Kaj se je zgodilo z Bored Ape Yacht Club? Vrednost padla za 90%

Home » Kaj se je zgodilo z Bored Ape Yacht Club? Vrednost padla za 90%
Bored Ape Yacht Club

Nekoč najbolj priljubljena NFT kolekcija Bored Ape Yacht Club (BAYC) se sooča s krizo. Njihova »floor« vrednost se giblje 90% nižje od najvišjih vrednosti, Yuga Labs pa odpušča delavce in napoveduje vrnitev k »začetnim dnem«. Jim lahko uspe preporod ali je to konec za BAYC?

Bored Ape Yacht Club (BAYC) je zbirka 10.000 digitalnih opic na verigi blokov Ethereum. V njej so slike risanih opičjakov, ki jih postopkovno generira algoritem. Vsaka opica ima določene lastnosti – nekatere so redkejše od drugih -, ki ji dajejo vrednost. Lastniki dobijo določene ugodnosti, kot so dostop do zasebnega spletnega kluba ali osebnih dogodkov. Uporaba opice NFT za profilno sliko je prav tako vidna kot izkazovanje bogastva na spletu.

Bored Apes so tekom kripto bikovskega trga 2021 hitro pridobil priljubljenost, saj je več uglednih zvezdnikov trdilo, da so kupili NFT za več kot 300.000 dolarjev za kos. Priljubljeni raperji so s svojimi Bored Apes nastopali v virtualnih svetovih, medtem ko je pevec Justin Bieber kupil Bored Ape, ki je veljal za »redkega«, za več kot 1,2 milijona dolarjev.

Potem pa se je Bored Ape svet začel sesuvati.

Yuga Labs v težavah

Podjetje Yuga Labs, avtor kultne kolekcije, se je v zadnjem času znašlo v sila razburkanih vodah. S težavami so se začeli soočati že v 2022, ko je NFT »hype« potihnil in je bilo jasno, da je dejansko povpraševanje po NFT bistveno nižje od napihnjenih cen BAYC – o čemer je svaril tudi sam ustanovitelj Ethereuma, Vitalik Buterin.

Zbirka je doživela znaten padec cene, in sicer za več kot 90% – z najvišje vrednosti 128 ETH je padla na nekaj več kot 10 ETH. Ta padec odraža širše upadanje zanimanja za NFT zbirk na Ethereumu (ETH).

Pri Yuga Labs so nedavno potrdili nov krog prestrukturiranja, ki bo vključeval odpuščanja. Do te napovedi je prišlo po tem, ko je bil podoben ukrep sprejet že oktobra lani. Novico je soustanovitelj in vrnjen izvršni direktor Greg »Garga« Solano delil prek objave na Twitterju, ki je vključevala screenshot sporočila ekipi v programu Slack. Solano je v sporočilu odkrito pojasnil, da se je podjetje oddaljilo od svoje prvotne poti, in poudaril, da se je treba ponovno osredotočiti z oblikovanjem vitkejše in agilnejše ekipe, ki se bo posvetila odličnosti na manjšem številu skrbno izbranih področij s ponovno zavezanostjo svojim kripto koreninam.

Ustanovitelj BAYC: Po astronomskem vzponu smo zašli s poti

Solano je izjavil, da je odjetje Yuga Labs bilo sprva majhna ekipa s približno ducatom ljudi, ko so prejeli ponudbo, ki je podjetje visoko vrednotila. Takratna filozofija je bila razvijati izdelke, ki so resnično vznemirljivi, in delati z občutkom nujnosti. Po Solanovih besedah so imeli v začetnih dneh srečo, saj so imeli veliko koristi od cvetočih avtorskih honorarjev ustvarjalcev, ki so spodbudili celoten ekosistem.

Solano je priznal, da se podjetje v zadnjem času, ko so bili prodani intelektualni lastniki iger HV-MTL in Legends of the Mara ter ko so se tržišča vse bolj oddaljevala od spoštovanja avtorskih honorarjev, sooča s težjimi izzivi. To je opisal kot začetek od začetka v težjih razmerah.

Vendar je Solano namignil na prihodnji načrt, katerega cilj je ohraniti vitko poslovanje in se osredotočiti na manj, a hitrejše pobude za prilagajanje in uspeh v teh novih okoliščinah.

Od NFT velesile do postopnega propada

Bored Ape Yacht Club (BAYX) je bil nekaj časa najbolj kul ime na kripto področju in mnogi se spomnimo, ko je vsak kripto influencer imel za svojo Twitter profilko nastavljeno svojega NFT opičjaka. V času zadnjega razcveta kriptovalut so zvezdniki z A-liste in vlagatelji včasih zapravili milijone dolarjev za NFTje. V nekem trenutku sta Snoop Dogg in Eminem celo skupaj nastopala kot Bored Ape v metaverzumu.

Yuga Labs so leta 2022 zbrali 450 milijonov dolarjev pri oceni 4 milijarde dolarjev, s čimer je postalo eden najdonosnejših kripto samorogov. Bored Apes so bili najbolje prodajani žetoni vseh časov na največji tržnici NFT – OpenSea, s približno 4,8 milijarde dolarjev v obsegu transakcij. Ambicioznost podjetja ni imela meja: Na mizi so bile linije oblačil Bored Ape, pogodbe za filme in videoigre.

Potem pa je sledil širši zlom kripto trga in vosek na krilih BAYC se je prav tako stopil.

Najnižja cena Bored Apes Yacht Club (BAYC), je v času pisanja tega članka nekaj več kot 10 ETH, kar je velik padec v primerjavi z ATH  120 ETH maja 2022. Približno enak padec je tudi v dolarskem smislu. Cena Etehreuma je bila maja 2022 približno 3.000 USD, približno toliko kolikor cena Eth znaša tudi sedaj – kar pomeni, da je bil en sam NFT takrat vreden več kot 400.000 USD v primerjavi z nekaj več kot 30.000 USD v času pisanja. Podatki podjetja CryptoSlam kažejo, da obseg trgovanja od leta 2022 na splošno ostaja okoli 1 milijona dolarjev dnevno. Skoraj 20% zbirke je v lasti desetih posameznih denarnic.


Dejavniki, ki so vplivali na zaton BAYC

  • NFT so izgubili priljubljenost: Splošno upadanje zanimanja za NFT, ki temeljijo na Ethereumu, je seveda občutno vplivalo na zbirko BAYC. To odraža širši trend upadanja maloprodajnega zanimanja in pojav novejših zbirk NFT na alternativnih verigah blokov, kot sta Bitcoin (BTC) in Solana (SOL), ki so preusmerile pozornost in naložbe stran od starejših zbirk, kot je BAYC.
  • Serije škandalov: BAYC so postregli tudi z nekaj škandali. Novembra 2023 je dogodek »ApeFest« v Hongkongu naletel na negativne odzive, ko je razsvetljava poškodovala oči nekaterih udeležencev, čeprav direktor ni bil poškodovan in je zagotovil, da bo poskrbel za prizadete. Podjetje Yuga Labs je po prvi izdaji ustavilo trilogijo kratkih filmov, še vedno pa se sooča z zamudami in mešanimi ocenami za svojo težko pričakovano videoigro Otherside.
  • Dejavniki, ki so izven kontrole Yuga Labs: K upadu trga BAYC je prispevalo več zunanjih dejavnikov, ki jih podjetje Yuga Labs ni moglo neposredno nadzorovati. Vzpon hiperfarminga na platformah, kot je Blur, je ustvaril velik prodajni pritisk na NFT BAYC. Poleg tega je prišlo do opaznega premika zanimanja zbiralcev za druge, sodobnejše ekosisteme NFT, kot sta Ordinals in Solana memecoini. Ti novejši in bolj dinamični trgi so pritegnili zbiratelje, kar je še dodatno zmanjšalo privlačnost in vrednost zbirke BAYC.
  • Nasičenost BAYC trga: Na vrhuncu svojega delovanja je podjetje Yuga Labs upravljalo obsežen portfelj 25 različnih kolekcij, kar je ustvarilo kompleksno in pogosto zmedeno krovno znamko. Ta širitev je oslabila osredotočenost blagovne znamke in odvrnila nekatere zbiratelje. Pridobitve, kot sta Proof.xyz in Moonbirds, so še povečale zmedo, kar je povzročilo kritike zaradi pomanjkanja enotne vizije znotraj strategije podjetja Yuga Labs.
  • Vedno večja konkurenca: Na področju NFT ne prevladuje več nekaj ključnih akterjev, BAYC pa se sooča z močno konkurenco z različnih strani, vključno z novimi in inovativnimi projekti, ki so pritegnili domišljijo skupnosti. Med njimi velja omeniti Nifty Island, CryptoPunks in Azuki. Ti tekmeci so se ne le približali, temveč v nekaterih primerih celo prehiteli BAYC v smislu vključevanja skupnosti in tehnoloških inovacij.

Se lahko torej Bored Ape Club vrne v nekdanjo slavo?

Hja, težko reči na tej točki kripto, še posebej pa NFT trga. Dobro je, da kljub izzivom podjetje Yuga Labs ne miruje. Dejavno se prestrukturira in osredotoča na svoje ključne prednosti, da bi ponovno doseglo svoj zgodnji uspeh z osredotočanjem na manjše število projektov, ki pa jih izvaja izjemno dobro. Čas bo pokazal, kako se bo ta zgodba odvila, je pa to še en dober opomnik, da je trg kriptovalut neusmiljen in volatilen tudi do največjih zvezd.