Kaj je proof-of-reserve (PoR)?

Home » Kaj je proof-of-reserve (PoR)?
roof of reserve

Kaj je proof-of-reserve (PoR) in zakaj bi ga morala imeti vsaka ugledna kripto borza? Po propadu kripto borze FTX želijo ostale borze obdržati svoj ugled z večjo transaparentnostjo. Binance je v luči tega predstavil koncept proof-of-reserves. Poglejmo, za kaj gre.

Propad borz kriptovalut, kot je FTX, je dodatno pritisnil na že tako težko kripto zimo, toda istočasno je dogodek spodbudil ostale borze in podjetja v kripto prostoru, da zaupanje uporabnikov vzamejo bolj resno. Tako je nastal sistem proof-of-reserves (PoR), ki ga je zdaj vzpostavila največja kripto borza po obsegu trgovanja – Binance, sledil ji je tudi Kraken.

V uradni objavi prejšnji teden so navedli, da se bo sistem PoR najprej začel uporabljati za Bitcoin (BTC), druge kriptovalute (ETH, BNB, USDT, BUSD, USDC) in omrežja pa bodo dodani v naslednjih nekaj tednih. Ta sistem pomeni, da pri Binance prikazujejo dokaze o imetju sredstev, ki pokrivajo vsa sredstva njihovih uporabnikov v razmerju 1:1, in nekaj rezerv. Še natančneje, Binance je zagotovil posnetek stanj na računih in lastnih rezerv bitcoinov na dan 22. novembra 2022 ob 23:59 UTC. Borza trdi, da ima v svojih rezervah 582.485 BTC, medtem ko imajo njeni uporabniki neto stanje 575.742 BTC, kar pomeni, da ima Binance 101% delež rezerv.

V luči vzpostavitve sistema PoR so pri Binance 28. novembra v neznano denarnico poslali 127.351 Bitcoinov (BTC) oz. več kot 2 milijardi dolarjev (Whale Alert). Po podatkih iz verige se je transakcija zgodila ob 10.00 UTC, pri čemer je Binance stala le 0,000026 BTC (0,42 USD).

Velika transakcija z bitcoini je med skupnostjo takoj sprožila paniko oz. »FUD« – strah, negotovost in dvom -, pri čemer so mnogi ugotavljali, da je Binance v eni sami transakciji prenesel celotno premoženje v vrednosti BTC. Toda na to se je odzval izvršni direktor CZ s tvitom, kjer je pojasnil, da je poteza del procesa.

Obstajata 2 načina za potrditev BTC imetja

Uporabniki lahko svoja osebna imetja bitcoinov preverijo tudi na trgovalni platformi prek zagotovljene povezave ali s pomočjo Binance lastnega kripto orodja Merkle Tree, ki združuje velike količine podatkov v en sam hash.

Kako to preverite? Po prijavi na borzo kliknete wallet in nato audit, kar bo ustvarilo edinstven ID zapisa, ki potrjuje, da so sredstva zajeta, in potrjuje stanje sredstev uporabnikov v času revizije. Tisti, ki želijo narediti še korak dlje in neodvisno preveriti svoja sredstva, lahko izvorno kodo kopirajo v aplikacijo v pythonu in jo sami preverijo.

Pri Binance so še povedali, da namerajo v preverjanje svojega sistema PoR vključiti tudi revizorje tretjih oseb in uvesti tehnologijo dokazovanja brez znanja (zero-knowledge proof technology – zk-SNARK), s čimer želijo izboljšati zasebnost in robustnost ter dokazati, da je skupno neto stanje (USD) vsakega uporabnika ne-negativno.

Korak v pravo smer, toda nismo še tam

Binance ponuja na stotine različnih kriptovalut, zato upajmo, da bodo lahko pokrili tudi dvige za manj znane kriptovalute. Prav tako bi moralo podjetje sodelovati z neodvisnimi finančnimi in varnostnimi revizijskimi podjetji, tako da nam ne bo treba samo slepo zaupati borzi. Pred nami je še dolga pot, vendar je vsaj današnji novi sistem dokazovanja rezerv korak v pravo smer.