Kako bo kripto bikovski trg vplival na Web 3 igre? Gaming revolucija presega zgolj play-to-earn model

Home » Kako bo kripto bikovski trg vplival na Web 3 igre? Gaming revolucija presega zgolj play-to-earn model
Web 3 igre

Nov kripto bikovski trg je za vogalom in pričakuje se, da bo sektor Web3 iger bil ena glavnih zvezd, in to onkraj vsem znanega play-to-earn modela. Poglejmo, kakšna gaming revolucija se nam obeta.

Pri kripto »vseznalcu« DappRadar so pred kratkim razkrili, da je bilo v 3. četrtletju 2023 v Web3 igre vloženih dodatnih 600 milijonov dolarjev, kar pomeni, da so skupne naložbe ob koncu leta znašale več kot 2,3 milijarde dolarjev. Ločena analiza skupine Game7, ki se ukvarja z blockchain gamingom, kaže na stabilizacijo na področju Web3 iger, tudi med korekcijami trga. Trajno zanimanje za blockchain igre tako ostaja veliko kljub izzivom (upamo) poslavljajoče kripto zime.

Če vas zanima naš izbor top P2E iger za 2024, si preberite ta članek.

Michael Powell, vodja trženja izdelkov pri Immutable, meni, da je relativna tišina širše industrije kriptovalut koristna za ekosistem blockchain iger. Ugotavlja, da je na trgih, na katere pogosto vplivajo špekulacije in »hype«, zlahka izgubiti osredotočenost, vendar so podjetja, ki so to obdobje izkoristila za razvoj dragocenih izdelkov z dolgoročnimi strategijami, spodbudila zanimanje vlagateljev. Powell izpostavlja premik v industriji, ki se od modelov play-to-earn premika k trajnostnemu igranju, ki poudarja resnično lastništvo digitalnih sredstev in ustvarja trdna gospodarstva za igre. Po drugu strani soustanovitelj in izvršni direktor platforme Gam3s.GG Omar Ghanem ugotavlja, da se pojavljajo številne težko pričakovane igre Web3, saj je sektor v primerjavi z zadnjima dvema do tremi leti postal bolj zrel z vidika kakovosti in standardov.

Katere so ključne ugotovitve poročila Dappradar glede Web3 iger?

  • Igralna dejavnost na blockchainu: V tem četrtletju je bilo v povprečju 786.766 dnevno aktivnih denarnic, ki so sodelovale pri igrah z veriženjem blokov, kar pomeni 12% povečanje v primerjavi s prejšnjim četrtletjem.
  • Najbolj priljubljene igre: Alien Worlds je ohranila položaj najbolj igrane igre Web3 v smislu interakcij z denarnicami in prispevala več kot 60 % dejavnosti na verigi blokov WAX. Po obsegu transakcij sta vodili igri Axie Infinity in Gods Unchained z 90 oziroma 55 milijoni dolarjev.
  • Virtualni svetovi: V četrtletju je bil dosežen rekordni obseg trgovanja v višini 13 milijonov USD z 28.000 prodajami zemljišč v dapih za virtualne svetove.
  • Investicije: V tretjem četrtletju je bilo za projekte iger na srečo Web3 zagotovljenih 600 milijonov dolarjev, s čimer je skupna vrednost naložb do leta 2023 znašala 2,3 milijarde dolarjev.

Sektorju blockchain iger je bilo vseeno za medvedji trg

Če se nahitro sprehodimo po storitvi Dappradar, pa opazimo, da kljub manj bleščečim številkam v primerjavi z letom 2022, se je dejavnost razvijalcev povečala. Ta porast je mogoče pripisati dejavnikom, kot so možnost množičnega sprejetja Web3 iger, njihova edinstvena ponudba vrednosti in priložnosti za diverzifikacijo portfelja, ki jih podpira močna podpora skupnosti. Mirno obdobje je bilo tako zelo koristno za razvoj blockchain iger, saj se je za kulisami veliko dogajalo. Podjetja so ta čas izkoristila za oblikovanje izdelkov z resnično vrednostjo in dolgoročnimi načrti ter tako postopoma tudi pritegnila zanimanje vlagateljev. Priliv naložb in zanimanje velikih gamerskih podjetij skupaj z izboljšavami orodij za razvijalce kažejo na širši porast različnih vrst iger v različnih ekosistemih.

Top 5 Web3 iger glede na volumen transakcij

play-to-earn igre

1. Axie Infinity (90 milijonov dolarjev): Poročilo DappRadar kaže, da je bilo pri najbolj priljubljeni igri – Axie Infinity, opravljenih za več kot 90 milijonov dolarjev transakcij, kar je skoraj dvakrat več kot pri drugouvrščeni igri Gods Unchained. Največjo priljubljenost je Axie Infinity dosegla januarja 2022 s približno 2,8 milijona mesečnih igralcev. Vendar je opazen upad aktivnih uporabnikov, čeprav je obseg transakcij ostal velik. Konec leta 2023 je igra pokazala odpornost, saj je povprečno mesečno število igralcev znašalo približno 359.000. V prihodnosti se pričakuje, da bo cena AXS, žetona za upravljanje igre Axie Infinity, znatno narasla in se potencialno povzpela do novega ATH. Axie Infinity je svoja prizadevanja strateško usmerila na trg jugovzhodne Azije in izvaja številne programe štipendiranja, da bi čim bolj razširila svojo bazo uporabnikov. Zaradi velikega zanimanja za igre Web3 v tej regiji in usmerjenih pobud ekipe za širitev je Axie Infinity vedno v ospredju lestvic priljubljenosti igralcev.

2. Gods Unchained (55 milijonov dolarjev): Gre za igro trgovanja s kartami, ki je pritegnila pozornost zaradi vključitve tehnologije blockchain, ki omogoča resnično digitalno lastništvo in gospodarstvo, ki ga poganjajo igralci. Edinstven pristop igre k igranju skupaj z naraščajočo skupnostjo nakazuje obetavno prihodnost.

3. Treasure DAO (29 milijonov dolarjev): Treasure DAO je del širšega DeFi in NFT ekosistema ter ponuja edinstven pristop k igralništvu z decentraliziranimi finančnimi mehanizmi. Edinstvena ponudba vrednosti, ki združuje igre s finančnimi spodbudami, bo verjetno doživela povečano zanimanje in večji obseg transakcij.

4. DeFi Kingdoms (13 milijonov dolarjev): Gre za P2E igro, ki združuje različne vidike DeFi. Igralci lahko v igri izvajajo različne dejavnosti, kot so zamenjava žetonov, zastavljanje žetonov ponudnika likvidnosti v vrtu za pridobivanje nagrad in uporaba banke za zastavljanje žetonov JEWEL za xJEWEL, ki sčasoma raste.

5. Alien Worlds (10 milijonov dolarjev): Alien Worlds se vrti okoli raziskovanja in rudarjenja kriptovalute Trilium (TLM). Igralci lahko potujejo na različne planete, od katerih vsak ponuja edinstvene NFT, izkušnje in okolja. Igra deluje na več blockchainih, vključno z Ethereum (ETH), WAX in Binance Smart Chain (BSC), kar omogoča večplastno igralno izkušnjo. V igri Alien Worlds so igralci spodbujeni k rudarjenju TLM, sodelovanju v bitkah in zaslužku z virtualnimi nepremičninami. Vsak igralec začne z osnovnimi orodji, kot je lopata, in lahko pridobi naprednejša orodja, da poveča učinkovitost rudarjenja. Zemljišča v igri so tokenizirana, igralci pa lahko od svoje digitalne nepremičnine zaslužijo provizijo za najem.

Več kot le play-to-earn

Leta 2021 so se skupaj z metaverse pojavile play-to-earn igre kot pomemben trend, ki je pritegnil ne le tradicionalne igralce, temveč tudi tiste, ki jih zanimajo finančni vidiki iger. Model, ki je igralcem omogočal, da so s sredstvi v igri zaslužili realno vrednost, je sprva pritegnil veliko pozornosti. Vendar je osredotočenost na zaslužek v teh igrah kmalu sprožila polemike, zlasti ko je zasenčila samo igralno izkušnjo. Igralci zdaj iščejo igre, ki dajejo prednost igralni izkušnji in vključenosti uporabnikov. Ta premik je razviden iz poročila Blockchain Game Alliance za leto 2023, v katerem so poudarjene izboljšave iger pred izvajanjem P2E. Industrija se tudi premika od modelov, osredotočenih na žetone, k vključevanju NFT, kar omogoča globljo vključenost igralcev in njihovo predanost igram.

Strokovnjaki iz panoge priznavajo, da bo P2E še naprej pomemben element v blockchain igrah, vendar je bil doslej na njem pretiran poudarek. Pretirano poudarjanje P2E je mogoče uravnotežiti s poudarkom na znanih intelektualnih lastninah in pomembnih izboljšavah uporabniške izkušnje. Istočasno lahko opazimo premik k raznolikim igralnim izkušnjam, ki zadovoljujejo razvijajoče se preference igralcev. Ugotavlja, da P2E sicer ostaja priljubljen element, vendar se v sektorju zdaj povečujejo različne vrste igralnih izkušenj. Industrija prehaja od uporabe žetonov zgolj kot oblike igralne valute k vključevanju NFT kot dela širšega poslovnega modela. Ta pristop igralnim studiem omogoča, da z mehanizmi, kot so licenčnine in NFT, razvijajo gospodarstva, ki temeljijo na igralcih. S finančnim vključevanjem igralcev v igre, podobno kot pri ustanoviteljih in zaposlenih, se doseže večja povezanost z uspehom igre, kar spodbuja bolj navdušeno bazo igralcev.

Zdi se, da nekateri ravijalci iger tekom začetka blockchain iger zaradi novosti na tem področju v letih 2020-2021 lahko izdali nizkokakovostne izdelke. Vendar pa se zdaj z 2. in 3. generacijo kakovost iger izboljšuje in da bodo naslovi, kot so Big Time, Off the Grid, Nakamoto Games in Wildcard, leta 2024 na novo določili meje, kaj je Web 3 igra.

Kaj se dogaja z virtualnimi svetovi in nepremičninami?

V tem četrtletju se je obseg trgovanja in prodaje v virtualnih svetovih občutno zmanjšal, zlasti pri trgovanju z zemljišči. Vendar ta upad ni zmanjšal splošnega navdušenja nad metaverse in decentraliziranimi aplikacijami (dapps), povezanimi z virtualnimi svetovi. Kot ponazoritev trajnega zanimanja za ta sektor je podjetje Animoca Brands uspešno zbralo 20 milijonov dolarjev za podporo svojega projekta Mocaverse. Ta sredstva so namenjena krepitvi pobude Mocaverse, izboljšanju njenega ekosistema in nadaljnjemu spodbujanju široke uporabe tehnologij Web3. Cilj projekta Mocaverse je postati temeljni element iger Web3, kulture metaverse in digitalne zabave ter preoblikovati zgodbo te industrije.

Kaj si lahko obetamo od bull runa 2024-2025?

Igralniški sektor Web3 je izkoristil relativno mirnost na trgu kriptovalut in pridobil veliko pozornosti. Vendar pa se ob morebitnem nastopu naslednje bikovske serije kriptovalut pojavljajo ugibanja o njenem vplivu na zanimanje za to panogo. Predlaga se, da bi se lahko zanimanje za Web 3 igre sprva zmanjšalo, saj vlagatelji med bikovsko serijo svojo pozornost usmerijo na druga tržna področja, kot so umetna inteligenca, Layer-2 ali LSDFi. Kljub temu se pričakuje, da bosta inherentna tehnologija in obljuba blockchain iger dolgoročno ohranila zanimanje uporabnikov in razvijalcev. Vključitev tehnologije blockchain v tradicionalne igre bi prav tako lahko ohranila zanimanje za igre Web3 v času takšnih tržnih nihanj.

Možnosti za rast na področju kripto iger ostajajo optimistične, saj verjamemo, da ta sektor v času bikovske rasti ne bo izgubil svoje privlačnosti. Pravzaprav se pričakuje povečanje vključenosti, zlasti glede na to, da velika večina ogromne svetovne igralne populacije še ni raziskala Web 3 področja, ki se odlično vklaplja v gamerski sektor. Za to panogo velja, da ima velik potencial za takojšnjo uporabo in uporabnost tehnologije blockchain. Naložbe v blockchain igre skupaj z vse večjim zanimanjem velikih igralniških podjetij in napredkom v orodjih za razvijalce bodo najverjetneje spodbudile pestrejšo paleto vrst iger v različnih ekosistemih. Trenutni trend naraščanja igralnih žetonov in strateških partnerstev kaže na to, da je sektor pripravljen na skorajšnjo znatno rast. Sledenje trendom in nenehne inovacije bodo ključnega pomena za izkoriščanje priložnosti, ki jih bodo ponujale prihodnje bikovske serije.

KuCoin

Welcome Gift Pack do 700 USDT!

KuCoin
4.8/5