Kaj je Solana?

Home » Kaj je Solana?
solana

Kot eden izmed »ubijalcev Ethereuma« je Solana visoko funkcionalen odprtokodni projekt, ki v industrijo prinaša novo in predvsem visokohitrostno verigo blokov. V tem vodiču vam predstavljamo vse, kar morate vedeti o Solani.

Decentralizirane aplikacije (dapps) nekako veljajo srčiko uporabe tehnologije blockchain. V zadnjih nekaj letih so se dapsi razmahnili v velikem obsegu, saj so razvijalci uvedli vse od iger do decentraliziranih finančnih platform (DeFi), hkrati pa se je povečalo tudi zanimanje uporabnikov. Vendar se je tu pojhavil problem. Velika večina teh dappov deluje na Ethereumovi platformi, ki težko sledi velikemu povpraševanju, kar vodi v preobremenjenost omrežja in naraščajoče pristojbine za transakcije. Verjetno je še marsikomu ostalo v spominu, da smo na vrhuncu prejšnjega bikovskega trenda morali plačlati tudi 200 dolarjev samo za transakcijo.

No, tukaj vstopi v igro Solana, konkurenčni blockchain, ki ponuja več kot 50.000 TPS in čase blokiranja do 400 ms.

Kaj je Solana?

Solana je blockchain platforma, namenjena gostovanju decentraliziranih, skalabilnih aplikacij. Ustanovljena je bila tekom prejšnjega bikovskega trenda leta 2017 in je odprtokodni projekt, ki ga trenutno vodi Solana Foundation s sedežem v Ženevi, blockchain pa je zgradilo podjetje Solana Labs iz San Francisca. Platforma je marca 2020 prešla na mainnet, vendar še vedno deluje kot beta različica.

Projekt se osredotoča na zagotavljanje visoko skalabilne, varne in maksimalno decentralizirane platforme, ki lahko podpira potencialno več tisoč vozlišč, ne da bi pri tem žrtvovala prepustnost, kot to načeloma počnejo konkurenčni sistemi.

Kriptovaluta SOL, ki deluje na Solaninem blockchainu, je leta 2021 poskočila za skoraj 12.000 %, njena tržna kapitalizacija pa je v nekem trenutku znašala več kot 66 milijard dolarjev, s čimer je postala peta največja kriptovaluta po tem merilu. V času pisanja tega članka je njena tržna kapitalizaija 11,8 milijarde dolarjev (CoinMarketCap).

Kako deluje?

Cilj arhitekture Solana je dokazati, da obstaja niz programskih algoritmov, ki v kombinaciji za izvajanje verige blokov odpravljajo ozko grlo zmogljivosti programske opreme in omogočajo, da se prepustnost transakcij meri sorazmerno s pasovno širino omrežja.

Ena od ključnih odlik sistema Solana je sistem soglasja PoS (Proof of Stake), ki je okrepljen s tako imenovanim soglasjem Tower Consensus. To je različica sistema, ki porazdeljenim omrežjem omogoča doseganje soglasja kljub napadom zlonamernih vozlišč in je znan kot praktična bizantinska toleranca napak (Practical Byzantine Fault Tolerance  – PBFT). Solanina implementacija PBFT uveljavlja globalni vir časa v verigi blokov z drugim novim protokolom, znanim kot proof of history (PoH).

Proof of history (PoH):

PoH je dokaz za preverjanje vrstnega reda in poteka časa med dogodki in se uporablja za kodiranje poteka časa v glavno knjigo brez potrebe po zaupanju. V beli knjigi ustanovitelj Solane Jakovenko navaja, da verige blokov, ki so bile takrat javno dostopne, niso temeljile na času, saj se je vsako vozlišče v omrežju zanašalo na svojo lokalno uro brez poznavanja ur drugih udeležencev v omrežju. Pomanjkanje zanesljivega vira časa (tj. standardizirane ure) je pomenilo, da pri uporabi časovnega žiga sporočila za sprejetje ali zavrnitev sporočila ni bilo zagotovila, da se bo vsak drug udeleženec v omrežju odločil popolnoma enako. PoH to oviro premaga, saj se lahko vsako vozlišče v omrežju zanaša na zabeležen potek časa v glavni knjigi brez potrebe po zaupanju, kar je ključno za delovanje blockchaina.

Poleg tega ima Solana še številne druge inovacije, ki ji pomagajo izstopati od konkurence. Med njimi je tehnologija za vzporejanje transakcij, znana pod imenom Sealevel. Ta omogoča vzporedno izvajanje pametnih pogodb, ki optimizira vire in zagotavlja, da lahko Solana horizontalno skalira na grafične procesorje in SSD-je, kar naj bi pomagalo platformi, da se razširi glede na potrebe.

Zgodovina

Yakovenko je svoje prejšnje delovne izkušnje pridobival na področju načrtovanja porazdeljenih sistemov pri vodilnih tehnoloških podjetjih, kot je Qualcomm Incorporated (QCOM). Zaradi teh izkušenj se je zavedal, da zanesljiva ura poenostavi sinhronizacijo omrežja, in ko se to zgodi, je nastalo omrežje eksponentno hitrejše, edina omejitev pa je njegova pasovna širina.

Domneval, da bi uporaba proof-of-history sistema bistveno pospešila verigo blokov v primerjavi s sistemi brez ur, kot sta Bitcoin in Ethereum, ki se trudita preseči 15 transakcij na sekundo (TPS) po vsem svetu, kar je le delček zmogljivosti centraliziranih plačilnih sistemov, kot je Visa, ki zahtevajo največ 65.000 TPS.

Februarja 2018 so razvijalci začeli izdelovati prototip prve odprtokodne implementacije Jakovenkove bele knjige, nato pa je projekt prvič dokazal, da je mogoče 10.000 podpisanih transakcij preveriti in obdelati v nekaj več kot pol sekunde. Kmalu zatem je Stephen Akridge – še eden od Jakovenkovih sodelavcev pri Qualcommu – pokazal, da se lahko prepustnost močno izboljša, če se preverjanje podpisa prenese na grafične procesorje.

Junija 2018 je bil projekt razširjen na omrežja v oblaku, mesec dni pozneje pa je podjetje objavilo javno testno omrežje s 50 vozlišči in dovoljenji, ki dosledno podpira izbruhe s hitrostjo 250.000 TPS. Do januarja 2022 je Solana obdelala več kot 40 milijard transakcij s povprečno ceno 0,00025 USD na transakcijo.

Kaj je SOL?

Solana ima tako kot velika večina platform za pametne pogodbe svoj lastni žeton za pristojbine, znan kot SOL. To je žeton, ki omogoča prenos vrednosti in zagotavlja varnost verige blokov s stakingom. SOL je bil uveden marca 2020 in si je prizadeval postati ena od desetih največjih kriptovalut, ki vstopajo v ta prostor, glede na skupno tržno kapitalizacijo.

Shema delovanja žetonov SOL je podobna tisti, ki se uporablja v Ethereumovem blockchainu. Čeprav delujeta podobno, imetniki žetona Solana zastavijo žeton, da bi potrdili transakcije prek mehanizma konsenza PoS. Poleg tega se žeton Solana uporablja za prejemanje nagrad in plačevanje pristojbin za transakcije, hkrati pa SOL uporabnikom omogoča tudi sodelovanje pri upravljanju.

Koliko kovancev SOL je oz. bo v obtoku?

V obtok bo sproščenih več kot 500 milijonov žetonov, pri čemer trenutna skupna ponudba Solane presega 511 milijonov žetonov – ponudba Solane v obtoku pa v času pisanja tega članka znaša približno 353 milijonoc. Približno 60 % žetonov SOL nadzorujejo ustanovitelji družbe Solana in fundacija Solana, le 38 % pa je rezerviranih za skupnost.

Kje lahko kupim SOL?

SOL je kot ena izmed največjih kriptovalut dostopna na praktično vseh večjih kripto borzah. Po podatkih CoinMarketCap več kot ducat borz zdaj ponuja trgovalne pare SOL, med njimi so tudi velike borze, kot so Binance, Coinbase, Bitstamp in Kriptomat. Trenutno je Binance daleč najbolj priljubljena borza za SOL in ponuja številne trgovalne pare, zato bomo za primer uporabili to borzo kriptovalut:

 1. korak: Ustvarite svoj Binance račun in dopolnite svoje stanje z USDT
 • korak: Pojdite na promptni trg SOL/USDT in pojdite na panel za naročila na dnu strani
 • korak: Izberite zavihek »market« in vnesite znesek USDT, ki ga želite porabiti za SOL. Za dokončanje naročila kliknite gumb “Buy SOL”
 • korak: Čestitke, ste lastnik SOL! Vaš žeton bo obdelan po najboljši razpoložljivi ceni in bo nato na voljo na vašem računu Binance

Solana in Ethereum: Bitka za prevlado?

Solana je prejela veliko pohval zaradi svoje hitrosti in zmogljivosti in je bila celo navedena kot legitimna konkurenca vodilnim v kripto industriji, kot je Ethereum. V čem se torej Solana razlikuje od Ethereuma in ali jo lahko štejemo za potencialnega »ubijalca Ethereuma«?

Kar zadeva hitrost obdelave, lahko Solana izzove prevladujočo platformo za pametne pogodbe, saj naj bi bila sposobna doseči hitrost več kot 50.000 TPS. Solana uporablja različne algoritme konsenza, da bi se izognila počasnemu potrjevanju transakcij. Zaradi te lastnosti je Solana ena najhitrejših blockchainov v industriji, ki lahko konkurira drugim panogam zunaj področja kriptovalut. V primerjavi s to ogromno številko lahko trenutni nizko skalabilni proof-of-work Ethereuma prenese le 15 TPS. Solana je torej v času pisanja tega članka kar tisočkrat hitrejša od Ethereuma.

Druga prednost Solane je izjemna stroškovna učinkovitost omrežja, saj projekt uvaja nove tokenomike za nižje pristojbine. Prav tako je treba omeniti, da je Solanin blockchain, čeprav uporablja eno od različic PoS, okolju prijaznejša in bolj trajnostna. To je v nasprotju z Ethereumom, katerega trenutni model PoW zahteva uporabo ogromne računske moči.

Seveda pa lahko od Ethereuma pričakujemo veliko po težko pričakovani nadrgadnji sistema te dni – The Merge, ki bo pospešila hitrost omrežja na 1000 TPS in zmanjšala ogljični odtis za več kot 99%.

Solana: Prednosti

 • Hitrost in prostojbine: Solana lahko obdela kar 50.000 transakcij na sekundo z izjemno nizkimi provizijami (manj kot 0,01 dolarja).
 • Skalabilnost: Solana je dosegla visoko stopnjo razširljivosti z uporabo modela proof-of-history in več drugih prebojnih inovacij.
 • NFT in pametne pogodbe: Solana je z izkoriščanjem rastoče NFT industrije skočila na trg na več načinov, predsvem pa z Solanartom, NFT tržnico NFT, ki deluje v omrežju. Ena največjih prednosti za fanatike NFT, ki uporabljajo to platformo, so njene minimalne pristojbine in hitrost transakcij.
 • Interoperabilnost: Solana zagotavlja združljivost med projekti. Uporabnikom se ni treba ukvarjati z več delci ali sistemi na drugi plasti.
 • Privlačnost za institucije: Tržna kapitalizacija Solana je v času pisanja tega članka med top 10 kriptovalutami. Leto 2021 je postreglo z močnimi dokazi o naraščajoči skupnosti vlagateljev v Solano, z naraščajočim sprejemanjem vlagateljev pa narašča tudi institucionalno sprejemanje.

Solana: Pomanjkljivosti

 • Ni ravno decentralizirana: Nekateri menijo, da Solana ni dovolj decentralizirana. Omrežje ETH ima več kot 200.000 validatorjev, omrežje Solana pa ima do zdaj le neklaj več kot 1.500 validatorjev.
 • Nizko število projektov projektov: Zaradi prednosti, ki jo ima Ethereum, je v omrežju več projektov kot v Solani. SOL trdi, da ima v svojem omrežju približno 350 projektov, vključno z decentraliziranimi financami, projekti NFT in igralnimi aplikacijami.
 • Izpadi omrežja: Ugled kriptovalute je bil prizadet, ko je fundacija Solana večkrat tvitnila, da je prišlo do izpada omrežja. Ker je zanesljivost za vlagatelje v kriptovalute ključnega pomena, to pusti pri Solani grenak priokus.

Kdo vse gradi na Solani?

Tako kot številne platforme, ki podpirajo pametne pogodbe iz leta 2017, ima tudi Solana že dobro razvit in hitro rastoč ekosistem dapps, od katerih jih veliko sodi v DeFi nišo. Med najbolj priljubljenimi Solaninimi dAppi so:

 • Orca: Orca je bila uvedena avgusta 2021 in je najbolj priljubljena decentralizirana borza na Solani. Njen slogan je “DEX za ljudi, ne za programe”. Orca zagotavlja edinstveno storitev, imenovano Whirlpool, ki s koncentracijo likvidnosti v določenem cenovnem območju doseže večjo kapitalsko učinkovitost. Med najbolj priljubljenimi bazeni na Orca Whirlpoolih so SOL/USDC (155 % APR), USDC/USDT (16 % APR) in SOL/stSOL (46 % APR).
 • Magic Eden: https://twitter.com/magiceden/status/1506336794148995072?lang=en, ki je začel delovati septembra 2021, je vodilna NFT tržnica, zgrajena na Solani. Je eden najbolj priljubljenih dAppov v ekosistemu Solana, ki se uvršča na drugo mesto med najbolj uporabljanimi z več kot 250 tisoč uporabniki v zadnjih tridesetih dneh. Poleg NFT tržnice ima Magic Eden tudi dražbe in »Drop« koledar za tiste, ki želijo licitirati za novo izdane NFT, da bi pridobili edinstvene zbirateljske predmete ali veliko zaslužili. Nenazadnje je v Magic Eden vključena tudi organizacija Magic DAO, ki zahteva magično vstopnico, ki jo je mogoče kupiti na platformi.
 • Raydium: Raydium deluje od februarja 2021 in je najbolje ocenjena borza Solana, ki zagotavlja likvidnost naslednje ravni, bliskovite zamenjave in yield farming. Raydium lahko primerjamo s primarnimi decentraliziranimi borzami, kot sta Uniswap (Ethereum) in PancakeSwap (BNB). Raydium ima tudi svoj žeton RAY, ki ga lahko uporabniki prejmejo za rudarsko likvidnost na platformi.
 • Arweave: Decentraliziran protokol za shranjevanje podatkov, ki želi ponuditi trajno in množično redundantno shranjevanje datotek.

Solana: Hiter razvoj

V letu 2021 in na začetku leta 2022 se je razvoj Solane hitro pospešil. Tukaj predstavkjamo nekaj pomembnih mejnikov:

 • FTX je začel NFT tržnico na platformi Solana
 • Solana je uvedla most Wormhole Bridge med več verigami blokov
 • Obseg prodaje NFT na platformi Solana presegel 1 milijardo dolarjev
 • Podjetje Grayscale je uvedlo sklad Solana Trust
 • Denarnica Solana Phantom je zbrala 109 milijonov USD in izdala aplikacijo za iOS

Ko potegnemo črto

Čeprav se Solana razvija že od leta 2017, v svoji beta glavni mreži deluje šele od marca 2021, zato ni jasnega časovnega okvira, kdaj bo ta oznaka odstranjena. Vendar je za razliko od večine beta platform Solana že pripravljena za »proizvodnjo«, oznaka beta pa se nanaša predvsem na manjše hrošče ali težave, ki so morda še vedno prisotne. Žetoni SOL pa imajo tudi številne primere uporabe. Med drugim se lahko uporabljajo za peer-to-peer plačila, trgovanje in kot spodbuda za zavarovanje omrežja Solana kot validatorja. Na koncu pa – saj veste – ne vložite več, kot ste pripravljeni izgubiti.

Pogosta vprašanja

Koliko stane transakcija na Solani?

Omrežje Solana ponuja neverjetno nizko provizijo za transakcijo, ki znaša le 0,00025 USD na transakcijo.

Kje lahko kupim SOL?

Kovane SOL je dostopen na praktično vseh večjih kripto borzah.

V čem se razlikujeta Ethereum in Solana?

Solana je najhitrejši blockchain, vendar ima Ethereum veliko večji obseg trgovanja in se bolj uporablja.

Koliko je znašala najvišja cena SOL?

Najvišja vrednost kriptovalute SOL do zdaj je bila 6. novembra 2021, in sicer 260 dolarjev.

Je Solana zanesljiv blockchain?

Kljub nekaterim izpadom omrežja spada Solana med najbolj priljubljene blockchaine.

Dodaj odgovor