Kako igrati Omaha Poker?

Home » Kako igrati Omaha Poker?

Čeprav se je različica pokra Omaha zaradi naraščajoče priljubljenosti Texas Hold’ema nekako znašla v senci, je nikakor ne smemo zanemariti, saj gre kljub temu še vedno za drugo najbolj priljubljeno igro med pokeraši. Razlog za to je predvsem velika podobnost obeh različic, kar za igralce pomeni manj učenja, vendar ne smemo zanemariti dejstva, da je Omaha precej bolj napeta igra, saj omogoča enostavnejše sestavljanje kombinacij.

Omaha vs. Texas Hold’em

Če ste začetnik v svetu pokra, potem ste verjetno že spoznali Texas Hold’em. Omaha je sicer podobna, vendar je med različicama še vedno nekaj razlik, ki jih je vsekakor dobro poznati, če želite napolniti svoje žepe.

Skupno obema različicama so skupne karte, na podlagi katerih igralci sestavljajo kombinacije. Verjetno vam to zveni podobno kot Texas Hold’em, vendar se ne prenaglite, saj se tukaj podobnosti tudi končajo. Prva pomemba razlika vas pričakuje že na samem začetku, pri delitvi kart, saj boste pri Omahi prejeli 4 karte, od tega pa morate 2 karti kombinirati s 5 skupnimi kartami, da sestavite najboljšo kombinacijo.

Ker pri sestavljanju kombinacije lahko izbirate med 4 lastnimi kartami, imate tako precej večjo možnost za boljšo kombinacijo kot pri Hold’emu, kjer se popolnoma odvisni od 2 lastnih kart.

Kako igrati Omaho

Najpogostejša napaka pri igranju Omahe je, da igralci pravila pogosto mešajo s Texas Hold’emom. Zapomniti se morate, da pri Omahi na začetku prejmete 4 lastne karte, od katerih morate 2 uporabiti za sestavljanje kombinacije.

Lahko se zgodi, da imate v roki 3 karte v isti barvi, med skupnimi kartami pa sta 2 v isti barvi, kar teoretično pomeni, da vam je uspelo sestaviti barvno kombinacijo. Žal temu ni tako, saj se pri sestavljanju kombinacij upoštevata samo 2 lastni karti, čeprav ste prejeli 4.

Vaša prva poteza je, da položite slepo stavo oz. ”blind bet”, saj v tem trenutku še ne veste, katere karte boste prejeli. Preden delivec odkrije prve 3 skupne karte, igralci prejmejo 4 lastne karte, na podlagi katerih se lahko odločijo o nadaljnjih korakih. Lahko kličete ali povišate slepo stavo, na voljo pa je tudi odstop od igre.

Ko se zaključi prvi stavni krog, se na mizo razdelijo prve 3 skupne karte, ki so vidne vsem igralcem – v žargonu jih imenujemo ”flop”. Po flopu že lahko lažje ocenite, kako dobre karte imate v rokah, kar vam bo dodatno olajšalo odločitev v naslednjem krogu stav, ki sledi odkritju prvih 3 skupnih kart.

Po zaključku drugega stavnega kroga ali flopa, delivec na mizo položi še zadnji 2 skupni karti – v žargonu se ta del imenuje ”turn”. V tem trenutku lahko točno vidite, kako dobra bo sestavljena kombinacija, in ocenite, ali boste stavili tudi v naslednjem stavnem krogu ali boste odstopili.

Nasvet: Verjetno bo do tega trenutka odstopilo že kar nekaj igralcev, zato vam priporočamo, da ob razkritju skupnih kart natančno opazujete njihove reakcije, saj vam lahko že najmanjša kretnja izda njihove kombinacije.

Priporočamo, da zaradi tega med igranjem vedno ohranite mirno kri in ne kažete znakov veselja ali žalosti, saj vas tudi drugi igralci natančno opazujejo, da bi našli vašo šibko točko.

Peti stavni krog se v žargonu imenuje ”river” in je hkrati tudi zadnji krog pri Omahi. Zadnjemu krogu sledi samo še razkritje kart posameznih tekmovalcev in s tem tudi zmagovalca. Če imata dva igralca enake končne kombinacije, se zbran znesek porazdeli med oba.

Kombinacije pri igranju

Da pa boste sploh vedeli, ali imate dobro kombinacijo ali ne, je koristno poznati vrednosti posameznih kombinacij. Zato v nadaljevanju najdete vseh 10 možnih kombinacij od najslabše do najboljše:

  1. Najvišja karta: Če nimate nobene kombinacije, torej niti para, potem ob razkritju kart šteje najvišja karta. V primeru, da imate dva igralca enako vredni najvišji karti, se upošteva druga najvišja karte in tako dalje, dokler ne dobimo zmagovalca.
  2. En par: Par imate, če vam uspe sestaviti kombinacijo dveh kart z isto vrednostjo.
  3. Dva para: Dva para imate, če vam uspe sestavite kombinacijo dveh parov s kartami iste vrednosti.
  4. Tris/set: Tris ali set lahko sestavite s kombinacijo treh kart z enako vrednostjo. Kombinacija set pomeni, da imate v rokah dve karti z isto vrednostjo, med skupnimi kartami pa je tudi karta z isto vrednostjo. Tris nastane, ko imate v roki vsaj eno karto z enako vrednostjo, kot jo ima par kart med skupnimi kartami. Set je veliko bolj zaželen v primerjavi s trisom, saj imajo lahko tudi ostali igralci v primeru trisa enake ali celo boljše karte.
  5. Lestvica: Lestvico sestavlja pet zaporednih kar z različnimi barvami. Če imata dva ali več igralcev lestvico, je zmagovalec tisti igralec, ki ima lestvico z najvišjo karto. Pri sestavljanju lestvice vam lahko as služi kot najbolj oz. najmanj vredna karta, tako da lahko stoji na začetku ali koncu lestvice. V tem primeru govorimo o ”kolesu” (ang. wheel), saj ena karta povezuje najnižjo in najvišjo karto.
  6. Barva: Tudi pri barvi je kombinacija sestavljena iz petih kart, vendar te za razliko od lestvice niso v zaporedju, temveč so samo iste barve. Ne glede na to, katero barvo držite v rokah, višina kart se šteje samo v primeru, ko ima tudi nasprotnik isto kombinacijo.
  7. Full house: To kombinacijo sestavljata tris in par. Če je več igralcev z isto kombinacijo, potem karta z najvišjo vrednostjo določa zmagovalca.
  8. Poker: Ta kombinacija kart sestoji iz štirih kart enake vrednosti in ene neodvisne karte. Ponovno velja pravilo višje karte, če imata dva igralca enako kombinacijo, kar pa je v primeru pokra zelo redko.
  9. Barvna lestvica: Gre za kombinacijo kart, ki združuje lestvico in barvo, kar pomeni pet zaporednih kart iste barve.
  10. Kraljeva lestvica: Pri pokru ta kombinacija predstavlja sanje vsakega pokeraša, saj gre za najvišjo in tako tudi edino nepremagljivo lestvico. Sestavljajo jo karte od deset do asa, pri čemer mora biti vseh pet kart v isti barvi.

Strategije igranja

Tako, zdaj bi morali že dobro poznati glavna pravila in vrednosti posameznih kombinacij, vendar je predvsem pri pokru praksa pomemben del učenja. Da vaši začetki ne bodo pretežki, smo za vas pripravili nekaj osnovnih strategij, ki vam bodo olajšala prve korake igranja Omahe.

Bodite izbirčni

Da, prav ste slišali. Če ne želite samo igrati Omahe, temveč pri tem tudi zmagati, potem bodite izbirčni. To se nanaša predvsem na lastne karte. Prednost Omahe je, da lahko izbirate med 4 lastnimi kartami, kar pa ima tudi slabost, saj se na ta način razvrednotijo pari, ki bi pri Texas Hold’emu veliko obetali.

Če že na začetku menite, da nimate najboljših kart, potem enostavno odstopite od igre, preden po nepotrebnem stavite še več denarja. Še vsak igralec je pri Omahi dobil dobre lastne karte, kar velja tudi za vas.

Položaj igralca

Verjetno se vam bo položaj igralca za mizo zdel zadnja stvar, ki bi lahko vplivala na potek igre, vendar vam ravno položaj za mizo lahko prinese številne prednosti. Če ste med zadnjimi ali celo zadnji igralec po vrsti, potem imate odličen pregled nad celotnim dogajanjem in odlično priložnost, da natančno analizirate ter svoje stave prilagodite na dejanja soigralcev.

Blefirajte

Ker pri Omahi na začetku prejmete 4 lastne karte, boste veliko lažje blefirali, saj je večja verjetnost, da imate med 4 lastnimi kartami močan par oz. da vam bodo soigralci verjeli, da imate dober par. Če dobite solidne karte, poskusite še pred ”flopom” zvišati stavo, saj lahko na ta način že na samem začetku prestrašite nekaj soigralcev.

Kljub temu da je poker igra blefiranja, vas opozarjamo, da boste rabili kar nekaj časa za osvojitev te veščine, saj tu ne gre samo za višanje stav, ker se vam ”tako zdi”, temveč za dobro premišljeno potezo, s katero boste dali soigralcem vedeti, da z vami ni šale.

Relativna vrednost kombinacije

Čeprav tako pri Omahi kot pri Texas Hold’emu veljajo enake kombinacije, morate upoštevati relativne vrednosti, saj vas bo visok par pri Omahi uvrstil malce višje od povprečja in še zdaleč ne bo zagotovilo za uspeh.

Zato se poskusite pri igranju Omahe čim bolj distancirati od Hold’ema, saj sta si igri kljub podobnim elementom v jedru še vedno toliko različni, zato pred vsakim novim stavnim krogom natančno ocenite svoje karte in realne možnosti.

Ravno pari so najbolj problematični, saj imate pri Omahi večjo verjetnost, da je med lastnimi kartami vsaj 1 par, kar lahko ustvari občutek ”lažne” varnosti, ki ste je navajeni od Hold’ema.

2-krat več kart = 2-krat večja verjetnost uspeha

Veliko igralcev misli, da je verjetnost zmage pri Omahi 2-krat večja, ker vam je na voljo 2-krat več kart kot pri Hold’emu. Vendar žal ni tako, saj se lahko ravno zaradi 4 lastnih kart verjetnost eksponentno poveča, ampak tudi zmanjša.

Pri Texas Hold’emu je igranje zelo enostavno, saj vas že dober par lastnih kart uvršča med favorite, za razliko od Omahe, ki velja za igro malenkosti. Če ne upoštevamo skrajnih primerov, je verjetnost, da boste dobili dobro kombinacijo lastnih kart nekje okoli 60:40.

V praksi to pomeni, da bodo skoraj vse kombinacije lastnih kart pristale v nekem sivem območju, ki bodo od vas zahtevale premišljeno in preudarno igranje ter polaganje stav. Tudi če že dobro kaže po ”flopu” se še vedno lahko zgodi, da se igra obrne v korist drugega igralca po ”riverju”.

Vendar ima to tudi pozitivne strani. Če že ne morate imeti najboljše kombinacije, potem ne morete dobiti tudi zelo slabe kombinacije, tako da so več ali manj vsi igralci za mizo na istem.

Dodaj odgovor