Investiranje v zlato: 5 najboljših načinov za nakup zlata v 2024

Home » Investiranje v zlato: 5 najboljših načinov za nakup zlata v 2024

Zlato je znano po tem, dav nasprotju z volatilnimi kriptovalutami vlagateljem ponuja varno investicijo –  kar se sliši še posebej privlačno v negotovih časih, kar leto 2024 vsekakor je. V današnjem članku si bomo pogledali, kako investirati v zlato, katere so vrste investicij v zlato ter katere so prednosti

Zlato že več kot tisoč let velja za naložbo in način zagotavljanja finančne varnosti. Finančni trg se je v zadnjih desetletjih občutno razvil in vlagatelji zdaj na zlato ne gledajo le kot na fizično sredstvo, temveč kot na naložbo za razpršitev svojega portfelja. Vlagatelji lahko pri naložbenem načrtu v zlato iščejo nizke stroške transakcij in obdavčitev, višino in prilagodljivost naložb ter velike donose, ne da bi jim manjkala likvidnost.

Žlahtna kovina se trenutno giblje blizu rekordne vrednosti pri približno 1750 evrov na unčo. Zakaj vam Joker torej prav zdaj govori o zlatu, ko je vse prej, kot poceni? Ker bi bilo dobro, da ga vsak investitor ima v svojem portfelju. Vsak resni vlagatelj se v grobem osredotoča na 4 različna sredstva. Lastniški vrednostni papirji so namenjeni rasti, obveznice so balast, gotovina je namenjena opcionalnosti (tj. možnosti nakupa stvari, ko so poceni), in končno je tu zlato. O zlatu je najenostavneje razmišljati kot o zavarovanju portfelja. Vaš portfelj popestri na drugačen način kot delnice ali obveznice. Gre za premoženje, ki se dobro obnese tudi v slabih časih.

Zakaj investirati v zlato?

Zlato ponuja kar nekaj pomembnih prednosti za vlagatelje. Glavni razlogi, da se vlagatelji odločijo za zlato so tako:

1. Zavarovanje pred inflacijo

Zlato je bilo v preteklosti odlična zaščita pred inflacijo, saj njegova cena narašča, ko se zvišujejo življenjski stroški. V letih z visoko inflacijo v zadnjih 50 letih so cene zlata rasle, delniški trg pa je padal. Ker se zlato vrednoti v tistih denarnih enotah, ko fiat valuta zaradi inflacije izgubi svojo kupno moč, se običajno vzpenja skupaj z vsem drugim. Zaradi zgodovinske vladne porabe v obliki spodbud med zaprtjem držav, v kombinaciji z vojno v Ukrajini in dolgotrajnimi težavami v dobavni verigi, ki se pojavljajo v zvezi s ponovno oživljajočim Covidom-19, je verjetno, da se gospodarstva v kratkem času ne bodo okrepila. Vse to je dober obet za zlato.

Poleg tega zlato velja za dobrega hranilnica vrednosti, zato se lahko ljudje odločijo za nakup zlata, kadar menijo, da njihova lokalna valuta (EUR) izgublja vrednost.

2. Raznolikost naložbenega portfelja

Cena zlata se giblje po lastni krivulji. In ključ do razpršitve portfelja je iskanje naložb, ki niso tesno povezane med seboj. Zlato je bilo v preteklosti negativno povezano z delnicami in drugimi finančnimi instrumenti, kar zgodovina konstantno kaže:

 • Pozna 70. leta so bila odlična za zlato, a polom za delnice
 • 80. in 90. leta so bila odlična za delnice, a slaba za zlato
 • Leta 2008 so delnice znatno padle, saj so se potrošniki preselili k zlatu

Z diverzifikacijo naložbenega portfelja razporedite svoje investicije v več razredov premoženja. Če vrednost ene naložbe pade, jo lahko druge naložbe nadomestijo. Bistveno je upoštevati, da je treba k razpršitvi znotraj razreda zlata pristopiti drugače.

3. Povečano povpraševanje

V zadnjih nekaj letih smo bili priča povpraševanju po zlatu s strani držav v razvoju, katerih BDP raste astronomsko hitro. In če po zlatu posegajo države z več 100 milijoni prebivalcev, je računica jasna. Na Kitajskem, kjer so zlate palice tradicionalna oblika varčevanja, je povpraševanje po zlatu ostalo stabilno. Indija je druga največja porabnica zlata na svetu – tam se zlato uporablja v številne namene, med drugim tudi za nakit.

4. Omejitev ponudbe

Velik del ponudbe zlata na trgu od 90. let prejšnjega stoletja izhaja iz prodaje zlata iz zakladnic svetovnih centralnih bank, ki pa se je leta 2008 močno upočasnila. Hkrati se je proizvodnja novega zlata v rudnikih od leta 2000 začela upadati. Po podatkih portala BullionVault se je letna proizvodnja zlata z 2.573 metričnih ton leta 2000 zmanjšala na 2.444 metričnih ton leta 2007. Od takrat je proizvodnja zlata desetletje rasla in v letih 2018 in 2019 dosegla najvišjo vrednost 3.300 metričnih ton, nato pa leta 2021 padla na 3.000 metričnih ton – to pa potencialmno kaže na ponivni pritisk na svetovno oskrbo z zlatom. Pri tem velja omeniti, da proizvodnja novega rudnika lahko traja od 5 do 10 let. Na splošno velja, da zmanjšanje ponudbe zlata zvišuje njegove cene.

Kako investirati v zlato?

kako investirati v zlato

1. Nakup fizičnega zlata (zlate palice, zlati kovanci)

Zlatu se lahko izpostavite z nakupom fizičnega zlata v obliki kovancev ali zlatih kovin. Zlatnina se trguje v bližini cene zlata in se lahko nanaša na zlate palice ali zlate kovance z vsebnostjo čistega 22 ali 24-karatnega zlata. Pri nakupu fizičnega zlata ne potrebujete banke ali katere koli druge ustanove, da bi pridobila vaš denar. Ne smete se bati, da vam ETF ne bo izplačal denarja ali da bo vaša delniška družba za pridobivanje zlata propadla. Še posebej v negotovih ekonomskih časih je fizično zlato najboljša možnost.

Zlati kovanci in palice so na voljo v 22- in 24-karatni embalaži, ki je praviloma zaščitena pred ponarejanjem. Zlati kovanci so na voljo v različnih apoenih, od 1 grama do 50 gramov, in v različnih oblikah.

Zlati kovanci: Kovanci iz zlata ali srebra so lahko priljubljeni iz različnih razlogov. Za vas kot vlagatelja ne bi smelo biti pomembno, ali to počnejo zaradi svojega videza ali dediščine. Po drugi strani pa je izbira priljubljenih kovancev iz plemenitih kovin vedno dobra izbira. Razlog za to je dejstvo, da so najbolj likvidni in jih je zato najlažje prodati, če potrebujete takojšen denar.

Če resno razmišljate o nakupu fizičnega zlata, morate svojo naložbo kupiti prek verige trgovcev na debelo ali trgovcev s plemenitimi kovinami. Prav tako se morate pripraviti: poiskati morate pravo lokacijo za hrambo zlata in poskrbeti, da bo zlato čim bolj varno.

Prednosti investiranja v fizično zlato:

 • dobra likvidnost
 • zlate kovance in palice je v primerjavi z nakitom lažje prodati in imajo nižje pribitke glede na količino uporabljenega zlata

2. ETF skladi (Exchange Traded Funds)

Preprosto povedano gre za sklade, ki so enaki tradicionalnemu nakupu fizičnega zlata, vendar brez potrebe po skrbi glede njegovih zalog. Od vlagateljev zahteva, da odprejo račun in imajo enote zlata v dematerializirani obliki, tako kot vzajemni skladi. Praktično gre za trgovanje na borzah in je po naravi podobno trgovanju z delnicami. V bistvu so ETF sredstva enakovredna deležu zlata, pri čemer so izključeni stroški vzdrževanja, upravljanja in zavarovanja. Mali vlagatelj ima omejene možnosti, da bi svoje GLD delnice zamenjal za zlatnino. Stroški posredovanja se plačajo vsakič, ko trgujete, brez vstopnih ali izstopnih provizij. Če vlagate prek hiše skladov, vam lahko zaračunajo letni strošek posedovanja zlatega ETF, ki je pristojbina za upravljanje. Razpon stroškov je večinoma med 0,35 % in 1 % letno na vsa sredstva.

Slaba stran ETF-jev so lahko nenehna ugibanja, da ETF nima vsega potrebnega zlata. Tako kot delnice so tudi ti zelo nestanovitni; v primeru padca lahko cene zelo hitro izhlapijo.

Prednosti ETF:

 • nizko tveganje, saj so v celoti zavarovani s 24-karatnim fizičnim zlatom
 • ni stroškov skladiščenja in zavarovanja
 • zaradi likvidnosti so ETF-ji kot nalašč za vse vlagatelje s srednjeročnimi ali kratkoročnimi naložbenimi načrti

3. Terminske pogodbe na zlato

Vlaganje v zlato s terminskimi pogodbami postane še bolj zanimivo. Terminska pogodba za zlato vam omogoča nakup in prodajo zlata na poznejši datum. Pogodba za zlato se poravna na datum zapadlosti, vendar se vrednost določi v času transakcije. Vlagatelji morajo do poravnave ohraniti kritje, da se izognejo tveganju nestanovitnosti. Razpon je lahko od 4% do 10%, odvisno od predvidene nestanovitnosti zneska. Ker se s terminskimi pogodbami na zlato trguje na borzah, je njihova verodostojnost velika. Ob koncu pogodbe lahko pričakujete fizično dobavo zlata v čistini 24 karatov. Pred vsako transakcijo se je treba posvetovati s svetovalcem ali posrednikom, saj poslovanje s terminskimi pogodbami na zlato zahteva spretnosti in poznavanje pogojev.

Preden se lotite terminskih pogodb, je treba vedeti, da niso namenjeni priložnostnim vlagateljem. Običajno dajejo vlagatelju izključno pravico do nakupa vnaprej določene količine zlata. Pomembno je tudi opozoriti, da ne temeljijo na sedanjih vrednostih in da jih mnogi štejejo za čisto osnovo za špekulacije. Vlagatelj jih lahko kupi prek borznih posrednikov, pri čemer je potreben gotovinski polog, ki je le delček vrednosti celotne pogodbe.

Prednosti terminske pogodbe:

 • odličen produkt za vlagatelje, ki si ciljajo na prihodnje cene zlata
 • visoka kredibilnost, saj se s terminskimi pogodbami na zlato trguje na borzah
 • trgovanje z njimi je poceni in ima visoko likvidnost.

4. Delnice rudarskih podjetij

V povezavi z zlatom seveda ne smemo pozabiti na same rudnike zlata. V javni izpostavljenosti je veliko vrst rudarskih podjetij. V sektorju pridobivanja zlata obstajajo podjetja za raziskovanje, razvoj in proizvodnjo vseh velikosti. Običajno mlajše družbe ponujajo najboljšo naložbo, vendar imajo največje tveganje, poleg tega pa so tudi najbolj nestanovitne. V delnice rudnikov zlata lahko vložite poljubno malo ali veliko in ste lahko mirni, saj veste, da so vaše naložbe varne pred fizičnimi grožnjami (npr. krajo).

Dobičkonosnost teh podjetij pa je zelo odvisna od različnih dejavnikov. Cena zlata je sčasoma naravno povezana s ceno delnic rudarskih podjetij. Toda na njihov dobiček vplivajo tudi učinkovitost upravljanja, strategije zmanjševanja stroškov, rezerve, obvladovanje tveganj in prizadevanja za raziskovanje.

Kako izbrati pravo delnico?

Zagotovo je v procesu odločitve veliko neznank, ampak to je del narave investiranja. Najuspešnejša so običajno rudarska podjetja z močno proizvodno bazo ter  tista z ustreznimi rezervami. Nazadnje, pri ocenjevanju podjetja morajo imeti dobro upravljanje zalog, ki jih podpira proizvodnja.

Prednosti vlaganja v delnice rudarskih podjetij:

 • nizki stroški
 • širok izbor različnih podjetij z različnimi funkcijami in potencialom
 • z vlaganjem v mlada podjetja se lahko kar hitro dobro zasluži

5. Nakit

No, zlati nakit je tudi oblika investicije v zlato, ki je pravzaprav samoumevna. Lahko bi rekli, da je nakit najbolj priljubljen način hrambe zlata. Sestava in vsebnost zlata v nakitu sta običajno med 24 karati za čisto zlato in 10 karati. Če najdete takšno, to pomeni, da vaš nakit vsebuje 10 delov zlata in 14 iz drugih kovin. V dejanskih odstotkih to pomeni približno 41,7 % zlata. Dobro je vedeti, da lahko količina karatov vpliva na ceno in trajnost posameznega kosa. Izdelek se običajno tehta v gramih in višji kot so grami, dražji je nakit.

Pri izbiri draguljarja za nakup se morate ustrezno potruditi. Če ga kupujete kot naložbo, se prepričajte, da kupujete nakit z žigom. To pomeni, da je bila čistost zlata preverjena v okviru vladnega postopka, kar bo pomembno, če se boste odločili nakit prodati naprej. Pri nakupu fizičnega zlata morate imeti varen prostor za njegovo hrambo. To lahko vključuje najem omarice in stroške zavarovanja.

Prednosti vlaganja zlat nakit:

 • enostaven postopek
 • ga imate v fizični obliki in na varnem
 • zlat nakit lahko tudi zastavite

Ko potegnemo črto

Vlaganje v zlato je precej preprosto. Možnost, ki jo boste izbrali, je v resnici odvisna od vašega razloga za vlaganje. Večina vlagateljev vlaga v zlato predvsem za primere, ko pričakujejo recesijo, geopolitično negotovost, inflacijo ali depreciacijo valute. Skratka, zlato uporabljajo kot zavarovanje pred padcem trga. Zlato bi moralo biti pomemben del razpršenega naložbenega portfelja vsakega resnega vlagatelja, saj njegova cena narašča ob dogodkih, ki povzročijo padec vrednosti papirnatih naložb, kot so delnice in obveznice. Čeprav je lahko cena zlata kratkoročno nestanovitna, je na dolgi rok vedno ohranila oz. povečala svojo vrednost.

Pogosta vprašanja

Kdaj naj kupim zlato?

Koliko lahko zaslužim z zlatom?

Kaj pomeni 24-karatno zlato?

Kaj je boljša naložba, zlato ali srebro?