Kaj je Worldcoin (WLD), kripto projekt ustvarjalca ChatGPT?

Home » Kaj je Worldcoin (WLD), kripto projekt ustvarjalca ChatGPT?
Worldcoin

Podjetje OpenAI se je med zvezdnike umetne inteligence izstrelilo novembra lani z uvedbo chatbota Chat GPT, zdaj pa se Sam Altman podaja še v kripto vode. Worldcoin je drzni korak, ki v zameno za skeniranje oči ljudem ponudi digitalno osebno izkaznico ter nagrado v obliki kriptovalute WLD. Poglejmo, za kakšen projekt gre in ali se splača kupiti WLD.

Umetna inteligenca (UI) se v zadnjem letu razvija z bliskovito hitrostjo in je postala nesporno spretna pri vsem, od ustvarjanja vizualnih učinkov v televizijskih oddajah in filmih do pisanja in produkcije nagrajenih popevk, programiranja ter nepogrešljivega orodja pri medicini. Čeprav so prednosti in izzivi umetne inteligence za zgodnje uporabnike številni, se morajo tudi tisti, ki niso iz sveta umetne inteligence, sprijazniti z možnostjo, da so bile spletne dejavnosti, besedila, umetnine ali druge vrste vsebin morda ustvarjene z računalnikom. Moč ustvarjanja neskončno iznajdljivih in človeku podobnih vsebin je ogromna, vendar so nevarnosti globokih ponaredkov tudi zelo realne.

In tu vstopi v igro Worldcoin (WLD) s svojim drznim predlogom, da se uporabnikom skenira oči v zameno za digitalno identifikacijsko številko. Projekt je bil uveden julija 2023 s strani ustvarjalca Chat GPT – OpenAI in je uvedel koncept, imenovan dokazilo o osebnosti (proof of personhood). Uporabniki preverijo svojo “osebnost” v ekosistemu Worldcoin, da lahko sodelujejo v njegovem globalnem finančnem omrežju. Podjetje je le dva dni po začetku delovanja sporočilo, da novi uporabniki v njegov sistem vstopajo povprečno vsakih 7,6 sekunde, kar kaže na precejšnjo rast, skupno število registriranih pa v času pianja tega članka znaša že približno 2,2 milijona uporabnikov.

Seveda je pa projekt zaradi svoje »invazivne« narave sprožil ognjevito razpravo na presečišču udobja in zasebnosti. Kritiki se zaradi orwellovskega pridiha bojijo, da bi lahko skeniranje oči prebivalstva pripeljal do distopične države nadzora, podobno kot to že zdaj prakticira Kitajska s svojo socialno kreditno oceno ljudi.

Kaj je Worldcoin?

Digitalna pokrajina leta 2023 je lahko pogosto podobna neskončnem labirintu skritih nevarnosti. Goljufi uporabljajo številne taktike, da bi posameznike zvabili v klikanje na zavajajoče povezave in jim odtujili sredstva. Izjema seveda ni niti svet kriptovalut, kjer se prevare dogajanjo na dnevni ravni in kjer se uporabniki zbujajo ob praznih kripto denarnicah. Medtem se platforme družbenih medijev polnijo z nenadzorovano dejavnostjo botov, kar še dodatno otežuje spletno izkušnjo. S tem v mislih je bil ustanovljen Worldcoin, katerega cilj je bil odkriti dokončno metodo za razlikovanje med človeškimi uporabniki in umetno inteligenco. Pričakuje se, da bo takšen scenarij, po katerem bodo lahko vsi spletni posamezniki nedvoumno ugotovili svojo človeško identiteto, bistveno zmanjšal število prevar in goljufov.

Dokazilo o človeškosti, ki ga ponuja Worldcoin, temelji na ideji, da z umetno inteligenco, ki ustvarja nešteto vsebin in naraščajočo količino neželene pošte, postaja nujnost ugotavljanja pristnosti posameznika kot edinstvene resnične osebe v nasprotju z botom ali drugim posameznikom zelo pomembna. Predvsem gre torej za platformo za digitalno identifikacijo, čeprav se lahko nanaša tudi na istoimensoi kriptovaluto. Eden od ciljev Worldcoina je ustvariti obsežno omrežje uporabnikov, ki so potrdili, da so ljudje, in ne boti ali algoritmi umetne inteligence.

Ključne lastnosti:

 • Univerzalni dostop: Eden od glavnih ciljev Worldcoina je zagotoviti, da ima vsakdo, ne glede na njegov socialno-ekonomski status ali geografsko lokacijo, dostop do digitalnega gospodarstva.
 • Decentralizacija: Tako kot mnoge druge kriptovalute tudi Worldcoin deluje v decentraliziranem omrežju, kar zagotavlja, da nad valuto nima nadzora noben posamezen subjekt.
 • Inovativna tehnologija: Worldcoin ni le vzvišen ideal. Podprt je z najsodobnejšo tehnologijo blockchain, ki zagotavlja hitre, varne in pregledne transakcije.

Kdo vse stoji za Worldcoin?

Worldcoin razvija podjetje Tools for Humanity. Eden od soustanoviteljev podjetja Tools for Humanity – Sam Altman – je tudi izvršni direktor podjetja OpenAI, ki – kot mso omenili zgoraj – stoji za izjemno priljubljenim klepetalnim robotom Chat GPT. Altmanovo delo v podjetju OpenAI je verjetno spodbudilo povpraševanje po novih aplikacijah in algoritmih umetne inteligence, s čimer se je povečalo tudi število vprašanj, povezanih s preverjanjem osebnosti, ki jih želi obravnavati podjetje Tools for Humanity. Na tej točki je Sam Altman sam zelo dober marketing za projekt.

Kako deluje Worldcoin?

Worldcoin želi zagotoviti zanesljiv način spletnega preverjanja istovetnosti ljudi, imenovan World ID, s 3 osnovnimi cilji:

 • World ID: Vzpostavitev posebne globalne digitalne identitete
 • WLD: uvedba globalne valute v obliki žetona Worldcoin (WLD),
 • World App: razvoj aplikacije World App, ki bo poleg drugih kriptovalut in fiat valut omogočala tudi plačila z WLD.

Za potrditev svoje osebnosti prek platforme Worldcoin morajo uporabniki pridobiti WorldID, ki je je temeljno dokazilo o človeškosti, ki so ga razvijalci Worldcoina izpostavili in je na voljo uporabnikom, ki jim je naprava, imenovana Orb, skenirala šarenice. Podobno kot prstni odtisi so tudi šarenice različne za vsako osebo na svetu. Ko Orb skenira oči osebe in na podlagi strukture šarenice ustvari identifikacijsko kodo, bo ta nujno drugačna od kode kogar koli drugega. Ta tako imenovana IrisCode se ustvari in nato shrani v Worldcoinovi decentralizirani verigi blokov, ki je vzpostavljena tako, da zagotavlja, da nihče ne more goljufivo ustvariti ali manipulirati z obstoječo IrisCode.

Skeniranje šarenice je anonimizirano, tako da je ni mogoče izslediti do določene osebe, vendar še vedno zagotavlja, da nihče ne more podvojiti postopka in prejeti druge kode IrisCode. Ko ima uporabnik kodo IrisCode, platforma Worldcoin izda WorldID in izbriše slike uporabnikovih šarenic. Ker so podatki zavarovani v verigi blokov, uporabnikom ni treba skenirati oči vsakič, ko sodelujejo v dejavnostih platforme, da bi preverili svojo identiteto.

Worldcoin trenutno širi svojo prakso “orbinga” posameznikov z ustanavljanjem centrov v več kot 35 mestih po svetu, kjer so skupno postavili že več kot 1500 orbov. Orb je velik približno kot krogla za bowling.

Aplikacija World App

Skenerji za oči in identifikacijske kode so le prvi del platforme. Uporabniki se morajo seznaniti tudi z aplikacijo World App. Slednjo lahko dojemamo kot kombinacijo denarnice s kriptovalutami, nekaj podobnega kot storitev dvostopenjske avtentikacije ter portala za različne druge aplikacije in ponudbe. Glavna naloga aplikacije je vzdrževanje poverilnic uporabnikov, ki so zasebne, vendar preverjene prek sistema ID platforme.

World App deluje kot nekakšen prehod do vse večjega števila decentraliziranih finančnih aplikacij (Dapp), pri čemer so uporabniki lahko prepričani, da komunicirajo z drugimi, za katere je bilo podobno preverjeno, da so resnično ljudje. Z imetništvom WorldID in aplikacije World App lahko uporabniki sodelujejo v omrežjih z močno zmanjšanim tveganjem tako imenovanih napadov Sybil, pri katerih en uporabnik ustvari več psevdonimnih računov, da bi pridobil moč v virtualnem sistemu.

Kako se registriram na WorldCoin?

 • Prenesite aplikacijo World App: Uporabniki lahko ustvarijo račun Worldcoin in pridobijo kripto denarnico WalletConnect za povezavo z drugimi kriptovalutami, kot sta Bitcoin in Ethereum, ter bolj običajnimi valutami, kot so stablecoini. WalletConnect deluje tudi z aplikacijami socialnih mrež, kot sta Instagram in X (Twitter).
 • Registrirajte se na World ID: Uporabniki lahko uporabljajo aplikacijo World App brez World ID, vendar ne morejo dobiti brezplačnega deleža žetonov Worldcoin, če ne obiščejo centra Worldcoin in skenirajo svojo šarenico z orbom za preverjanje identitete.
 • Prejmite WLD brezplačno: Uporabnik lahko v aplikaciji World App uporabi svoj World ID in po potrditvi svoje ločene identitete dobi airdrop. V državah, kjer je na voljo WLD, uporabniki vnesejo svoj World ID in zahtevajo svoje brezplačne kriptovalute.

Aplikacija World App lahko vsebuje tudi omejen nabor različnih kriptovalut. Od začetka delovanja lahko uporabniki v aplikaciji World App hranijo Bitcoin, Ethereum in USDC. Razvijalci aplikacije Worldcoin so povedali, da naj uporabniki pričakujejo, da bo v prihodnosti podprtih še več kriptovalut.

Kaj je WLD?

Poleg aplikacije in omenjenih kriptovalut imajo uporabniki dostop tudi do kriptovalute WLD (Worldcoin). Ob uvedbi se je WLD znašel na naslovnicah časopisov, ko so milijoni uporabnikov, ki so sodelovali v beta programu ekosistema, prejeli airdrop WLD.

Začetna ponudba žetonov WLD je omejena na 10 milijard za obdobje 15 let. Po tem obdobju bo vodstvo omrežja določilo uvedbo stopnje inflacije do 1,5 % in oblikovalo metode dodeljevanja žetonov, ki bodo na novo prišli v obtok. 75% začetne dodelitve 10 milijard žetonov bo namenjenih uporabnikom, skladu ekosistema in delovanju omrežja. Medtem bo 10% namenjenih ustanovni ekipi, 13,5 % vlagateljem, 1,7 % pa bo porabljenih za rezerve.

Kje lahko kupim Worldcoin?

Trgovanje z WLD podpirajo vse število borze za kriptovalute, vključno z glavnimi igralci, kot so Binance, Coinbase in KuCoin.

Umetna inteligenca in kriptovalute za univerzalni minimalni dohodek

Ustanovitelji projekta pravijo, da ambicije projekta daleč presegajo področje digitalne valute. Če bo uspešen, verjamejoo, da bi lahko Worldcoin drastično povečal gospodarske priložnosti, ponudil zanesljivo rešitev za razlikovanje med ljudmi in umetno inteligenco na spletu ob ohranjanju zasebnosti, omogočil globalne demokratične procese in sčasoma pokazal potencialno pot do UTD (univerzalnega minimalnega dohodka), ki ga financira umetna inteligenca. Koncept univerzalnega minimalnega dohodka se je uveljavil med vplivnimi osebnostmi v Silicijevi dolini kot odgovor na grozečo nevarnost, da bo številna delovna mesta nadomestila umetna inteligenca (UI).

Worldcoin: Pomisleki

Worldcoin je bil že pred začetkom prodaje deležen številnih kritik. Aprila 2022 je bil v članku, objavljenem v reviji MIT Technology Review, projekt obtožen, da uporablja zavajajoče tržne prakse, da zbira več osebnih podatkov, kot jih je priznal, in da ni pridobil smiselne informirane privolitve. To bi lahko pomenilo kršitev smernic za varstvo podatkov, ki veljajo v Evropi in drugod po svetu. Nazadnje je britanska informacijska komisija sporočila, da bo Worldcoin preiskala zaradi morebitnih kršitev protokolov za varnost podatkov.

V javnih medijih lahko zasledimo naslednje pomisleke:

 • Tveganja za manipulacijo: Kljub prizadevanjem Worldcoina, da bi preprečil nepooblaščen dostop do drugih svetovnih ID-jev, ostajajo vrzeli, s katerimi lahko posamezniki izkoristijo ranljivosti in pridobijo več World ID-jev.
 • Zasebnost podatkov: Po navedbah ustvarjalcev Worldcoina je njihov projekt popolnoma zaupen, saj so biometrični podatki izbrisani ali shranjeni v šifrirani obliki. Regulatorji in borci za zasebnost so izrazili pomisleke glede zbiranja podatkov s strani Worldcoina, vključno s tem, ali uporabniki dajejo informirano soglasje in ali bi moralo biti za ravnanje s podatki odgovorno eno podjetje.
 • Centralizacija: Decentralizacija je sicer končni cilj Worldcoina, vendar je njena uresničitev odvisna od uspešnega izvajanja v prihodnjih fazah. Prav tako vse komponente protokola, vključno s strojno programsko opremo naprave orb, niso odprtokodne. Poleg tega so centralizirane tudi operacije, kot so podatkovni centri, ki hranijo hashe skeniranja šarenice, ter proizvodnja in distribucija Orba.
 • Varnostna tveganja, povezana s sistemom Orb: Doseganje popolne varnosti v sistemih strojne opreme je praktično nemogoče. Zato varnost sistema Orb predstavlja veliko potencialno tveganje, saj je izpostavljen ranljivostim, kot so goljufije, kraje itd.
 • Nestanovitnost kriptovalute WLD: No, tukaj pa ni presenečenj. Podobno kot pri drugih kriptovalutah lahko tudi cena WLD precej niha. Zato je pomembno, da so vlagatelji previdni in opravijo celovito raziskavo, preden razmišljajo o naložbi v kriptovaluto.

Kaj o Worldcoinu pravi Vitalik Buterin?

Kmalu po začetku prodaje se je cena Worldcoina dvignila, nato pa padla, kar lahko pripišemo razširjenemu dvomu med člani skupnosti kriptovalut. To oklevanje je bilo morda v veliki meri posledica blogovske objave soustanovitelja Ethereuma Vitalika Buterina kmalu po začetku prodaje. Buterin je namreč dejal, da ga skrbi, da podjetje s skeniranjem šarenice od uporabnikov morda zbira več informacij, kot je dalo vedeti. Predlagal je tudi, da bi lahko nekdo skeniral šarenico druge osebe, da bi ugotovil, ali ima WorldID. Buterin je opozoril tudi na majhno število orbov, ki so razporejeni po svetu, kot oviro za široko uporabo. Nazadnje je dejal, da bi tveganje centralizacije v postopku ustvarjanja Worldcoin ID lahko omogočilo slabim akterjem, da bi potencialno pridobili nadzor nad Orbi za ustvarjanje lažnih World ID. Kljub temu je Buterin priznal, da bi bil uspešen sistem preverjanja dokaza o osebnosti verjetno zelo dragocen.

Regulacije

Prizadevanja Worldcoina za vzpostavitev globalnega protokola so trenutno polna izzivov. To je mogoče pripisati naraščajočim regulativnim izzivom in zapletom glede skladnosti, saj projekt manevrira skozi različne lokalne pravne okvire po vsem svetu. Tako je naletel že na številne regulativne prepreke:

 • Nemčija: Bavarski državni urad za nadzor varstva podatkov v Nemčiji, ki je pristojen v Evropski uniji, je dejal, da je novembra 2022 začel preiskovati Worldcoin zaradi zaskrbljenosti zaradi obsežne obdelave občutljivih podatkov.
 • Kenija: Kenija je bila prva država, ki je začasno ustavila delovanje projekta zaradi metodologije, uporabljene pri zbiranju podatkov. Tamkajšnji organi so namreč izvedli racijo v njihovem skladišču v Nairobiju.
 • Argentina: Argentinska agencija za dostop do informacij javnega značaja (AAIP) je začela preiskavo Worldcoina, da bi ugotovila, ali spoštuje pravila o varnosti in zasebnosti.
 • Tudi Francija in Velika Britanija sta izrazila pomisleke glede zakonitosti zbiranja biometričnih podatkov s strani družbe Worldcoin.

Ko potegnemo črto

Uvedba Worldcoina je bila eden ključnih dogodkov leta, ki predstavlja stičišče dveh hitro rastočih področij – umetne inteligene in tehnologije blockchain. Njihova drzna vizija, da kripto revolucijo ponudi vsakemu posamezniku na Zemlji, je hvalevredna in navdušujoča. Vendar kot pri vseh pionirskih podvigih tudi pri WorldCoinu ni šlo brez težav. Zagovorniki zasebnosti menijo, da je projekt resničnost v slogu serije Black Mirror, ki bremeni finančni trg. Odpor do nakupa žetona WLD s strani številnih strokovnjakov v sektorju kriptovalut je očiten, saj kriptovaluta WLD kljub razširjeni »slavi« še ni doživela kakšne omembe vredne rasti cene. Danes se pogovor vrti okoli potencialne ravni nadzora in kontrole brez primere, ki bi jo lahko dobili v roke ustvarjalci Worldcoina. Zato bo le čas pokazal, ali je ta ambiciozen podvig svarilo ali tehnologija, za katero si je treba prizadevati.

Pogosta vprašanja

Kaj točno je WorldCoin?

Kako se WorldCoin razlikuje od drugih kriptovalut, kot sta Bitcoin ali Ethereum?

Kje lahko kupim Worldcoin (WLD)?

Kaj je Orb in kako deluje?

Ali so z Worldcoinom povezani kakšni pomisleki glede zasebnosti?