.
 • 2021: Februarja 2021 se je Matic Network preimenoval v Polygon, s čimer je nakazal spremembo svoje vizije.
 • Marca 2021 je bil Polygon integriran z Googlovo storitvijo BigQuery, spletno storitvijo, ki omogoča interaktivno analizo množično velikih podatkovnih nizov. Ta integracija je izboljšala možnosti Polygonove podatkovne analitike in razvijalcem zagotovila zmogljiva orodja za analizo Polygonovega blockchaina.
 • Junija 2021 je Polygon dosegel rekordnih 7 milijonov transakcij na dan, s čimer je presegel dnevni obseg transakcij Ethereuma. Ta mejnik je poudaril skalabilnost Polygona in njegov potencial za podporo visoko zmogljivim aplikacijam.
 • 2022: Polygon zbere 450 milijonov dolarjev tvegano financiranja tveganega kapitala. Tržna kapitalizacija kriptovalute MATIC prebije 10 milijard dolarjev
 • 2023: Julija 2023 predstavijo Polygon 2.0, s katerim želijo želi “poenotiti likvidnost” različnih omrežij v svojem ekosistemu kot del nove arhitekture ter izdati nov žeton POL.

Kako deluje Polygon?

Polygon deluje kot stranska veriga za Ethereum, ki deluje vzporedno z arhitekturo glavne verige Ethereum in je združljiva z EVM. Jedro sistema Polygon je dvoslojna struktura: plast proizvajalca blokov, ki hitro ustvarja bloke, in plast validatorja, kjer validatorji preverjajo te bloke. Proizvajalci blokov so izbrani naključno in ustvarjajo bloke, kar zagotavlja hitre transakcije. Bloki so nato preverjeni s strani validatorjev na podlagi modela soglasja PoS (proof-of-stake), kar zagotavlja varnost. Ta dvojna struktura omogoča, da se zagotavlja hitrost, ne da bi pri tem ogrožalo varnost.

Arhitektura

Polygon za izbiro proizvajalcev blokov uporablja arhitekturo Heimdall, ki povečuje skalabilnost in varnost omrežja. Proizvajalci blokov so naključno izbrani med potrjevalci PoS v omrežju, kar zagotavlja večjo varnost in skalabilnost, saj je bazen potrjevalcev precej velik. Polygonovi validatorji, ki delujejo vzporedno z glavno verigo Ethereum, v rednih kontrolnih točkah potrjujejo transakcije ekosistema. To pomaga ohranjati doslednost in odpravljati morebitne »spore«. Poleg tega ima Polygon tudi lastno plast Polygon Network, ki je bistvena za izdelavo blokov in lokalno soglasje v njegovem ekosistemu. Navidezni stroj Ethereum (EVM) Polygonu pomaga pri izvajanju pametnih pogodb.

Polygon uporablja ZK-rollups, ki združujejo večje število prenosov zunaj verige v eno transakcijo. Ta mehanizem pomaga transakcijam dodati anonimnost in tako uporabnikom zagotavlja zasebnost. Čeprav sta na voljo potrjevanje in soglasje, ne pride do uhajanja zasebnih informacij, kar se imenuje dokaz ničelne vednosti (zero-knowledge proof). Vse te strategije skupaj zagotavljajo podjetju Polygon porazdeljeno in varno arhitekturo. Tako zlahka preseže trenutno prepustnost omrežja Ethereum, ki v času pisanja tega članka znaša 29 transakcij na sekundo (TPS). Zaradi večje skalabilnosti so transakcije veliko cenejše blago, kot so trenutno v preobremenjenem omrežju Ethereum.

Različni nivoji Polygona:

 • Ethereum Layer 2 Chains: Te verige izkoriščajo varnost in decentralizacijo omrežja Ethereum ter zagotavljajo hitrejše in cenejše transakcije.
 • Standalone chains: To so neodvisne verige blokov, ki uporabljajo Polygonov tehnološki niz. Ponujajo najvišjo stopnjo prilagodljivosti in suverenosti, vendar zahtevajo lastne varnostne ukrepe.
 • Shared Security Chains: Te verige si delijo varnostni model omrežja Polygon, kar zagotavlja ravnovesje med prilagodljivostjo in varnostjo.
 • Enterprise Chains: To so dovoljene (zasebne) verige blokov, prilagojene potrebam podjetij, ki zagotavljajo nadzor in zasebnost.

Polygon in Ethereum: V čem je razlika?

Pomembno je poudariti, da Polygon ne tekmuje z Ethereumom. Če že, je odvisen od Ethereuma in obratno. Poslanstvo Polygona je izkoristiti omrežje Polygon za ustvarjanje infrastrukture, ki bo kos množičnemu sprejemanju Ethereuma. Posledično je Polygon bolj odvisen od Ethereuma kot Ethereum od Polygona. To je pričakovano, saj je Polygon zgrajen na vrhu njegove verige blokov.

Glavna pomanjkljivost je, da lahko prehod na Polygon zaradi hitrosti razvodeni vrednost, ki jo pridobi Ethereum. Razvodenitev vrednosti lahko dejansko ovira neposredno rast števila uporabnikov sistema Ethereum na nekaterih lokacijah. Če se pošalimo, Polygon izboljša Ethereum, zato bo več ljudi uporabljalo verigo blokov Ethereum. Ker bo več uporabnikov prosto zaklenilo svoj kapital v verigi blokov Ethereum, se bo njegova vrednost povečala, kljub možnosti »kraje« skupne zaklenjene vrednosti (TVL) Ethereumu.

Ali Ethereum 2.0 ni odpravil potrebe po Polygonu in ostalih rešitvah plasti 2?

Ne zares. Ethereum 2.0 je pomembna nadgradnja verige blokov Ethereum, vendar le omejeno rešuje izziv skalabilnosti. Ker vse več decentraliziranih platform in aplikacij DApps uporablja rešitve na verigi, kot je Eth2, se lahko povpraševanje začne približevati mejam skalabilnosti. Kot smo že omenili, se zaradi tega poveča omrežni promet. Pristojbine za plin začnejo naraščati, omrežje pa je na koncu enako obremenjeno kot prej. Tu nastopi Polygon, ki verigi blokov Ethereum zagotovi dodatno plast skalabilnosti. Še ena izmed bolj priljubljenih rešitev plasti 2 je Arbitrum (ARB), ki smo ga opisali tukaj.

Kaj je MATIC?

V središču Polygonovega ekosistema je MATIC – izvirna kriptovaluta projekta, ki služi več namenom:

 • Plačilo pristojbin za transakcije: Če uporabniki za transakcije namesto ETH uporabljajo MATIC, so lahko deležni hitrejših in cenejših transakcij, zaradi česar je omrežje dostopnejše in učinkovitejše.
 • Mehanizem PoS: MATIC se uporablja v mehanizmu soglasja proof-of-stake (PoS). Validatorji, ki so odgovorni za preverjanje in potrjevanje novih transakcij, zastavijo svoje žetone MATIC kot obliko zavarovanja. To spodbuja pošteno ravnanje, saj lahko potrjevalci v primeru zlonamernega ravnanja izgubijo zastavljene žetone.
 • Žeton upravljanja: Imetniki MATIC lahko glasujejo o predlogih za izboljšanje Polygona (PIP) in tako vplivajo na razvoj in usmeritev omrežja. To spodbuja občutek skupnosti in uporabnikom omogoča, da sodelujejo v prihodnosti omrežja.

MATIC se lahko tudi uporablja za nakup NFT znotraj Polygonove NFT tržnice.

Kje lahko kupim MATIC?

Tako kot nakup večine kriptovalut, lahko tudi MATIC zamenjate za fiat valute, kot je evro, in shranite v kripto denarnicah. Ker je MATIC med top 20 kriptovalutami po tržni kapitalizaciji, lahko s kriptovaluto trgujete na vseh večjih kripto borzah, kot so Binance, Coinbase, Kraken, in KuCoin.

Primer: Nakup MATIC na kripto borzi Binance poteka tako:

 1. Ustvarite račun na Binance
 2. Kliknite »Buy crypto« in izberite, kako želite opraviti nakup MATIC. Na voljo so kreditna ali debetna kartica, bančno nakazilo SEPA, kripto nakazila ali tretjeosebna nakazila.
 3. Potrdite transakcijo
 4. Čestitke, zdaj že imate MATIC v vaši kripto denarnici

Kje lahko shranim žetone MATIC?

Na voljo so številne kripto denarnice, poleg tega pa vsam vsaka kripto borza avtomatsko ustvari denarnico ob registraciji.

Binance

Nizke provizije, široka ponudba ...

Binance
4.8/5

Je MATIC dobra investicija?

Tukaj je dobro upoštevati več dejavnikov. Ethereum (ETH) največje blockchain omrežje na svetu s funkcionalnostjo pametnih pogodb. Tržna kapitalizacija njegove lastne valute ether (ETH) znaša v času pisanja tega članka 230 milijard dolarjev, s čimer je po tržni kapitalizaciji druga največja kriptovaluta na svetu, takoj za Bitcoinom (BTC). Vsak projekt, ki lahko zanesljivo izboljša Ethereum, bo verjetno dobil množično podporo in sprejetje, in med njimi je zagotovo Polygon. Projekt bi lahko postal glavna izbrana rešitev plasti 2 za Ethereum. Ekipa je močna in ambiciozna ter si agresivno prizadeva za izjemne partnerske priložnosti. Projekt ponuja rešitve za težave, nad katerimi se uporabniki Ethereuma pritožujejo že leta. Skozi leta se je projekt Polygon izkazal za zelo zanesljivega in ima za sabo kar zajetno bazo uporabnikov in privržencev.

S tržno kapitalizacijo približno 7 milijard dolarjev (v času pisanja tega članka) je MATIC med 20 največjimi kriptovalutami. Poleg tega je največja ponudba omejena na 10 milijard MATIC. Od teh 10 milijard je v obtoku približno 7,6 milijarde žetonov. Zaradi te omejene ponudbe je mogoče, da bo povpraševanje po žetonih MATIC preseglo ponudbo, kar bo privedlo do pozitivnega cenovnega gibanja.

Seveda pa pred investiranjem vedno opraviti lastno raziskavo in nikoli ne investirajte več, kot ste pripravljeni izgubiti.

Polygon: Prednosti

 • Razširljivost: Ena najpomembnejših prednosti sistema Polygon je njegova razširljivost. Kot rešitev za skaliranje na plasti 2 za Ethereum ponuja Polygon hitrejše in cenejše transakcije kot Ethereum. To spreminja pravila igre tako za razvijalce kot za uporabnike, saj decentralizirane aplikacije (DApps) postajajo dostopnejše in učinkovitejše.
 • Interoperabilnost: Polygon različnim bloockchain omrežjem omogoča, da med seboj nemoteno komunicirajo in sodelujejo. Ta interakcija med verigami razbija meje in spodbuja bolj povezan ekosistem. S Polygonom lahko decentralizirana aplikacija, zgrajena na Ethereumu, brez težav dostopa do baze uporabnikov v drugi verigi, na primer Binance Smart Chain.
 • Varnost: Polygon uporablja mehanizem soglasja proof-of-stake, ki je energetsko učinkovitejši od soglasja proof-of-work. Potrjevalci v omrežju Polygon kot obliko zavarovanja vlagajo žetone MATIC, kar spodbuja pošteno ravnanje in prispeva k varnosti omrežja.
 • Prilagodljivost: Polygonova arhitektura omogoča visoko stopnjo prilagodljivosti, saj je sestavljena je iz različnih verig. Ta hibridni model Polygonu omogoča, da zadovolji različne potrebe in primere uporabe, od javnih omrežij, ki izkoriščajo varnost Ethereuma, do zasebnih omrežij, prilagojenih potrebam podjetij.
 • Upravljanje s strani skupnosti: Polygon svojo skupnost opolnomoča z modelom upravljanja, ki imetnikom licence MATIC omogoča glasovanje o predlogih za izboljšanje – Polygon Improvement Proposals  (PIP). To uporabnikom omogoča, da sodelujejo pri razvoju in usmerjanju omrežja, kar spodbuja občutek skupnosti in lastništva.

Polygon: Pomanjkljivosti

 • Polygon se zanaša na Ethereum: Eden glavnih izzivov projekta Polygon je njegova odvisnost od omrežja Ethereum. Polygon je rešitev plasti 2 za Ethereum, kar hkrati pomeni, da lahko kakršne koli težave, ki vplivajo na omrežje Ethereum, kot so preobremenjenost omrežja ali visoke pristojbine za plin, potencialno vplivajo na Polygon.
 • Omejena varnost za samostojne verige: Polygonova arhitektura omogoča visoko stopnjo prilagodljivosti, vendar predstavlja tudi nekaj izzivov. Samostojne verige na primer omogočajo najvišjo stopnjo prilagodljivosti in suverenosti, vendar zahtevajo lastne varnostne ukrepe. To pomeni, da so te verige bolj dovzetne za napade, saj nimajo koristi od skupne varnosti omrežja Polygon ali Ethereum.
 • Tveganje za centralizacijo: Polygonov mehanizem soglasja PoS je povezan s tveganjem centralizacije. V sistemu PoS imajo potrjevalci z več žetoni večjo moč v omrežju. To lahko potencialno privede do koncentracije moči med majhnim številom potrjevalcev, kar spodkopava decentralizacijo, ki je temeljni kamen tehnologije veriženja blokov.

Polygon 2.0

Pri Polygonu so 14. julija 2023 napovedali razvoj protokola Polygon 2.0, večje nadgradnje protokola Polygon. Glavni koncept je preoblikovanje omrežja v vrednostni sloj (value layer). Poligon 2.0 želi biti platforma za ustvarjanje, programiranje in premikanje vrednosti.

Dve pomembni viziji projekta Poligon 2.0 sta neskončna razširljivost in medsebojna povezljivost. Polygon 2.0 bo uporabljal tehnologijo ZK (Zero-Knowledge) L2 rollup. Poleg tega ekipa pojasnjuje, da tehnologija ZK podjetju Polygon 2.0 omogoča podporo neomejenemu številu verig blokov s specializiranim komunikacijskim protokolom med verigami.

Katere so glavne komponente nadgradnje Polygon 2.0?

 • Ekosistem, ki temelji na ZK: junija 2023 je Polygon napovedal nadgradnjo sistema Polygon PoS na zkEVM Validium. To je prva stopnja Polygonove implementacije tehnologije ZK v njegovem ekosistemu.
 • Nova MATIC tokenomika: MATIC je žeton z 11. največjo tržno kapitalizacijo na svetu. Načrt Polygon 2.0 želi, da bi Polygon postal vrednostni sloj Ethereuma, pri čemer bo imel pomembno vlogo MATIC, istočasno pa namerava projekt lansirati nov žeton POL – ki je tehnična nadgradnja izvirnega sredstva omrežja Polygon. POL je protokolni žeton naslednje generacije, ki naj bi postal glavno orodje za usklajevanje in rast ekosistema Polygon ter glavno gonilo vizije vrednostnega sloja za internet.
 • Nov sistem upravljanja: Hudson Jameson, podpredsednik za skupnost in upravljanje v podjetju Polygon Labs, pojasnjuje, da želi načrt Polygon 2.0 model Polygon preusmeriti v ekosistem s prispevkom skupnosti in večjo decentralizacijo. Jameson je Polygon 2.0 primerjal z Vitalikovim načrtom, da bi Ethereum spremenil v proof-of-stake omrežje. Na koncu je bila Združitev (The Merge) kombinacija Vitalikovih načrtov za Ethereum in predlogov, zbranih od skupnosti Ethereum.

Polygon partnerstva

O ugledu projekta Polygon pričajo tudi številna odmevna partnerstva:

 • Google Cloud: Da bi projekt Consensus 2023 pripomogel k hitrejšemu in večjemu sprejemanju ključnih protokolov Polygon, je napovedal strateško zavezništvo z družbo Google Cloud. S partnerstvom bo Google Cloud razvijalcem projekta Polygon strateško zagotavljal svoje storitve v oblaku, ki temeljijo na veriženju blokov, s čimer jim bo prihranil stroške pridobivanja in vzdrževanja vozlišč veriženja blokov pri drugih ponudnikih.
 • Adobe: Adobe je v sodelovanju s Polygonom nadgradil svojo platformo za umetnike Behance v NFT tržnico. To partnerstvo umetnikom omogoča, da objavijo svoje NFT, ki so jih izdelali na Polygonu, in tako pomagajo Adobe povečati svoj doseg na področju NFT.
 • Starbucks: Starbucks je v sodelovanju s Polygonom napovedal program zvestobe “Starbucks Odyssey”, ki temelji na NFT.
 • Meta: Matična organizacija, ki obsega Facebook, Instagram in WhatsApp, je napovedala, da bo na Instagramu ponudila trgovanje z NFT. Polygon pri tem projektu sodeluje izključno z družbo Meta, s čimer se Polygon uveljavlja kot blagovna znamka blockchain za tradicionalna podjetja.
 • Hamilton Lane – to priznano investicijsko podjetje, ki upravlja premoženje v vrednosti več kot 790 milijarde evrov, je najavilo, da bo prek platforme Securitize podjetja Polygon v svoje okrilje sprejelo individualne vlagatelje. Družba Hamilton Lane je Securitize za vstopno točko v Web 3 izbrala zaradi Polygonove dostopnosti in skalabilnosti.

Ko potegnemo črto

Z razširljivo in učinkovito rešitvijo plasti 2 Polygon uspešno rešuje nekatere najbolj pereče težave v omrežju Ethereum, kot so visoke pristojbine in nizke hitrosti transakcij. Zaradi svoje zmožnosti, da se brez težav poveže z omrežjem Ethereum in hkrati ponuja prednosti samostojnega veriženja blokov, je postala prednostna izbira tako za razvijalce kot za uporabnike. Številna partnerstva s svetovnimi blagovnimi znamkami in nenehni razvoj njegovega ekosistema pričajo o potencialu Polygona in njegovi zavezanosti k premikanju meja tehnologije veriženja blokov. Z napredovanjem je Polygon pripravljen odigrati ključno vlogo pri množičnem sprejemanju tehnologije veriženja blokov in uresničevanju spleta 3.0.

Nihče ne more povsem natančno napovedati prihodnjih vrednosti kriptovalute MATIC, vendar ima ekipa Polygon očitno vizijo, usmerjeno v prihodnost, in zdi se, da bosta tako njeno omrežje kot kovanec dolgoročno na trgu. Njihov izjemen seznam partnerstev z znanimi podjetji bo sčasoma pripomogel tudi k temu, da bodo njihovo omrežje sprejeli in vanj vključili uporabnike.

Pogosta vprašanja

Kaj je Polygon?

Katere težave v blockchain svetu rešuje Polygon?

Kako se MATIC uporablja v omrežju Polygon?

Čemu je namenjena nadgradnja Polygon 2.0?

Kje lahko kupim MATIC?