Kaj je VPN in kako deluje?

Home » Kaj je VPN in kako deluje?

V dobi interneta so navidezna zasebna omrežja (VPN) vse bolj priljubljena kot sredstvo za zaščito zasebnosti in varnosti na spletu. VPN je orodje, ki ustvari varno, šifrirano povezavo med vašo napravo in internetom. V tem članku vam bo Joker izdal vse, kar morate vedeti o VPN.

Vsakič, ko ste bili na poti in odprli e-pošto med obrokom v restavraciji, ali dostopali do bančnega računa preko javnega Wi-Fija, so vaši podatki izpostavljeni tveganju. Vse podatke, ki se prenašajo tekom povezave v javno oz. brezplačno omrežje Wi-Fi, lahko namreč zlahka ukradejo druge osebe, prijavljene v isto omrežje.

To težavo vam lahko reši VPN (Virtual Private Network), k s šifriranjem pomaga pri ohranjanju anonimnosti vašega brskanja po spletu in tako varuje vaše podatke.

>> Top VPN Slovenija seznam <<

Kaj je VPN?

VPN je navidezno zasebno omrežje, ki vam omogoča varen in anonimen dostop do interneta. Deluje tako, da med vašo napravo in internetom vzpostavi varno povezavo ali “tunel”. Ta tunel šifrira vse podatke, ki gredo skozi njega in tako s skrivanjem naslova IP zaščiti vašo spletno identiteto in vam omogoča varno uporabljanje javno dostopne WI-Fi točke. Lahko bi rekli, da VPN v bistvu razširja zasebno omrežje na javno omrežje.

VPN vam zato lahko pride zelo prav predvsem pri zaščititi dejavnosti, ki jih izvajate preko javnega Wi-Fija: plačevanje računov, preverjanje e-pošte ali spletno nakupovanje.

Kako deluje VPN?

Kaj je VPN

VPN omrežja delujejo tako, da vaš internetni promet usmerjajo prek strežnika, ki se nahaja drugje na svetu.

Ko poskušate dostopati do spletnega mesta, ponudnik internetnih storitev (ISP) običajno sprejme zahtevo in vas preusmeri do cilja. Ko pa se povežete z omrežjem VPN, ta vaš internetni promet preusmeri prek oddaljenega strežnika, preden ga pošlje do vašega cilja. To pomeni, da se zdi, da internetni promet prihaja iz strežnika VPN in ne iz vaše naprave. VPN strežnik nato šifrira vaš internetni promet in ga prek varnega predora pošlje do cilja v internetu. Tako je zagotovljeno, da vseh podatkov, ki so prestreženi na poti, ni mogoče prebrati, saj so šifrirani.

VPN skrije vaše podatke pred vohuni – šifriranje je pomembno, če želite zaščititi svoj internetni promet in zmanjšati svoj spletni odtis. Tako ponudnik internetnih storitev ne bo mogel prodati celotne zgodovine vašega brskanja tistemu, ki bo ponudil največ.

NordVPN

Najbolj uveljavljen VPN. 63% popusta

NordVPN
5.0/5

Vaš IP (in s tem vaša navidezna lokacija) je prav tako skrit in dobite novega, ki pripada strežniku VPN, s katerim ste povezani. To zagotavlja dodatno varnost in znatno poveča vašo zasebnost na spletu – nihče ne ve, iz katerega mesta ali države brskate.

Če strnemo korake za kulisami sistema VPN, potekajo nekako tako:

 1. Ko se povežete z VPN, ta preveri pristnost vašega odjemalca v strežniku VPN.
 2. Strežnik nato uporabi protokol šifriranja za vse podatke, ki jih pošiljate in prejemate.
 3. Storitev VPN ustvari šifriran “tunel” prek interneta. S tem so podatki, ki potujejo med vami in vašim ciljem, zaščiteni.
 4. Da bi zagotovili varnost vsakega podatkovnega paketa, ga VPN zavije v zunanji paket, ki je nato šifriran z enkapsulacijo.
 5. Ko podatki prispejo v strežnik, se zunanji paket odstrani s postopkom dešifriranja.

Kako delujejo VPN strežniki?

Ko je VPN tunel vzpostavljen, naprava pošlje šifrirane informacije strežniku VPN. Ta jih dešifrira in posreduje informacije določenemu spletnemu strežniku. Pred pošiljanjem podatkov skrije tudi vaš pravi naslov IP. Namesto tega se zdi, da imate naslov IP strežnika VPN, s katerim ste povezani. Ko se spletni strežnik odzove, strežnik VPN šifrira podatke in vam jih pošlje prek ponudnika internetnih storitev. Odjemalec VPN dešifrira podatke, ko ti prispejo do vaše naprave.

Kaj je VPN tunel?

VPN tunel (VPN tunnel) ustvari zasebno in šifrirano pot, po kateri se podatki varno prenašajo med uporabnikovo napravo in strežnikom VPN. To pomeni, da so vsi podatki, ki jih pošlje ali prejme uporabnikova naprava, šifrirani in jih tretje osebe, na primer hekerji ali vladne agencije, ne morejo prestrezati. Šifriranje, ki se uporablja v VPN tunelu, je običajno kombinacija šifriranja z javnim in zasebnim ključem, kar zagotavlja, da so podatki, preneseni prek predora, zaščiteni pred nepooblaščenim dostopom.

Prednosti VPN

Obstaja več razlogov, zakaj je dobro uporabljati omrežje VPN:

 • Zaščitite svojo zasebnost: Največja prednost uporabe omrežja VPN ta, da lahko pomaga zaščititi vašo zasebnost in varnost na internetu. Preko VPN je ves vaš internetni promet usmerjen skozi šifriran tunel, zato je veliko težje, da bi kdo prestregel ali vohunil za vašimi spletnimi dejavnostmi. To je še posebej pomembno pri uporabi javnih Wi-Fi omrežij, ki so pogosto nezavarovana in v katera je mogoče zlahka vdreti.
 • Dostop do blokiranih vsebin: Še ena pomembna prednost uporabe omrežja VPN je, da vam lahko omogoči dostop do vsebin, ki bi bile sicer na vaši lokaciji omejene. Na primer, nekatere storitve pretakanja, platforme socialnih mrež, novičarska spletišča in spletne stavnice so na voljo samo v nekaterih državah. Z uporabo omrežja VPN se lahko povežete s strežnikom v drugi državi in dostopate do teh vsebin, kot da bi se nahajali tam. To pride še posebej prav pri potovanjih.
 • Izognite se cenzuri: V nekaterih državah lahko vlada cenzurira določena spletna mesta ali spletne storitve. Z uporabo VPN lahko obidete to cenzuro in dostopate do želene vsebine. To je še posebej pomembno za ljudi, ki živijo v državah s strogimi zakoni o cenzuri interneta, kjer je dostop do določenih spletnih mest ali storitev lahko otežen ali celo nezakonit, kot sta Kitajska ali Vietnam.
 • Boljše igranje spletnih iger: Če igrate spletne igre, se lahko pojavijo težave z zakasnitvijo ali zakasnitvijo, zaradi katerih je igranje iger neprijetno. Z uporabo omrežja VPN lahko kot online gamer izboljšate svojo igralno izkušnjo, saj zmanjšate zamike in zakasnitve (lag). VPN lahko namreč usmeri vaš internetni promet prek strežnika, ki je bližje igralnemu strežniku, s čimer se zmanjša razdalja, ki jo morajo prepotovati vaši podatki.
 • Anonimno prenašanje torrentov: Kje ste, Partis navdušenci? Peer-to-peer (P2P) je priljubljen način izmenjave datotek. Veliko ljudi jo uporablja za izmenjavo podatkov s prostim dostopom. To vključuje odprtokodno programsko opremo, videoposnetke v javni domeni in druge velike datoteke. Vendar pa lahko vsakdo, ki prenaša ali nalaga iste datoteke kot vi, vidi vaš naslov IP. Pravzaprav so naslovi IP vseh uporabnikov odprti in javni. Poleg tega so v nekaterih državah veljavni predpisi, ki prepovedujejo uporabo torrentov ali pa obvestijo tudi vašega ponudnika internetnih storitev glede kršitbe zakonov o avtorskih pravicah.

Z uporabo omrežja VPN boste skrili svoj pravi naslov IP, tako da nihče ne bo mogel ugotoviti, kje se nahajate. Dejavnosti prenosa torrentov ne bo mogoče izslediti do vas. Prav tako pred ponudnikom internetnih storitev skrije dejstvo, da uporabljate torrente, zato lahko torrente uporabljate anonimno.

 • Boljša zmogljivost v javnih Wi-Fi omrežjih: Javna omrežja Wi-Fi so lahko počasna in nezanesljiva, zlasti če jih hkrati uporablja veliko ljudi. Z uporabo omrežja VPN lahko izboljšate hitrost in zmogljivost interneta v javnih omrežjih Wi-Fi. To pa zato, ker lahko VPN usmeri vaš internetni promet prek strežnika, ki ga ne uporablja veliko drugih ljudi, kar zmanjša obremenitev omrežja.

Pomanjkljivosti VPN

 • Počasnejši internet: Ko uporabljate VPN, morajo vaši podatki potovati prek dodatnega strežnika, kar lahko upočasni hitrost vašega interneta. Odvisno od VPN, ki ga uporabljate, in lokacije strežnika, s katerim se povezujete, lahko opazite znatno zmanjšanje hitrosti interneta. To velja predvsem za brezplačna ali nekakovostna omrežja VPN. Če vam je hitrost še posebej pomembna, poiščite VPN ponudnika z zanesljivo visoko hitrostjo povezave.
 • Dober VPN stane: Številna omrežja VPN za uporabo svojih storitev zahtevajo naročnino. Čeprav so na voljo tudi brezplačna omrežja VPN, imajo pogosto omejitve, kot so omejitve prenosa podatkov ali nižje hitrosti. Če želite visokokakovostno storitev VPN, boste verjetno morali plačati mesečno ali letno naročnino.
 • VPN ni popolnoma anonimen: Čeprav lahko omrežja VPN do določene mere zaščitijo vašo zasebnost, vam ne omogočajo popolne anonimnosti na spletu. Če nekdo resnično želi slediti vašim spletnim dejavnostim, lahko to stori, zlasti če uporabljate brezplačno ali nekakovostno storitev VPN. VPN vas tudi ne more zaščititi pred virusi. Če odprete priponko z virusom, VPN ne more preprečiti okužbe vaše naprave. Za popolno zaščito potrebujete protivirusno programsko opremo.

Koliko stane VPN?

Morda se sprašujete, koliko boste plačali za zasebnost. Čeprav omrežja VPN niso zelo poceni, pa tudi niso tako draga. Običajno se lahko odločite za plačilo od meseca do meseca (kar je najdražje) ali za daljše naročnine. Daljša kot je naročnina, večji je popust, vendar boste morali vnaprej plačati večji znesek. Za ceno le ene kave na mesec je omrežje VPN cenovno ugodna rešitev za zagotavljanje varnosti na spletu.

Obstajajo številne brezplačne VPN storitve. Če VPN potrebujete le začasno, vas bo morda zamikalo, da si omislite brezplačni VPN. Vendar bodite previdni. Pri storitvah VPN na splošno velja, da dobite tisto, za kar plačate. Brezplačne storitve VPN pogosto ne zagotavljajo ustrezne zaščite. Nekateri brezplačni VPN še vedno beležijo vaše podatke, kar je v nasprotju z namenom VPN. Od nekod morajo zaslužiti denar, zato lahko podatke uporabnikov celo prodajajo tretjim osebam.

Poleg tega imajo običajno omejitve pasovne širine in nizke hitrosti. Povežete lahko le eno napravo in morda imate na voljo le eno izbiro strežnika. Brezplačni VPN-ji imajo tudi omejene funkcije (na primer ne omogočajo pretakanja ali izmenjave datotek P2P). Veliko bolje je plačati za zanesljivo storitev VPN.

Na kaj naj bo pozoren/-a pri izbiri VPN?

Pred izbiro storitve VPN je dobro, da upoštevate naslednje dejavnike:

 • Ali storitev spoštuje moje zasebnost?

Vedno morate imeti v mislih, da je bistvo uporabe VPN-ja varovanje vaše zasebnosti, zato je potrebno, da tudi ponudniki storitev VPN enako spoštujejo vašo zasebnost. To pomeni, da ne smejo slediti ali hraniti zapisov o vaših spletnih sejah in da morajo imeti politiko prepovedi beleženja.

 • Ali boste lahko nastavili dostop so VPN v več napravah?

Povprečen posameznik običajno uporablja dve ali več različnih naprav. Zato je idealno, da lahko dostop do VPN nastavite na vseh napravah.

 • Kje se nahajajo lokacije VPN strežnikov?

To je pomembno, če razmišljate o tem, katere lokacije strežnikov so za vas pomembne. Prepričajte se na primer, da je strežnik v državi, v kateri želite biti videti, kot da dostopate do spleta.

 • Ali ima ta storitev omejen prenos podatkov?

Vaša uporaba interneta je pomemben dejavnik, ki vam pomaga ugotoviti, ali bi morali upoštevati pasovno širino kot dejavnik. Zato se prepričajte, da vam njihove storitve zagotavljajo neomejeno pasovno širino brez omejitev podatkov.

 • Ali izbrani VPN ponuja najnovejše protokole?

Pomembno je, da veste, ali vaša storitev VPN ponuja najnovejše oz. najvarnejše protokole.

Kako vzpostaviti VPN?

Namestitev omrežja VPN v računalniku je razmeroma preprosta, ne glede na to, ali uporabljate računalnik Mac ali Windows.

Vzpostavitev VPN na Mac:

 • Kliknite ikono Apple v zgornjem levem kotu zaslona in nato kliknite System Preferences.
 • Kliknite Network.
 • Kliknite Plus (+), da ustvarite novo omrežno povezavo.
 • Kliknite Vmesnik in v spustnem meniju kliknite VPN.
 • Nato izberite vrsto VPN.
 • Povezavi določite ime storitve in kliknite Create.
 • Vnesite naslov strežnika in ime računa, ki ga lahko operater VPN imenuje tudi uporabniško ime, nato kliknite Authentication Settings.
 • Vnesite geslo in Shared Secret ter kliknite OK.
 • Kliknite Apply in nato kliknite Connect.
 • Vaše omrežje VPN je zdaj nastavljeno za povezavo.
 • Če želite izklopiti omrežje VPN, ko ga boste prenehali uporabljati, izberite možnost Disconnect (odklop).

Vzpostavitev VPN na Windows 10:

 • Kliknite gumb Windows, nato pa pojdite na Nastavitve > Omrežje in internet > VPN.
 • Kliknite Dodaj povezavo VPN.
 • Za ponudnika VPN izberite Windows (vgrajeno). Pod Ime povezave preimenujte svojo povezavo VPN. Vnesite naslov strežnika, vrsto VPN in vrsto podatkov za prijavo.
 • Zaradi varnostnih ukrepov obvezno dodajte uporabniško ime in geslo. Lahko se tudi odločite, da si računalnik zapomni vaše prijavne podatke.
 • Kliknite Shrani

Katere vrste VPN so na trgu?

 • Remote Access VPN: Ta vrsta omrežja VPN se uporablja za povezovanje oddaljenih uporabnikov z zasebnim omrežjem prek interneta. Uporabnikom omogoča dostop do virov v omrežju od koder koli na svetu, če imajo internetno povezavo.
 • Site-to-Site VPN: Ta se uporablja za povezavo dveh ali več zasebnih omrežij prek interneta. Uporabnikom omogoča dostop do virov v vsakem omrežju, kot da bi bili neposredno povezani z istim omrežjem.
 • Mobilni VPN: Namenjeno mobilnim napravam, kot so pametni telefoni in tablični računalniki. Uporabnikom omogoča varno povezavo z omrežjem, ko so na poti.
 • SSL VPN: Ta vrsta VPN uporablja protokol SSL (Secure Sockets Layer) za zagotavljanje varnega oddaljenega dostopa do spletnih aplikacij. Pogosto ga uporabljajo podjetja, da zaposlenim omogočijo varen dostop do virov podjetja z oddaljenih lokacij.
 • IPsec VPN: Ta vrsta VPN uporablja protokol IPsec (Internet Protocol Security) za zagotavljanje varne komunikacije med dvema napravama prek interneta. Podjetja jo pogosto uporabljajo za varno povezavo podružnic z glavno pisarno.

Ko potegnemo črto

VPN omrežja so torej zelo uporabna in zmogljiva orodja, ki zagotavljajo zasebnost in varnost na spletu. Delujejo tako, da ustvarijo varno in šifrirano povezavo med uporabnikovo napravo in strežnikom VPN. Ta povezava pomaga zaščititi uporabnikove spletne dejavnosti pred tretjimi osebami in otežuje sledenje uporabnikovim spletnim dejavnostim. VPN imajo več načinov uporabe, vključno z zasebnostjo, varnostjo, dostopom do geografsko omejene vsebine in delom na daljavo. Zaradi vse večje potrebe po spletni zasebnosti in varnosti postajajo omrežja VPN vse bolj priljubljena.

Kaj pravite, si ga boste tudi vi omislili? Preverite katera VPN omrežja so najboljša, tukaj.

NordVPN

Najbolj uveljavljen VPN. 63% popusta

NordVPN
5.0/5

Pogosta vprašanja

Kaj je VPN?

Zakaj potrebujem VPN?

Kako izbrati dober VPN?

Je VPN legalna storitev?

Ali lahko VPN uporabljam v svoji mobilni napravi?