Kako izbrati pravi VPN? 9 stvari, na katere morate biti pozorni

Home » Kako izbrati pravi VPN? 9 stvari, na katere morate biti pozorni

V današnjem digitalnem svetu, kjer zasebnost in varnost postajata zelo relativna koncepta,  je VPN (virtualno zasebno omrežje) postalo bistveno orodje za zagotavljanje omenjenih konceptov na spletu. Toda kako izbrati VPN, ki najbolj ugaja vašim željam in potrebam? Odgovor na to vam bo podal današnji članek.

Z navideznim zasebnim omrežjem (VPN) lahko ohranite zasebnost pri spletnem brskanju, nakupovanju in bančništvu. To je odličen način za zaščito pred hekerji in vohuni v odprtih omrežjih. Vendar je izbira enega od številnih VPN-jev na trgu lahko zelo zahtevna naloga.

Nekatera VPN omrežja so pri določenih nalogah učinkovitejša od drugih. Nekatere storitve so na splošno slabe, z neustreznimi varnostnimi ukrepi, nestabilnimi strežniki ali neverjetno nizkimi hitrostmi. Še huje, namesto da bi varovali vašo zasebnost, je bilo za nekatere storitve VPN ugotovljeno, da beležijo in izmenjujejo podatke uporabnikov.

Zaradi vse te potencialne zmede pri izbiri VPN smo za vas pripravili seznam najpomembnejših elementov, ki jih je treba upoštevati pri izbiri omrežja VPN. da bi vam pomagali pri najboljši izbiri. Med njimi so zanesljivo omrežje strežnikov, hitre hitrosti, prenos torrentov in drugo.

Zanimivost: Številni VPN-ji VPN ponujajo funkcijo izklopa oz. »kill switch«, ki vas samodejno odklopi iz interneta, če se povezava VPN prekine. To je pomembno, ker če se prekine VPN povezava, vaš internetni promet ne bo več šifriran in bo lahko viden radovednim očem.

>> Top VPN Slovenija seznam <<

1. Razmislite o svojih potrebah

Preden začnete iskati VPN zase, si vzemite nekaj časa in razmislite, zakaj ga potrebujete. Morda raje delate na javnih Wi-Fi območjih, kot so letališča, kavarne in druge lokacije, in želite, da zgodovina brskanja, finančni podatki, gesla in drugi zasebni podatki ostanejo skriti.

Morda delate od doma, vendar vas skrbi, da lahko vaš ponudnik internetnih storitev vidi vašo zgodovino brskanja. VPN vam lahko koristi tudi, če ste lastnik podjetja in želite zagotoviti, da se lahko vaši delavci varno povežejo z omrežjem v pisarni in dostopajo do občutljivega gradiva, medtem ko so odsotni iz pisarne. VPN lahko iščete tudi zato, ker želite uporabljati različne pametne naprave, vključno z osebnimi računalniki, tabličnimi računalniki in telefoni, ne da bi pri tem ogrozili svojo varnost. Nenazadnje lahko razmišljate o omrežju VPN tudi zato, da vam ne bi bilo treba skrbeti zaradi omejitev vsebine.

Vsak VPN ponuja nekaj za vsakega posameznika: Če veliko pretakate vsebino ali prenašate torrente, so hitre hitrosti najpomembnejša prednostna naloga. Če vas najbolj skrbita zasebnost in varnost, izberite VPN ponudnika, ki ponuja neodvisno preverjeno politiko prepovedi beleženja in visoko raven šifriranja. Za velika gospodinjstva je idealen VPN s povezavami z več napravami.

2. Preverite zasebnost in varnostne funkcije

Konec koncev je cilj omrežja VPN zagotoviti varno povezavo z minimalnim tveganjem. Poiščite omrežje VPN, ki ponuja močno šifriranje, politiko prepovedi beleženja in napredne varnostne funkcije, kot sta stikalo za izklop in zaščita pred uhajanjem DNS. Zato se prepričajte, da vaš VPN ponuja naslednje:

 • 256-bitno šifriranje AES vojaške kakovosti: To je najmočnejše šifriranje, ki ga uporabljajo banke in vojska za ohranjanje zaupnosti občutljivih podatkov.
 • Zaščita pred uhajanjem informacij in samodejno stikalo za izklop: Oboje preprečuje razkritje vašega pravega IP in podatkov o brskanju. Samodejno stikalo to zagotavlja tudi, če se omrežje VPN iz kakršnegakoli razloga prekine.
 • Dobra izbira varnostnih protokolov: VPN mora podpirati najvarnejše (in najhitrejše) protokole, ki so trenutno na voljo. Med njimi so OpenVPN, WireGuard in lastniški Lightway.
 • Stroga politika prepovedi beleženja: VPN mora zagotoviti, da ne bo beležil vaših osebnih podatkov ali zgodovine brskanja. To trditev bi morala neodvisno preveriti tretja stran, da bi zagotovili, da ji lahko zaupamo.
 • Zasebnosti prijazna jurisdikcija: Nekatere vlade lahko poskušajo ponudnika VPN prisiliti, da izroči podatke o strankah. Večje tveganje za to obstaja pri ponudnikih VPN s sedežem v državah znotraj 5/9/14-Eyes Alliances, skupnega vladnega nadzornega omrežja. Vendar dokler ima VPN preverjeno politiko prepovedi beleženja, to ni težava.

3. Preverite hitrost in zmogljivost VPN

VPN lahko upočasni hitrost vašega interneta, saj traja nekaj časa, da se vaš promet prenese prek strežnika VPN in šifrira. Vendar pa dobra omrežja VPN ne bodo bistveno upočasnila vaše povezave. Zato je pred nakušom VPN dobro preveriti naslednje funkcije:

 • Hitri VPN protokoli: Nekateri protokoli VPN veliko hitrejši od drugih. Lightway in WireGuard ponujata še posebej dobro zmogljivost, ne da bi pri tem žrtvovali svojo varnost.
 • Posebne funkcije, ki povečujejo hitrost: Nekaj primerov je recimo možnost izbire stopnje šifriranja (šifriranje na vojaškem nivoju na primer ni potrebno za pretakanje Netflixa), optimizirani strežniki za določene primere uporabe (na primer igranje iger ali prenos torrentov) ali celo deljeno tuneliranje, pri katerem lahko izberete, da se prek strežnika VPN pošilja samo promet določenih aplikacij.
 • Rezultati testov hitrosti interneta: Edini način za natančno merjenje hitrosti, ki jih lahko pričakujete od posameznega omrežja VPN, je uporaba spletnih orodij za testiranje hitrosti med povezavo. Preverite hitrost pinga in prenosa ter jo primerjajte z rezultati testov hitrosti v običajnem internetu.

Zanimivost: Prvo komercialno dostopno omrežje VPN je leta 1996 predstavilo podjetje NetScreen Technologies.

4. Preverite kje in koliko strežnikov ima VPN

Več kot ima VPN strežnikov, večja je možnost, da boste našli tistega, ki vam bo ustrezal. Večje omrežje strežnikov pomeni tudi več možnosti za povezavo z različnimi regijami, kar je lahko koristno za dostop do vsebin z geografskimi omejitvami. Prepričajte se, da ima izbran VPN strežnike na lokacijah, ki jih potrebujete. Če želite dostopati do vsebin iz določene regije, potrebujete strežnik v tej regiji. Preverite tudi, ali ima VPN strežnike na lokacijah, ki so znane po internetni cenzuri, saj vam to lahko pomaga zaobiti te omejitve. Poleg tega so tu še dodatni faktorji:

 • Preverite čas delovanja strežnika: Čas delovanja strežnika se nanaša na čas, ko je strežnik na voljo in pravilno deluje. Zanesljiv VPN mora imeti strežnike z visokim časom delovanja, zato ste lahko prepričani, da se boste lahko povezali, ko boste to potrebovali. Čas delovanja strežnika lahko preverite tako, da si ogledate spletno mesto omrežja VPN ali preverite spletne ocene.
 • Upoštevajte obremenitev strežnika: Če so VPN strežniki preobremenjeni s prevelikim številom uporabnikov, lahko pride do upočasnitve hitrosti ali prekinitve povezave. Poiščite omrežje VPN, ki spremlja obremenitev strežnikov in uravnava število uporabnikov v svojem omrežju strežnikov.
 • Za igranje računalniških iger: Za varno igranje iger potrebujete VPN omrežje, ki lahko ponudi zanesljive strežnike v bližini vaše lokacije. Tako boste imeli najnižji ping, kar vam bo omogočilo spletno igranje z minimalnim zamikom. Tako kot pri pretakanju imajo nekatera omrežja VPN strežnike, ki so posebej optimizirani za igranje iger.
 • Preverite, ali VPN izvaja redno vzdrževanje strežnika: To vključuje popravke napak, posodobitve programske opreme, nadgradnje strojne opreme, posodobitve IP in ponovni zagon strežnika. Vse to zagotavlja stabilno delovanje in enostaven dostop do spletnih mest z geografskimi omejitvami, kot so Netflix, HBO Max, Hulu in druge, ne da bi vas pri tem blokirali.

5. VPN naj bo uporabnikom prijazen

Izberite VPN, ki ponuja aplikacije za večino sodobnih naprav. Na ta način boste lahko hitro in priročno namestili VPN v vse svoje naprave, vključno z operacijskimi sistemi Windows, Android, iOS, macOS in drugimi. Namestitev omrežja VPN je lahko problematična, če naprava, v kateri ga nameravate uporabljati, nima aplikacije zanj. Poleg tega mora imeti vaše omrežje VPN intuitiven uporabniški vmesnik ter prispeti že nastavljeno in delujoče. Z njim se lahko nato hitro povežete s strežnikom.

6. Na koliko naprav lahko namestim VPN?

Morda si mislite “Potrebujem le eno VPN povezavo, kajne?” Kaj pa, če želite nastaviti dostop VPN v več kot eni napravi, za več kot enega družinskega člana, na domačem usmerjevalniku in podobno? Potrebovali boste več hkratnih povezav s storitvijo. Če pa ste še posebej varnostno usmerjeni, bi morda radi več naprav nastavili tako, da bi uporabljale več različnih izhodnih vozlišč, tako da vaš skupni osebni ali gospodinjski promet ne bi bil združen v celoto.

VPN storitev PIA vam na primer omogoča hkratno povezavo neomejenega števila naprav. Poiščete lahko tudi VPN, ki je združljiv z usmerjevalniki (routerji). Z nastavitvijo na usmerjevalniku lahko zagotovite, da bodo vse naprave v vašem domu, ki se povezujejo z internetom, pokrite z vašim VPN omrežjem.

7. Podpora uporabnikom

Seveda si želite storitev, ki vam bo v primeru težav olajšala življkenje, ne pa povrzočala dodatni stres z neodzivnostjo. Izberite VPN, ki zagotavlja hitro 24/7 podporo strankam prek e-pošte, kontaktnih obrazcev ali klepeta v živo. Tudi pri najboljših omrežjih VPN se lahko pojavijo težave, zato je lahko zanesljiva in dobro obveščena podpora zelo koristna.

Ker je klepet v živo na voljo 24 ur na dan, je to najbolj praktična oblika storitev za stranke, saj lahko skoraj takoj dobite odgovore na vsa svoja vprašanja. Za podporo uporabnikom lahko tudi preverite ocene na forumih, kot je na primer TrustPilot.

8. Katere protokole podpira VPN?

Vsi protokoli VPN niso enaki. Če je le mogoče, preskočite protokol PPTP. To je zastarel protokol, ki uporablja šibko šifriranje in ga je treba zaradi varnostnih težav obravnavati kot ogroženega. Morda je dovolj dober za zavarovanje nebistvenega brskanja po spletu v kavarni, vendar ni primeren za resno varnost. Čeprav je L2TP/IPsec bistveno boljši od PPTP, nima hitrosti in odprtih varnostnih revizij, kot jih ima na primer OpenVPN.

Če povzamemo – za protokol je dobro, da izberete VPN, ki ima naslednje protokole: OpenVPN, Wireguard ali sodoben lastniški program, kot je Lightway.

9. Možnosti plačila ter cena VPN naročnine

Prepričajte se, da vaše omrežje VPN sprejema vse priljubljene načine plačevanja, kot so kreditne kartice, PayPal ali/ter kriptovalute, kot sta Bitcoin ali Ethereum. S plačilom s kriptovalutami se lahko na storitev prijavite anonimno, ne da bi vam bilo treba deliti kakršne koli osebne podatke o plačilu.

Pri izbiri omrežja VPN je vedno dobro upoštevati ceno. V večini primerov vas bo VPN stal od 5 do 12 evroc na mesec. Če vas ne moti plačilo za nekaj let vnaprej, si lahko zagotovite ugodno ponudbo od 30 do 50 EUR na leto. Najdete lahko tudi VPN-je, ki ponujajo “doživljenjsko ponudbo”, pri kateri za majhno plačilo v višini približno 50 EUR dobite doživljenjski dostop. Čeprav se to morda zdi dobra zamisel že na prvi pogled, dobro premislite, saj VPN nima nobene spodbude, da bi vam po plačilu še naprej zagotavljal kakovostno storitev.

Ko potegnemo črto

Izbrati pravi VPN zase je lahko zahtevna naloga, toda zelo pomembna, če želite zaščititi svojo zasebnost in varnost na spletu. Pri izbiri VPN je treba upoštevati dejavnike, kot so varnost, hitrost, enostavnost uporabe, združljivost z vašimi napravami, podporo uporabnikom in nenazadnje tudi ceno. Ne pozabite, da niso vsi VPN enaki, zato se prepričajte, da ste opravili raziskavo in izbrali uglednega ponudnika. Preden se odločite za enega, preizkusite nekaj različnih ponudnikov VPN, za zaščito svojih spletnih računov pa vedno uporabljajte močna gesla in druge varnostne ukrepe. Nekateri izmed najboljših VPN-jev na trgu so ExpressVPN, NordVPN in Surfshark. Pravo VPN omrežje vam lahko zagotovi miren spanec ter varnejšo in zanesljivejšo spletno izkušnjo. Upamo, da vam bo ta članek pomagal izbrati »tapravega«. Srečno brskanje!

>> Top VPN Slovenija seznam <<

Pogosta vprašanja

Zakaj potrebujem VPN?

Kako izbrati dober VPN?

Ali so vsi VPN-ji enaki?

Ali lahko uporabljam brezplačno omrežje VPN?

Ali VPN upočasni mojo internetno povezavo?