Kaj so Web 3.0 kriptovalute in katere imajo največji cenovni potencial v 2023?

Home » Kaj so Web 3.0 kriptovalute in katere imajo največji cenovni potencial v 2023?
Web 3.0 kriptovalute

Hitro razvijajoča tehnologija blockchain je v družbo in gospodarstvo prinesla številne revolucionarne koncepte. In med najpomebnejšimi je Web 3.0 ali Splet 3.0 – naslednja generacija interneta, kjer je v ospredju decentralizacija in opolnomočenje uporabnikov. V današnjem članku Joker razkriva, kateri so najbolj obetavni Web3 kripto projekti in Web 3 kriptovalute.

Na ime Splet 3.0 ali Web 3.0 sliši naslednja generacija interneta. V zadnjih nekaj letih se je koncept iz nejasno opredeljene nove digitalne utopije razvil v vodilno silo rasti uporabe tehnologije blockchain in kriptovalut v bližnji prihodnosti. Web 3.0 v internet vnaša novosti, kot so decentralizacija, medsebojna interakcija in opolnomočenje uporabnikov. Predvideva prihodnost, v kateri bodo namesto velikih korporacij (Google, Apple, Meta) nadzor nad svojimi digitalnimi identitetami, podatki in spletnimi izkušnjami imeli uporabniki sami.

Kakšna je razlika med Web 1.0, Web 2.0 in Web 3.0?

Da bi si bolje predstavljali, v kakšnem smislu Web 3.0 predstavlaj razliko od obstoječega Web 2.0 interneta, si poglejmo razvoj interenta:

 • Web 1.0, nekje od 1990 do 2005:  Splet 1.0 je znan tudi kot splet »samo za branje«. Namenjen je bil odprtim protokolom, ki so bili decentralizirani in upravljani s strani skupnosti. Spletna mesta so bila pogosto statična, z minimalnimi posodobitvami, uporabniki pa so imeli le malo možnosti prispevati ali sodelovati.
 • Web 2.0, nekje od 2005 do 2020: Je pomenil pomemben premik v spletnem okolju, saj ga je spremenil v dinamično in interaktivno platformo in je uporabnikom omogočil, da aktivno prispevajo, delijo in komunicirajo z vsebino in drugimi uporabniki. Splet 2 je bil povezan z ločenimi, centraliziranimi storitvami, ki so jih upravljale korporacije. Večino vrednosti je imela (no, še ima) peščica podjetij, kot so Google, Apple, Amazon in Facebook.
 • Web 3.0, od 2020 dalje: Zdaj pa se nahajamo na začetku Splet 3.0 obdobja, ki združuje decentraliziran in skupnostno upravljan etos spleta 1 z naprednimi in sodobnimi funkcijami spleta 2. Znan tudi kot “semantični splet” ali “inteligentni splet”, vključuje tehnologije, kot so umetna inteligenca, strojno učenje, big data internet stvari (Internet of Things – IoT).

Web 3.0 kriptovalute

Ko govorimo o Web 3.0, se pogosto omenjajo kriptovalute. To je zato, ker se številni Web 3.0 protokoli v veliki meri opirajo na kriptovalute, saj so te orodje zagotavljanja decentralizacije in transparentnosti.

Web3 kriptovalute delujejo na decentraliziranih platformah in s pomočjo tehnologije blockchain omogočajo varne in pregledne transakcije, uporabnikom pa večje lastništvo in nadzor. Kot take združujejo pametne pogodbe in tehnologijo veriženja blokov ter umetnikom in gospodarstvu ustvarjalcev obljubljajo veliko pravičnejšo delitev prihodkov, kot so avtorski honorarji in provizije, saj Web 2.0 podjetja, kot so Meta, Spotify in YouTube, ne prejemajo več levjega deleža za zagotavljanje centralizirane platforme.

Uporabljajo se torej za spodbujanje decentraliziranih storitev, ki so jih prej opravljala centralizirana tehnološka podjetja. Te ključne storitve vključujejo shranjevanje podatkov (npr. Filecoin in Arweave), omrežno infrastrukturo (npr. Helium), delitev pasovne širine in procesorske moči (npr. Theta in Render), indeksiranje podatkov (The Graph), identifikacijo, spletno gostovanje, družbene medije in drugo.

V čem je razlika med običajnimi kriptovalutami in Web 3 kriptovalutami?

Temeljna razlika med Web 3.0 kriptovalutami in njihovimi predhodnicami je v infrastrukturi, na kateri delujejo. Tradicionalne kriptovalute, kot sta Bitcoin in Ethereum, so zgrajene na infrastrukturi Web2, ki se pri omogočanju transakcij in vodenju evidenc v veliki meri zanaša na centralizirane subjekte, kot so banke, borze in drugi posredniki. Čeprav so uvedle decentralizacijo v smislu mehanizmov konsenza, se pri različnih funkcijah še vedno zanašajo na centralizirane vratarje.

Web 3.0 kriptovalute pa so zasnovane tako, da delujejo v decentraliziranih ekosistemih, kjer transakcije, pametne pogodbe in decentralizirane aplikacije potekajo v blockchain omrežjih, ki jih pogosto upravljajo decentralizirane avtonomne organizacije (DAO) ali drugi mehanizmi soglasja. Te kriptovalute so del širšega gibanja za vzpostavitev bolj odprtega interneta brez potrebe po zaupanju in odpornega na cenzuro.

Web 3 kriptovalute igrajo ključno vlogo na številnih področjih:

 • Decentralizirane finance: Ena od ključnih značilnosti je sposobnost Web 3 kriptovalut, da s pametnimi pogodbami omogočajo programiranje denarja. Pametne pogodbe so samoizvršilni sporazumi z vnaprej določenimi pogoji, zapisanimi v kodi. Ko so pogoji izpolnjeni, samodejno izvajajo transakcije in uveljavljajo pogoje sporazuma. Ta funkcija odpira številne možnosti, vključno z decentraliziranimi finančnimi aplikacijami, nezamenljivimi žetoni (NFT), decentraliziranimi borzami in drugimi.
 • Spodbuda: Kriptovalute pogosto služijo kot sredstvo za spodbujanje uporabnikov k sodelovanju v omrežju, tako da jih nagradijo z žetoni za njihove prispevke, kot so potrjevanje transakcij ali zagotavljanje računske moči.
 • Upravljanje: Kriptovalute se lahko uporabljajo za decentralizirane modele upravljanja, ki imetnikom žetonov omogočajo sodelovanje v procesih odločanja in oblikovanje prihodnjega razvoja omrežja.
 • Tokenizacija: Za predstavitev lastništva, pravic dostopa ali drugih digitalnih sredstev Web 3 platforme pogosto uporabljajo žetone. S temi žetoni je mogoče trgovati in jih izmenjevati na decentraliziranih borzah, kar omogoča nove modele ustvarjanja in distribucije vrednosti.
 • Interoperabilnost: Kriptovalute omogočajo interoperabilnost med različnimi decentraliziranimi aplikacijami in platformami, saj zagotavljajo skupno vrednostno enoto, ki jo je mogoče nemoteno izmenjevati.
 • Financiranje in množično financiranje: Kriptovalute so revolucionarno spremenile zbiranje sredstev z začetnimi ponudbami kovancev (ICO) ali začetnimi ponudbami na borzi (IEO), ki projektom omogočajo zbiranje kapitala neposredno od javnosti z izdajo in prodajo njihovih lastnih žetonov.
 • Suverenost uporabnikov in lastništvo podatkov: Z Web3 imajo posamezniki večji nadzor nad svojimi digitalnimi identitetami in podatki ter se lahko sami odločajo, kako in kje se bodo njihovi podatki uporabljali. Ta premik k opolnomočenju uporabnikov je v skladu z načeli decentralizacije in zasebnosti, kar posameznikom omogoča, da sodelujejo v digitalnem gospodarstvu pod lastnimi pogoji.

Web 3.0 kriptovalute z največjim cenovnim potencialom v 2023

Ni presenečenje, da so Web 3 kriptovalute ene najbolj vročih področij za investiranje v kripto svetu, poleg layer 2 in AI kriptovalut. Zato vam spodaj predstavljamo najbolj obetavne Web 3.0 kriptovalute za nakup v 2023:

1. The Graph (GRT)

The Graph (GRT) je odprtokodni decentraliziran protokol, zasnovan za učinkovito indeksiranje in poizvedovanje po podatkih v verigi blokov. S tem ko razvijalcem omogoča enostaven dostop do določenih informacij iz različnih blockchain omrežij in njihovo iskanje, ima The Graph pomembno vlogo pri rasti decentraliziranih aplikacij (dApps) in širšega ekosistema Web 3.0. The Graph indeksira iz omrežij na enak način kot Google indeksira splet.

Ta protokol rešuje problem varnosti poizvedb, končnosti lastnosti, reorganizacije verige in druga vprašanja, ki se rešujejo s podgrafi. V svojem ekosistemu uporablja nativno kriptovaluto GRT, ki po tržni kapitalizaciji zaseda 42. mesto med vsemi kriptovalutami.

The Graph (GRT) ima tako številne primere uporabe v Web 3.0:

 • Decentralizirane aplikacije (dapps): Zagotavlja zmogljivo infrastrukturo za aplikacije dApps za učinkovito pridobivanje in obdelavo podatkov iz verige blokov. Z uporabo vnaprej indeksiranih podgrafov se lahko razvijalci osredotočijo na izgradnjo aplikacijske logike in se ne ukvarjajo s kompleksnimi nalogami indeksiranja in priklica podatkov.
 • DeFi: The Graph omogoča učinkovito indeksiranje podatkov verige blokov, povezanih z zamenjavami žetonov, posojilnimi protokoli, yield farmingom in drugimi. Razpoložljivost natančnih in posodobljenih podatkov je ključnega pomena za nemoteno delovanje aplikacij DeFi.
 • NFT: NFT tržnice uporabljajo The Graph pri indeksiranju metapodatkov, povezanih z NFT. To uporabnikom omogoča iskanje in odkrivanje NFT na podlagi posebnih atributov, kot so umetnik, redkost ali zbirka.
 • Igre in zbirateljski predmeti: Graf omogoča indeksiranje podatkov v verigi blokov, povezanih s sredstvi za igre in zbirateljskimi predmeti. Razvijalcem omogoča, da ustvarjajo poglobljene igralne izkušnje in gradijo platforme, na katerih lahko uporabniki varno kupujejo, prodajajo in izmenjujejo predmete v igrah.

Kje lahko kupim GRT?

GRT je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Kraken ali Coinbase, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

2. Helium (HNT)

Helium (HNT) je edinstveno blockchain omrežje, ki revolucionarno spreminja svet povezljivosti. Gre za razpršeno omrežje vročih točk, ki napravam interneta stvari (IoT), ki podpirajo LoRaWAN, ponuja brezžično storitev dolgega dosega, ki je javno dostopna državljanom po vsem svetu. LoRaWAN je kratica za Long Range Wide Area Network, naprave interneta stvari pa lahko med seboj komunicirajo prek omrežja LoRa z odprtim protokolom LoRaWAN. Naprave IoT so pametni “pripomočki”, ki se povežejo z omrežjem in izmenjujejo podatke, kar zagotavlja obsežnejši obseg povezljivosti kot Wi-Fi.

Helium blockchain je hrbtenica omrežja, ki zagotavlja varnost, zaupanje in spodbude za udeležence. Uporablja mehanizem konsenza proof-of-coverage (PoC), pri katerem lastniki naprav in operaterji vročih točk zaslužijo žetone HNT z zagotavljanjem brezžične pokritosti omrežja. Veriga blokov omogoča tudi varen prenos podatkov, preverjanje in razdeljevanje nagrad ter tako ustvarja zanesljiv ekosistem za povezljivost IoT.

Kje lahko kupim HNT?

HNT je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Kraken ali Coinbase, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

3. Filecoin (FIL)

Filecoin (FIL) je odprtokodno decentralizirano omrežje za shranjevanje podatkov, podobno kot Dropbox ali Google Drive, le da je Filecoin, no, decentraliziran. Posameznikom in organizacijam omogoča, da svoj neuporabljen prostor za shranjevanje oddajajo in na ta način prejmejo kriptovaluto FIL.

Kako deluje sistem Filecoin?

Ekosistem Filecoin sestavljajo trije glavni akterji: odjemalci za shranjevanje, rudarji za shranjevanje in rudarji za pridobivanje. Odjemalci za shranjevanje v omrežje nalagajo podatke in rudarjem za shranjevanje plačujejo v žetonih FIL za shranjevanje svojih podatkov. Rudarji za shranjevanje v zameno zagotavljajo prostor za shranjevanje, dokazujejo svoje zmogljivosti za shranjevanje in kot nagrado za svoje storitve zaslužijo žetone FIL. Rudarji za pridobivanje so specializirani za dostavo podatkov na zahtevo in so sestavni del učinkovitega mehanizma za pridobivanje podatkov v omrežju Filecoin.

Pri ustvarjalcu projekta Protocol Labs trdijo, da bi lahko, če bi ga sprejelo dovolj ljudi, postal najhitrejši in najcenejši način shranjevanja podatkov na internetu. Poleg tega ne bi bil odvisen od osrednjega organa, kar pomeni, da vlade ali drugi akterji ne bi mogli cenzurirati izmenjave njegovih datotek.

Kje lahko kupim FIL?

FIL je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Kraken ali Coinbase, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

4. Bittorrent (BTT)

Le kdo za prenos filmov ne uporablja slavni Bittorrent, ki je s Partisom kot rit in srajca? V svetu, kjer sta izmenjava datotek in prenos podatkov postala sestavni del našega digitalnega življenja, je Bittorrent (BTT) spremenil pravila igre.

Bittorrent, ki je bil prvotno razvit leta 2001, je korenito spremenil način izmenjave datotek prek interneta. Uvedel je protokol P2P (peer-to-peer), ki je uporabnikom omogočal hkratno prenašanje in nalaganje datotek iz več virov. Učinkovitost in robustnost protokola Bittorrent sta mu prinesli široko priljubljenost, vendar se je soočal z izzivi, povezanimi s spodbujanjem, pravičnostjo in zaščito avtorskih pravic.

Bittorrent spozna tehnologijo blockchain

Nato je na prizorišče stopila tehnologija blockchain, in dobili smo nov par na sceni. Bittorrent je blockchain v svoj ekosistem vključil z uvedbo žetona Bittorrent (BTT), kriptovalute, ki olajšuje transakcije in spodbuja udeležence v omrežju. Vključitev tehnologije veriženja blokov prinaša preglednost, nespremenljivost in pravičen sistem nagrajevanja v izmenjavo datotek. Kripto žeton BTT služi kot uporabniški žeton, ki uporabnikom omogoča sodelovanje v omrežju Bittorrent, dostop do določenih funkcij in nagrajevanje izvornih uporabnikov za izmenjavo datotek.

Kje lahko kupim BTT?

BTT je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Kraken ali Coinbase, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

5. Theta Network (THETA)

Theta Network (THETA) je zmogljiva blockchain platforma, ki zagotavlja decentralizirano pretakanje videoposnetkov za Web 3 podjetja in tradicionalna podjetja za pretakanje medijev, ki se trudijo slediti nenasitnim potrebam svojih uporabnikov po višji ločljivosti in večji pasovni širini.

Decentralizirano omrežje Theta uporabnikom omogoča, da delijo presežno pasovno širino in računalniške vire ter tako ustvarijo učinkovitejši in stroškovno učinkovitejši ekosistem za pretakanje videoposnetkov. Theta se že ponaša z validacijskimi vozlišči velikih tehnoloških podjetij, kot so Google, Samsung in Sony, in se še naprej uveljavlja zaradi možnosti prilagajanja in razširjanja po potrebah strank. Uporabniki si delijo pasovno širino, shrambo in procesno moč, da bi zaslužili nagrade v obliki kriptovalute THETA.

Vizija Theta presega pretakanje videoposnetkov. Ekipa aktivno raziskuje dodatne primere uporabe, kot so decentralizirane finance (DeFi), NFT in virtualna resničnost (VR). Integracija teh tehnologij z infrastrukturo podjetja Theta bi lahko odprla nove možnosti za potopitvene izkušnje, monetizacijo vsebin in decentralizirane aplikacije.

Kje lahko kupim THETA?

THETA je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Kraken ali Coinbase, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

6. Stacks (STX)

Stacks (STX) je odprtokodna veriga blokov z varnostjo, ki temelji na omrežju Bitcoin. Stacks omogoča uvajanje aplikacij DApps in pametnih pogodb, zavarovanih z Bitcoinom. Njegov lastni žeton STX se uporablja za obdelavo transakcij in izvajanje pametnih pogodb. Projekt Stacks se je začel konec leta 2017 kot plast za Bitcoin.

Bitcoin je kot prva kriptovaluta na svetu bil v prvi vrsti namenjen elektronskim peer-to-peer denarnim transakcijam. Vendar nima izvorne podpore za pametne pogodbe in aplikacije DApps. Stacks zapolnjuje to vrzel, saj razvijalcem omogoča, da izkoristijo varnost in omrežne učinke Bitcoina, hkrati pa na njem gradijo zapletene aplikacije.

Stacks uvaja inovativen mehanizem konsenza proof-of-transfer (PoX), ki temelji na sodelovanju rudarjev Bitcoina. Pri PoX rudarji tekmujejo pri rudarjenju blokov Bitcoina in imajo možnost zaslužiti žetone STX tako, da del svojih izrudarjenih bitcoinov prenesejo v verigo blokov Stacks. Ta mehanizem zagotavlja varnost in stabilnost omrežja Stacks, hkrati pa izkorišča ogromno računsko moč omrežja Bitcoin.

Kje lahko kupim STX?

STX je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Kraken ali Coinbase, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

7. Audius (AUDIO)

Audius (AUDIO) se je v hitrem svetu pretakanja glasbe uveljavil kot prelomna sila, saj ponuja decentralizirano platformo, ki daje moč umetnikom, nagrajuje ustvarjalce vsebin in izboljšuje izkušnjo pretakanja glasbe. Audius temelji na tehnologiji blockchain in zagotavlja neposredno povezavo med umetniki in njihovimi oboževalci, odpravlja posrednike ter omogoča pošten in pregleden ekosistem.

Ena od izjemnih značilnosti sistema Audius je njegov edinstven sistem nagrajevanja. Uporabniki platforme Audius lahko žetone AUDIO zaslužijo s sodelovanjem v ekosistemu platforme, kot so poslušanje skladb, oblikovanje seznamov predvajanja in odkrivanje novih izvajalcev. S temi žetoni lahko podprejo svoje priljubljene izvajalce ali odklenejo ekskluzivno vsebino. Ta mehanizem spodbujanja omogoča ustvarjalcem vsebin, da jih njihovi oboževalci neposredno nagradijo, kar spodbuja tesnejši odnos med umetniki in njihovim občinstvom.

Kje lahko kupim AUDIO?

AUDIO je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, KuCoin ali Coinbase, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

Ko potegnemo črto

Web 3 kriptovalute vodijo k decentraliziranemu internetu, kjer je moč porazdeljena med udeležence. Dobro pa je poudariti, da je Web3 še vedno v začetni fazi in da se bo celoten potencial te tehnologije šele uresničil. Kot pri vsakem novem področju obstajajo izzivi in tveganja, vključno z regulativnimi negotovostmi, ovirami pri skalabilnosti in ovirami pri sprejemanju s strani uporabnikov. Vendar pa vse večje zanimanje in naložbe v kriptovalute Web3 kažejo na močno prepričanje v njihovo preobrazbeno moč.

Pozor: Informacije v tem članku so zgolj informativne in se ne smejo obravnavati kot finančni ali naložbeni nasveti. Pred sprejemanjem naložbenih odločitev vedno opravite temeljito raziskavo in se posvetujte s finančnim strokovnjakom.

Pogosta vprašanja

Kaj je splet 3.0?

Kako Web 3 kriptovalute prispevajo k razvoju decentraliziranih aplikacij?

Kaj je Filecoin (FIL)?

Kaj je the Graph (GRT)?

Kaj je Helium (HNT)?

Katere so dobre web 3 kriptovalute za nakup?