Kaj je Ripple (XRP) in kaj pomeni za finančno industrijo?

Home » Kaj je Ripple (XRP) in kaj pomeni za finančno industrijo?
kaj je ripple xrp

V svetu kriptovalut je Ripple (XRP) stari veteran, ki je zaradi svojega ogromnega potenciala leta nazaj hodil ob boku Bitcoina (BTC) in Ethereuma (ETH), dokler ni naletel na težave z ameriškim SEC. Zdaj je dobil tožbo proti temu organu in lahko ponovno zaživi svoj potencial. V tem vodiču boste izvedeli vse, kar morate vedeti o Ripplu.

Ključni poudarki:

 • Ripple je storitev za banke – prek lastnega plačilnega omrežja, ki temelji na tehnologiji blockchain, bankam omogoča medsebojno povezovanje
 • Povezuje kriptovalute in tradicionalno bančništvo, saj uporablja lastno valuto kot vmesni člen za izmenjavo fiat valut v kriptovalute
 • Zelo hitro premika denar. Za potrditev denarja potrebuje le 3,5 sekunde in lahko opravi 1000 transakcij na sekundo, kar je enako število transakcij, kot jih lahko opravi Visa

Naša globalna družba je bolj povezana kot kdaj koli prej, saj tehnologija hitro povečuje učinkovitost na raven, ki je bila še pred nekaj desetletji nepredstavljiva. Kljub temu pa je prenos denarja v obliki čezmejnih transakcij še vedno zamudno in pogosto neučinkovito. Razlog za te počasne in drage transakcije je uporaba zastarelih postopkov, ki morajo biti v koraku z inovacijami finančnega sistema, pri čemer pomanjkanje ustrezne komunikacije med plačilnimi kanali upočasnjuje funkcije prenosa. Poleg tega je težava še večja zaradi zapletenosti teh transakcij z več valutami in predpisi posameznih držav.

In tukaj vstopi v igro Rippleglobalno plačilno omrežje (RippleNET), ki želi zgornje probleme rešiti z izkoriščanjem moči tehnologije blockchain in svoje kriptovalute XRP. Ripple v bistvu povezuje različne udeležence v plačilnem ekosistemu, kot so banke, ponudniki plačil, borze digitalnega premoženja in podjetja, ter zagotavlja izkušnjo pošiljanja in prejemanja denarja po vsem svetu brez trenj.

Kaj je Ripple?

Ripple (XRP) je digitalno plačilno omrežje in protokol, ki temelji na verigi blokov in ima lastno kriptovaluto XRP. Ripplov glavni proces je sistem za izmenjavo sredstev za poravnavo plačil in nakazil, ki je v bistvu podoben sistemu SWIFT, ki ga uporabljajo banke in finančni posredniki za mednarodne prenose denarja in vrednostnih papirjev.

Kot smo najbrž večkrat že občutili na lastni koži, je SWIFT je že leta neučinkovit plačilni sistem zaradi več ravni transakcij, ki so potrebne, preden dosežejo končni cilj. Tehnologija blockchain pomaga rešiti to neučinkovitost, saj omogoča hitrejša in cenejša čezmejna plačila in nakazila. Ripple je tehnologija porazdeljene knjige, ki lahko z zagotavljanjem učinkovitejšega, hitrejšega in cenovno ugodnejšega plačilnega omrežja revoluzionira tradicionalne finančne postopke.

Kako deluje Ripple?

RippleNet z odstranitvijo več plasti, ki so potrebne za delovanje sistema SWIFT, omogoča postopek prenosa od začetka do konca, ki traja nekaj minut. Deluje na odprtokodni decentralizirani peer-to-peer platformi, ki omogoča nemoten prenos denarja v kateri koli obliki, bodisi v dolarjih, jenih, evrih ali kriptovalutah, kot sta Ethereum (ETH) ali Bitcoin (BTC).

Da bi razumeli Ripple omrežje, je treba razumeti njegove osnovne komponente:

 • Payment gateaway: To je vstopna točka za finančne institucije v ekosistem RippleNet. Institucije uporabljajo svoj prehod za povezavo z omrežjem, odpiranje zahtevkov za plačilo in komuniciranje z drugimi udeleženci omrežja.
 • Validacijska vozlišča: To so strežniki, ki sodelujejo v protokolu soglasja omrežja RippleNet. Validacijska vozlišča obdelujejo transakcije ter vzdržujejo celovitost in varnost omrežja.
 • XRP Ledger: decentralizirana kriptografska glavna knjiga, ki jo poganja omrežje strežnikov peer-to-peer. V tej knjigi je shranjeno digitalno premoženje XRP, ki je lastno sistemu Ripple.

Ripple uporablja standard interledger, blockchain protokol za plačila v različnih omrežjih, ki povezuje poslovne knjige dveh ali več bank, s čimer iz sistema odstrani posrednike in centralni nadzor. Podobno kot internetni protokol TCP/IP, ki različnim računalnikom in sistemom omogoča komunikacijo, tudi interledger omogoča komunikacijo med povezanimi glavnimi knjigami, kar znižuje stroške in dolgotrajen postopek obstoječih čezmejnih transakcij.

Sodelujoče glavne knjige lahko uporabljajo omrežja finančnih institucij ali postanejo del omrežja zaupanja vrednih vozlišč. Ob sprožitvi plačilne transakcije omrežje RippleNet samodejno poišče najhitrejši način prenosa vrednosti med bankama pošiljatelja in prejemnika ter izračuna stroške plačila. To stori po oceni skladnosti in preverjanju računov, ki ju opravi vsaka banka prek obstoječih vrst sporočil, kot sta SWIFT FIN ali ISO 20020, s čimer predhodno potrdi plačilo in omogoči nemoten prenos.

Hitre in učinkovite transakcije

Ena od ključnih lastnosti omrežja RippleNet je torej zmožnost obdelave transakcij v skoraj realnem času. Ko želi finančna institucija poslati mednarodno plačilo prek omrežja RippleNet, je postopek enostaven:

 • Začetek: Banka pošiljateljica odredi plačilno transakcijo v svoji domači valuti. Transakcija se nato prek plačilnega prehoda posreduje omrežju RippleNet.
 • Potrditev: Vozlišča za potrjevanje prejmejo transakcijo in s postopkom soglasja potrdijo njeno celovitost. Ta faza odpravi potrebo po posredniku, zato so transakcije učinkovitejše in cenejše.
 • Pretvorba v XRP: potrjena transakcija se pretvori v XRP. Uporaba XRP kot premostitvene valute odpravlja potrebo po vnaprej financiranih rezervnih računih v različnih valutah, kar dodatno zmanjša stroške.
 • Prenos: XRP se v nekaj sekundah pošlje po Ripplovem omrežju, ne glede na geografsko razdaljo med pošiljateljem in prejemnikom.
 • Pretvorba v valuto prejemnika: Banka prejemnica prejme XRP, ki se nato pretvori v lokalno valuto prejemnice.
 • Razpoložljivost sredstev: Na računu prejemnika so takoj na voljo pretvorjena sredstva, s čimer je transakcija zaključena.

Zgodovina

Začetki projekta Ripple segajo v leto 2004, ko je ideja vzplamtela v glavi spletnega razvijalca Ryana Fuggerja. Zamislil si je decentraliziran denarni sistem, v katerem bi skupnosti lahko ustvarile svoj denar. Ta zamisel je privedla do oblikovanja finančne storitve RipplePay, finančne storitve, ki bi zagotavljala varne možnosti plačevanja za spletne skupnosti prek globalnega omrežja. Toda koncept nekaj let ni doživljal pomembnejših premikov.

Nato se je leta 2012 skupina računalniških inženirjev David Schwartz, Jed McCaleb in Arthur Britto bila navdihnila z Bitcoinom in je želela koncept razširiti na bolj trajnosten sistem za pošiljanje vrednosti brez dejavnika rudarjenja. Preko svojega podjetja OpenCoin so kupili RipplePay in ga preoblikovali v Ripple, kot ga poznamo danes.

Ripple Labs

OpenCoin se je leta 2013 preimenoval v Ripple Labs Inc. S to spremembo blagovne znamke je bila uvedena tudi kriptovaluta XRP. Cilj je bil omogočiti takojšnje, neposredne prenose med dvema strankama v katerikoli valuti, pri čemer je XRP postal ključnega pomena. Kriptovaluta je bila zamišljena kot izvirno digitalno sredstvo za XRP Ledger, odprtokodni blockchain protokol.

Po uvedbi glavne knjige XRP so njeni razvijalci Ripplu ponudili 80 milijard žetonov za podporo kriptovalute. Ripple je poskrbel, da je sčasoma dosledno prodajal XRP, ter ga uporabil za povečanje likvidnosti in vzpostavitev robustnih trgov XRP.

Eden od ustanoviteljev Rippla, Jed McCaleb, je leta 2014 zapustil podjetje in začel graditi podobno omrežje, imenovano Stellar (XLM). Preden je zapustil podjetje, je kot nagrado za razvoj in ustanovitev podjetja prejel 9 milijard XRP, ki jih je po svojih besedah prodal.

RippleNET

Leta 2015 je bilo predstavljeno omrežje RippleNet, omrežje institucionalnih ponudnikov plačil, kot so banke in podjetja za denarne storitve, ki uporabljajo Ripplovo tehnologijo za zagotavljanje enostavnega pošiljanja denarja po vsem svetu. RippleNet je pomenil pomemben korak k uresničitvi Ripplove vizije interneta vrednosti, v katerem bi se denar gibal tako preprosto kot informacije.

XRPL Foundation

Leta 2020 je bila ustanovljena neodvisna in neprofitna fundacija XRPL Foundation, ki spodbuja rast in sprejetje decentralizirane glavne knjige XRP. Zbrala je 6,5 milijona dolarjev za ustanovitev sklada skupnosti XRP in izboljšanje infrastrukture glavne knjige XRP.

Ključni mejniki:

 • 2004: Jed McCaleb in Chris Larsen sta ustanovila OpenCoin, podjetje, ki je sčasoma postalo Ripple.
 • 2012: OpenCoin objavi prvo različico protokola Ripple.
 • 2013: Ustanovljeno je bilo podjetje Ripple Labs, izdan pa je bil žeton XRP.
 • 2014: Podjetje Ripple Labs je v krogu financiranja serije A zbralo 20 milijonov dolarjev.
 • 2015: V krogu financiranja serije B je podjetje Ripple Labs zbralo dodatnih 55 milijonov dolarjev.
 • 2016: Podjetje Ripple Labs je napovedalo partnerstvo z družbo MoneyGram za uporabo XRP za čezmejna plačila.
 • 2017: Med bull runom kriptovalut konec leta 2017 in v začetku leta 2018 je cena XRP močno narasla in januarja 2018 dosegla rekordno vrednost 3,84 dolarja.
 • 2018: Podjetje Ripple Labs je napovedalo partnerstvo s podjetjem Santander za uporabo XRP pri čezmejnih plačilih.
 • 2020: Ripple Labs je zaradi prodaje neregistriranih vrednostnih papirjev tožil ameriški urad za vrednostne papirje in borzo (SEC). To je povzročilo veliko razprodajo ćetona XRP
 • 2023: 13. julija 2023 je ameriška okrožno sdišče določilo, da prodaja žetonov XRP na javnih borzah ni predstavljala naložbenih pogodb, kar pomeni zmago za Ripple

Kaj je XRP?

Ključnega pomena je, da razčistimo pogosto napako. Ripple in XRP nista zamenljiva izraza. Ripple je podjetje, ki je ustvarilo in vzdržuje plačilni protokol in omrežje Ripple, XRP pa je kriptovaluta, ki deluje znotraj tega sistema. XRP je bil zasnovan s posebnim namenom: omogočiti hitrejše in učinkovitejše čezmejne transakcije. XRP kot premostitvena valuta znotraj plačilnega ekosistema Ripple poskuša rešiti težave tradicionalnih financ.

Vendar pa lahko premoženje, ki ga premostijo XRP, predstavlja tveganje za finančne institucije, ki so odvisne od omrežja Ripple pri zagotavljanju potrebne likvidnosti za prenos. Uporaba XRP in drugih kriptovalut za prenose je še bolj tvegana, če upoštevamo njihovo nestanovitnost, zaradi katere niso primerne menjalne enote. Ripplova »prodajna točka« za XRP so bile vedno minimalne provizije za transakcije in status hitre poravnave transakcij. Najmanjši strošek transakcije, ki ga omrežje zahteva za standardno transakcijo, je 0,00002 XRP.

XRP za razliko od Bitcoina ne potrebuje rudarjenja

V nasprotju s številnimi kriptovalutami, kot je Bitcoin, se žetoni XRP ne rudarijo. Podjetje Ripple Labs je celotno zalogo 100 milijard žetonov XRP skovalo ob ustanovitvi omrežja. To predhodno rudarjenje pomeni, da za ustvarjanje novih žetonov ni potreben postopek rudarjenja, ki zahteva veliko virov, s čimer se XRP razlikuje na področju kriptovalut.

Tako kot druge kriptovalute tudi Ripplovov blockchain ohranja nespremenljivo evidenco transakcij v elektronski knjigi XRP Ledger. Knjiga XRPL je odgovorna tudi za beleženje podatkov o transakcijah, kot so stanja, računi in prenosi, in je kriptografsko zavarovana s pari ključev (zasebni in javni ključi). Imetniki zasebnih ključev so edini, ki lahko odobrijo transakcije.  Transakcije XRP se poravnajo v nekaj sekundah, kar omogoča plačila v lokalni valuti za obe strani in omogoča institucijam, da premostijo valute. Transakcije potrjuje omrežje več kot 150 potrjevalcev (strežnikov), ki so lahko nagrajeni z mestom na Ripplovem seznamu edinstvenih vozlišč.

Kje lahko kupim XRP?

xrp

Tako kot nakup večine kriptovalut, lahko tudi BCH zamenjate za fiat valute, kot je evro, in shranite v kripto denarnicah. Ker je XRP med top 10 kriptovalutami po tržni kapitalizaciji (v času pisanja tega članka zaseda 5. mesto) in ker je dobil nedavno tožbo proti SEC, lahko s kriptovaluto trgujete na vseh večjih kripto borzah, kot so Binance, Coinbase, Kraken, in KuCoin.

Primer: Nakup BCH na kripto borzi Binance poteka tako:

 1. Ustvarite račun na Binance
 2. Kliknite »Buy crypto« in izberite, kako želite opraviti nakup Ripple (XRP). Na voljo so kreditna ali debetna kartica, bančno nakazilo SEPA, kripto nakazila ali tretjeosebna nakazila.
 3. Potrdite transakcijo
 4. Čestitke, zdaj že imate XRP v vaši kripto denarnici

Kje lahko shranim žetone XRP?

Na voljo so številne kripto denarnice, poleg tega pa vsam vsaka kripto borza avtomatsko ustvari denarnico ob registraciji.

Binance

Nizke provizije, široka ponudba ...

Binance
4.8/5

Je XRP dobra investicija?

Nikoli ni zagotovila, da je naložba varna ali primerna za zaslužek, zlasti ko gre za kriptovalute. Vendar pa obstaja nekaj elementov, ki jih lahko vlagatelj upošteva, da oceni, ali je XRP primerna naložba ali ne. Kljub svojemu primarnemu cilju, da bi revolucionirali mednarodna plačila in nakazila, XRP še ni vstopil v množično uporabo. Finančne institucije, ki so razkrile zanimanje za Ripple in njegovo tehnologijo, še vedno testirajo omrežje – je pa res, da jih je vedno več in da je nedavna zmaga nad SEC vzpodbudna velika novica za Ripple.

Ripple: Praktični primeri uporabe

Potencial Rippla in kriptovalute XRP je pritegnil pozornost finančnih institucij po vsem svetu. Spodaj vam predstavljamo nekaj praktičnih primerov uporabe sistema Ripple:

 • Santander: Santander, ena največjih bank na svetu, je v sodelovanju z družbo Ripple uvedla One Pay FX, prvo mobilno aplikacijo za čezmejna plačila, ki uporablja Ripplovo tehnologijo xCurrent. xCurrent zagotavlja celovito sledenje čezmejnim prenosom, zagotavlja preglednost transakcij in uporabnikom omogoča, da brez težav pošiljajo mednarodna plačila. Aplikacija omogoča strankam v Španiji, Združenem kraljestvu, Braziliji in na Poljskem, da mednarodne prenose opravijo isti ali naslednji dan – kar je izjemno izboljšanje glede na standardni čas obdelave mednarodnih transakcij, ki znaša od 3 do 5 dni.
 • Standard Chartered: Britanska multinacionalna družba za bančne in finančne storitve se je povezala z družbo Ripple in predstavila novo rešitev za plačevanje. Partnerstvo omogoča čezmejna plačila brez trenja “v živo” in poglablja zmogljivosti na področju fintech. S pomočjo Ripplovega omrežja je Standard Chartered lahko močno poenostavil in pospešil svoj globalni plačilni sistem.
 • American Express: V okviru partnerstva bo družba American Express uporabljala tehnologijo Ripple za obdelavo čezmejnih plačil med svojimi poslovnimi strankami.
 • SBI Remit: Na Japonskem Ripplovo tehnologijo uporablja družba SBI Remit, ki ponuja storitev nakazil med Japonsko in Tajsko. S partnerstvom s Siam Commercial Bank na Tajskem storitev omogoča tajskim državljanom, ki živijo na Japonskem, hitrejše in cenejše pošiljanje denarja domov. Glede na to, da na Japonskem živi največja tajska populacija zunaj Tajske, je ta storitev pomembno vplivala na veliko skupnost.
 • Banka PNC: PNC Bank je postala prva večja ameriška banka, ki je začela uporabljati omrežje RippleNet za čezmejna plačila. Z vključitvijo v omrežje RippleNet lahko stranke banke PNC takoj prejmejo plačila iz tujine, kar spremeni način upravljanja njihovih globalnih terjatev in jim omogoči boljše upravljanje obratnega kapitala.

Ripple: Prednosti

 • Hitrost in razširljivost: Ena od najbolj privlačnih lastnosti Rippla je hitrost transakcij. XRP Ledger lahko transakcije obdela že v treh do petih sekundah, kar je precej hitreje kot pri Bitcoinu, Ethereumu in celo nekaterih tradicionalnih bančnih sistemih. Poleg tega lahko obdela kar 1.500 transakcij na sekundo, to število pa je mogoče povečati z rastjo omrežja.
 • Poceni transakcije: V primerjavi s tradicionalnimi bančnimi sistemi in celo drugimi kriptovalutami se Ripple ponaša z neverjetno nizkimi provizijami za transakcije. Ta lastnost je še posebej koristna za mednarodna nakazila, kjer so lahko stroški transakcij visoki.
 • Uporabnost v tradicionalnem finančnem sistemu: XRP ima pomembno vlogo v ekosistemu Ripple kot premostitvena valuta za hiter in učinkovit čezmejni prenos vrednosti. Finančnim institucijam omogoča globalni prenos denarja brez potrebe po predhodnem financiranju, kar zmanjšuje čas in stroške, povezane z mednarodnimi transakcijami. Ripple je tako že uspešno sklenil partnerstva z več kot 300 finančnimi institucijami po vsem svetu, vključno z American Expressom in Santanderjem.
 • Okolju prijazen projekt: Za razliko od Bitcoina in nekaterih drugih kriptovalut se XRP ne rudari. To pomeni, da ne potrebuje ogromne računske moči in energije, ki jo zahteva rudarjenje, zato je okolju prijaznejša izbira v svetu digitalnega premoženja.

Ripple: Pomanjkljivosti

 • Pomisleki glede centralizacije: Ena od pomembnih kritik, namenjenih Ripplu in XRP, je zaznana stopnja centralizacije. Za razliko od Bitcoina, ki je v celoti decentraliziran in deluje brez nadzornega organa, ima podjetje Ripple Labs v lasti znatno količino XRP. Ta koncentracija lastništva je sprožila pomisleke glede možnosti manipulacije.
 • Regulativna negotovost: XRP se sooča s precejšnjim regulativnim nadzorom, predvsem s strani ameriške Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC). Kljub temu, da je to bitko Ripple julija 2023 dobil, pa to ne pomeni, da se ne bi mogel spet (tako kot cel trg kriptovalut) znajti na udaru.
 • Omejeno sprejetje XRP: Medtem ko je RippleNet, Ripplovo globalno plačilno omrežje, široko sprejeto, tega ne moremo trditi za XRP. Številni Ripplovi bančni partnerji uporabljajo plačilni protokol RippleNet, vendar XRP ne uporabljajo za likvidnost. To neskladje lahko vpliva na prihodnjo vrednost in potencial XRP.
 • Odvisnost od družbe Ripple Labs: Uspeh XRP je tesno povezan z uspehom podjetja Ripple Labs. Čeprav ima to svoje prednosti, to pomeni tudi, da lahko vsaka negativna novica o podjetju (kot so zgoraj omenjene pravne težave) neposredno vpliva na vrednost in dojemanje XRP.

Ripple in SEC tožba

13. julija 2023 je ameriška okrožna sodnica Sarah Netburn odločila, da prodaja žetonov XRP na javnih borzah ni predstavljala naložbenih pogodb, ki so po ameriški zakonodaji vrsta vrednostnega papirja. To je bila velika zmaga za podjetje Ripple, saj je podjetju odprla pot za nadaljnjo prodajo XRP, ne da bi ga registrirala kot vrednostni papir. Kot posledica je cena XRP v enem samem dnevu poskočila za 96%.

Vendar je SEC v zadevi dosegla tudi delno zmago. Sodnik je odločil, da je XRP ob prodaji institucionalnim vlagateljem vrednostni papir, saj je izpolnjeval pogoje iz testa Howey. To pomeni, da lahko SEC še vedno preganja podjetje Ripple zaradi prodaje XRP institucionalnim vlagateljem, ne da bi ga registriral kot vrednostni papir.

Ko potegnemo črto

Z zmanjšanjem števila posrednikov in uporabo XRP kot premostitvene valute lahko RippleNet občutno zmanjša stroške in trajanje mednarodnih transakcij. Njegova uporaba tehnologije, ki jo navdihuje veriženje blokov, zagotavlja tudi preglednost in sledljivost ter rešuje pogoste težave z goljufijami in nesporazumi v tradicionalnih sistemih nakazil. V bistvu je RippleNet zanesljiva rešitev, zasnovana za posodobitev finančne industrije. Je močan primer, kako lahko tehnologija veriženja blokov izboljša naše obstoječe finančne sisteme, racionalizira procese in omogoča, da so mednarodni prenosi denarja tako hitri in enostavni kot pošiljanje besedilnih sporočil.

Pogosta vprašanja

Kaj je Ripple?

Kaj je XRP?

Kako deluje Ripple?

V čem je Ripple edinstven?

Je XRP dobra naložba?

Ali lahko rudarim XRP, tako kot Bitcoin?