7 načinov, kako izboljšati hitrost VPN

Home » 7 načinov, kako izboljšati hitrost VPN

Omrežja VPN so nepogrešljivo orodje za spletno varnost in zasebnost, vendar lahko tudi upočasnijo hitrost interneta. Na srečo pa obstajajo načini za optimizacijo nastavitev omrežja VPN, da bo vaš internet hitrejši – in točno temu je namenjen današnji Jokerjev članek.

Nihče ne mara gledati zaslona, ki se nalaga v neskončnost. Vendar se to občasno zgodi, kadar uporabljate VPN (navidezno zasebno omrežje) v želji, da se zaščitite pred morebitnimi vohuni (ali vladami).  Ker mora vaš promet najprej skozi dodatni VPN strežnik, lahko uporaba VPN povzroči rahlo upočasnitev hitrosti povezave. Čeprav vrhunski VPN-ji upočasnijo povezavo le za 10-20 %, je to majhna cena za vašo spletno zasebnost – vpliv VPN omrežja na hitrost vašega interneta je pogosto komaj opazen.

No, še vedno pa se to lahko zgodi – in v tem primeru lahko storite kar nekaj stvari.

>> Top VPN Slovenija seznam <<

Najprej se vprašajte – ali je res kriv VPN?

Preden uporabite katerega od Jokerjevih nasvetov za hitrejše delovanje VPN, preverite, ali je res VPN krivec za počasnost vašega interneta.

To lahko storite tako, da izklopite VPN povezava in preverite, ali imate še vedno hitro povezavo z internetom prek ponudnika internetnih storitev. Za to je najlažje opraviti test hitrosti in ugotoviti, ali se hitrost interneta ob odsotnosti povezave VPN poveča.  Če je internetna povezava še vedno počasna, VPN ni vzrok za vašo težavo. Krive so lahko omejitve vašega internetnega paketa ali omejevanje internetnega ponudnika.

Pasovna širina je eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na hitrost interneta.  Gre za količino podatkov, ki jih je mogoče prenesti prek internetnega usmerjevalnika. Pasovna širina 10 MBPS na primer pomeni, da lahko prejmete do 10 megabitov na sekundo.

Zanimivost: VPN šifriranje lahko vpliva na hitrost interneta: močnejše metode šifriranja, kot je AES-256, lahko upočasnijo hitrost interneta v primerjavi s šibkejšimi metodami šifriranja, kot je AES-128.

1. Spremenite lokacijo VPN strežnika

Prvi korak za izboljšanje hitrosti interneta VPN je izbira hitrega strežnika. Lokacija strežnika bo vplivala na hitrost interneta glede na razdaljo med strežnikom in vami. Bolj ko ste oddaljeni od strežnika, počasnejša je vaša povezava.

Kadar ste povezani z zelo oddaljenim VPN strežnikom, je zakasnitev – čas, ki je potreben za pošiljanje zahteve strežniku ali prejem odgovora – bistveno večja. To je fizično dejstvo, ki ga ne morete spremeniti. Zaradi tega je dobro lokacijo VPN preklopiti na oddaljene strežnike le, če želite ustvariti vtis, da se nahajate v določeni državi. Če pa vas skrbi le spletna varnost, pa izberite bližnjo lokacijo.

Pri izbiri strežnika, s katerim se želite povezati, morate upoštevati tudi obremenitev strežnika. Tako kot avtomobili na polni avtocesti tudi velike količine internetnega prometa povzročajo zaostanek pri centraliziranih storitvah VPN. Centralizirane VPN povezave upravljajo številne strežnike, ki so vsi povezani z zalednimi omrežji z visoko pasovno širino; uporabniki izbirajo posamezne strežnike.

Toda če veliko uporabnikov izbere isti strežnik VPN, bo ta postal počasen. Storitve VPN so lahko preobremenjene tudi zaradi prevelikega števila ljudi, ki se poskušajo povezati hkrati.

2. Spremenite VPN protokol

tunel za izmenjavo podatkov med vami in VPN strežnikom je šifriran z uporabo različnih standardov šifriranja za vsak protokol. Medtem ko se nekateri od teh protokolov odrečejo zmogljivosti v korist boljše varnosti, pa drugi ravnajo ravno nasprotno. Nekateri protokoli, kot sta OpenVPN in WireGuard, so hitrejši od drugih, kot sta L2TP/IPSec in PPTP.

Številna najboljša VPN omrežja za pretakanje vam ponujajo več protokolov (saj so nekateri hitrejši od drugih). Boljše hitrosti povezave VPN so možne pri manj varnih povezovalnih protokolih. Najnižji možni povezovalni protokol je PPTP, ki je seveda najmanj varen.

Vendar ne pozabite, da lahko manj varen protokol ogrozi vašo spletno varnost in zasebnost.

Prekopite med TCP/UDP, če uporabljate OpenVPN

Če uporabljate OpenVPN, lahko preklapljate med protokoli za prenos in tako povečate hitrost omrežja VPN. OpenVPN deluje s protokolom TCP (Transmission Control Protocol) ali UDP (User Datagram Protocol). UDP je hitrejši, vendar manj zanesljiv, ko gre za dejansko dostavo informacij, zato se običajno uporablja za pretakanje videoposnetkov v živo. Poskusite preklopiti s TCP na UDP, da pospešite povezavo VPN.

3. Dobri stari »Restart«

Tukaj naj vas opomnimo na donro staro metodo “Ali ste ga poskusili izklopiti in ponovno vklopiti?”. Ni presenetljivo, da včasih pomaga tudi pri počasni VPN povezavi.

Vaša VPN povezava uporablja izpopolnjeno šifriranje, ki zagotavlja varnost vaših podatkov. Zaradi tega lahko pride do manjšega nesoglasja s strojno opremo in operacijskim sistemom, ki ga uporabljate. Preprosto ponovno zaženite operacijski sistem, saj je morda preobremenjen in potrebuje nova programska navodila.

Joker se zaveda, ta je ta nasvet trivialen, ampak lahko to preprosto dejanje ponovnega zagona programske opreme in celo celotnega računalnika največkrat pomeni veliko razliko. Najbrž si lahko večina prizna, da računalnika ali naprave niste popolnoma izklopili že več tednov ali mesecev.

Včasih pa je treba ponovno zagnati router

Rešitev težave je lahko tako preprosta, da zaprete in znova zaženete usmerjevalnik. Sistemi so nagnjeni k temu, da se med daljšim delovanjem kopiči nezaželena oprema, čeprav je to danes manj razširjeno. Če prekinete in ponovno zaženete povezavo, lahko vaš program začne z novim naborom podatkov.

4. Deljeno tuneliranje

Eden od najpreprostejših načinov, kako zagotoviti, da boste kar najbolje izkoristili svoje omrežje VPN, je deljeno tuneliranje ali split tunneling. En kanal je ustvarjen za podatke, prenesene prek omrežja VPN, drugi pa za podatke, poslane neposredno prek interneta. Uporabniki lahko hitro konfigurirajo svoje omrežje VPN za pretakanje Youtube videoposnetkov prek nešifrirane povezave, medtem ko občutljiv internetni promet (na primer promet, povezan s spletnim bančništvom) pošiljajo prek šifriranega tunela.

Zanimivost: Nekatera VPN omrežja lahko dejansko pospešijo vaš internet. To se lahko zgodi, če vaš ponudnik internetnih storitev omejuje vašo povezavo glede na vaše spletne dejavnosti, VPN pa vam pomaga zaobiti te omejitve.

5. Zmanjšajte število naprav na vašem Wifi-ju

Brezžične povezave omogočajo enostavnost in udobje na račun hitrosti in stabilnosti. Del krivde za to je povezan z uporabo skupnih kanalov v več napravah.

Počasni internetnipovezavi se lahko izognete tudi tako, da omejite število naprav, ki se povezujejo z omrežjem wifi. Naprave, ki so pasivno povezane s signalom wi-fi, lahko porabijo nepričakovano veliko pasovne širine.

Hitrost splošne povezave wi-fi lahko povečate tako, da jih odklopite, kar bo povzročilo hitrejše nalaganje za naprave, povezane z omrežjem VPN. Zaprite vse aplikacije, ki se izvajajo v ozadju in potencialmno zapravljajo pasovno širino, če je v omrežju samo ena naprava. Ne glede na to, ali je VPN zagnan ali ne, lahko zmanjšanje števila aktivnih naprav pomaga pri upočasnitvi.

6. Uporabite ethernet kabel

Tudi z uporabo ethernetnega kabla lahko izboljšate osnovno internetno povezavo naprave in tako zmanjšate zakasnitev. Pri ethernetnih povezavah ni možnosti motenj signala, saj ohranjajo neposredne poti do interneta. Wi-fi je lahko bolj praktičen, vendar bo posebna ethernetna povezava ne glede na to, ali uporabljate VPN ali ne, poskrbela za čim hitrejše in nemoteno delovanje vašega interneta.

7. Izklopite varnostno programsko opremo

Podatke, ki zapustijo napravo, filtrirata požarni zid in protivirusna programska oprema. Povezava je lahko zaradi tega postopka počasna. Če želite preveriti, ali je težava v varnostni programski opremi, jo lahko izklopite. Ne pozabite, da lahko s tem zlonamerna programska oprema lažje okuži vašo napravo. Zato je dobro pri uporabi VPN protivirusni program in požarni zid pustiti vklopljena, čeprav to nekoliko upočasni povezavo.

Ko potegnemo črto

Hitra povezava je bistvena za praktično vse spletne dejavnosti, razen morda za branje Wikipedije. Uporabite zgoraj navedene nasvete, da si zagotovite največjo varnost in dostopnost VPN z najmanjšim vplivom na hitrost povezave. Vendar ne pozabite, da je hitrejši internet lahko tudi na račun spletne varnosti in zasebnosti. Pri uporabi VPN povezave je zato treba uskladiti hitrost in varnost.

>> Top VPN Slovenija seznam <<

Pogosta vprašanja

Zakaj je moj internet počasnejši ob uporabi VPN?

Kako lahko izboljšam hitrost VPN interneta?

Ali bo uporaba hitrejše naprave izboljšala hitrost mojega VPN omrežja?

Kako vem, ali se je hitrost mojega VPN omrežja izboljšala?

Ali je za izboljšanje hitrosti interneta boljši brezplačni ali plačljivi VPN?