Kaj je PulseChain in kako namerava revolucionirati Ethereum?

Home » Kaj je PulseChain in kako namerava revolucionirati Ethereum?
Kaj je PulseChain

PulseChain je javna blockchain platforma, ki se osredotoča na hitre transakcije, nizke pristojbine in prijaznost do okolja na Ethereumu. PulseChain počne nekaj, česar ni poskusil še nihče – uporablja namreč verigo blokov, ki je že napolnjena s pogodbami in stanji uporabnikov. Poglejmo, kaj obeta ta zanimiv kripto projekt, ki je nastal pod okriljem HEX-a.

PulseChain (PLS) je polnopravna trda vilica Ethereum blockchaina, ki za to največjo platformo s pametnimi pogodbami obljublja nove izboljšave, med drugim bo PulseChain lahko obravnaval 5 milijonov dnevnih transakcij.

Pri podpiranju interoperabilnosti med različnimi omrežji veriženja blokov in lažjem potrjevanju transakcij ima ključne vlogo Pulse (PLS), izvirna kriptovaluta omrežja PulseChain. Cilj platforme je zmanjšati računsko obremenitev verige blokov Ethereum in ustvariti stroškovno učinkovito alternativo za razvijalce pametnih pogodb. O datumu začetka delovanja sistema PulseChain se precej špekulira, med drugim naj bi bil zagon platforme PulseChain največji airdrop oziroma začetna distribucija v zgodovini kriptovalut.

Pri PulseChain so tudi izjavili, da želijo s projektom zmanjšati obremenitev omrežja Ethereum, ne pa mu neposredno konkurirati. Poleg tega se zdi, da je bila veriga najprej zasnovana, da bi imetnikom HEX omogočila izvajanje transakcij in se hkrati izognila pristojbinam za plin Ethereum.

Kaj je PulseChain?

PulseChain je hitra odprtokodna javna veriga blokov in stroškovno učinkovita trda vilica verige blokov Ethereum. Je prva trda vilica, ki vsebuje celotno stanje verige blokov Ethereum. To pomeni, da vsebuje zapise vseh transakcij, uporabniških računov in interakcij pametnih pogodb v Ethereumu. Uporabniki bodo dejansko prejeli kopijo vseh svojih trenutnih sredstev na PulseChainu in tudi tisti, ki ne vlagajo v PulseChain, lahko prejmejo te žetone. Pomembno je, da so izvorni žeton PulseChain in vsi kovanci na njem zasnovani tako, da se začnejo brez vrednosti, da ne bi imeli koristi od trdega dela drugih.

Medtem ko uvajanje Ethereum 2.0 dosega zadnje faze, na področju programirljivih verig blokov postaja dom več konkurentov verige Ethereum. Projekt PulseChain želi rešiti težave, povezane z razširljivostjo sistema Ethereum, in sicer z zagotavljanjem poceni alternative omrežju.

PulseChain rešuje probleme Ethereuma, ki se sooča s preobremenitvami omrežja

Pristojbine za plin ETH lahko v obdobjih preobremenjenosti omrežja močno narastejo. Ko se to zgodi, transakcije trajajo dlje, da se zaključijo, in celotno omrežje se upočasni. PluseChain to rešuje s povečanjem hitrosti in učinkovitosti omrežja Ethereum. Čas blokade v sistemu Ethereum je 15 sekund. Čas blokiranja omrežja PulseChain pa je 3 sekunde, zaradi česar je omrežje bistveno hitrejše in bolj skalabilno.

Poleg tega PulseChain uporablja Parlia, vilico Binance Smart Chain (BSC), ki temelji na soglasju proof-of-stake. Vendar se je projekt od takrat premaknil k novemu modelu konsenza PoSA (Proof of Staked Authority), ki uvaja nativne pogodbe z validacijskim deležem, rotacijo in razrezom nagrade. V času pisanja tega članka ima PulseChain 33 validatorskih vozlišč v celotnem omrežju. Validator lahko postane vsakdo, če vloži 5000.000 žetonov PLS. Validatorji zaslužijo delež provizij za transakcije iz celotnega omrežja. Vendar se ta začetni vložek ne povrne.

Poleg tega PulseChain uporablja mehanizem rotacije validatorjev, ki zagotavlja pravično porazdelitev dejavnosti med vozlišči. Skupnost PulseChain lahko validatorje zamenja vsakih 24 ur glede na število zastavljenih žetonov PLS, kar ustvarja dodatne spodbude za zastavljanje in varovanje omrežja.

Pulse (PLS), izvorna kriptovaluta PulseChain

Nativni žeton PulseChain je PLS, ki je žeton PRC-20. Ponudba PLS se bo ob »forkanju« povečala za vsaj 10.000x. Dodatna ponudba bo razdeljena uporabnikom, ki so prisustvovali v »fazi žrtvovanja« (Sacrifice period). Žeton PLS je deflacijski, saj se redno sežge 25% vseh provizij za transakcije.

Žeton PLS je uporaben za plačilo pristojbin za transakcije, delegiranjem deleža na potrjevalce in glasovanje. Po vilici bodo nekatere pogodbe in aplikacije delovale tako kot na Ethereumu, druge pa ne. Prav tako ni znano, kakšna bo vrednost žetonov in NFT na verigi PulseChain, vendar je Ethereum podvržen zamašitvi zaradi visokih pristojbin, zato bo uporabnik morda raje zamenjal žetone, ki jih že ima, na cenejši in zmogljivi verigi.

Kako lahko dobim PLS?

V PulseChainu lahko žetone dobite na več načinov. Najprej lahko dobite kopijo sredstev, ki jih že imate v lasti na Ethereumu, prek brezplačnega mehanizma airdrop, katerega datum v času pisanja tega članka še ni znan. Drug edinstven mehanizem, ki je bil označen kot žrtvovalno obdobje ali sacrifice period, vabi uporabnike, da žrtvujejo ali dejansko sežgejo žetone, ki jih že imajo v lasti, na primer ETH. Ta bo nato nadomeščen s PLS v večjem znesku, ko bo začel delovati. Če boste na primer žrtvovali 1 ETH, boste ob zagonu dobili 7000 PLS.

Zgodnejše in večje »žrtve« prejmejo več točk. V prvih petih dneh žrtvovanja je stopnja enaka, v zadnjih 14 dneh pa se poveča za 5 %. Žrtvovanje se je končalo 2. avgusta 2021. Skupne žrtvovalne točke za točke posameznega žrtvovalčevega naslova (na istem metamrežnem naslovu) se seštejejo v vseh podprtih verigah in poročilu SENS.org. Tako se ustvari seznam žrtvovalcev, razvrščenih po skupnem številu točk od največjega do najmanjšega.

Edinstvena značilnost v tem obdobju je bila, da so vlagatelji lahko svoj delež žrtvovali v dobrodelne namene in ne neposredno družbi PulseChain. Pomembno je, da za delež še vedno prejmejo del PLS. Ekipa je v samo šestih dneh zbrala 25 milijonov dolarjev za medicinske raziskave SENS.org. Pomembno je omeniti, da so »žrtve« za SENS.org v fazi žrtvovanja prinesle 25% manj točk v primerjavi z »žrtvami« na Pulse.info.

Mehanizem Proof of Staked Authority (PoSA)

Omrežje PulseChain za potrjevanje transakcij uporablja mehanizem soglasja PoSA (Proof of Staked Authority). PoSA združuje mehanizma proof-of-stake (PoS) in proof-of-authority (PoA) ter ponuja hibridni model konsenza naslednje generacije, ki odpravlja številne neučinkovitosti starejših mehanizmov konsenza.Omrežje PulseChain za potrjevanje transakcij uporablja mehanizem konsenza Proof of Staked Authority (PoSA). PoSA združuje dokazilo o prevzemu (PoS) in dokazilo o avtoriteti (PoA) ter ponuja hibridni model konsenza naslednje generacije, ki odpravlja številne neučinkovitosti starih mehanizmov konsenza.

Prednosti PulseChain

  • PulseCHain želi izboljšati omrežje Ethereum z delitvijo dela obremenitve omrežja in znižanjem pristojbin za plin.
  • PulseChain želi znižati vstopno oviro za Web3 tako, da uporabnikom omogoča brezplačno transakcijo z uporabo freemium sistema žetonov PLS. Poleg tega je cilj sistema PulseChain izboljšati teoretično dinamiko iger obstoječih blockchain omrežij z uporabo modela 0-odstotne inflacije za žeton PLS.
  • Ker je PulseChain polnopravna vilica Ethereuma, se ne začne kot prazna veriga blokov. Vsa stanja žetonov in podatki o pametnih pogodbah bodo pripravljeni za uporabo v novi vilici Ethereuma takoj, ko bo začela delovati.

Prednosti PulseChain za imetnike Ethereuma (ETH)

Poleg vseh svojih vrhunskih tehničnih napredkov, najsodobnejše kodne baze, mehanizma konsenza in osupljive tokenomike je Pulse Chain prepoznaven tudi po tem, da uporabnikom ETH zagotavlja največji airdrop v kripto zgodovini. Vsem imetnikom ETH bo na verigi Pulse Chain zagotovljena kopija ETH v razmerju 1:1 do PLS. Poleg tega bo več kot 50 milijonov ERC-20 v ekosistemu Ethereum v razmerju 1:1 kopiranih tudi na Pulse Chain. Ti bodo brezplačno kopirani na Pulse Chain za vse imetnike Ethereuma brez omejitve daodatnih zahtevkov, ki bi zahtevali dolgotrajna opravila.

Samo dodajte RPC glavnega omrežja Pulse Chain v svojo kripto denarnico, ki jo hranite sami, in vaše kopije PRC-20 vseh imetij v omrežju Ethereum bodo v vaši denarnici. Vsa sredstva morajo biti shranjena v denarnicah, ki jih hranite sami, da prejmete PRC-20 in kopije PLS v verigi Pulse Chain, podobno kot je ustanovitelj Richard Heart v primeru HEX airdropa imetnikom BTC, ki so svoje kovance hranili sami.

PulseX

PulseX je DeFi platforma za izmenjavo žetonov pod okriljem PulseChain. Udeležencem omrežja bo omogočala dostop do funkcij Defi, kot so AMM, likvidnostni bazeni in yield farming. PulseX torej vodi Richard Heart, podjetnik in ustanovitelj projekta kriptovalute HEX. V žrtvenem obdobju družbe PulseChain so bila zbrana sredstva, ki bodo delno prispevala k razvoju in zagonu platforme PulseX. Vlagatelji, ki so »žrtvovali« žetone, bodo prejeli alokacijo žetonov PLSX, ki so izvorni žeton uporabnosti platforme PulseX.

Ko potegnemo črto

Zanimivo bo videti odziv skupnosti razvijalcev decentraliziranih aplikacij (dapp), ko bo PulseChain uradno zaživel. Ekipa je pri razvoju projekta naletela na nekaj nepričakovanih izzivov, zato so se odločili, da začetek projekta prestavijo, dokler jih ne odpravijo. Čeprav je bilo to za nekatere člane skupnosti razočaranje, so številni drugi izrazili zadovoljstvo nad predanostjo ekipe, da zagotovi stabilen in varen začetek projekta. Kljub zamudi PulseChain ostaja zelo pričakovan projekt v svetu kriptovalut. Zaradi osredotočenosti na trajnost, skalabilnost in učinkovitost je privlačna alternativa drugim omrežjem veriženja blokov, številni vlagatelji in navdušenci pa nestrpno pričakujejo, kako se bo obnesel na trgu.

Ni še čisto jasno, ali je PulseChain zgolj dodatna vzpodbuda za poslovanje imetnikov žetonov HEX ali poskus polnopravne blockchain rešitve, ki naj bi pritegnila živahen ekosistem dappov. V vsakem primeru projekt predstavlja nekaj zelo zanimivih priložnosti za staking za tiste, ki iščejo dolgoročne naložbe in imetnike kriptovalute HEX.

Pogosta vprašanja

Kaj je PulseChain?

Kdaj bo PulseChain začel delovati?

Kdaj bo PulseChain airdrop?

Je PulseChain dobra naložba?

Kako lahko kupim PLS?

Kako se PLS razlikuje od drugih kriptovalut?