Kako investirati v srebro v 2023?

Home » Kako investirati v srebro v 2023?
Kako investirati v srebro

Srebro je edinstvena plemenita kovina, ki jo potrebujemo številne industrijske aplikacije. Je najboljši električni in toplotni prevodnik med vsemi kovinami, poleg tega pa je srebro tudi cenjeno med vlagatelji, saj ima podobne lastnosti kot zlato. V tem vodiču vam bomo povedali vse, kar morate vedeti glede investiranja v srebro v 2023.

Srebro se včasih imenuje »reveževo zlato« in ima dve glavni funkciji. Je plemenita kovina z denarno vlogo in industrijska kovina s številnimi in vedno bolj razširjenimi primeru uporabe. Danes je ta plemenita kovina pomembna s kulturnega, družbenega in finančnega vidika, zaradi povpraševanja in nenehno naraščajoče vrednosti pa velja za pametno naložbo. Je enostaven način naložbe, saj je veliko bolj cenovno ugoden in dostopen kot zlato.

Glede na njegovo insustrijsko vrednost bi lahko srebro označili tudi za »baker bogatašev«, saj se srebro kot industrijska kovina uporablja veliko pogosteje kot zlato. To lahko pomaga srebru kot zaščiti pred inflacijo na način, ki ga na trgu zlata ni mogoče opaziti, saj rast cen pogosto spremljata gospodarska rast in vse večje povpraševanje po blagu, za katerega se uporablja srebro. Vlagateljem lahko pomaga tudi pri večji razpršitvi portfelja.

Zakaj investirati v srebro v 2023?

Koncept vlaganja v srebro, zlato in druge plemenite kovine je razširjen že od nekdaj in velja za varne investicije. Za to obstaja več razlogov:

1. Zaščita pred inflacijo: Inflacija se v zadnjih letih intenzivno povečuje, samo poglejte cene hrane v trgovinah. Ne glede na to, koliko vlagate, še vedno obstaja tveganje, da vas bodo prizadeli skoki inflacije. Na primer: sredstvo, ki bi zagotavljalo 3% donosnost, ne bi imelo nobenega pomena, če bi bila stopnja inflacije 4%. Vrednost naložbe še vedno ostaja -1 %, zato je pomembno, da preventivno ukrepamo in zagotovimo, da bodo vplivi inflacije čim manjši. Plemenite kovine pa imajo zgodovinsko gledano svojo notranjo vrednost in v preteklosti so bili vedno priča skokovitemu naraščanju, ko je inflacija dosegla višek, gospodarstvo pa je postalo nestabilno. V dolgoročnem obdobju je tedaj znano dejstvo, da plemenite kovine zagotavljajo varovanje pred inflacijo.

2. Raznolikost portfelja: Kot praktični vlagatelj se je pametno odločiti, da nikoli ne damo vseh jajc v eno košarico. Zato je najbolje imeti dobro mešanico naložbenih možnosti, ki zagotavljajo majhne, a varne donose. In tukaj naložbe v plemenite kovine prinašajo dolgoročnejše koristi. Nakup plemenitih kovin vedno pride prav, ko se v času gospodarske krize razmere zaostrijo.

3. Srebro je zelo podcenjeno sredstvo: V preteklosti je bilo mogoče za 1 unčo zlata kupiti 15 unč srebra, danes pa je za 1 unčo zlata mogoče kupiti 97,4 unč srebra (podatki na marec 2023). Če upoštevamo zgodovinski trend skozi tisočletja, bi morala cena srebra danes znašati 119 dolarjev za unčo (cena zlata deljena s petnajst). Srebro je tako eno redkih dobrin, ki se trguje za manj kot leta 1980.

4. Srebro se uporablja v številnih industrijah: Srebro potrebujejo mobilni telefoni, digitalni fotoaparati, računalniki, iPhoni… Prav tako ima že več desetletij ključno vlogo v avtomobilskem sektorju zaradi dveh ključnih lastnosti: edinstvene toplotne in električne prevodnosti (najvišje med vsemi kovinami) in visoke razpoložljivosti. Srebro je drugo najbolj porabljeno takoj blago za nafto in zanj ni nadomestka. Ta kovina zato ponuja dobre možnosti za naložbe.

5. Cenejše kot zlato: Zlato je odlična možnost, ki jo večina vlagateljev v plemenite kovine izbere zaradi visoke donosnosti naložbe. Vendar je v zadnjih nekaj desetletjih cena zlata močno narasla, zato je vse težje še naprej vlagati v zlato. Namesto tega je vlaganje v srebro cenovno ugodnejša možnost, v katero lahko vlaga vsakdo.

Srebro in zlato: V čem je razlika?

Kako investirati v srebro

Srebro zaradi varovanja pred inflacijo pogosto velja za “drugo zlato”. Vendar pa med plemenitima kovinama obstajata 2 ključni razliki: dodatna industrijska uporaba srebra in njuna relativna velikost trga.

Srebro se uporablja tudi v plemenitih kovinah in kovancih, poleg tega pa je ena najpogostejših kovin, ki se uporabljajo v nakitu. Uporablja se tudi v številnih industrijskih panogah za sončne celice, elektroniko in električna vozila. Leta 2022 se je industrijska proizvodnja srebra povečala za več kot 9 % na več kot 508 milijonov unč, kaže najnovejša raziskava World Silver Survey.

Poleg tega, da ima kot industrijska kovina veliko večjo vlogo kot zlato, obstaja še ena ključna razlika med kovinama, ki jo morajo vlagatelji upoštevati: Trg zlata je ogromen, trg srebra pa je veliko manjši in bolj nestanoviten. Če smo natančni, je srebro je približno 1,5-krat bolj volatilno od zlata.

Kako investirati v srebro 2023?

Zaradi vse večjega povpraševanja po srebru se le-to prodaja v najrazličnejših vrstah in oblikah. Tako lahko uporabnik izbere takšnega, ki ustreza njegovemu proračunu in specifikacijam.

1. Fizično srebro: Eden od priljubljenih načinov vlaganja v srebro je vlaganje v fizično kovino. Vlagatelji lahko kupijo 99,9% čiste srebrne palice, težke od 1 unče do 100 unč, ali srebrne kovance.

 • Srebrniki: Srebrni kovanec je eden najpogostejših, najbolj dostopnih in najlažje dosegljivih srebrnih izdelkov. Specifikacija srebrnega kovanca pogosto temelji na vsebnosti kovine in čistosti izdelka. Čeprav lahko dobite kovance, ki so preprosto 99,5% srebrniki, je ta vrsta bolj priljubljena zaradi svoje zbirateljske vrednosti. Vrednost kovancev, zlasti starinskih ali zbirateljskih, je povezana z več kot le njihovo čistostjo. Pri tem imajo veliko vlogo tudi drugi dejavniki, kot so naklada, proizvodnja, vrednost, zgodovinski in kulturni pomen. Na primer, kovanci, ki so iz določenega obdobja, so starinski, izdelani v omejenih količinah in trenutno ukinjeni, imajo na zbirateljskem trgu ogromno povpraševanje.
 • Srebrne palice: Srebrne palice so izdelane z litjem, kovanjem ali ročnim vlivanjem kovine. V primerjavi s kovanci so relativno večje. Namenjene so tistim, ki bi jih radi uporabljali izključno z naložbenega vidika, ne pa z zbirateljskega. Osnova palic sta njihova čistost in teža. Ker nimajo številčne vrednosti, jih je lažje izdelati, zato imajo veliko manjši pribitek. Če pa srebro obravnavate zgolj z naložbenega vidika, je strošek srebra na gram veliko manjši, če uporabljate srebrne palice. Druga prednost je tudi nakup v večjem številu.

Ko kupujete srebrne palice, preverite njihovo ustreznost:

 • Preverite težo
 • Preverite čistost
 • Preverite rafinerijo in izberite tisto, ki je bila na trgu plemenitih kovin prisotna in ji zaupajo
 • Serijska številka – vsaka srebrna palica ima edinstveno serijsko številko

2. Srebrne terminske pogodbe: Vlagatelji lahko kupijo tudi terminske pogodbe, s katerimi se trguje na borzi in pri katerih se kupec zaveže, da bo kupil standardizirano količino srebra po vnaprej določeni ceni na datum dobave v prihodnosti. Terminske pogodbe so priljubljen način za vlagatelje, da špekulirajo na trgu srebra ali želijo zavarovati svoje portfelje. Pogodbe zagotavljajo neposredno izpostavljenost fizičnemu srebru brez težav z dostavo ali skladiščenjem, saj jih je mogoče kadar koli pred iztekom veljavnosti preprosto prodati.

3. Delnice rudarskih podjetij srebra: To je mnogokrat prezret in podcenjen sektor. Številna podjetja v metalurgiji pridobivajo srebro. Vendar se večina rudarskih podjetij osredotoča na proizvodnjo industrijskih kovin, kot so železna ruda, baker in aluminij. Srebro pogosto proizvajajo kot stranski produkt. Podjetja, ki pridobivajo plemenite kovine, se osredotočajo na zlato. Čeprav mnoga podjetja izkopljejo nekaj srebra, to pogosto ustvari razmeroma majhen del njihovih prihodkov.

Med največjimi in najbolj priljubljenimi podjetij na borzi za pridobivanje srebra so

 • Pan American Silver Corp. (PAAS)
 • First Majestic Silver (AG)
 • SSR Mining Inc. (SSRM) 
 • Hecla Mining Co. (HL).

Rudarska podjetja na bikovskih trgih tradicionalno dosegajo boljše rezultate od plemenitih kovin zaradi tega, ker ta podjetja uporabljajo poslovni vzvod za povečanje dobička, kar lahko privede do povečanja cen delnic. Za razliko od neposrednih naložb v srebro lahko rudarji širijo proizvodnjo, ko se povečajo stopnje dobička.

4. ETF srebrni skladi: Da bi zmanjšali tveganje naložb v zgoraj omenjena posamezna rudarska podjetja, lahko vlagatelji razmislijo o ETF skladih na borzi, ki združujejo rudarska podjetja na podlagi določenih meril. Vendar imajo ETF-ji stroške, ki jih lastništvo posameznih delnic nima, in zaradi razpršenosti ETF-ji morda ne bodo tako uspešni. Srebrni ETF-ji vlagajo v raznoliko košarico sredstev, povezanih s srebrom, kot so delnice rudarskih podjetij, fizični srebrniki ali terminske pogodbe.

5. ETN: Obveznice, s katerimi se trguje na borzi, so dolžniški instrumenti, ki delujejo kot hibrid med delnico in obveznico, kar lahko zmanjša tveganje vlagateljev. Credit Suisse X-Links Silver Shares Covered Call ETN (SLVO) je srebrni ETN, ki sledi ceni srebra in vlagateljem izplačuje mesečno izplačilo.

Na kaj moramo biti pozorni pri investiranju v srebro?

 • Preverite standardne tržne cene: Cene srebra so po svoji naravi nestanovitne in so posledica tržnih nihanj. Zato je bistveno, da preverite posodobljen trenutni tržni tečaj s tečajem srebra, ki ga ponuja vaš dobavitelj. Poleg tega prihaja do sprememb iz dneva v dan in iz ure v uro, ki lahko pomenijo veliko razliko, če gre za množično nakupovanje.
 • Kupujte le od zanesljivih virov: To se morda sliši kot samoumevno, pa vendarle. Zaradi narave trga so srebrni kovanci na voljo skoraj na vsakem koraku. Čeprav je večina trgovin zakonitih, se lahko najdejo tudi takšne, ki vam ponudijo ugodnejše cene in vas tako zvabijo k nakupu. Vendar srebra nikoli ne kupujte v neznanih trgovinah ali tistih, ki so znane po prodaji podstandardnih izdelkov. Donosnost naložbe v srebro, je namreč strogo odvisna od čistosti in vrednosti izdelka.
 • Pazite na prevare: Obstaja e-trgovina za vse, od živil do nakupovanja tehnologije, kajne? Enako velja tudi za spletni nakup plemenitih kovin. S porastom digitalnega nakupa in prodaje obstajajo številne trgovine, ki ponujajo spletno prodajo zlata in srebra. To je odlična možnost za nakup pri zaupanja vrednih spletnih ponudnikih. Najbolje je, da pred nakupom preverite njihove ocene ter raziščete zgodovino in verodostojnost podjetja.

Koliko naj vložim v srebro?

V daljših časovnih obdobjih je srebro v preteklosti služilo kot učinkovita zaščita pred inflacijo. Vendar pa v posameznem letu ali desetletju srebro morda ni najboljši način za zaščito vašega portfelja. Kljub temu ima kovina razmeroma šibko korelacijo z delnicami in obveznicami, zato lahko pripomore k razpršitvi naložbenega portfelja. Strokovnjaki različno priporočajo, koliko sredstev bi morali vlagatelji nameniti srebru, vendar obstaja »nepisano« pravilo, da srebru namenite približno 5% svojega portfelja.

Zgodovina cene srebra

Po prilagoditvi na stopnjo inflacijiese je cena srebra od februarja 1915 povečala za približno 40 %. To je dobro za vlagatelje, ki se želijo zavarovati pred inflacijo in nameravajo naložbo obdržati dlje časa. Toda v krajših časovnih intervalih se lahko srebro izkaže za precej nestanovitno. Na primer, srebro, kupljeno leta 1915, je do leta 2001 izgubilo približno polovico svoje inflacijsko prilagojene vrednosti. Leta 2011 je cena srebra poskočila na približno 64 EUR za unčo zaradi zaskrbljenosti zaradi programa kvantitativnega sproščanja centralne banke Federal Reserve in geopolitične nestabilnosti v Evropi po svetovni finančni krizi. Do leta 2020 pa je cena srebra v času pandemije padla pod 11 EUR. Kasneje se je v začetku leta 2021 povzpela na približno 30 EUR, ko so se uveljavila pričakovanja o okrevanju svetovnega gospodarstva. V času pisanja tega članka (marec 2023) stane 1 unča srebra 20 EUR.

Ko potegnemo črto

Srebro tako kot zlato velja za dobro zaščito pred inflacijo in odlična naložba na (zelo) dolgi rok. Če želite srebro izkoristiti kot kratkoročno naložbeno sredstvo, morate biti pozorni na več dejavnikov. Eden od njih je razmerje med zlatom in srebrom, ki pomeni količino srebra, s katero je mogoče kupiti eno unčo zlata. V zadnjih 30 letih je to razmerje v povprečju znašalo 65, trenutno je razmerje blizu 88, kar verjetno kaže na to, da je srebro v primerjavi z zlatom podcenjeno. Če pogledamo zgodovinske podatke, ko razmerje preseže 80, to pomeni, da je srebro relativno poceni v primerjavi z zlatom, kar načeloma pomeni bikovski signal za srebro.

Pogosta vprašanja

Se splača kupiti srebro v 2023?

Katera oblika srebra je najboljša za nakup?

Na kaj moram biti pozoren pri nakupu srebra?

Ali lahko kupim srebro preko spleta?