Kako investirati v ETF sklade: Vodič za začetnike 2023

Home » Kako investirati v ETF sklade: Vodič za začetnike 2023
etf

Skladi, s katerimi se trguje na borzi (ETF), so relativno enostavna oblika investicije. ETF je dokaj preprosto razumeti, poleg tega pa lahko ustvarijo impresivne donose brez večjih stroškov ali truda. V tem članku vam Joker predstavlja ETF vodič za začetnike: Kaj je ETF, kako trgovati z ETF in ali se splača investirati v ETF 2023.

Skladi, s katerimi se trguje na borzi oz. ETF so lahko za nove vlagatelje odlična vstopna točka na delniški trg. ETF ima deleže v številnih različnih sredstvih, z nakupom delnice sklada pa imate v lasti majhno pozicijo v vsakem od njegovih deležev. Z ETF skladi lahko vlagatelji zlahka ustvarijo razpršen portfelj, številni skladi pa zaračunavajo le majhne pristojbine, hkrati pa ponujajo nekatere velike prednosti. Na splošno so poceni in običajno prinašajo manjše tveganje kot posamezne delnice.

Ključne lastnosti:

 • ETF sklad, je košarica vrednostnih papirjev, s katerimi se trguje na borzi tako kot z delnicami
 • ETF skladi lahko vsebujejo vse vrste naložb, vključno z delnicami, blagom ali obveznicami
 • Cene ETF nihajo ves dan, saj se ETF kupuje in prodaja – kar se razlikuje od vzajemnih skladov, ki trgujejo le enkrat na dan ob zaprtju trga

Zanimivost: ETF skladi so nastali po borznem zlomu leta 1987 v ZDA, ko so pasivne naložbe postale vroča nova stvar.

Kaj je ETF sklad?

ETF (exchange-traded fund) se tako imenuje, ker se z njim trguje na borzi, tako kot z delnicami. Cena delnic ETF se spreminja ves trgovalni dan, ko se delnice kupujejo in prodajajo na trgu.

Podobno kot vzajemni sklad ima ETF pozicije v številnih različnih sredstvih, običajno v delnicah ali obveznicah. Imetja običajno sledijo vnaprej določenemu indeksu, namesto da bi aktivno vlagali. Zato so ETF-ji običajno pasivne naložbe. Široka paleta deležev sklada zagotavlja razpršitev, kar blaži tveganja (toda ga seveda ne odpravlja). ETF so pogosto osredotočeni na določeno vrsto sredstev in vlagajo v določeno zbirko delnic, kot so delnice z vrednostjo ali rastjo, določene države ali panoge in druge možne kategorije. Tako lahko vlagatelji kupijo ETF, ki jim omogoča ciljno izpostavljenost določenim vrstam premoženja.

V čem je razlika med ETF skladom in vzajemnim skladom?

Ključna razlika med tema dvema vrstama naložb je v načinu nakupa in prodaje. Cena vzajemnih skladov se določi enkrat na dan, običajno pa vložite določen znesek v evrih. Vzajemne sklade lahko kupite prek borznoposredniške družbe ali neposredno od izdajatelja, vendar je ključno, da transakcija ni takojšnja.

Po drugi strani pa se z ETF skladi trguje tako kot z delnicami na velikih borzah. Namesto določenega zneska v dolarjih izberete, koliko delnic želite kupiti. Ker se z njimi trguje kot z delnicami, se cene ETF-jev ves trgovalni dan nenehno spreminjajo, delnice ETF-jev pa lahko kupite, kadar koli je odprt borzni trg.

V čem je razlika med ETF skladom in delnico?

ETF skladi so pogosto sestavljeni iz delnic ali obveznic, posamezen ETF pa ima lahko v lasti več 10 ali celo več 100 delnic. Vrednost sklada ETF temelji na tehtanem povprečju teh deležev, medtem ko cena delnice predstavlja tržno vrednotenje podjetja. Obstaja še nekaj bistvenih razlik:

 • Posamezne delnice so bolj nestanovitne (in torej tvegane): Posamezna delnica je po naravi bolj nestanovitna kot zbirka delnic. Nič nenavadnega ni, če se delnica v enem letu dvigne ali zniža za 50%, medtem ko je to za ETF nenavadno.
 • Posamezne delnice zahtevajo več dela: Naložba v ETF zahteva manj dela kot naložba v posamezne delnice. Vsako posamezno podjetje ima svoja vprašanja in skrbi, ki jih je treba analizirati, kar zahteva čas in trud.
 • Posamezne delnice ne zaračunavajo stroškovnega razmerja: Nasprotno pa ETF zaračunava stalno stroškovno razmerje, pri čemer je provizija izražena kot odstotek vaših vloženih sredstev.

ETF: Ključni koncepti

Preden se lotimo samega trgovanja z ETF skladi, razčistimo osnovne koncepte, ki bi jih morali poznati.

 • Pasivni in aktivni ETF-ji: Obstajata 2 osnovni vrsti. Pasivni ETF-ji (znani tudi kot indeksni skladi) preprosto sledijo delniškemu indeksu, kot je S&P 500. Aktivni ETF-ji najemajo upravljavce portfeljev, ki vlagajo njihov denar v njihovem imenu. Pasivni skladi ETF zato želijo doseči uspešnost indeksa. Aktivni ETF-ji želijo preseči uspešnost indeksa.
 • Razmerje stroškov (expense ratios): ETF zaračunavajo pristojbine, ki se imenujejo razmerje stroškov. Stroškovni količnik je naveden kot letni odstotek. Na primer, 1-odstotni delež stroškov pomeni, da boste za vsakih 1.000 USD, ki jih vložite, plačali 10 USD stroškov. Ob enakih pogojih boste z nižjim stroškovnim razmerjem prihranili denar.
 • Napaka pri sledenju (tracking error): Od ETF skladov ne moremo pričakovati, da bodo dosegli donosnost, ki je identična donosnosti indeksa (kot je na primer Dow Jones Industrial Average).

Kako kupiti ETF?

Z ETF-ji se trguje na borzah kot z običajnimi delnicami. Investiranja se je dobro lotiti po naslednjih korakih:

1. Odločite se, v kateri ETF želite investirati

Danes je na trgih na voljo veliko različnih ETF skladov. Med raziskovanjem si je treba zapomniti, da se ETF-ji razlikujejo od posameznih vrednostnih papirjev, kot so delnice ali obveznice. Ko se odločate za ETF, morate upoštevati celotno sliko – v smislu sektorja ali panoge. Za lažje odločanje se lahko postavite naslednja vprašanja:

 • Kakšen je vaš časovni okvir za naložbe?
 • Ali investirate za dohodek ali rast?
 • Ali obstajajo določeni sektorji ali finančni instrumenti, ki vas navdušujejo?

Primeri priljubljenih ETF:

 • SPDR S&P 500 (SPY)Spider je najstarejši in najbolj znan ETF, ki sledi indeksu S&P 500.
 • iShares Russell 2000 (IWM) sledi indeksu Russell 2000 z majhno tržno kapitalizacijo.
 • Invesco QQQ (QQQ)Cubes sledi indeksu Nasdaq 100, ki običajno vsebuje tehnološke delnice.
 • SPDR Dow Jones Industrial Average (DIA)Diamonds predstavlja 30 delnic indeksa Dow Jones Industrial Average.

2. Odločite se za strategijo vlaganja

Tukaj moramo omeniti, da za začetek ni potrebno vloćiti veliko, najboljši posredniki pa vam dandanes omogočajo nakup delnih brez provizije za trgovanje. To pomeni, da lahko delnico ETF ali delček delnice poiščete kar z nekaj drobiža. Sčasoma gradite bogastvo tako, da še naprej dodajate denar na trg. Tako boste sčasoma ugotovili, kakšna strategija vam najbolj ugaja.

Če ste začetnik, je dobra strategija trgovanja dollar-cost-average, kjer ne glede na sentiment trga v rednih intervalih vlagate določen znesek (na primer: 50 EUR vsak teden). Razlog za to je, da v določenem obdobju izravna donose in zagotavlja discipliniran (v nasprotju z naključnim ali nestanovitnim) pristop k vlaganju. Prav tako pomaga začetnim vlagateljem, da se naučijo več o niansah vlaganja v ETF-je. Ko postanejo bolj vešči trgovanja, lahko vlagatelji preidejo na zahtevnejše strategije (kot je na primer swing).

3. Odprite trgovalni račun

Za nakup ali prodajo ETF-jev potrebujete posredniški račun. Večina spletnih posrednikov zdaj ponuja trgovanje z delnicami in ETF brez provizije, zato stroški niso pomemben dejavnik. Najbolje je, da primerjate funkcije in platformo posameznega posrednika. Če ste nov vlagatelj, je morda dobro izbrati borznega posrednika, ki ponuja široko paleto izobraževalnih funkcij. Trgovalnih platform je veliko, nekatere izmed bolj priljubljenih v Sloveniji so: eToro, Vanguard Group, Fidelity Investments

4. Sklenite posel

Postopek nakupa skladov ETF je zelo podoben postopku nakupa delnic. Pojdite v razdelek trgovanje trading na spletnem mestu vaše platforme. ETF boste nato kupili z njegovim simbolom, podobno kot pri delnicah in kriptovalutah. Spodaj vam za lažje razumevanje predstavljamo osnovne izraze pri trgovanju z ETF:

 • Simbol (ticker symbol): Edinstvena identifikacijska oznaka ETF skalda, ki ga želite kupiti. Preden nadaljujete, preverite, ali imate pravega.
 • Cena (price): Trenutna trgovalna cena je določena z bid (najvišja cena, ki so jo kupci pripravljeni plačati) in ask (najnižja cena, ki jo bodo prodajalci sprejeli v zameno)
 • Število delnic (number of shares): Število delnic, ki jih želite kupiti.
 • Vrsta naročila (order type): market order (čimprejšnji nakup po najboljši razpoložljivi ceni), limit order (nakup samo po določeni ceni oz. nižji), stop order (nakup, ko je dosežena določena cena in naročilo v celoti izvršite), stop-limit order (Ko je dosežena cena stop, se posel spremeni v limit order in se izpolni do točke, ko je mogoče izpolniti določene cenovne omejitve)
 • Pristojbina (commission): Cena na posel, ki jo bo platforma zaračunala za storitev. Večina večjih borznoposredniških hiš zdaj ponuja trgovanje s skladi ETF brez provizije.

Preden izvedete naročilo, lahko še enkrat preverite, ali je vse »štima«. Prepričajte se, da je vaše naročilo nastavljeno, kot je bilo predvideno: Preverite simbol (včasih imajo ETF skladi zelo podobne simbole), vrsto naročila in ali niste naredili napake z »debelim prstom” – na primer vtipkali 5.000 delnic, čeprav ste jih nameravali kupiti le 500.

5. Čestitke, vaš investicijski portfolio vsebuje ETF sklad

ETF skladi so del dobro razpršenega portfelja in služijo kot prvi korak k dolgoročni naložbi na trgih. Ni vam treba nenehno preverjati uspešnosti cen ETF sklada, vendar lahko do teh informacij dostopate, ko jih potrebujete, tako da preverite simbol na spletni strani svojega borznega posrednika ali ga vpišete v brskalnik.

Vrste ETF skladov

Kot smo omenili zgoraj, obstaja široka paleta ETF skladov, znotraj katere lahko izberete tiste, ki so vam najbolj blizu po interesu in poznavanju, ali pa so preprosto idealni za specifičen del vašega portfelja. Predstavljamo vam nekaj priljubljenih vrst:

Obvezniški ETF

Ta vrsta se uporbalja za zagotavljanje rednega dohodka vlagateljem. Njihova porazdelitev dohodka je odvisna od uspešnosti osnovnih obveznic. Te lahko vključujejo državne obveznice, podjetniške obveznice ter državne in lokalne obveznice, imenovane občinske obveznice.

Delniški ETF

Gre za košarico delnic, ki sledi posamezni panogi ali sektorju. Delniški ETF lahko na primer sledi avtomobilskim ali tujim delnicam. Cilj je zagotoviti razpršeno izpostavljenost eni sami panogi, ki vključuje uspešne in nove udeležence s potencialom za rast

Industrijski oz. sektorski ETF

Ti se osredotočajo na določen sektor. Sektorski ETF za energetiko na primer vključuje podjetja, ki delujejo v tem sektorju. Ideja sektorskih ETF-jev je, da se s spremljanjem uspešnosti podjetij, ki poslujejo v tem sektorju, izpostavijo vzponom v tej panogi.

Blagovni ETF

Kot je razvidno iz imena, blagovni ETF vlagajo v blago, vključno s surovo nafto ali zlatom. Njihova primarna funckija je, da diverzificirajo portfelj in posledično olajšajo varovanje pred padci. Sekundarno pa je imetništvo delnic v blagovnem ETF cenejše od fizične posesti blaga, saj pri prvem ni stroškov zavarovanja oz. skladiščenja.

Valutni ETF

Gre za vrsto ETF skladov, ki sledi uspešnosti valutnih parov, sestavljenih iz domačih in tujih valut. Valutni ETF-ji imajo več namenov. Uporabljajo se lahko za špekuliranje s cenami valut na podlagi političnih in gospodarskih dogodkov v državah.

ETF s finančnim vzvodom

ETF s finančnim vzvodom si prizadeva doseči donos, ki je večkratnik (npr. 2× ali 3×) donosa osnovnih naložb. Če se na primer indeks S&P 500 poveča za 1 %, bo ETF S&P 500 z vzvodom 2× dosegel donosnost 2 % (če pa indeks pade za 1 %, bi ETF izgubil 2 %). Ti produkti uporabljajo izvedene finančne instrumente, kot so opcije ali terminske pogodbe, da bi povečali svojo donosnost. Prihajajo pa seveda z večjim tveganjem.

ETF: Prednosti

 • ETF skladi omogočajo izpostavljenost različnim delnicam, obveznicam in drugim sredstvom
 • Nizki stroški: ETF-ji so eden najboljših načinov vlaganja v razpršeni portfelj in to z nizkimi stroški.
 • Cene se osvežujejo ves dan: ETF-ji se vrednotijo in izmenjujejo ves trgovalni dan, kar vlagateljem omogoča, da ukrepajo v skladu z novicami.
 • ETF-ji odpravljajo ugibanja pri naložbah v delnice ter vlagateljem omogočajo, da se časovno ujemajo z uspešnostjo trga.
 • Pasivno upravljanje: ETF skladi so običajno pasivno upravljani, kar pomeni, da preprosto sledijo vnaprej izbranemu indeksu delnic ali obveznic. Raziskave kažejo, da pasivno investiranje večino časa prekaša aktivno investiranje, poleg tega pa gre tudi za cenejši pristop.

ETF: Pomanjkljivosti

 • Potencialno precenjeni: Ker se z njimi trguje ves dan, lahko ETF postanejo precenjeni glede na svoje imetje. Zato se lahko zgodi, da vlagatelji za ETF plačajo več, kot je čista vrednost sredstev sklada. To je sicer redko in razlika je običajno zelo majhna, vendar se lahko zgodi.

Ko potegnemo črto

Vlaganje predstavlja stroškovno učinkovit način izpostavljenosti široki košarici vrednostnih papirjev z omejenim proračunom. Investiranje v ETF je praktično enako investiranju v delnice. Poleg tega so veliki spletni posredniki znižali provizije za trgovanje s temi naložbami na nič. Koncept je star šele nekaj desetletij, ampak je zaradi dobre razpršenosti portfelja, široke izbire sektorjev ter relativne varnosti investicije na račun »košarice« z več delnicami del številnih uspešnih trgovalcev.

Pogosta vprašanja

Kako deluje ETF sklad?

V čem je razlika med ETF in delnico?

Je ETF dobra investicija?

Kako lahko investiram v ETF sklad?