Kako igrati Texas Hold’em Poker

Home » Kako igrati Texas Hold’em Poker

Med vsemi različici pokra je Texas Hold’em daleč najbolj priljubljena, zaradi česar ni presenečenje, da je prisotna na vseh večjih poker turnirjih. Še več kot to. V zadnjih desetletjih je igra postala tako priljubljena, da veliko nepoznavalcev in novincev v svetu pokra verjame, da gre za edino obliko pokra, kar pa ne drži.

Če želite vedeti, kako igrati Texas Hold’em, potem lahko vse glavne značilnosti, ki bodo predstavljene v naslednjih vrsticah, osvojite v nekaj minutah. Vendar si morate zapomniti, da je katerakoli različica pokra veliko več kot samo skupek nekaj pravil. Dobro poznavanje igre je samo osnova igranja, veliko bolj pomembni sta tudi spretnost in sposobnost blefiranja. Večkrat boste lahko slišali, da se lahko poker naučite v zelo kratkem času, vendar boste rabili celo življenje, da ga boste obvladali.

Seveda brez poznavanja pravil ne bo šlo, zato smo v nadaljevanju pripravili nekaj glavnih značilnosti Texas Hold’ema.

Kaj je sploh cilj pokra?

Ne glede na različico pokra, ki jo igrate, cilj vsake igre je isti – sestaviti najboljšo kombinacijo iz 5 kart in tako premagati nasprotnike. Kljub istemu cilju je sestavljanje kombinacije od različice do različice malce drugačno, kar velja tudi za Texas Hold’em.

Pri tej različici vsak igralec na začetku prejme 2 karti, med igro pa delivec na mizo položi 5 skupnih kart, ki se med potekom igre postopoma odpirajo. Vaša naloga je, da s pomočjo skupnih in svojih dveh kart sestavite najvišjo kombinacijo.

Ko prejmete svoji dve karti, se začne tudi prvi krog stav, med katerim delivec na mizo položi 3 skupne karte. Po koncu drugega in tretjega kroga delivec na mizo položi tudi četrto in peto, zadnjo skupno karto, s čimer se začne tudi zadnji krog stav. Seveda to velja samo za igralce, ki so še vedno v igri.

Na začetku vsake igre morata 2 igralca vplačati slepo stavo, tj. v naprej dogovorjeno obvezno število žetonov, ne da bi vedela, katere karte bosta prejela. Nato sledi prvi krog stav, v katerem vsak igralec prejme 2 karti. Takrat imate možnosti za izenačitev in višanje stave ter za odstop iz igre. Prvemu sledita še dva kroga stav, na koncu vsi igralci, ki so v igri ostali do konca, pokažejo svoje karte.

Na koncu vrednost kombinacije 5 kart odloča o zmagovalcu:

  1. Najvišja karta: Če nimate nobene kombinacije, torej niti para, potem ob razkritju kart šteje najvišja karta. V primeru, da imate dva igralca enako vredni najvišji karti, se upošteva druga najvišja karte in tako dalje, dokler ne dobimo zmagovalca.
  2. En par: Par imate, če vam uspe sestaviti kombinacijo dveh kart z isto vrednostjo.
  3. Dva para: Dva para imate, če vam uspe sestavite kombinacijo dveh parov s kartami iste vrednosti.
  4. Tris/set: Tris ali set lahko sestavite s kombinacijo treh kart z enako vrednostjo. Kombinacija set pomeni, da imate v rokah dve karti z isto vrednostjo, med skupnimi kartami pa je tudi karta z isto vrednostjo. Tris nastane, ko imate v roki vsaj eno karto z enako vrednostjo, kot jo ima par kart med skupnimi kartami. Set je veliko bolj zaželen v primerjavi s trisom, saj imajo lahko tudi ostali igralci v primeru trisa enake ali celo boljše karte.
  5. Lestvica: Lestvico sestavlja pet zaporednih kar z različnimi barvami. Če imata dva ali več igralcev lestvico, je zmagovalec tisti igralec, ki ima lestvico z najvišjo karto. Pri sestavljanju lestvice vam lahko as služi kot najbolj oz. najmanj vredna karta, tako da lahko stoji na začetku ali koncu lestvice. V tem primeru govorimo o ”kolesu” (ang. wheel), saj ena karta povezuje najnižjo in najvišjo karto.
  6. Barva: Tudi pri barvi je kombinacija sestavljena iz petih kart, vendar te za razliko od lestvice niso v zaporedju, temveč so samo iste barve. Ne glede na to, katero barvo držite v rokah, višina kart se šteje samo v primeru, ko ima tudi nasprotnik isto kombinacijo.
  7. Full house: To kombinacijo sestavljata tris in par. Če je več igralcev z isto kombinacijo, potem karta z najvišjo vrednostjo določa zmagovalca.
  8. Poker: Ta kombinacija kart sestoji iz štirih kart enake vrednosti in ene neodvisne karte. Ponovno velja pravilo višje karte, če imata dva igralca enako kombinacijo, kar pa je v primeru pokra zelo redko.
  9. Barvna lestvica: Gre za kombinacijo kart, ki združuje lestvico in barvo, kar pomeni pet zaporednih kart iste barve.
  10. Kraljeva lestvica: Pri pokru ta kombinacija predstavlja sanje vsakega pokeraša, saj gre za najvišjo in tako tudi edino nepremagljivo lestvico. Sestavljajo jo karte od deset do asa, pri čemer mora biti vseh pet kart v isti barvi.

Pri sestavljanju kombinacij ne smete pozabiti, da so vam na voljo samo skupne karte in karti, ki ste jih prejeli, kar bo dodatno otežilo igranje. In četudi že sestavite dobro kombinacijo, obstaja možnost, da ima eden izmed nasprotnikov višjo kombinacijo, ker velja za bolj vredno.

Tako, osnovna pravilna Texas Hold’ema ste osvojili, zdaj pa je na vrsti praksa, kar pomeni, da je čas za dobro strategijo igranja, saj vas brezglavo vplačevanje stav ne bo pripeljalo daleč.

Strategije igranja

Mogoče se vam bosta naslednja dva temeljna nasveta zdela skoraj malce otročja, vendar nas še vedno preseneča, kako pogosto igralci zaradi navdušenja in kopice adrenalina pozabijo na te dve osnovni pravili:

1) Karti, ki ste jih prejeli, vas ločijta od drugih soigralcev in vam omogočata zmago.

2) Skupne karte niso vidne samo vam, temveč tudi preostalim igralcem za mizo. Zato je zelo pomembno, da se osredotočite na skupne karte in pomislite, kaj lahko posamezna karta pomeni za vaše soigralce.

Ocena kart

Prva in hkrati tudi najbolj logična poteza je ocenjevanje prejetih kar. Pri tem je glavno pravilo, da ob prejemu kart svojim nasprotnikom ne razkrijete ničesar z govorico telesa. Že globok vdih je lahko za vašega soigralca znak, da nimate dobrih kart.

Seveda se na tem mestu hitro postavi vprašanje, kako vedeti, katere karte so dobre in ne. Pri Texas Hold’emu sta predvsem pomembni prvi dve karti, saj konservativni igralci po navadi odstopijo, če sta posamezni karti manj kot 10. Zato morate pri vsaki igri nekaj časa potrpeti s slabšimi začetnimi kartami (npr. 5-8, 4-9 itd.) in pri tem ohraniti mirno kri, saj boste zagotovo prejeli tudi boljše karte.  

Prvo odkritje skupnih kart

Po prvem odkritju veliko igralcem nesmiselno vztraja pri igranju, pa čeprav so obeti slabi. Zato se ne smete bati odstopa od igre, saj boste tako lahko dodatno zmanjšali izgube. Mišljenje, da boste nadaljevali, ker ste že stavili, ni na mestu in verjetno ne bo imelo srečnega razpleta.

To velja še posebej, ko je za mizo sedem igralcev, kar pomeni, da ima eden izmed njih precej višji par kot vi. Vendar si zapomnite, da se bo vaša možnost za zmago konkretno povečala, če bo nekaj igralcev odstopilo od igre. Če ste npr. za mizo samo še trije igralci, potem ste lahko bolj agresivni.

Predzadnje in zadnje odkritje skupnih kart

Če po prvem odkritju skupnih kart ali tako imenovanem ”flopu” še vedno vztrajate v igri, potem bosta za vaš odločilne zadnji dve karti, saj imate ob odkritju še vedno možnost, da odstopite in tako omilite izgube ali prepustite dobiček drugemu igralcu.

V zadnjih dveh krogih bosta verjetno v igri poleg vas vztrajala največ dva igralca. Če imate v rokah slab par, skupne karte pa ne kažejo na dobro kombinacijo, potem je vsekakor priporočljivo, da v zadnjem trenutku odstopite. Zapomniti si morate, da se bo po nekaj slabših kartah zagotovo zgodilo, da boste igro začeli z močnim parom kart, kar po nato odtehtalo slabše igre.

Položaj igralca

Najboljši položaj igralca pri igranju Texas Hold’ema je ”na dnu”, kar pomeni, da ste vedno zadnji igralec v krogu stav. Ker bodo ostali igralci stavili pred vami, si boste že tako lahko ustvarili sliko dogajanja za mizo. Najslabši položaj je na začetku verige, saj morate položiti slepo stavo in vedno kot prvi odreagirati na odkrite karte. Sicer si lahko tudi to obrnete v svojo korist tako, da že od samega začetka igrate zelo agresivno, vendar je zadnje mesto med igralci vsekakor bolj priporočljivo.

Najboljše začetne karte

Če ne želite samo igrati, temveč tudi zmagati partijo Texas Hold’ema, potem je ključnega pomena, da dobro veste, katere začetne karte so vredne nadaljevanja in katere ne, saj služijo kot neke vrste podlaga za nadaljevanje igranja.

Najboljši par, ki ga lahko prejmete na začetku, je par asov, vendar bodite kljub temu pozorni na število igralcev za mizo, saj se s tem poveča tudi možnost, da ima eden izmed nasprotnikov boljšo kombinacijo. Res je, da gre za najboljšo kombinacijo, vendar to še zdaleč ni garancija za uspeh.

Zelo zaželena kombinacija je tudi par dveh kraljev in dveh kraljic, ampak bodite previdni, saj morate še vedno ustvariti dobro kombinacijo iz ostalih treh skupnih kart. Sicer veliko igralcev favorizira tudi par asa in kralja v isti barvi, vendar nimate ničesar oprijemljivega, če vam ne uspe ustvariti kombinacije barve, lestvice ali para.

Glavno vodilo igre – bodite potrpežljivi

Še posebej tistim, ki šele začenjajo z igranjem pokra, naj bo glavno vodilo potrpežljivost. Zagotovo se vam bo med igranjem zgodilo, da boste dobili slabe karte oz. izgubili partijo. Predvsem si porazov ne smete gnati k srcu, saj so del vsake igre. Pri igranju ne pozabite biti potrpežljiv, stave polagajte preudarno in natančno premislite vsako naslednjo potezo, kar bo na dolgi rok zagotovo povečalo možnosti uspeha.

Dodaj odgovor