Kaj obeta NFT trend v 2023?

Home » Kaj obeta NFT trend v 2023?
nft

Pojav NFT-jev je dodobra spremenil področje umetnosti in zbirateljstva. Kljub zimi na trgu kriptovalut, ki bo odnesla marsikateri »plevel«, pa prihodnost za NFT ostaja svetla. BAYC, CryptoPunks ali Axie Infinity postajajo splošno prepoznavna imena, ne glede na to, ali so vredni več milijard dolarjev ali ne. Poglejmo si, kakšni bi lahko bili trendi v 2023.

Tehnologija NFT ne prinaša le zanimiv aspekt trgovanja, temveč revolucijo lastništva

Danes ljudje ob ustvarjajou vsebine v YouTubu, družabnih omrežjih ali drugih aplikacijah nimajo lastniških pravic. Korporacije in lastniki platform v uporabniški pogodbi navedejo, da lahko uporabniki začasno uporabljajo njihova sredstva in objavljajo vsebine. Dejansko izvirni avtor ni lastnik vsebine. To je glavno vprašanje, saj ustanovitelji platforme vsebino uporabljajo v komercialne namene in lahko ustvarjalca blokirajo, če krši predpise platforme. Rešitev je NFT, saj omogočajo pridobitev lastniških pravic nad vsebino.

Koncept se je pojavil 2017, vendar je bilo zanimanje zanj minimalno. Trenutno se zaradi napredka metaversa povečuje zanimanje za NFT. Vlagatelji in običajni uporabniki menijo, da je tehnologija platforma za prodajo slik za tisoče oz. milijone dolarjev. Toda pri NFT ne gre le za kupovanje slik »poceni« in jih prodati po višji ceni. Gre za tehnologijo, ki se vedno bolj integrira v številna področja. V 2023 in dlje se pričakuje veliko napredka, saj GameFi in metaverse sektorja uporabljata NFT kot temeljno tehnologijo.

Po podatkih mednarodne investicijske banke Jefferies bo trg NFT do leta 2025 dosegel 80 milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

NFT potencial za 2023

Leto 2021 je bilo NFT leto. Lahko bi rekli, da je koncept poletel v višave, ko je je digitalni umetnik Beeple prodal svoj NFT Everydays: The First 5000 Days za 69 milijonov dolarjev. Od tu so se začele hitro razvijati stvari, kot so kripto umetnost, avatarji NFT in digitalne dežele (Decentraland, Sandbox).

Kljub trenutni zimi na trgu kriptovalut, pa se tehnologija NFT še naprej razvija. Poglejmo si glavne NFT trende za 2023:

Frakcijski NFT

Beeple ni edini pomemben NFT umetnik, katerega umetniški kosi dosegajo milijone. Leta 2021 je bila na primer animirana slika Nyan Cat prodana za 300 ETH, kar je v času prodaje znašalo 590 tisoč dolarjev. Digitalni zemljevid je bil v enem mesecu kupljen za 205 ETH, kar pomeni 320 tisoč dolarjev. Po številnih podobnih dogodkih je NFT umetnost postala viralna. Dražba Sotheby’s je razvila lastno NFT platformo, ki je do konca leta 2021 dosegla 100 milijonov dolarjev obsega trgovanja.

Frakcijski NFT omogočajo ustvarjanje novih naložbenih priložnosti z nakupom dragocenih sredstev z manjšimi naložbami. Gre za razdelitev enega NFT v manjše delčke. Izvirni NFT se razdeli na več manjših (žetonov ERC-20). Recimo, da se odločite svojo NFT sliko v vrednosti 500.000 dolarjev razdeliti na 5.000 delov, in vsak od teh delov se proda za 100 dolarjev. »Drobljenje« sredstev se morda zdi čudno, vendar se zamisel razvija in raste. Ta model koristi umetnosti, saj umetnik lažje zasluži denar za svoje delo, vanj pa lahko vlaga več ljudi. Umetniki lahko prejmejo tudi delež za sekundarno prodajo.

NFT v GameFi

V računalniških igrah se uporabljajo žetoni, ki jih lahko preprosto spremenite v predmete za podporo igralca ali za pridobitev dodatne stopnje, točk in še več. Po mnenju razvijalcev lahko tehnologija zmanjša stroške ustvarjanja iger in poveča zvestobo skupnosti. Več NFT se izvaja na fizičnih elementih za igranje, na primer na karticah, nato pa se prenese v digitalno obliko z uporabo blockchain protokolov.

GameFi vam omogoča delo z različnimi predmeti v igri; ti so lahko v obliki kart, orožja, oblačil ali avatarjev. Ko igralci zaslužijo žetone, na tržnicah prodajajo redke NFT in tako zaslužijo pravi denar. Pričakuje se, da bo sektor NFT s tem tokom popolnoma spremenil svet računalniških iger.

Ta sektor je tudi ustvaril nov model play-to-earn, ki igralcem omogoča, da igrajo in zaslužijo žetone, ki jih lahko zamenjajo za pravi denar. Na Filipinih recimo obstajajo igralci play-to-earn iger, ki z igranjem služijo celo plačo.

Play-to-earn igre s potencialom v 2023:

  • Axie Infinity (AXS)
  • My Neighbor Alice (ALICE)
  • Illuvium (ILV)
  • Genopets (GENE)

Iz GameFi se je po play-to-earn pojavil podoben koncept move-to-earn, pri katerem uporabniki telovadijo in pri tem služijo. Glavni predstavnik je STEPN, o katerem si lahko preberete tukaj.

Gaming NFT-ji so leta 2021 ustvarili več kot 4,5 milijarde dolarjev prihodkov. Seveda je leta 2022 finančna slika zaradi kripto zime bistveno slabša, toda tehnologija NFT se v Gamefi sektorju še naprej razvija, takšna obdobja pa so odlična priložnost za ločenje plevela od uporabnih stvari.

Metaverse

Leti 2021 in 2022 sta se odvijali v znamenju metaversa. Koncept poskuša zmanjšati prepad med fizičnim in virtualnim svetom, za enega glavnih mejnikom pa velja preimenovanje Facebooka v Meta. Kot prihodnja iteracija interneta metaverse uporabnikom omogoča, da poleg medsebojnega komuniciranja objavljajo in izmenjujejo svoje najljubše virtualne dobrine. Pričakuje se, da bo digitalni prostor še naprej rasel zaradi tokenizacije sredstev igre in prisotnosti več kot 300 milijonov gamerjev po vsem svetu.

Pričakujemo lahko, da se bo gospodarstvo industrije ohladilo, toda to je odlična priložnost za razvijanje področja, saj razvijalci ne bodo hiteli in bodo imeli čas zgraditi trdne temelje. Pričakujemo lahko, da se bodo NFT vedno bolj uporabljali v programih zvestobe, kot to leta 2022 počne že marsikatera znamka, vključno z Louis Vuitton in Starbucks.

NFT vstopnice

Takoj po ustvarjanju edinstvenega digitalnega žetona v blockchainu se prodaja kupcu opravi digitalno. To omogoča, da je premoženje shranjeno v digitalni denarnici in se uporablja kjer koli in na kateri koli napravi. Digitalne vstopnice so nov trend v razvoju katerega koli dogodka. Pri prodaji lahko lastniki ustvarijo zadostno količino NFT, jih kodirajo in določijo vrednost ali izvedejo dražbo, na kateri lahko stranka ponudi svojo ceno.

Podobno kot na drugih območjih bodo lahko ljudje vprihodnosti vstopnico obdržali v denarnici in jo predložili med obiskom dogodka. Številna podjetja so že ustvarila in uvedla svoje vstopnice v realnem času, da bi preizkusila tehnologijo.

NFT v glasbi

Tekom pandemije je človeštvo opazilo potencial NFT tehnologije v glasbeni industriji. Številni glasbeniki in organizatorji so namreč lahko ponudili virtualne koncerte, NFT albume ter NFT vstopnice in na ta način zaslužili denar, ki ga sicer tekom pandemije ne bi mogli. Glavne prednosti NFT v glasbi so med drugim:

  • NFT-ji lahko povzročijo pomanjkanje oz. ekskluzivnost in na ta način večji interes
  • Glasbeniki lahko prodajajo lastne NFT je v obliki skladb, albumov, merča ali ostalih edinstvenih digitalnih predmetov
  • V kombinaciji z metaversom se nam obetajo virtualni koncerti (kot jih je že večkrat gostil Decentraland)
  • Avtorjem omogoči enostaven proces lastništva

Band Royalty NFT je platforma za glasbene ustvarjalce, ki jo je vredno spremljati v letu 2023. Z njeno pomočjo avtorji prejmejo del svojega prihodka vsakič, ko je njihova skladba predvajana na seznamu predvajanja. Platforma ima približno 3000 žetonov NFT in načrtuje, da bo v obdobju 2022-2023 naložila 4-5-krat več NFT-jev.

Platforme za zbiranje sredstev

Naslednji trend z velikim potencialom v prihodnjih letih so platforme za zbiranje sredstev. Ker trg raste, tokenizacija pomaga pomembnim projektom in sredstvom, da dosežejo prepoznavnost. Pametne pogodbe ustvarjajo samodejno likvidnost za vsako transakcijo, platforme za zbiranje sredstev pa uporabljajo kriptovaluto, da imajo koristi od minimalnih pristojbin. Platforme uporabljajo tehnologijo blockchain, ki ima zaščito pred različnimi goljufijami, kar je za financiranje ključnega pomena.

NFT in nepremičnine

Nepremičnine so se po pandemiji vrnile in to je še eno področje, ki obeta za 2023. Eden glavnih problemov te industrije je prenos lastništva, sploh v državah v razvoju. Tehnologija NFT lahko ta problem reši zelo učinkovito, saj omogoča potrditev lastništva v nekaj minutah, vsaka transakcija pa se zapiše v blockchain, ki ga ni mogoče spremeniti z goljufijo. Gre za zelo očitno sinergijo, ki še ni prišla v mainstream – zato se nam zdi, da bo ves ta neizkoriščen potencial prišel na svoj račun v 2023 in kasneje.

NFT in socialna omrežja

Od hitrega razvoja Meta leta 2022 število in uporaba družabnih omrežij hitro narašča. Poleg tega obstajajo edinstvene skupnosti v metaversih, ki združujejo ljudi s skupnimi interesi na področju NFT. O priljubljenosti NFT-jev priča že samo dejstvo, da na milijone uporabnikov za svoje profilne slike uporabljajo NFT-je. Trend se je pojavil januarja 2022 na Twitterju in hitro napredoval do ostalih socialnih omrežij, kot sta na primer Facebook in Reddit.

NFT in domene

Vsak blockchain uporabnik ima naslov svoje denarnice, ki je sestavljen iz nepreglednih 30+ črk in številk. Rešitev za to so NFT domene, ki ta nepregledni naslov spremeni v na primer »janez.eth«. NFT domena NFT je shranjena v denarnici, tako kot kriptovalute ali NFT. To pomeni, da ste neodvisni od dejanskega interneta in morebitnih ponudnikov tretjih oseb. Obstaja več ponudnikov, ki so specializirani za domene NFT, ENS je verjetno najbolj znana med njimi. Če vas zanima več o tej temi, si preberite naš članek.

Ta koncept se je začel šele nedavno in bo zaradi svoje uporabnosti najbrž kmalu postal bistveno bolj razširjen.

NFT v zdravstvu

Pandemija COVID-19 je pospešila razvoj digitalnih rešitev, zato sta blockchain in NFT našla svoje mesto tudi v zdravstvenem sektorju. Razvit je bil koncept zdravstvenih storitev, ki temelji na blockchainu in omogoča informacije o pacientih (če jih ti želijo), da se izboljša kakovost storitev. Blockchain in NFT zagotavljata zaščito informacij, zato bo v medicini mogoče omiliti težave zdravstvenega sektorja, kot je kraja osebnih podatkov.

V prihodnosti se bodo NFT uporabljali za podporo dobremu počutju prebivalstva, podobno kot to do neke mere počnejo zgoraj omenjene move-to-earn aplikacije. Metaverse lik Health Hero je odličen primer aktivne povezave med medicino in tehnologijo NFT. S pravilnim in zdravim načinom življenja se razvijajo značajske in druge lastnosti, nakar je mogoče avatarja prodati v digitalnem svetu.

Napovedi analitikov Verified Market Research (VMR): Vrednost NFT trga se bo do leta 2030 povečala na več kot 230 milijard dolarjev

Globalno raziskovalno in svetovalno podjetje je v okviru 202 strani dolgega poglobljenega poročila ocenilo, da je svetovni trg NFT leta 2021 znašal 11,3 milijarde dolarjev. Napovedali so, da bo sektor v naslednjih osmih letih rasel po 33,7% sestavljeni letni stopnji rasti. Ključno gonilo povpraševanja po NFT je njihova razširjenost v številnih panogah in življenjskih področjih, vključno z glasbo, filmi in športom. Poročilo izpostavlja nekatera ključna področja zanimanja in primere uporabe, ki so pripomogli k pospeševanju prodaje NFT (kot smo jih tudi mi omenili zgoraj).

Na podlagi poročila vidijo NFT trg leta 2030 vreden kar 230 milijard dolarjev. Poročila in napovedi glede NFT trga v prihodnosti se zelo razlikujejo, vse od 13 milijard pa do 80 milijard. Toda vsa poročila pa kljub drugi metodologiji imajo eno stvar skupno: NFT trg bo zrasel.

Dejavniki, ki poganjajo NFT trg: Poročilo navaja, da bi rast gamerske skupnosti, dela mainstream influencerjev in povpraševanje po digitalnih umetniških delih bili glavni dejavniki pri tem, da bi ta prostor dosegel nove razsežnosti.

Azija bo beležila najvišjo stopnjo sprejemanja NFT

Medtem ko imajo ZDA trenutno največji tržni delež na trgu NFT, se pričakuje, da bo imela Azija v napovedanem obdobju najvišjo stopnjo rasti. Predvidena rast v Aziji je posledica zanimanja vlagateljev iz azijsko-pacifiške regije, kar je razvidno iz trendov iskanja v Googlu za teme, povezane z NFT, v regiji. Del poročila pravi, da se države APAC razvijajo v smeri stalnega razvoja in uvajanja tržišč na danem trgu, da bi ustvarjalcem in kupcem zagotovili enake možnosti v ekosistemu.

Ko potegnemo črto

Kot vidimo, se tehnologija NFT kljub zimi na trgu kriptovalut ne ustavlja. Pravzaprav se je koncept šele dodobra začel, zato lahko pričakujemo dober razvoj v 2023. Primeri uporabe tehnologije NFT so številni in čeprav se ne najbrž bodo vsi izkazali za tako uporabne v praksi, verjamemo, da se bo razvoj nadaljeval. Upamo, da smo s tem člankom zadovoljili vašo radovednost in vam vlili nekaj zdravega upanja v času kripto krize, za katero verjamemo, da se bo kmalu končala.

Dodaj odgovor