Kaj lahko pričakujemo od napovedane združitve Ethereum Merge?

Home » Kaj lahko pričakujemo od napovedane združitve Ethereum Merge?
etherum 2.0

Ethereumova Združitev – The Merge je eden najbolj pričakovanih dogodkov v kripto skupnosti. Medtem ko navdušenci – tako zagovorniki kot kritiki Ethereuma – pričakujejo ta ključni dogodek septembra, se pojavljajo ugibanja o tem, kakšni bodo učinki na omrežje Ethereum.

Stopnja inflacije ETH se bo znižala z 0,22% na 4,3%

Defi raziskovalec Vivek Raman je omenil nekaj stvari, ki bi jih kripto skupnost lahko pričakovala v Ethereumovem blockchainu po združitvi. Ena od njih je, da se pristojbine v omrežju Ethereum layer-1 ne bodo zmanjšale. Pravi, da so pristojbine (gas fees) odvisne od povpraševanja po blokovnem prostoru, NE od mehanizma konsenza in opozoril, da bodo pristojbine na 1. plasti ETH ostale enake, čeprav bo zaradi združitve veriga blokov Ethereum prešla z mehanizma konsenza proof-of-work na mehanizem proof-of-stake.

Raman je še poudaril, da kripto skupnost ne bi smela pričakovati strukturnega prodajnega pritiska izdaje ETH v 6 do 12 mesecih po združitvi. To pa zato, ker nagrad za zastavljene ETH ni mogoče umakniti, dokler omrežje ne dovoli izplačil – kar pa se ne bi zgodilo takoj. Omenil je tudi, da se bo stopnja inflacije za žeton ETH po združitvi verjetno znižala na 0,22% s prevladujoče 4,3% stopnje. Raman je nadalje pozval kripto prostor, naj pričakuje večjo varnost v verigi blokov Ethereum po združitvi, saj bo ETH pod mehanizmom PoS dražje napadati.

Raman je je tudi omenil 50% povečanje donosa pri zastavljenih ETH in boljšo trajnost v Ethereumovem blockchainu napram Bitcoinovem. Poleg tega Raman meni, da bo združitev Ethereuma omogočila, da bo ETH dopolnil uporabo Bitcoina kot hranilnika vrednosti. Medtem ko bo BTC deloval kot digitalno zlato, Raman trdi, da se bo ETH pozicioniral kot digitalna obveznica in glavno sredstvo DeFi, ki se uporablja kot zavarovanje.

Vitalik Buterin: Ethereum je šele pri svojih 40%

Eden ustvarjalcev Ethereuma pravi, da je Ethereum dokončan le nekje 40% in da po združitvi prihaja še veliko stvari. Na četrtkovi konferenci skupnosti Ethereum v Franciji je soustanovitelj Ethereuma predstavil svojo vizijo prihodnjega razvoja, ki daleč presega prehod omrežja na proof-of-stake. Dejansko je ta le prvi v vrsti načrtovanih nadgradenj.

Zagovorniki Bitcoina menijo, da je Bitcoin dokončan nekje 80 %, zagovorniki Ethereuma pa menijo, da je Ethereum dokončan le v 40%. Po združitvi, ki naj bi bila končana septembra letos, bo Ethereum še vedno dokončan le približno 55%, je dejal mladi ruski Kanadčan. Kot razlog za načrtovane “globoke spremembe” je navedel željo, da bi Ethereum postal močnejše in robustnejše omrežje.

Pri tem je omenil Ethereum sharding, rešitev za skaliranje, ki bo po trditvah fundacije Ethereum še naprej omogočala poceni transakcije na drugi plasti, znižala stroške rollupov ali paketnih transakcij in uporabnikom olajšala upravljanje vozlišč, ki varujejo omrežje Ethereum. Buterin je tudi dejal, da bo omrežje Ethereum po končanem povečanju tudi hitreje obdelovalo transakcije.

Ethereum lahko danes opravi približno 15-20 transakcij na sekundo. Ta Ethereum, vključno s shardingom bo lahko obdelal 100.000 transakcij na sekundo.

Dodaj odgovor