Kako investirati denar: Kam vložiti 1.000€ do 10.000€?

Home » Kako investirati denar: Kam vložiti 1.000€ do 10.000€?
kako investirati denar

Vlaganje denarja je lahko odličen način, da sčasoma povečate svoje skupno premoženje. Če ste šele na začetku in imate omejeno količino sredstev za naložbe, je težko vedeti, kje začeti. V tem vodiču bomo obravnavali nekaj možnosti, kam vložiti od 1.000 do 10.000 EUR.

Če si želite ustvariti lastno bogastvo in se zavedate, da zgolj z redno plačo verjetno ne boste prišli tako daleč, so naložbe lahko eden najboljših načinov za to. Začetek s 1.000 ali 10.000 evri se morda ne zdi tako veliko, vendar lahko postopoma povečate svoj denar in ustvarite boljšo finančno prihodnost zase in za svoje bližnje. Pravzaprav še nikoli ni bilo ceneje ali lažje postati nov vlagatelj, na voljo pa imate veliko odličnih načinov za začetek.

Tukaj je 5 najboljših načinov za vlaganje 1.000 EUR in ključne stvari, ki jih morate o njih vedeti.

Jokerjev navdih za nove vlagatelje: Najboljši čas za investiranje denarja je bil včeraj, druga najboljša priložnost pa je danes.

Kaj moram vedeti, preden vložim denar?

Preden se poglobimo v nekaj načinov vlaganja 1.000 ali 10.000 evrov, je tu nekaj dejavnikov, ki jih novi vlagatelji morajo poznati:

  • Tveganje: Ali ste sposobni prenesti nestanovitnost trga ali ste raje previdni? Pomembno je, da razumete svojo toleranco do tveganja, da boste lahko ustrezno izbrali naložbe.
  • Časovni okvir: Za koliko časa boste vložili svojih 1.000 evrov? Kratkoročne in dolgoročne naložbene strategije se lahko zelo razlikujejo, saj lahko dolgoročne strategije običajno prevzemajo večje tveganje. To pa zato, ker imate s časom na svoji strani obresti, zato tudi nekaj slabih let dolgoročno ne bo škodovalo vašemu portfelju.
  • Cilji vlaganja: Želite ustvariti resno rast za pokojnino ali iščete varnejše ideje s fiksnim donosom? To je verjetno povezano z vašim časovnim okvirom in toleranco do tveganja, vendar se je dobro vprašati, zakaj sploh vlagate.

1. ETF skladi ali delnice

ETF so investicijski skladi, s katerimi se trguje na borzah kot s posameznimi delnicami. Običajno so to razpršeni portfelji delnic, obveznic ali drugih sredstev, vlagateljem pa omogočajo izpostavljenost različnim sektorjem in trgom. Med priljubljenimi ETF-ji so SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY), Vanguard Total Stock Market ETF (VTI), Black Rock in iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (AGG).

ETF skladi veljajo za naložbe z nizkim tveganjem, saj imajo nizke stroške in košarico delnic ali drugih vrednostnih papirjev, kar povečuje razpršenost vlagateljskega portfelja. Poleg tega imajo ETF-ji v primerjavi z aktivno upravljanimi skladi običajno veliko nižje stroškovno razmerje, so lahko davčno učinkovitejši in ponujajo možnost takojšnjega reinvestiranja dividend.

Če si želite bolj podrobno prebrati glede ETF skladov, si preberite naš vodič.

Po drugi strani pa delnice predstavljajo lastništvo kapitala v družbi ali finančnem sredstvu v lasti vlagateljev, ki zamenjajo kapital v zameno za te enote. Delničarji delnice, ki ne izplačuje dividend, ne sodelujejo pri razdelitvi dobička. Namesto tega pričakujejo, da bodo sodelovali pri rasti cene delnice, ko se bo povečal dobiček podjetja.

Kje ga lahko dobim: Odprite borznoposredniški račun na eni izmed številnih borz, ki ponujajo ETF.

Pomanjkljivosti: Manj raznolikosti, pomanjkanje likvidnosti, včasih skriti stroški.

2. Varčevalni račun z visokim donosom

Gre za enega najpreprostejših in najvarnejših načinov shranjevanja denarja. Če potrebujete dostop do denarja v manj kot nekaj letih, ga ne želite vezati v večjo naložbo – kot je na primer delnica, ki lahko močno upade ravno takrat, ko potrebujete denar. Namesto tega izberite zelo varno možnost, kot je varčevalni račun z visokim donosom. Ti računi ponujajo višje obrestne mere od tradicionalnih računov.

Denar lahko z varčevalnega računa z visokim donosom preprosto prenesete na svojo primarno banko.

Kje ga lahko dobim: Banke, kreditne zadruge in spletni posojilodajalci ponujajo visoko donosne varčevalne račune. Za pridobitev najboljših obrestnih mer je pomembno, da se dobro informirate pred odločitvijo.

Pomanjkljivosti: Varčevalni račun z visokim donosom velja za varno naložbo, vendar obstaja tveganje, da lahko izgubite nakupna sredstva, ker so stopnje inflacije višje od obrestnih mer na računu – kar se v 2023 vsekakor lahko zgodi.

  • Investiranje v delnice z robotskim svetovalcem

Če želite vlagati v delniški trg, vendar nimate časa ali znanja za upravljanje lastnega portfelja, je lahko robot (robo-advisor) odlična izbira. Robo svetovalci uporabljajo algoritme za oblikovanje in upravljanje portfeljev na podlagi vaših ciljev in tolerance tveganja. Nekateri priljubljeni robotski svetovalci so Betterment, Wealthfront, Vanguard Digital Advisors in M1 Finance.

Robot lahko izbere portfelj glede na vašo toleranco do tveganja in čas, ko potrebujete denar, ter uporablja enaka načela kot človeški svetovalec. Najboljši med njimi ponujajo tudi kalkulatorje in druga orodja, ki vam pomagajo razumeti, kako hitro lahko vaš denar raste, in ponujajo solidne račune za upravljanje denarja s številnimi funkcijami. Večina računov omogoča, da začnete brez denarja, za odprtje računa pa potrebujete le nekaj minut.

Kje ga lahko dobim: Sprehodite se po internetu in najdite platformo z robotskimi svetovalci.

Pomanjkljivosti: Omejen dostop do človeških svetovalcev, morda ne upošteva vseh vaših naložbenih želj.

3. Investiranje v kriptovalute

Če ste bolj »gamblerske« narave v smilu, da vas več tveganja za več nagrade ne moti, so kriptovalute s svojo volatilnostjo odlična izbira za vas. Ta vrsta naložbe je najbolj primerna za vlagatelje z visokim tveganjem, ki imajo denar za »igranje«. Ni idealna za vlagatelje, ki želijo varnejšo naložbeno pot.

Kriptovalute so digitalne valute, ki se danes lahko uporabljajo na številne načine: kot sredstvo za spletne transakcije, nakup NFT, staking… Za kralja kriptovalut velja Bitcoin, ki je od 2008 doživel neverjetno 58076911% rast. Danes je to uveljavljena kriptovaluta, ki ima prostora za rast, toda ne več tako norih procentov. Med kriptovalutami zato velja za »varno« izbiro. Če pa iščete 5x, 10x ali celo 50x donose, pa so za vas bolj primerni altcoini. Toda pozor – kriptovalute so volatilne, zato ne vložite več, kot ste pripravljeni izgubiti.

Kje ga lahko dobim: Nakup kriptovalut lahko opravite na katerikoli borzi za kriptovalute, kot je Binance ali Kriptomat.

Pomanjkljivosti: Visoka volatilnost, potencialne prevare (rug-pull).

4. Vzajemni sklad

Vzajemni skladi so priljubljena naložbena možnost, ki združujejo denar številnih vlagateljev za nakup razpršenega portfelja delnic, obveznic ali drugih sredstev. Običajno jih upravljajo profesionalni upravljavci skladov in lahko ponujajo priročen način vlaganja v različne sektorje in trge. Nekateri priljubljeni vzajemni skladi v Sloveniji vključujejo NLB skladi, Sava Infond, Generali Investments, Primorski Skladi in Eurizon Funds.

Vzajemni skladi vlagajo v veliko število vrednostnih papirjev, uspešnost pa se običajno spremlja kot sprememba skupne tržne vrednosti sklada, ki izhaja iz skupne uspešnosti osnovnih naložb. Prihodki izhajajo iz dividend za delnice in obresti za obveznice, ki jih ima sklad v svojem portfelju, in skoraj vse prihodke, ki jih prejme med letom, izplača lastnikom sklada v obliki izplačila. Skladi vlagateljem pogosto dajejo možnost, da izberejo, ali bodo prejeli izplačilo ali pa bodo dobiček ponovno investirali v nakup dodatnih delnic vzajemnega sklada.

Kje ga lahko dobim: To lahko storite preko spletnih platform, ali pa pokličete posamezni sklad družbe neposredno.

Pomanjkljivosti: Visoke pristojbine, provizije in drugi stroški.

Zakaj je dobro investirati?

Kot se je pokazalo med pandemijo, se lahko na videz stabilno gospodarstvo hitro obrne na glavo. Številni ljudje so v trenutku izgubili službo in dohodke gospodinjstev ter se borili za preživetje. Ker je stopnja inflacije dosegla najvišjo raven v zgodovini, bi vam mnogi finančni svetovalci povedali, da je vlaganje lahko eden od edinih načinov, kako se temu upreti. Vendar to ni edini razlog, zakaj bi morali vlagati –  naložbe vam omogočajo pasivni dohodek, medtem ko vaš denar dela za vas.

Ko potegnemo črto

Kot vidite, obstaja veliko možnosti za investiranje od 1.000 do 10.000 evrov. Pomembno je le, da izberete naložbeno strategijo, ki je skladna z vašimi cilji in toleranco do tveganja. Ne glede na to, ali izberete varčevalni račun z visokim donosom, robotskega svetovalca, ETF, kriptovalute ali vzajemni sklad, obvezno pred tem opravite raziskavo in se posvetujte s finančnim svetovalcem, če imate kakršnakoli vprašanja ali pomisleke.

Pogosta vprašanja

Kam naj investiram denar?

Koliko denarja moram imeti, da lahko začnem investirati?

V čem je razlika med delnico in ETF?

Kaj je robotski svetovalec?