Kaj je Tron (TRX)?

Home » Kaj je Tron (TRX)?
trx
trx

TRON je blockchain platforma, ki si prizadeva za nadaljnjo decentralizacijo interneta. Njegova vse večja priljubljenost izhaja iz tega, da je decentraliziran, ima odprto kodo, temelji na proof-of-stake in ima funkcionalnost pametnih pogodb. Poglejmo si, kaj se kriva pod pokrovom Trona.

Da bi si predstavljali decentraliziran internet, moramo najprej konceptualizirati trenutno centralizirano verzijo. V sedanji različici interneta prevladujejo centralizirani akterji. Podjetja, kot so Google, Facebook in Amazon, imajo v lasti in nadzorujejo podatke, ki jih vsi ustvarjamo. Zaradi tega so ti posredniki zelo bogati, mi ostali pa ne le brez dobička, temveč tudi negotovi, kako in za kaj se uporabljajo naši podatki.

In to težavo želi rešiti Tron z vzpostavitvijo decentraliziranega interneta, ki je pod nadzorom in v lasti posameznikov, ki ga uporabljajo. S to vizijo je omrežje od ustanovitve septembra 2017 doseglo odlične rezultate in si pridobilo zaupanje tako strokovnjakov v industriji kot posameznikov.

Kaj je Tron?

Tron je odprtokodna blockchain platforma, zasnovana kot infrastruktura za decentralizirani internet. Na njej je mogoče izvajati pametne pogodbe, ki tvorijo gradnike decentraliziranih aplikacij ali dappov; aplikacij, ki tečejo na vrhu omrežja vozlišč Tron, zato jih ena oseba ali subjekt ne more izklopiti ali nadzorovati. Protokol uporabnikom omogoča objavo, shranjevanje in lastništvo podatkov. Z uporabo avtonomne decentralizirane oblike lahko uporabniki izberejo, kako bodo podatke delili. Ista oblika omogoča naročnine in potisne vsebine z objavo in kroženjem digitalnih sredstev.

Julija 2018 je Tron kupil tudi BitTorrent, pionirja decentraliziranih storitev s skoraj 100 milijoni mesečno aktivnih uporabnikov, in ga vključil v svoj ekosistem. Poleg tega Tron, ki je aprila 2021 na Ethereumu presegel Tether (USDT), vsebuje največjo svetovno ponudbo stabilnih kovancev v obtoku.  Avgusta 2022 pa je Tron celo presegel skupno zaklenjeno vrednost (TVL) verige Binance Smart Chain za 200 milijonov dolarjev in ima zdaj 3x več transakcij kot BSC (predvsem zaradi Sunswapovega USDT trc-20 in DEX).

Fundacija Tron (ogosto znana kot TRX) je izdala Tronix, žeton glavne mreže, ki temelji na protokolu Tron. Na blockchainu žetoni TRX služijo kot temeljna obračunska enota, vrednost vseh drugih kovancev pa izhaja iz vrednosti Trona. Drugi žetoni vključujejo BitTorrent (BTT), JUSTt (JST), USD Coin (USDC), Tether (USDT) in NFT-je.

Kako deluje Tron?

Za ekosistem Tron je bil ustvarjen kompakten virtualni stroj, ki se imenuje Tron Virtual Machine (TVM). Njegov cilj je zagotoviti prilagojen sistem veriženja blokov, ki je učinkovit, stabilen, praktičen, varen in skalabilen. Žetoni, združljivi s TVM, se izvajajo prek pametnih pogodb z uporabo tehničnega standarda TRC-20 in so v celoti skladni s standardom ERC-20.

https://mobile.twitter.com/trondao/status/1062267071382188033?lang=bg

Potem so tu še še plasti shranjevanja, jedra in aplikacij. Soglasje, upravljanje računov in pametne pogodbe so različni moduli v osnovni plasti. Mehanizem soglasja je delegirani proof-of-stake (DPoS). Ta mehanizem uporabnikom omogoča, da s svojimi valutami glasujejo za različne delegate. Ko so ti delegati izvoljeni, imajo pravico odločati o pomembnih zadevah, ki vplivajo na celotno omrežje. Transakcije potrjuje 27 superpredstavnikov, ki so odgovorni za spremljanje zgodovine transakcij v ekosistemu Tron. Vsakih šest ur se izbere superpredstavnik, ki v zameno za svoje storitve prejme kovanec TRX, ki ga proizvede mehanizem. Vsaka tri sekunde se v verigo blokov Tron doda nov blok, tisti, ki dodajajo bloke, pa prejmejo 32 kovancev TRX.

Tronove pametne pogodbe so napisane v jeziku Solidity in drugih naprednih jezikih. Poleg tega protokol porazdeljenega shranjevanja, ki ga je ustvaril Tron, sestavljata Block Storage in State Storage. Da bi bolje izpolnili zahteve po raznolikem shranjevanju podatkov v dejanskem svetu, je bila v arhitekturo shranjevalne plasti vključena zamisel o grafni podatkovni zbirki. Razvijalci lahko na Tronu oblikujejo najrazličnejše dappe in edinstvene denarnice. Poleg tega so možnosti za uporabne aplikacije neskončne, saj TRON omogoča uvajanje in izvajanje pametnih pogodb.

Zakaj je Tron tako poseben?

Witness Node, Full Node in Solidity Node so tri različne vrste vozlišč v omrežju TRON. Vozlišča Witness Node ustvarijo SR in so predvsem odgovorna za ustvarjanje in glasovanje o predlogih ter izdelavo blokov. Vmesnike za programiranje aplikacij (API), transakcije in bloke oddajajo Full Node vozlišča. Bloki iz drugih Full Node vozlišč se sinhronizirajo prek vozlišč Solidity Node, ki prav tako ponujajo indeksabilne API-je.

Kdo je izumil Tron?

Tron je ustanovil Justin Sun, nekdanji glavni predstavnik Rippla na Kitajskem. Velja za varovanca Jacka Ma, ustanovitelja podjetja Alibaba. Sun ima pri komaj 32 letih izjemno impresiven življenjepis. Diplomiral je na Univerzi v Pensilvaniji; leta 2015 je bil uvrščen na seznam Forbes China 30 under 30, leta 2017 pa tudi na seznam Forbes Asia 30 under 30. Je ustanovitelj aplikacije Peiwo APP (kitajski Snapchat) in udeleženec univerze Hupan, ki jo je ustanovil Jack Ma.

Sun je decembra 2021 odstopil z mesta izvršnega direktorja fundacije Tron in nadzor nad projektom predal neprofitni organizaciji Tron DAO, decentralizirani avtonomni organizaciji.

Zgodovina

Poglejmo si ključne mejnike:

2014: Ustanovljen je Raybo, predhodnik Trona

2017: V Singapurju je ustanovljena fundaija Tron, decembra se začne odprtokodni protokol

2018: Marca Tron uvede testno omrežje in lastno spletno denarnico, maja pa vstopi v veljavo glavno omrežje, junija se ustvari prvi genesis block, julija pa Fundacija Tron prevzame storitev za izmenjavo datotek p2p BitTorrent.

2019: Tron v sodelovanju s Tetherjem izda stablecoin USDT kot žeton TRC-20.

2021: Julija se Fundacija Tron prestrukturira v Tron DAO, novembra ustanovijo 1,1 milijarde dolarjev vreden sklad za rast svojega ekosistema, decembra pa Justin Sun odstopi s položaja izvršnega direktorja družbe Tron in nadzor nad projektom prenese na Tron DAO.

2022: Maja Tron napove uvedbo lastnega stablecoina USDD.

Kaj je Tronix (TRX)?

Tronix ali TRX je izvirni kovanec ekosistema Tron. Uporablja se za pristojbine za transakcije v omrežju. Žeton je mogoče tudi zastaviti in na ta način prejeti omrežne nagrade. Uporablja se tudi za upravljanje, saj lahko imetniki TRX glasujejo o odločitvah v zvezi z omrežjem. Za razliko od kriptovalut, ki temeljijo na rudarjenju (kot je Bitcoin), je bil žeton TRX izdan ob samem zagonu. Novembra 2022 je skupna ponudba žetonov TRX 92,2 milijard, pri fundaciji pa pravijo, da od oktobra 2021 ohranja deflacijsko stanje. TRX je mogoče razdeliti; najmanjša enota TRX se imenuje SUN, pri čemer en TRX ustreza 1.000.000 SUN.

Tron ni toliko kriptovaluta, kot je, enota vrednosti. Tron želi s svojim žetonom TRX olajšati izmenjavo digitalnih sredstev, ne da bi potreboval posrednika. TRX tako deluje kot glavna knjiga, ki beleži izmenjave v omrežju, in na koncu postane skladišče vrednosti, ki ga lahko ustvarjalci vsebin uporabljajo po lastni presoji.

Kje lahko kupim TRX?

TRX danes ponujajo vse največje borze, kot so Binance, Kraken in Coinbase. Spodaj predstavljamo primer, kako kupiti žeton preko borze Binance:

  1. Ustvarite si Binance račun in potrdite svojo identiteto
  2. Kliknite »Buy Crypto« v zgornjem levem kotu navigacije spletnega mesta in najdete »TRX«
  3. Izberite način plačila: Kreditna ali debetna kartica, bančno nakazilo, P2P ali pa izberite plačilo preko tretje osebe
  4. Potrdite naročilo (na voljo imate 1 minuto, preden se cena osveži)
  5. Varno shranite svoje TRX žetone na Binance

Tron: Prednosti

Tron se marketira kot koncept, ki bo pozdravil obstoječi internet in pripomogel k nadaljnji decentralizaciji. Pri tem se osredotoča na naslednje točke:

  • Osvoboditev podatkov: To pomeni omogočanje prostega in necenzuriranega pretoka podatkov po omrežju.
  • Digitalno premoženje: Ustvarjanje ekosistema, v katerem si lahko uporabniki lastijo pravice do vsebine in sledijo njenemu širjenju.
  • Osebni ICO: Vsakdo lahko zbira sredstva in razdeljuje digitalno premoženje.
  • Več kot le pametne pogodbe: Ustvajanje infrastrukturo, ki bo na platformi omogočala uporabo bolj zapletenih sredstev, kot so igre in tržne napovedi.

Tron: Pomanjkljivosti

  • Pomankanje decentralizacije: Nekateri kritiki pravijo, da Tron ni popolnoma decentraliziran, saj je le 50 % vseh žetonov TRX shranjenih na različnih naslovih. Poleg tega je le 15% izdanih žetonov je na voljo za zasebne naložbe.

Ko potegnemo črto

Tronovo poslanstvo je pomagati tistim, ki iščejo decentraliziran protokol za pomoč pri spletni zabavi. Njkihova vizija je torej uveljavitev Web3, spleta, kjer bomo nadzor imeli uporabniki. Za ustanovitelja Justina Suna kritiki pravijo, da je nepremišljen in hiter v odločanju – kar se je izkazalo za slabo lastnost v industriji kriptovalut (propad Terra, Three Arrow Capital…). Toda Justin se je oddaljil od projekta Tron, ki ga zdaj upravlja Tron DAO. Gre za zanimiv projekt z daljnosežno vizijo in čas bo pokazal, kako se bo obnesel. Izvirni žeton TRX se redno giblje med največjih 15 kriptovalut po tržni kapitalizaciji in se stavlja portfelj marsikaterega vlagatelja. Toda, kot vedno – vlagajte po pameti. Srečno!

Pogosta vprašanja

Zakaj je Tron (TRX) tako poseben?

Tron je blockchain s pametnimi pogodbami, katerega poslanstvo je postati temelj za decentralizirani internet.

Kako je zgrajeno omrežje Tron?

Tron sestavljajo 3 deli: Storage layer, Core layer in Application layer.

Koliko transakcij na sekundo lahko obdela omrežje Tron?

10.000. Za primerjavo, Bitcoin jih obdela 7-10 na sekindo.

Je Tronix (TRX) dobra investicija za 2022?

TRX spada med največjih 20 kriptovalut na svetu, kar priča o njegovi legitimnosti in potencialu. Vedno pa vložite le toliko, kot ste pripravljeni izgubiti.

Dodaj odgovor