Kaj so stabilni kovanci oz. stablecoini?

Home » Kaj so stabilni kovanci oz. stablecoini?

Stabilni kovanec je vrsta kriptovalute, katere vrednost je zaradi stabilizacije cene vezana na zunanje sredstvo, na primer ameriški dolar ali zlato. Gre za cenovno stabilno digitalno premoženje, ki se obnaša podobno kot fiat, vendar ohranja mobilnost in uporabnost kriptovalute. Poglejmo si, kaj so stablecoini, zakaj so pomembni in kateri so najbolj priljubljeni.

Kako delujejo stabilni kovanci?

Tako kot vsak nov razred premoženja so tudi kriptovalute podvržene tržnim silam, kar smo ljubitelji tega razreda lahko tudi boleče občutili v zadnjih nekaj mesecih. V skladu s tem številni kriptovalutni projekti aktivno raziskujejo načine za zmanjšanje tveganja in okrepitev sodelovanja v širšem kripto ekosistemu. Trenutne rešitve bistveno presegajo naročila za nakup, prodajo in ustavitev na običajnih trgih.

Nepredvidljivost kriptovalut je v nasprotju z običajno stabilnimi cenami fiat denarja, kot so ameriški dolar, ali drugih sredstev, kot je zlato. Vrednosti valut, kot je dolar, se sčasoma postopoma spreminjajo, vendar so vsakodnevne spremembe pri kriptovalutah bistveno bolj drastične. Rezultat tega je povsem nov podelement kripto trga – stabilni kovanci. Glavna lastnost teh kovancev je točno to, kar nakazuje njihovo ime – stabilna cena.

Kombinacija stabilnosti tradicionalnih sredstev s prilagodljivostjo digitalnih sredstev se je izkazala za zelo priljubljeno idejo. V stablecoine, kot je Tether (USDT), se je steklo na milijarde dolarjev, saj so postali eden najbolj priljubljenih načinov shranjevanja in trgovanja z vrednostjo v kripto ekosistemu.

Bistvene lastnosti stabilnih kovancev:

  • odprti, globalni in dostopni vsakomur na internetu 24 ur na dan, 7 dni v tednu
  • stabilna cena
  • prenos je hiter, poceni in varen
  • so digitalni in jih je mogoče programirati

V kakšne namene lahko uporabljamo stabilne kovance?

Zmanjšanje volatilnosti portfolija: Vrednost kriptovalut, kot sta bitcoin in ether, zelo niha – včasih tudi v razponu nekaj minut. Sredstvo, ki je vezano na stabilnejšo valuto, lahko kupcem in prodajalcem daje gotovost, da se vrednost njihovih žetonov v bližnji prihodnosti ne bo nepredvidljivo zvišala ali znižala.

Trgovanje ali shranjevanje sredstev: Za hranjenje stablecoinov ne potrebujete bančnega računa, poleg tega jih je enostavno prenašati. Stablecoine lahko brez težav pošljete po vsem svetu, tudi v kraje, kjer je težko dobiti ameriški dolar ali kjer je lokalna valuta nestabilna.

Služite obresti: Obstajajo preprosti načini, kako zaslužiti obresti (običajno višje od obresti, ki bi jih ponudila banka) za naložbo v stablecoine.

Prenos denar po nizkih provizijah: Ljudje so pošiljali kar milijone dolarjev v stablecoinu USDC in za prenos plačali provizije, nižje od enega dolarja.

Čezmejni prenos denarja: Zaradi hitre obdelave in nizkih pristojbin za transakcije so stabilni kovanci, kot je USDT, dobra izbira za pošiljanje denarja kamor koli po svetu.

Katere vrste stabilnih kovancev poznamo?

Stablecoini imajo eno od štirih osnovnih struktur zavarovanja: s fiat denarjem, s kriptovalutami, z blagom ali z algoritmi. Čeprav se osnovne strukture zavarovanja lahko razlikujejo, si stablecoini seveda vedno prizadevajo za isti cilj: stabilnost. Poglejmo si osnovne vrste stablecoinov.

1. Tradicionalno zavarovanje

Najbolj priljubljeni stablecoini so podprti s fiat valuto v razmerju 1:1. Ker osnovno zavarovanje ni druga kriptovaluta, se ta vrsta stablecoinov šteje za premoženje zunaj verige (off-chain). Fiatno zavarovanje ostane v rezervi pri centralnem izdajatelju ali finančni instituciji in mora ostati sorazmerno s številom žetonov stablecoinov v obtoku.  

Primer: Če ima izdajatelj 10 milijonov dolarjev fiat valute, lahko razdeli le 10 milijonov stablecoinov, od katerih je vsak vreden en dolar. Med največjimi stablecoini v tej kategoriji po tržni vrednosti so Tether (USDT), True USD (TUSD), Gemini Dollar (GUSD) in Paxos Standard (PAX).

2. Zavarovanje s kriptovalutami

Kot pove že ime, so tovrstni stablecoini zavarovani z drugo kriptovaluto. Ta postopek poteka na verigi in uporablja pametne pogodbe, namesto da bi se zanašal na centralnega izdajatelja. Pri nakupu tovrstnih stablecoinov svojo kriptovaluto zaklenete v pametno pogodbo in tako pridobite žetone enake reprezentativne vrednosti. Nato lahko svoj stablecoin ponovno vložite v isto pametno pogodbo in dvignete prvotni znesek zavarovanja. DAI je najvidnejši stablecoin s tem mehanizmom. Ta se uresničuje z uporabo zavarovane dolžniške pozicije (collateralized debt position – CDP) prek podjetja MakerDAO.

S kriptovalutami zavarovani stablecoini so tudi prekomerno kolateralizirani, da se zavarujejo pred nihanjem cen zahtevanega sredstva za zavarovanje v kriptovaluti. Če želite na primer kupiti stabilne kovance DAI v vrednosti 1.000 USD, morate položiti 2.000 USD ETH – to ustreza 200% razmerju zavarovanja s premoženjem. Če tržna cena ETH pade, vendar ostane nad določenim pragom, presežno zavarovanje s premoženjem blažilno rezervira ceno DAI, da se ohrani stabilnost. Če pa cena ETH pade pod določen prag, se zavarovanje vrne v pametno pogodbo, da se likvidira CDP.

3. Algoritemski stabilni kovanci

Algoritemski stablecoini kot zavarovanje ne uporabljajo ne fiat ne kripto valute. Namesto tega je njihova cenovna stabilnost posledica uporabe specializiranih algoritmov in pametnih pogodb, ki upravljajo ponudbo žetonov v obtoku. Algoritemski sistem stablecoin bo zmanjšal število žetonov v obtoku, ko bo tržna cena padla pod ceno fiat valute, ki ji sledi. Če pa cena žetona preseže ceno fiat valute, ki ji sledi, v obtok vstopijo novi žetoni, ki vrednost stablecoina prilagodijo navzdol.

Ta vrsta stabilnih kovancev se je znašla pod velikim vprašajem, ko se je od vrednosti 1 dolarja odvezal Terrin UST. O debaklu se je na široko pisalo, za zainteresirane pa prilagamo naš članek.

4. Stabilni kovanci, podprti z blagom

Ti stablecoini so zavarovani s fizičnimi sredstvi, kot so plemenite kovine, nafta ali nepremičnine. Najbolj priljubljeno blago za zavarovanje je zlato; Tether Gold (XAUT) in Paxos Gold (PAXG) sta dva izmed najbolj likvidnih stabilnih kovancev, zavarovanih z zlatom. Vendar pa se je treba zavedati, da cene teh vrst blaga lahko nihajo (in je bolj verjetno, da bodo nihale), zato lahko tudi izgubijo vrednost.

Te vrste stablecoinov omogočajo naložbe v sredstva, ki so sicer na lokalni ravni nedosegljiva. V številnih regijah je na primer pridobitev zlate palice in iskanje varne lokacije za shranjevanje zapleteno in drago. Zato posedovanje fizičnega blaga, kot sta zlato in srebro, ni vedno realno. Vendar pa z blagom podprti stablecoini omogočajo uporabnost tudi tistim, ki želijo žetone zamenjati za gotovino ali prevzeti v posest osnovno tokenizirano sredstvo. Imetniki stablecoinov Paxos Gold (PAXG) jih lahko prodajo za gotovino ali prevzamejo v posest zlato. Ker pa se zlate palice gibljejo od 370 do 430 za unčo, vsak žeton pa predstavlja 1 unčo, morajo imeti uporabniki najmanj 430 žetonov PAXG, da lahko izvedejo odkup žetonov.

Čeprav je možnost zamenjave z zlatom podprtih stablecoinov za fizično zlato univerzalna na vseh aktivnih platformah, drugi z blagom podprti stablecoini nimajo enake uporabnosti. Na primer, venezuelskega stablecoina Petro ni mogoče zamenjati za sodček nafte. Čeprav so se stablecoini, podprti z drugimi surovinami, kot so nepremičnine, v zadnjih letih znašli na naslovnicah časopisov, je zaradi pomanjkanja aktivnih projektov težko narediti nadaljnjo primerjavo.

Kateri so najbolj priljubljeni stablecoini?

Tether (USDT)

Tether (USDT) je eden najstarejših stablecoinov, ki je bil uveden leta 2014 in je še danes najbolj priljubljen. Po tržni kapitalizaciji je ena od največjih kriptovalut na svetu. Glavni primer uporabe USDT je hitro prenašanje denarja med borzami za izkoriščanje arbitražnih priložnosti, ko se cena kriptovalut na dveh borzah razlikuje – trgovci lahko na tej razliki zaslužijo. Vendar je našel tudi druge načine uporabe: Kitajski uvozniki, ki so nameščeni v Rusiji, so USDT uporabljali tudi za pošiljanje vrednosti v vrednosti več milijonov dolarjev čez mejo, s čimer so zaobšli strog nadzor nad kapitalom na Kitajskem.

Družba Tether Ltd., ki izdaja USDT, se je zapletla v 22-mesečno pravno bitko z newyorškim državnim tožilstvom zaradi obtožb, da je Bitfinex (sestrsko podjetje Tetherja) s sredstvi, ki jih je prevzel od Tetherja, poskušal pokriti 850 milijonov USD primanjkljaja. Na koncu je bila zadeva 23. februarja 2021 poravnana, pri čemer sta morala Tether in Bitfinex plačati 18,5 milijona dolarjev in naslednji dve leti predložiti četrtletna poročila, v katerih so bile prikazane Tetherjeve rezerve stablecoinov.

USD Coin (USDC)

USD Coin je bil uveden leta 2018 in ga skupaj upravljata Circle in Coinbase prek konzorcija Centre. Podobno kot Tether pred prehodom na »mešanico« zavarovalnih sredstev je USD Coin vezan na ameriški dolar, njegova ponudba v obtoku pa v času pisanja tega članka znaša približno 54 milijard dolarjev. Do leta 2023 bo po navedbah podjetja Circle na nedavni predstavitvi za vlagatelje ponudba dosegla 190 milijard dolarjev.

Družba Circle je 8. julija 2021 objavila načrte za javno objavo prek 4,5 milijarde dolarjev vredne združitve SPAC z družbo Concord Acquisition Corp. Novica prihaja mesec dni po tem, ko je podjetje Circle zaključilo krog financiranja v višini 440 milijonov dolarjev, v katerem so sodelovala velika imena industrije, kot so FTX, Digital Currency Group (matično podjetje CoinDesk) in Fidelity Management and Research Company (FMR Co.).

Dai (DAI)

Dai deluje na protokolu MakerDAO in je stablecoin na Ethereumovem blockchainu. Dai je bil ustvarjen leta 2015 in je vezan na ameriški dolar ter podprt z etherjem. Za razliko od drugih stablecoinov namerava MakerDAO decentralizirati Dai. Namesto centralnega organa, ki bi nadziral stablecoin, imajo to nalogo pametne pogodbe iz Ethereuma – ki kodirajo pravila, ki jih ni mogoče spremeniti.

Vendar pa ta inovativni model še vedno prinaša težave: na primer, če pametne pogodbe ne delujejo točno tako, kot je bilo predvideno. Leta 2020 so bile namreč zlorabljene, kar je povzročilo izgubo v višini 8 milijonov dolarjev.

Binance USD (BUSD)

Binance USD je eden najbolj priljubljenih stablecoinov na kripto trgu. Te stabilne kovance ustvarja ena največjih kripto borz – Binance. V bistvu gre za kriptovaluto Binance, ki je vezana na ameriški dolar. To je eden od najbolj uporabljenih stablecoinov na trgu, sploh ker je Binance največja borza po volumnu trgovanja.

Stabilni kovanci: Pomanjkljivosti

Stabilni kovanci imajo nekaj pomanjkljivosti, ki jih je treba upoštevati. Zaradi načina, kako so stabilni kovanci običajno vzpostavljeni, imajo druge šibke točke točke kot ostale kriptovalute.

  • Centralizirano delovanje in izdajanje: Medtem ko tehnologija blockchain in kriptovalute poosebljajo pojem decentraliziranosti, stablecoini prinašajo naravo centralizacije, zlasti ko gre za kritje sredstev. Zagotavljanje, da je vsak kovanec v obtoku podprt z enako rezervno vrednostjo, zahteva ekipo, ki celoten sistem bolj nagiba k centralizirani strukturi.
  • Geopolitika: Visoka stopnja regulacije, podrejenost centralni banki ali vladi in občutljivost na vladne posege.
  • Pomanjkanje preglednosti: Več stablecoinov je bilo javno kritiziranih, ker niso bili pregledni glede svojih rezerv. Tether, na primer, je bil deležen številnih javnih protestov v zvezi s tem, ali ima podjetje zadostno količino rezerv, zaradi česar je vlada ZDA uvedla globe in predpise.
  • Tveganje nasprotne stranke: Če so rezerve shranjene pri banki ali drugi tretji osebi, je potencialna ranljivost tveganje nasprotne stranke. Gre za vprašanje: Ali ima subjekt res zavarovanje, za katerega trdi, da ga ima? To je bilo na primer vprašanje, ki se je pogosto zastavljalo družbi Tether, ali vzdržuje resnično 1-1 kritje med žetoni USDT in ameriškimi dolarji. V najslabšem primeru se lahko izkaže, da rezerve, ki podpirajo stablecoin, ne zadoščajo za odkup vsake enote, kar bi lahko omajalo zaupanje v kovanec.
  • Potreba po zaupanja vrednem skrbniku: Kriptovalute so bile ustvarjene, da bi nadomestile posredniška podjetja, ki jim običajno zaupamo uporabnikov denar. Po svoji naravi imajo posredniki nadzor nad tem denarjem; običajno lahko recimo preprečijo izvedbo transakcije. Nekateri stablecoini ponovno dodajajo možnost zaustavitve transakcij.

Kaj pravijo regulatorji?

Medtem ko regulatorji po vsem svetu poskušajo vzpostaviti pravila za kripto trg, so nekateri izpostavili stablecoine kot posebno tveganje za finančno stabilnost – na primer, če bi preveč ljudi naenkrat poskušalo unovčiti svoje stablecoine. Veter v jadra regulatorjem je tudi povzročil Terrin debakel stabilnega kovanca UST. Ameruški Fed je v svojem poročilu o stabilnosti opozoril, da so stablecoini ranljivi za vlagatelje, ker so zavarovani s sredstvi, ki lahko izgubijo vrednost ali postanejo nelikvidni v času tržnih pretresov. Zato bi se lahko beg s stablecoinov prelil v tradicionalni finančni sistem.

Ko potegnemo črto

Številni trgovci so v svoje portfelje vključili stablecoine, da bi se zavarovali pred padcem kripto ali fiat trgov. To digitalno premoženje uporabljajo tudi podjetja po vsem svetu za izvajanje plačil s prednostmi digitalnih valut in brez tveganja nestanovitnosti. S poslovnimi platformami, ki vstopajo na to področje zaradi obsežnih nagrad in dobičkov, se ocenjuje, da bodo stablecoini v prihodnosti gonilna sila digitalnega gospodarstva. Seveda pa moramo razumeti, da je to nova panoga in da je pot do »stabilnosti« še dolga. Na to nas opominjajo številni spodrsljaji v nedavni preteklosti.

Dodaj odgovor