Kako investirati v delnice 2023?

Home » Kako investirati v delnice 2023?
Kako investirati v delnice

Vlaganje v delnice se je za marsikoga izkazala kot najbolj učinkovita vlagateljska taktika. Toda kdaj in kako začeti investirati? V tem vodiču za začetnike vam bomo povedali vse, kar morate vedeti glede investiranja v delnice v 2023.

Začetki niso na prvi pogled nikoli enostavni. Najemnina, položnice, morda dolgovi in vedno dražja živila se lahko zdijo vse, kar si lahko privoščite. To velja še posebej za tiste, ki šele začenjate z delom v času inflacije, ko s plačo kupite manj kruha, bencina ali stanovanja kot vaši starši. Toda ko se boste spopadli z načrtovanjem proračuna za te mesečne stroške in vsaj nekaj denarja odložili v sklad za nujne primere, je čas, da začnete vlagati. Pri tem nekako velja pravilo, da je najboljši čas za vlaganje včeraj, drugi najboljši čas pa danes. Toda, koliko vložiti in kam? Danes vam bomo pokazali, kako investirati v delnice.

Kot zanimivost si poglejmo, koliko bi danes bile vredne delnice, če bi pred 14 leti investirali 1000 EUR v delnice danes mega uspešnih podjetij:

 • Netflix: 51.966 EUR
 • Amazon: 20.380 EUR
 • Apple: 12.228 EUR
 • Pfizer: 1.950 EUR

Dobro je začeti zgodaj

Na podlagi zgornjih številk lahko vidimo, da se zgodnje investicije najbolje obnesejo. Vlaganje v relativni mladosti je najbolj zanesljiv način doseganje dobrih donosov na svoj denar. Razlog za to je sestavljeni dobiček, kar pomeni, da vaše naložbe začnejo prinašati lasten donos. To kopičenje omogoča, da se stanje na vašem računu sčasoma kopiči kot snežna kepa.

In tukaj se marsikomu poraja večno vprašanje: Ali lahko začnem investirati z majhnimi količinami denarja? Odgovor je DA, SEVEDA. Za vlaganje v delnice praktično ni minimalne omejitve, lahko začnete z 10, 100 ali 1000 evri. Naj vas ne skrbi, ali je vaš prispevek zadosten ter se raje osredotočite na to, kakšen znesek se vam zdi sprejemljiv glede na vaše finančno stanje in cilje. Ni pomembno, ali vložite 10.000 ali 50 evrov na mesec, dokler redno prispevate k svojim naložbam.

Na primer: Recimo, da 10 let vsak mesec vlagate 200 evrov v delnice in dosegate 6% povprečni letni donos. Ob koncu desetletnega obdobja boste imeli 33.300 evrov. Od tega zneska je 24.200 evrov vaš vložek (od mesečnih prispevkov)  in 9.100 evrov obresti, ki ste jih zaslužili na svojo naložbo.

Kako investirati v delnice za začetnike – po korakih

1. Določite svoj naložbeni pristop

Začnimo na začetku. Najprej je treba razmisliti, kako začeti vlagati v delnice. Nekateri vlagatelji se odločijo za nakup posameznih delnic, drugi pa se odločijo za manj aktiven pristop. Za odločitev o najbolj primerni strategiji investiranja si lahko ogledate, katere od naslednjih izjav veljajo za vas:

 • Sem analitična oseba in uživam v številčnih podatkih in raziskavah.
 • Ne maram matematike in ne želim delati ogromno “domačih nalog”.
 • Vsak teden imam več ur, ki jih lahko namenim vlaganjem v delnice.
 • Rad/-a berem o različnih podjetjih, v katera lahko vlagam, vendar nimam nobene želje, da bi se poglobil/-a v kar koli v povezavi z matematiko.
 • Sem zaposlen/-a in nimam časa, da bi se naučil/-a analizirati delniški trg.

Dobra novica je, da ne glede na to, s katero od teh trditev se strinjate, ste še vedno odličen kandidat za vlagatelja na borzi. Edina stvar, ki se bo spremenila, je strategija.

Različni načini vlaganja v delnice:

 1. Posamezne delnice: V posamezne delnice lahko vlagate, če – in samo če – imate čas in željo za temeljito raziskovanje in stalno analiziranje delnic. V tem primeru vam Joker priporoča to syrategijo. Pametni in potrpežljivi vlagatelj lahko sčasoma premaga trg. Po drugi strani pa, če se vam stvari, kot so četrtletna poročila o zaslužkih in zmerni matematični izračuni, ne zdijo privlačne, je verjetno bolje, če se odločite za bolj pasiven pristop.
 2. Indeksni skladi: Poleg nakupa posameznih delnic lahko vlagate tudi v indeksne sklade, ki sledijo delniškemu indeksu. Ko govorimo o aktivno in pasivno upravljanih skladih, imamo na splošno raje slednje. Indeksni skladi imajo običajno precej nižje stroške in praktično zagotavljajo, da se bodo dolgoročno ujemali z uspešnostjo svojih osnovnih indeksov. Sčasoma je indeks S&P 500 dosegel skupne donose v višini približno 10% na letni ravni, takšna uspešnost pa lahko sčasoma ustvari precejšnje bogastvo.
 3. Robotski svetovalec: Druga možnost, ki je v zadnjih letih postala zelo priljubljena, je robo trading oz. robotski svetovalec. Robosvetovalec je borznoposredniška družba, ki v vašem imenu vlaga vaš denar v portfelj indeksnih skladov, ki ustreza vaši starosti, toleranci tveganja in naložbenim ciljem. Robotski svetovalec lahko izbere ne le vaše naložbe, temveč tudi optimizira vašo davčno učinkovitost in sčasoma samodejno izvede spremembe.

2. Odločite se, koliko boste investirali v delnice

Ok, najprej moramo razjasniti glede denarja, ki ga ne bi smeli vlagati v delnice. Pomembno je vedeti, da delniški trg ni mesto za denar, ki ga boste morda potrebovali najmanj v naslednjih 5 letih. Medtem ko bo delniški trg dolgoročno skoraj zagotovo rasel, pa je kratkoročno v cenah delnic preprosto preveč negotovosti. 25% padec v posameznem letu namreč ni nič nenavadnega. Med pandemijo COVID-19 je trg padel za več kot 40% in v nekaj mesecih ponovno dosegel rekordno vrednost. Ta volatilnost je tudi to, kar privlači, toda predstavlja visoko tveganje na krajši rok. Zato ne vlagajte denarja, ki je namenjen:

 • Za vaš denar v sili
 • Za denar, ki ga boste potrebovali za naslednje plačilo šolnine vašega otroka
 • Za denar za počitnice
 • Za denar za morebitni nakup stanovanja

Razporeditev denarja

Kako investirati v delnice

No, zdaj pa se osredotočimo na denar, ki ga v naslednjih petih letih verjetno ne boste potrebovali. To imenujemo razporeditev sredstev, pri kateri je pomembnih nekaj dejavnikov. Pomemben dejavnik je vaša starost, pa tudi vaša posebna toleranca do tveganja in naložbeni cilji.

Splošno pravilo je, da s starostjo delnice postopoma postanejo manj zaželeno mesto za hranjenje denarja. Če ste mladi, imate pred seboj desetletja, da preživite vse vzpone in padce na trgu, kar pa ne velja za upokojence, ki so odvisni od dohodka iz naložb. Tu vam je lahko v pomoč kratko pravilo za razporeditev sredstev:

Vzemite svojo starost in jo odštejte od 110. To je približni odstotek vašega naložbenega denarja, ki bi moral biti v delnicah (to vključuje vzajemne sklade in sklade ETF, ki temeljijo na delnicah). Preostanek naj bo v naložbah s fiksnim dohodkom, kot so obveznice ali visoko donosni CD-ji. To razmerje lahko nato prilagodite navzgor ali navzdol glede na svojo toleranco do tveganja.

Primer: Recimo, da ste stari 40 let. Po tem pravilu naj bi bilo 70% vašega naložbenega denarja v delnicah, preostalih 30 % pa v naložbah s fiksnim donosom.

3. Odprite vlagateljski račun

Vsi Jokerjevi nasveti o vlaganju v delnice za začetnike pa vam seveda ne koristijo, če nimate možnosti za dejanski nakup delnic. Delnice se kupujejo in prodajajo na borzah, vendar na njih ne morete neposredno kupovati. Za dostop do borze morate odpreti trgovalni oz. borznoposredniški račun. Tukaj se lahko vprašate, kje želite trgovati – Če želite trgovati z delnicami slovenskih podjetij, se lahko obrnete na spletno stran Ljubljanske borze.

Odprtje borznoposredniškega računa je običajno hiter in preprost postopek, ki vam vzame le nekaj minut. Posredniški računi delujejo podobno kot bančni računi, le da se uporabljajo za nakup in prodajo vrednostnih papirjev. Izberete ponudnika, račun odprete prek spleta, nanj prenesete denar in z nekaj kliki ste pripravljeni na nakup delnic.

Na izbiro imate veliko licenciranih posrednikov, odločitev pa je odvisna od vaših individualnih potreb in prednostnih nalog. Pri izbiri posrednika obstajajo 3 glavne možnosti:

 • Posredniki s celovitimi storitvami: Pri tem gre za tradicionalne posrednike s polnim obsegom storitev. Ponujajo storitve na več ravneh, vključno s specializiranimi raziskavami in svetovanjem, pokojninskim načrtovanjem, davčno pomočjo, načrtovanjem premoženja, dostopom do IPO…. Zaradi tega so namenjeni bolj premožnim strankam, ki so sposobne plačati visoke provizije za vodenje računa.
 • Diskontni posredniki: Pri tej vrsti gre za to, da sami sprejemate odločitve. Diskontni borzni posredniki običajno zgolj trgujejo v imenu strank, ne ponujajo pa specializiranih nasvetov o naložbah. Medtem ko so bili nekoč izjema, so zdaj pravilo, vlagatelji jih imajo raje, ker so cenovno dostopnejši in ne zaračunavajo provizij. Kar jim manjka pri specializiranih nasvetih, običajno nadoknadijo z obsežno paleto orodij in izobraževalnih virov.
 • Robotski svetovalec: Robotski svetovalci so samodejne naložbene platforme, ki v vašem imenu izbirajo in upravljajo naložbe na podlagi vaših specifičnih ciljev in časovnega okvira ter običajno sledijo pasivni naložbeni strategiji z vlaganjem vašega denarja v cenovno ugodne ETF ali indeksne sklade. Po njih posegajo predvsem vlagatelji, ki prisegajo na večjo neodvisnost.

Poudariti je treba, da posredniki niso le platforma za investiranje, temveč vsebujejo tudi kakovostna orodja za izobraževanje. Ko odprete trgovalni račun, imate namreč dostop do raziskovalnih in analitičnih orodij, katere je dobro izkoristiti.

Joker namig: Ko se odločate za odprtje trgovalnega računa, preverite pristojbine med posameznimi platformami. Nekateri posredniki na primer strankam ponujajo različna izobraževalna orodja, dostop do naložbenih raziskav in tudi možnost trgovanja na tujih borzah.

4. Izberite svoje delnice

Zdaj smo obdelali že skoraj vse, kar morate vedeti za trgovanje z delnicami. Preostane nam le še najbolj očitno – kako izbrati delnice zase. Seveda se da o tej temi pisati večstranske analize, a Joker vam je za začetek raje pripravil nekaj osnovnih vodil:

 • Naj bo vaš portfelj raznolik
 • Vlagajte samo v delnice podjetij, ki jih poznate
 • Izogibajte se delnicam z visoko volatilnostjo, dokler se ne naučite vlagati
 • Vedno se izogibajte »majhnim« delnicam (penny stocks)
 • Spoznajte osnovne metrike in koncepte za ocenjevanje delnic

Nakup bleščečih delnic z visoko rastjo se morda zdi odličen način za ustvarjanje bogastva (in številni zgodovinski primeri to potrjujejo), vendar je bolje, da z njimi počakajte, dokler ne pridobite več izkušenj. Pametneje je, da si ustvarite osnovo portfelja s trdnimi, uveljavljenimi podjetji.

Ko enkrat zožite svoje možnosti na nekaj podjetij v panogi, ki vas navdušuje,  je čas, da razmišljate kot analitik in opravite raziskavo. Najboljši začetek je letno poročilo podjetja, ki vsebuje celovit pregled finančnih podatkov in tudi pismo delničarjem.

5. Začnite trgovati

Ko ste enkrat odprli račun, opredelili svoje cilje, se odločili za strategijo ter raziskali, v katere delnice želite vlagati, je čas za akcijo. Pred nakupom morate izbrati vrsto naročila, ki določa postopek nakupa. Pri sklepanju poslov prek posredniškega računa imate 2 glavni možnosti:

 • Tržna naročila (market order): Te vrste naročil sporočajo vašemu borznemu posredniku, naj nemudoma kupi delnico ali vrednostni papir brez zagotovljene cene. Tržna naročila so pogostejša od limitnih naročil – predvsem za tiste, ki želijo vlagati dolgoročno, med njihovimi prednostmi pa je tudi dejstvo, da dokler obstajajo zainteresirani kupci in prodajalci, je zagotovljeno, da bo vaše naročilo izvršeno.
 • Limitna naročila (limit order): Če tržno naročilo naroča vašemu borznemu posredniku, da vas čim prej spravi v delnico, pa limitno naročilo določa določeno ceno za vaše naročilo. Naročilo se izpolni le, če obstaja prodajalec, ki je pripravljen prodati delnice po vaši določeni ceni. Limitna naročila vlagateljem omogočajo večji nadzor nad ceno, ki jo plačajo za vrednostni papir. Pri omejenih naročilih bodite previdni, saj nekateri borzni posredniki za te bolj tehnične in zapletene posle zaračunavajo več.

Kako oddati naročilo in kupiti delnico?

 1. Pojdite v trgovalni razdelek platforme in vnesite potrebne podatke
 2. oddajte želeno naročilo
 3. vaš portfelj se takoj posodobi in odraža novo kupljene delnice

Jokerjev namig: Ko razmišljate o tem, kdaj bi želeli prodati svoje delnice, imejte v mislih, da so delnice povezane s precejšnjim tveganjem, zato vam bo strategija “kupi in drži” pomagala zaščititi se pred nestanovitnostjo, da boste na koncu lahko izkoristili dolgoročne dobičke.

6. Nadaljujte z investiranjem

Za uspeh pri trgovanju z delnicami ne potrebujete znanja kvantne fizike, le mirno glavo in daljnoročno usmerjene cilje. Najbolj zanesljiv način za zaslužek z delnicami je nakup delnic odličnih podjetij po ugodnih cenah in njihovo posedovanje, dokler podjetja ostajajo odlična – ali ok, dokler ne potrebujete denarja. Če boste to počeli, boste na poti doživeli nekaj nestanovitnosti, vendar boste na dolgi rok dosegli odlične naložbene donose.

Za tiste bolj aktivne trgovalce – oblikovanje naložbenega portfelja nikoli ni zares končano, saj gre za neprekinjen proces, ki postaja s prodobivanjem izkušenj vedno bolj učinkovit. Po določenem času ponovno ocenite svoje imetje: Ali so dovolj razpršeni, da se zavarujejo pred tveganjem? Ali je vaš portfelj morda preveč osredotočen na eno panogo? Spremljajte napredek svojih naložb, vendar ne posvečajte preveč pozornosti dnevnim nihanjem, saj vas lahko po nepotrebnem obremenjujejo.

Jokerjev namig: Marsikdo implementira strategijo DCA (dollar-cost averaging), pri kateri se vsak mesec ali teden vloži določena količina denarja (recimo 100 EUR). Na ta način se investicija kopiči postopoma in lahko pride zelo prav na dolgi rok.

Ko potegnemo črto

Prvi korak in investicija v delnice se morda komu zdi »«strašna stvar, vendar lahko proces poenostavite z določitvijo jasnih ciljev in uporabo vseh orodij, ki jih ponuja vaš spletni posrednik. Prvi korak v naložbenem procesu je odprtje borznoposredniškega računa, pri oblikovanju portfelja pa je treba upoštevati nekaj ključnih vidikov, kot so določitev časovnega okvira in tolerance tveganja, zavestno prizadevanje za razpršitev in odločitev, katere vrste delnic so najprimernejše za doseganje vaših ciljev. Najboljši čas za investiranje je bil včeraj, drugi najboljši čas pa danes. Pri tem pa ne pozabite – nikoli ne investirajte več, kot ste pripravljeni izgubiti. Srečno!

Pogosta vprašanja

Koliko znaša minimalna starost za trgovanje z delnicami?

Koliko naj vložim v delnice kot začetnik?

Kaj moram vedeti, preden investiram v delnice?

Je 100 evrov dovolj za investiranje v delnice?