Kaj je TruthGPT? Elon Musk želi ustvariti chatbota, ki išče objektivno resnico

Home » Kaj je TruthGPT? Elon Musk želi ustvariti chatbota, ki išče objektivno resnico
truthgpt

Chatboti, kot sta ChatGPT in Google Bard, so dodobra prevetrili človeštvo, saj so s pomočjo umetne inteligence sposobni dati odgovore na zelo kompleksna vprašanja in so vir neskončnega vira informacij. Toda kaj, če so te informacije pristranske? S tem vprašanjem se ukvarja Elon Musk in kot odgovor podaja TruthGPT – chatbot s posebnim poudarkom na objektivni resnici in varnosti. Poglejmo, kaj bi lahko s tem mislil.

Slavni miljarder Elon Musk pravi, da dela na TruthGPT. Ta chatbot naj bi služil kot alternativa ChatGPT, ki bi deloval kot umetna inteligenca, ki išče resnico. Direktor Tesle je v intervjuju s Tuckerjem Carlsonom iz Fox News predstavil svojo vizijo tekmeca umetne inteligence in dejal, da je potreben alternativni pristop k ustvarjanju umetne inteligence, da bi se izognili uničenju človeštva.

ChatGPT in pristranskost

Medtem ko je ChatGPT res revolucionarni izum umetne inteligence in je sposoben tako učiti, programirati ter celo prekašati zdravnike v medicini, ne more zares razmišljati sam zase. Namesto tega uporablja algoritme, ki jih je zasnoval njegov ustvarjalec.

Ustvarjalec OpenAI se je zelo potrudil, da bi njihov čudežni deček ChatGPT bil nevtralno orodje. Toda pristranskost v ChatGPT je še vedno zelo resničen problem. Kot vse oblike umetne inteligence ima tudi ChatGPT svoje omejitve. Poleg tega je zaskrbljujoče dejstvo, da želi OpenAI uporabnikom ChatGPT omogočiti, da prilagodijo obnašanje klepetalnega robota, vendar z določenimi omejitvami. To bi lahko v program vneslo pristranskost uporabnikov, zaradi česar bi postal nezaupljiv ali celo zlonameren.

Ta problem pristranskosti se razširja tudi na etična vprašanja v izobraževalnem sistemu. Izobraževalne ustanove so zaskrbljene, da bi se učenci pri opravljanju domačih nalog lahko zanašali nanj. Namesto da bi sami napisali domačo nalogo v obliki eseja, je seveda veliko lažje to nalogo zaupati ChatGPT in njegovem algoritmu. Poleg tega bo dokument, ki ga je napisal ChatGPT, verjetno imel boljše pravopisne in slovnične lastnosti ter natančnost kot dokument, ki ga je napisal povprečen učenec.

Obstaja tudi bojazen, da se bodo novinarji pri ustvarjanju novic preveč zanašali na to orodje. Zaradi pristranskosti orodja ChatGPT bi lahko širili napačne informacije (lažne novice), kar je na internetu že zdaj resen problem.

Problem pristranskosti je v modelu obdelave naravnega jezika (NLP)

Model obdelave naravnega jezika je velik korak naprej na področju umetne inteligence, saj klepetalnim robotkm omogoča »človeško« obdelavo jezika.Tako lahko ChatGPT piše članke in objave na blogu, ki zvenijo…no, človeško. Na žalost pa je model obdelave naravnega jezika po svoji naravi pristranski, saj prejema informacije iz človeških virov, ki so večinoma po naravi pristranski. Tudi način, kako je sistem zasnovan, vnaša prirojene pristranskosti, zaradi katerih lahko program zagotovi nepopolne ali netočne informacije.

Primer pristranskosti ChatGPT: Nekateri so ChatGPT obtožili politične pristranskosti do konservativcev v ZDA. Ko je New York Post prosil ChatGPT, naj napiše novinarski članek v slogu New York Posta, je program to zavrnil. Navedel je, da ne ustvarja vnetljivih in pristranskih vsebin. Ko pa je bil ChatGPT zaprošen, da napiše novinarski članek v slogu CNN, je ta poziv brez težav izpolnil.

TruthGPT kot odgovor na pristranskost in nevarnost umetne inteligence

Preden se spustimo v podrobnosti TruthGPT, naj povemo, da je hipotetični koncept trenutno popolnoma na začetku in da razen teorije in besede Elona Muska ni nobenih podatkov o njem.

Elon Musk je v intervjuju za Fox News izrazil zaskrbljenost, kako lahko velika podjetja za umetno inteligenco s pomočjo AI klepetalnih robotov širijo pristranskost in dezinformacije. Komentiral je tudi grožnjo, ki jo umetna inteligenca predstavlja za človeštvo, in poudaril možnost apokalipse umetne inteligence – to je nekakšen Terminator scenarij, v katerem bi sistemi umetne inteligence lahko prevzeli nadzor nad našim vsakdanjim življenjem.

Tako naj bi TruthGPT služil kot protiutež ChatGPT in Google Bard, saj bi ta model umetne inteligence poskušal čim bolj resnicoljubno podajati informacije. V skladu s tem je Musk:

  • Ustanovil tudi podjetje X.AI s sedežem v Nevadi, ki temelji na umetni inteligenci.
  • Skupaj z ljudmi, kot sta Steve Wozniak in Tristan Harris iz Centra za humano tehnologijo, podpisal tudi odprto pismo, v katerem je zahteval, da se vsaj šest mesecev ustavi usposabljanje zmogljivejših modelov klepetalnih robotov od GPT-4.

Kako bi izgledal TruthGPT?

Težko je natančno povedati, kako bo videti TruthGPT, saj je še vedno v razvoju. Vendar pa je mogoče na podlagi tega, kar je Musk povedal o njej, narediti nekaj utemeljenih ugibanj.

Ena od možnosti je, da bi bil TruthGPT velik jezikovni model, podoben Bardu ali ChatGPT. To pomeni, da bi bil usposobljen na obsežni zbirki podatkov o besedilu in kodi, kar bi mu omogočilo ustvarjanje besedila, prevajanje jezikov, pisanje različnih vrst ustvarjalnih vsebin in informativno odgovarjanje na vaša vprašanja.

Glede na to, da se je arhitektura GPT izkazala za tehnično in komercialno uspešno, bi bila drugačna pot verjetno preveč zamudna in draga. Čas je ena od stvari, ki je Elon Musk nima, če želi čim prej zgraditi nekaj, kar se bo resnično lahko kosalo z najsodobnejšo umetno inteligenco. Zato je morda bolje, da nismo preveč vzhičeni – morda se orodje TruthGPT ne bo tako radikalno razlikovalo od orodij umetne inteligence, ki jih že poznamo.

Druga možnost je, da bi bil TruthGPT zasnovan tako, da bi bil bolj objektiven in nepristranski kot drugi modeli umetne inteligence. To bi bilo mogoče doseči tako, da bi ga urili na naboru podatkov z besedili, ki so bila skrbno pripravljena za odpravo pristranskosti. Nazadnje je tudi mogoče, da bi bil TruthGPT zasnovan tako, da bi bil bolj pregleden kot drugi modeli umetne inteligence. To bi lahko dosegli tako, da bi bila njegova koda odprtokodna, tako da bi jo lahko vsakdo pregledal in videl, kako deluje.

Natančnost je problem, ki je star toliko, kot človeštvo

Natančnost je pri ustvarjanju TruthGPT mogoče obravnavati tudi s strani algoritma. Vendar pa ne glede na algoritem dvoumnost jezika še vedno predstavlja veliko težavo za natančnost modelov umetne inteligence. Tudi ljudje imajo pogosto težave z natančno razlago pomena stavka ali besedne zveze, kar vodi do napačnih informacij. Pri modelih umetne inteligence lahko dvoumnost povzroči napačno razlago, ki vodi do netočnosti.

Zdi se, da je za Muska TruthGPT priložnost, da izdela model umetne inteligence, ki se mu zdi primeren za zagotavljanje resnice. Kako to doseči brez vnašanja lastnih pristranskosti, je povsem drugo vprašanje, ki nas dejansko pripelje nazaj na začetek pogovora. Kako se Muskova mnenja o tem, kaj je pristransko in kaj ne, razlikujejo od tistih, ki so usposabljali in vodili ChatGPT?

Na koncu morda naloga TruthGPT ne bo tako črno-bela, zgolj v iskanju »ta prave« resnice. Uporabiti se da na več načinov:

  • TruthGPT bi lahko bilo učinkovito orodje za boj proti dezinformacijam in napačnim informacijam. Z zagotavljanjem natančnih in nepristranskih informacij bi lahko pripomoglo k bolj informirani in angažirani javnosti.
  • Uporabili bi ga lahko za razvoj novih in inovativnih načinov izobraževanja in usposabljanja ljudi. Z zagotavljanjem personaliziranih učnih izkušenj bi lahko ljudem pomagal pri učinkovitejšem in uspešnejšem učenju.
  • TruthGPT bi lahko uporabili za ustvarjanje novih in poglobljenih oblik zabave. Z ustvarjanjem realistične in zanimive vsebine bi lahko ljudem pomagal pobegniti iz vsakdanjega sveta ter doživeti nove in vznemirljive stvari. Kot metaverse, ampak boljše.

TruthGPT ni edini AI projekt Elona Muska: Kaj je Tesla Bot oz. Optimus

Pred nekaj tedni se je na spletu pojavil humanoidni robot Phoenix170 cm visok in 70 kg težki robot, ki bi vam fizično pomagal pri opravljanju nalog (dvigne lahko do 25 kg). Humanoidnega robota je predstavilo podjetje Sanctuary AI iz Vancouvra, ki se ukvarja z robotiko. Trdijo, da gre za prvo človeku podobno inteligenco v robotih za splošno uporabo na svetu. Zdi se, da je to velik korak naprej v svetu umetne inteligence, v katerem zaenkrat prevladujejo klepetalni roboti.

https://twitter.com/TheSanctuaryAI/status/1658492472962748417

Le nekaj ur po predstavitvi Phoenixa je pofjetje  Tesla predstavilo posodobljeno različico svojega humanoidnega robota Optimus. Program humanoidnega robota podjetja v lasti Elona Muska je trenutno znan pod imenom Tesla Bot ali Optimus. Internet trenutno brni od slik prototipov, ki so pokazali nekaj impresivnih gibov. Impresivni Youtube video si lahko ogledate tukaj.

Kaj humanoidni roboti to pomenijo za delovno silo?

No, roboti nam že dolgo pomagajo pri delu. Čeprav se zdi, da Phoenix in Tesla Bot hitro napredujeta pri posnemanju človeških gibov in delovanja, je popolno nadomeščanje delovne sile očitno še daleč. Roboti se že uporabljajo v različnih panogah, vendar jih za zdaj večinoma upravljajo ljudje. To je mnogim omogočilo, da so ohranili svoja delovna mesta, vendar je dan, ko bo vojska robotov prevzela oskrbovalno verigo, še zelo daleč.

Ko potegnemo črto

V hitro razvijajočem se okolju generativne umetne inteligence (UI) se TruthGPT zdi kot zelo obetavna tehnologija. Ta predlagani klepetalni robot je zamišljen kot entiteta, ki išče resnico in kot tak želi odpraviti omejitve in pomanjkljivosti, povezane z generativno umetno inteligenco. V teoriji se zdi zamisel odlična, toda prezgodaj je še, da bi ocenjevali, kako se bo ravila v praksi. Ne vemo natančno, kako bi se pridobivali učni podatki za TruthGPT, vendar bi moral TruthGPT, da bi imel najboljše možnosti za izgradnjo čim bolj »resničnega« LLM, dati prednost podatkom iz »resničnih« virov. Toda prav v tem je težava. Resnica je zelo subjektiven pojem. Kar je resnica zame, morda ni resnica zate.

Pogosta vprašanja

Kaj je TruthGPT?

Kakšne so potencialne prednosti TruthGPT?

Kakšno je trenutno stanje chatbota TruthGPT?

Je ChatGPT pristranski?

Kakšne so posledice pristranskosti pri klepetalnih robotih, kot je ChatGPT?